Leki Zdrowie

Homeopatia – co to jest i czy można ją stosować bezpiecznie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 kwietnia 2021
Homeopatia - co to jest, czy jest bezpieczna
Fot. iStock
 

Homeopatia to metoda leczenia opierająca się na potencjale naturalnych sił organizmu i jego zdolności do samoregulacji. Znalazła ona  wielu zwolenników, którzy doceniają jej działanie i chwalą brak skutków ubocznych stosowanych preparatów. Czym jest homeopatia, czy rzeczywiście jest bezpieczna, kiedy można po nią sięgnąć?

Homeopatia — co to jest?

Jej nazwa wywodzi się od greckich słów: homois, co znaczy podobny pathos, czyli cierpienie. Historia homeopatii sięga czasów starożytnej Grecji, a od dwóch wieków stosowana jest przez lekarzy jako metoda pomocna w leczeniu różnych chorób i dolegliwości. Homeopatia uznawana jest  przez Unię Europejską i Światową Organizację Zdrowia za część medycyny.

Homeopatia - co to jest, czy jest bezpieczna

Fot. iStock/Homeopatia

Zasady homeopatii

Homeopatia podchodzi do pacjenta holistycznie, czyli zwraca uwagę na całość, nie skupiając się jedynie na pojawiających się objawach. Dużą wagę przykłada do sił organizmu i zdolności do samoregulacji. Zakłada ona stosowanie odpowiednio przygotowanych preparatów, działających na  zasadzie „podobne leczy się podobnym”. Oznacza to, że leki homeopatyczne zawierają niewielkie dawki substancji aktywnych, które pomagają wyleczyć chorobę. Normalnie, w dużych dawkach, powodują one u zdrowej osoby objawy choroby, ale zaaplikowane w dawce minimalnej, pozbawionej działania toksycznego, wykazują działanie lecznicze. Leki homeopatyczne przygotowuje się przez odpowiednie rozcieńczenie substancji aktywnej, wstrząsanie (dynamizację) i  przez połączenie leku z podłożem.

Kto i kiedy może stosować homeopatię?

Po homeopatię może sięgnąć każdy. Według statystyk aż 300 000 000 ludzi na świecie stosuje leki homeopatyczne, a w Polsce opowiada się za nimi 30% społeczeństwa.

Homeopatia - co to jest, czy jest bezpieczna

Fot. iStock/Homeopatia

Leki zalecane przez homeopatię podaje się dzieciom (nawet niemowlętom), kobietom ciężarnym, które szczególną uwagę zwracają na zdrowie, czy osobom starszym. Homeopatię może zastosować każdy, przy dolegliwościach o różnym pochodzeniu, ponieważ leki polecane w niej mają szerokie spektrum działania. Sprawdzą się w przypadku nudności, zaburzeń pracy układu pokarmowego, przeziębień, grypy, wirusowych infekcji górnych dróg oddechowych, alergii, chorób reumatycznych, dolegliwości bólowych, czy nawet stanów niepokoju.

Leki homeopatyczne dostępne są w formie granulek i mikrogranulek, a także maści, żeli, tabletek, syropów, czopków, kropli doustnych lub kropli do oczu.

Czy homeopatia jest bezpieczna?

Homeopatia sama w sobie nie niesie niebezpieczeństwa dla zdrowia. Leki homeopatyczne są bezpieczne w stosowaniu, poleca się je nawet niemowlętom podczas bolesnego ząbkowania. Polskie Towarzystwo Homeopatii Klinicznej podaje, że dotychczas nie stwierdzono informacji o powikłaniach lub przypadkach śmiertelnych wynikających ze stosowania leków homeopatycznych.

Leki homeopatyczne poddaje się odpowiednim badaniom klinicznym. W Polsce dopuszcza je do obrotu Ministerstwo Zdrowia i Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Biobójczych. To oznacza, że mają one taki sam status jak inne leki. Za ich bezpieczeństwem przemawia także fakt, że nie wchodzą one w interakcje z innymi lekami.

Fot. iStock./Homeopatia

Kiedy homeopatia przestaje wystarczać?

Przy zwykłym przeziębieniu leczenie można ograniczyć tylko do stosowania leku homeopatycznego i porady farmaceuty. Jednak nie w każdej chorobie homeopatia uznaje się ją za jedyne źródło leczenia. Dzieje się tak np. w chorobach przewlekłych (nowotwory, cukrzyca), czy poważnym zachorowaniu, które wymaga sięgnięcia po antybiotyk. Wtedy jednak homeopatię można potraktować jako wsparcie w tradycyjnym leczeniu. Niebezpieczeństwo pojawia się także, gdy dotychczasowe leczenie chorób przewlekłych zostanie samodzielną decyzją pacjenta przerwane na rzecz homeopatii.

