Go to content

Śniadanie jest najważniejsze, ale kolacja najprzyjemniejsza. Mamy świetne przepisy Małgosi Minty

Dorastaliśmy w przekonaniu, że kolacja to kanapka z serem albo pizza na wynos. Ale wcale nie musi tak być! Możesz przygotować bruschetty z pieczoną papryką, kukurydzę z masłem limonkowym albo carbonarę z paloną brukselką – opcji jest nieskończenie wiele. „Kolacje” Małgosi Minty to 93 proste przepisy na przekąski, sałaty, makarony i desery, z których skomponujesz smakowitą wieczorną ucztę. Mamy dla was kilka z naszych ulubionych. Smacznego!

BARDZO ZIELONA SAŁATA

Inspiracją dla tego dania jest mgliste wspomnienie sałaty, jaką często podawała przyjaciółka mojej mamy Maja. Kolacje u Mai i Marka były jednymi z moich ulubionych, bo wiązały się z podglądaniem jej nowo powstających obrazów oraz przeglądaniem stosów archiwalnych numerów „National Geographic”. I oczywiście z czymś dobrym na stole!

Składniki (dla 4–6 osób):

  • 1 duża lub 2 małe sałaty rzymskie (ewentualnie chrupiąca sałata masłowa)
  • 1 mała, podłużna szalotka
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 1½ limonki
  • ¼ łyżeczki chili w płatkach
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • ½ pęczka drobnego szczypiorku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 100 g orzechów nerkowca

Przygotowanie:

  1. Sałatę umyj, porwij na listki, osusz.
  2. Szalotkę obierz i drobno posiekaj.
  3. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i oddziel miąższ od skórki. Skrop obficie połową soku z limonki.
  4. Jedno awokado zmiksuj z chili i oliwą, dopraw pozostałym sokiem z limonki.
  5. Sałatę przełóż do miski, dodaj dressing z awokado, posiekaną szalotkę, szczypiorek oraz pokrojone w plasterki pozostałe awokado.
  6. Dopraw solą i pieprzem, przed podaniem posyp orzechami nerkowca.

MÓJ ULUBIONY MAKARON

Najpierw miałam napisać, że to nie jest propozycja na romantyczną kolację. Ale właściwie, jeśli oboje zjecie porcję takiego makaronu, to po prostu będziecie musieli spędzić ten wieczór tylko we dwoje.

Składniki:

  • 150 g linguine albo spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 4–6 łyżek oliwy extra vergine
  • 6 filecików anchovies
  • ½ łyżeczki peperoncino
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W międzyczasie obierz czosnek i pokrój go na cieniutkie plasterki.
  3. Na patelnię wlej połowę oliwy, dodaj czosnek i wolno podgrzewaj, aż się zeszkli.
  4. Dodaj anchovies i lekko je rozdrobnij szpatułką lub łyżką. Dodaj peperoncino i podgrzewaj wszystko przez 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  5. Makaron odcedź, zachowując 2–3 łyżki wody z gotowania. Przełóż go na patelnię, dodaj wodę i podgrzewaj na małym ogniu.
  6. Dodaj natkę pietruszki i skórkę z cytryny, dopraw świeżo mielonym pieprzem, skrop pozostałą oliwą. Podawaj natychmiast.

CARBONARA Z PALONĄ BRUKSELKĄ

Składniki:

  • 250 g brukselki oliwa extra vergine
  • 150 g krótkiego makaronu, np. orecchiette czy rigatoni
  • 2 żółtka
  • 4–5 łyżek startego sera pecorino
  • 1 szalotka
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Brukselkę umyj, osusz, odetnij spody, rozdziel na listki (w przepisie przydadzą ci się jedynie większe, zielone listki; serca głąbików możesz wykorzystać na przykład do przygotowania domowej zupy jarzynowej).
  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj listki brukselki. Mieszając, smaż na dość mocnym ogniu, aż listki zbrązowieją. Przełóż je na talerzyk.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując ok. ½ szklanki wody z gotowania.
  4. W kubeczku połącz 1/5 szklanki przestudzonej wody z gotowania z żółtkami i 2 łyżkami pecorino.
  5. Szalotkę obierz, drobno posiekaj. Na patelnię wlej nieco więcej oliwy, dodaj szalotkę i przesmaż na złoto.
  6. Zmniejsz ogień, dodaj żółtka wymieszane z wodą i serem, podgrzewaj i mieszaj, aż sos zgęstnieje.
  7. Dodaj odcedzony makaron, zwiększ ogień i wymieszaj (jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodaj nieco więcej wody z gotowania makaronu). Dodaj liście brukselki, dopraw danie pieprzem i solą (pamiętaj, ser jest dość słony). Podawaj posypane pecorino i skropione dodatkową oliwą.

FOCACCIA Z ZIEMNIAKAMI I CHRZANEM

Składniki (dla 4–6 osób):

  • 1 saszetka (7 g) drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g mąki pszennej (najlepiej 00 lub 450)
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oliwy extra vergine plus dodatkowa oliwa do wysmarowania blachy i skropienia ciasta
  • 4 średnie ziemniaki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kawałek świeżego, obranego korzenia chrzanu o długości 2 cm
  • 1 główka czosnku, podzielona na ząbki
  • gruboziarnista sól morska

Przygotowanie:

  1. W misce połącz drożdże, połowę porcji wody oraz cukier. Odstaw na 10–15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  2. Do dużej miski lub dzieży robota kuchennego przesiej mąkę oraz sól, wymieszaj. Dodaj rozczyn z drożdży, pozostałą wodę oraz oliwę.
  3. Mieszaj aż do połączenia składników, a następnie wyrabiaj przez 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
  4. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Ziemniaki obierz, pokrój (najlepiej za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw) na cienkie plasterki. Przełóż do miski z zimną wodą.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200°C (bez termoobiegu).
  7. Na blachę (20 × 30 cm) wylej 3–4 łyżki oliwy, wyłóż na wierzch ciasto i lekko rozciągnij, by rozprowadzić je po całej powierzchni blaszki. Przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
  8. Na wierzchu ciasta ułóż odsączone i osuszone plasterki ziemniaków, gałązki rozmarynu, pokrojony w plasterki chrzan oraz pokrojone na plasterki ząbki czosnku.
  9. Zamocz palce w wodzie i zrób na powierzchni ciasta małe dołki.
  10. Posyp focaccię solą, skrop oliwą i odstaw na 10 minut do ostatecznego wyrośnięcia.
  11. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż focaccia się zrumieni.
  12. Wyjmij, ponownie skrop oliwą. Ostudź na kratce.