Warto konsultować wszelkie zmiany w leczeniu z lekarzem prowadzącym, by mieć pewność, że zmiana przysłuży się zdrowiu. Rozmowa z lekarzem jest także konieczna, gdy mimo stosowania środków homeopatycznych objawy choroby utrzymują się lub nasilają. Wtedy konieczne jest ustalenie właściwej diagnozy i zastosowanie skutecznego leczenia.


źródło:  pthk.pl,www.homeoapteka.pl 

Leki Zdrowie

Jak złagodzić ból ucha?

Redakcja
Redakcja
7 kwietnia 2021
Ból ucha - przyczyny, objawy, domowe sposoby
Fot. iStock – Ból ucha - przyczyny, objawy, domowe sposoby
 

W zależności od przyczyny i nasilenia objawów można złagodzić ból ucha na wiele sposobów. Pomocne są zarówno domowe sposoby, jak i leki doustne i krople do uszu uśmierzające ból i zmniejszające obrzęk. Sprawdź, kiedy warto sięgnąć po preparaty bez recepty, a kiedy bezpieczniej udać się do lekarza!

Jakie są przyczyny bólu ucha?

W większości przypadków ból ucha jest jednym z objawów infekcji wirusowej, dlatego często towarzyszy przeziębieniu. W trakcie choroby zwykle pojawia się również gorączka, katar i osłabienie. Stan taki zwiększa ryzyko rozwoju infekcji bakteryjnej. Drobnoustroje mogą przedostawać się z górnych dróg oddechowych do ucha środkowego, co jest przyczyną ostrego, przewlekłego lub wysiękowego zapalenia ucha.

Ból ucha może dotyczyć również jego zewnętrznej części. W takich przypadkach za stan zapalny ucha odpowiadają bakterie lub wirusy, nieco rzadziej grzyby, które przedostają się do ucha ze środowiska zewnętrznego. Sprzyja temu niewłaściwa higiena uszu, narażenie przewodu słuchowego na wilgoć lub noszenie słuchawek dousznych i aparatów słuchowych.

Przyczyną bólu ucha często jest również nadmiar woskowiny usznej, która zalegając w przewodzie słuchowym drażni tkanki. Rzadko za ból ucha odpowiadają schorzenia niezwiązane z narządem słuchu. Są to m.in. choroby uzębienia, krtani, migdałków, tarczycy, czy nawet refluks żołądkowo-przełykowy, choroby serca i zmiany nowotworowe.

Kiedy konieczna jest pomoc lekarza?

Zanim dowiesz się, jak złagodzić ból ucha, koniecznie zastanów się, jaka może być jego przyczyna. Jeśli dolegliwości pojawiają się nagle, np. urazie głowy, upadku, czy zmianie ciśnienia, konieczna jest niezwłoczna wizyta u lekarza, ponieważ za ostry ból uch może odpowiadać uszkodzenie jego struktur, np. pęknięcie błony bębenkowej.

Na pomoc lekarza należy zdecydować się również, gdy poza bólem ucha pojawiają się inne niepokojące objawy, takie jak wyciek z ucha, wysoka gorączka, zawroty głowy, wymioty lub symptomy sugerujące inne choroby. Wizyty u specjalisty nie należy odkładać także w przypadku małych dzieci, u który infekcja może rozwijać się bardzo szybko.

W innych przypadkach, w trakcie 1-3 dni od pojawienia się objawów, można łagodzić ból ucha za pomocą preparatów dostępnych bez recepty i domowych sposobów. Jeśli dolegliwości nie mijają lub stają się silniejsze, udaj się do lekarza.

Jak złagodzić ból przy zapaleniu ucha?

Zarówno w przypadku zapalenia wirusowego, jak i bakteryjnego w pierwszej kolejności zaleca się przyjmowanie doustnych leków o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Antybiotyki, ewentualnie leki przeciwgrzybicze stosuje się z zalecenia lekarza w wybranych przypadkach.

Dyskomfort i ból związany z infekcją zwykle jest bardzo uciążliwy. Chorobie często towarzyszy swędzenie, kłucie i uczucie wypełnienia wynikające z obrzęku spowodowanego stanem zapalnym. Jak szybko złagodzić ból ucha? Wypróbuj krople do uszu LIX.

Wskazaniem do ich stosowania jest ból ucha, który pojawia się m.in. przy zapaleniu ucha zewnętrznego, alergii i podrażnieniach tkanek przewodu słuchowego. Krople te stosuje się również pomocniczo do łagodzenia bólu przy bakteryjnym stanie zapalnym.

Efekt przeciwbólowy po zastosowaniu kropli LIX pojawia się bardzo szybko, dzięki zawartości lidokainy o działaniu miejscowo znieczulającym. Z kolei składnik, jakim jest glicerol, wspomaga leczenie obrzęku, ponieważ wykazuje właściwości higroskopijne.

Jak zmniejszyć ból ucha – domowe sposoby

Zdarza się, że ból odczuwany jest nie tylko w środku, ale także za uchem, niekiedy promieniuje również do szyi. Jak zmniejszyć ból za uchem? Można wypróbować domowe metody, jednak z dużą rozwagą.

Jednym ze sposobów na łagodzenie bólu w okolicy ucha są ciepłe okłady. Trzeba jednak pamiętać, że ciepło i wilgoć mogą ułatwiać namnażanie się bakterii. Nie należy więc wkładać do ucha żadnych przedmiotów, takich jak np. wata. Decydując się na ciepły kompres przykładamy go tylko do zewnętrznych tkanek.

Znacznie lepszym i jednocześnie bezpiecznym sposobem na łagodzenie bólu ucha są inhalacje, zwłaszcza jeśli dolegliwości występują w trakcie przeziębienia. Wówczas za obrzęk i ból często odpowiada katar i podrażnienie trąbki słuchowej.

Niezależnie od przyczyny bólu zawsze należy pamiętać o odpowiedniej higienie. Do ucha nie powinno się wprowadzać żadnych przedmiotów. Należy również chronić przewód słuchowy przed wilgocią i zapewniać uszom naturalną cyrkulację powietrza. Chore ucho można zatykać tylko podczas kąpieli.

LIX/08018/03/21

Artykuł partnera


Leki Zdrowie

Jarmuż – dlaczego warto po niego sięgać jak najczęściej? Wypróbuj przepis na koktajl, chipsy i sałatkę z jarmużu

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 kwietnia 2021
Jarmuż dla zdrowia - przepisy na koktajl, sałatkę i chipsy
Fot. iStock

Jarmuż to zdrowe, choć jeszcze niedoceniane warzywo, traktowane częściej jako dekoracja na talerzu, niż wartościowy element diety. Tymczasem z jarmużu można przygotować smaczne i zdrowe posiłki, np.: koktajl, chipsy lub sałatka. Dlaczego warto jeść jarmuż jak najczęściej?

Jarmuż to roślina o charakterystycznym wyglądzie. Można go rozpoznać po ciemnozielonych podłużnych i pierzastych liściach, z pofalowanymi brzegami. Uprawiany od ponad 2000 lat, trafił na polskie stoły pod koniec XIV wieku. Wówczas traktowano go jako dodatek do sałatek i zup. Z czasem przestał budzić zainteresowanie, i dopiero niedawno znów  odzyskuje znaczenie. Dlaczego warto sięgać po jarmuż?

Jarmuż dla zdrowia - przepisy na koktajl, sałatkę i chipsy

Fot. iStock

Jarmuż — właściwości dla zdrowia

Jarmuż to lekkostrawna i zdrowa roślina, polecana także na dietach odchudzających i oczyszczających organizm. Ciemnozielone liście zawierają ponad 80% wody, ponadto 4,28 g białka, 8 g węglowodanów i 3,6 g błonnika w 100 g. Są niskokaloryczne — jarmuż w 100 g to tylko 49 kcal.

Jego liście są również skarbnicą witamin. Warto wiedzieć, że 100 g jarmużu pokrywa 160% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i ponad 128% dziennego zapotrzebowania na witaminę K dla osób dorosłych. Poza tym jarmuż kryje w sobie wapń, magnez, potas, fosfor, miedź, cynk oraz żelazo. Nie brakuje w nim również silnych przeciwutleniaczy, takich jak luteina i zeaksantyna.

Jarmuż posiada liczne właściwości dla zdrowia. Wspiera kondycję oczu, skóry, pracę układu odpornościowego i nerwowego, wspomaga również prawidłowy przebieg krzepnięcia krwi. Zawiera również bardzo istotny składnik — sulforafan, który może mieć wpływ na przyspieszanie naturalnej śmierci komórek nowotworowych, oraz hamuje procesy zapalne w organizmie. Szczególnie poleca się jarmuż w profilaktyce nowotworów jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka oraz jelita grubego. Sulforafan wpływa także na niszczenie bakterii Helicobacter pyroli, odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Fot. iStock

Jarmuż — jak wybrać i przechowywać?

Wybierając jarmuż, sięgaj po ten o ciemno zabarwionych liściach i twardych łodygach. Liście muszą być świeże, jędrne, bez dziur i zmian w kolorze. Im mniejsze liście wybierzesz, tym delikatniejszy smak będzie miało to warzywo. Przechowuj go koniecznie w lodówce, bez wcześniejszego mycia jego liści. Maksymalnie może leżeć w chłodzie przez 5 dni. Aby wykorzystać w pełni właściwości dla zdrowia, jakie ma jarmuż, najlepiej spożywać go na surowo i jak najświeższy. Obróbka cieplna obniża zawartość cennych dla zdrowia składników. Warto stosować go do sałatek i koktajli, na które przepisy znajdują się poniżej.

Koktajl jarmuż z bananem — przepis

Koktajl jest prosty i szybki w przygotowaniu, idealny na pierwsze lub na drugie śniadanie. Dzięki dodatkowi banana koktajl staje się zastrzykiem szybkiej energii. Warto wspomnieć także, że banan zawiera błonnik, witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne takie jak: potas, magnez, fosfor, wapń. Koktajl jarmuż z bananem jest smaczny i zdrowy, ale powinni uważać na to połączenie chorzy na cukrzycę. Banany mają wysoki  indeks glikemiczny (IG)>60, a jeśli są bardzo dojrzałe, IG wzrasta nawet > 70. Z tego powodu zjedzenie banana gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi.

Jarmuż dla zdrowia - przepisy na koktajl, sałatkę i chipsy

Fot. iStock

Koktajl jarmuż z bananem — składniki: 

Przygotowanie:

Jarmuż umyj i odetnij z liści twardą łodygę. Do blendera kielichowego wlej mleko i jogurt, dorzuć pokrojonego na mniejsze części banana i liście jarmużu. Blenduj, aż uzyskasz kremową konsystencję.

Jarmuż chipsy — przepis

Chipsy z jarmużu to ciekawy sposób na wprowadzenie do diety większej ilości tego zdrowego warzywa.

Jarmuż dla zdrowia - przepisy na koktajl, sałatkę i chipsy

Fot. iStock/Chipsy z jarmużu

Jarmuż chipsy — składniki:

  • świeże liście jarmużu (dowolna ilość)
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • ew. ulubione zioła, przyprawy

Przygotowanie: 

Liście jarmużu umyj, usuń z nich zgrubiałą łodyżkę. Osusz je z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem, jeśli trzeba, porwij je na mniejsze kawałki, a następnie skrop je odpowiednio oliwą z oliwek i solą, ewentualnie ulubionymi przyprawami, ziołami. Kawałki jarmużu ułóż na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj niewielkie odstępy. Piecz liście przez 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 190⁰C .

Sałatka jarmuż z kurczakiem i fetą — przepis

Fot. iStock

Sałatka jarmuż z kurczakiem i fetą — składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 g sera feta
  • ok. 15 liści jarmużu
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych czerwonych
  • ogórek
  • czerwona papryka
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ew. przyprawa do kurczaka

Przygotowanie: 

  1. Umytą pierś osusz delikatnie ręcznikiem papierowym, pokrój w kostkę, posól i oprósz pieprzem, ewentualnie przyprawą do kurczaka. Odstaw na 15 minut, po czym podsmaż na oliwie.
  2. Liście jarmużu umyj, odetnij zgrubiałą łodygę, a liście porwij na mniejsze kawałki.
  3. Warzywa umyj — pomidorki koktajlowe przekrój na pół, paprykę pokrój w słupki, ogórka na półplasterki. Na talerzu rozłóż porwane liście jarmużu, rozsyp pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone warzywa i podsmażonego kurczaka. Całość posyp świeżo zerwanymi listkami cytryny. Całość, jeśli lubisz, możesz skropić delikatnie oliwą z oliwek.

źródło: naturalnieozdrowiu.pl, faktyozywnosci.pl ,www.przyslijprzepis.pl

 

 


Zobacz także

Z pamiętnika odchudzającej się dziennikarki…

Dajcie sobie spokój z multiwitaminami i suplementami diety. One nie poprawiają zdrowia, a wy wydajecie niepotrzebnie pieniądze

Dieta niemowlaka. Czy możemy uchronić dziecko przed rozwojem chorób dietozależnych?