Go to content

Trzy zdrowe zupy idealne na wiosnę – te z przepisów Iwony Zasuwy zachwycają

Iwona Zasuwa

Polskie zupy to nasze dobro narodowe!”, mówi Iwona Zasuwa, autorka najnowszej książki ”Smakoterapia. Żyj i jedz zdrowo”. „Bardzo trudno byłoby zepsuć sobie zdrowie, gdyby każdy z nas przynajmniej raz dziennie zjadał pyszną domową, prawie tradycyjną zupę. Ciepły posiłek, wilgotny, odżywczy, sycący to jest coś, co nasze żołądki lubią najbardziej. Nigdy, ale to przenigdy nie rezygnuj z jedzenia zup! Traktuj je jako część posiłku lub pełen posiłek.

1. Ogórkowa pyszna i kremowa

Składniki:

  • marchew 1 szt.
  • korzeń pietruszki  1 szt.
  • seler korzeniowy (nieduży) ćwiartka
  • cebula 1 szt.
  • por 1 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • ziemniaki 5 szt.
  • kiszone ogórki ½ kg
  • oliwa extra vergine lub inny tłuszcz . 3 łyżki
  • ziele angielskie i liść laurowy po 4 szt.
  • kozieradka mielona (niekoniecznie, ale warto) ½ łyżeczki
  • zielona pietruszka do posypania
  • orzechy nerkowca lub migdały blanszowane 3 garści (do zabielenia, opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Warzywa, prócz ziemniaków, obierz i w całości włóż do garnka. Ziemniaki również obierz, ale pokrój w zgrabną kostkę, po czym zalej wodą, dodaj przyprawy, oliwę i gotuj do miękkości. Następnie wyjmij z wywaru warzywa (ugotowane w całości). Ogórki zetrzyj na tarce, dodaj do wywaru i gotuj około 10 minut. W tym czasie posiekaj marchew w drobną kostkę, a pozostałe warzywa przełóż do kielicha blendera. Dodaj do nich orzechy nerkowca lub migdały, ząbek czosnku, wlej trochę wywaru i zmiksuj całość na krem. Do wywaru dodaj pokrojoną marchew, krem z warzyw, dopraw solą i pieprzem oraz kozieradką. Podawaj zupę okraszoną suto natką. Smacznego!

2. Zupa z pokrzywą

To dopiero wyzwanie! Smakowite ziele w postaci à la szpinak, podane w zupie długo nie przemawiało do moich kubków smakowych. Aż do chwili gdy odkryłam, że w tandemie z chrzanem, jakże pożądanym w wiosennym menu, tworzy duet idealny. Zatem w mojej kuchni, jeśli zupa z pokrzywą, to tylko taka. Jest pożywna dzięki ziemniakom i warzywom korzeniowym oraz wzbogacona smakiem tłoczonego na zimno oleju i sezamową posypką.

Składniki :

  • marchew 2 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • seler, korzeń, nieduży  ½ szt.
  • ziemniaki, duże  4 szt.
  • por 1 szt.
  • cebula, biała  1 szt.
  • pokrzywa 1 pęk
  • szczypiorek  1 pęczek
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • ziarno sezamu (opcjonalnie) 1 garść
  • olej lniany świeżo tłoczony lub inny dobry tłuszcz
  • chrzan dobrej jakości 1 słoiczek
  • sól i pieprz (do smaku)
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy, najlepiej domowy (do smaku) orzechy nerkowca (opcjonalnie) . 1 garść

Wykonanie :

Włoszczyznę i cebulę obierz, nie krój, włóż do garnka. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do warzyw. Zalej wodą i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania wyjmij z zupy wszystkie białe warzywa: por, cebulę, seler, białą pietruszkę, jeśli chcesz, dorzuć do nich garść nerkowców i zmiksuj z dodatkiem wywaru na krem. Wlej z powrotem krem do garnka, dodaj liście pokrzywy i zagotuj. Dopraw całość sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, solą i pieprzem. W wersji na wynos wlej do termosu, dodaj pokrojoną marchewkę z zupy, łyżeczkę chrzanu, okraś dobrym olejem, posyp sezamem i szczypiorkiem. Gotowe!

Zobacz: Iwona Zasuwa: „Kiedy zaczynamy cierpieć z powodu własnej diety, to jesteśmy skazani na klęskę””

Zupa z kiełkami soczewicy

Dobra zupa to jest to, czego potrzebuję na przednówku najczęściej. Ogrzanie lekką ciepłą strawą służy dobrze ciału. A dodatek kiełków soczewicy jest jak zwiastun nadciągającej wiosny. Kiełki są trawione znacznie lepiej od strączków, a gotowane nie wychłodzą nas niepotrzebnie wczesną wiosną.

Składniki :

  • skiełkowana soczewica lub fasola mung 2 szklanki
  • marchew  2 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • seler, korzeń, nieduży  ½ szt.
  • cebula 2 szt.
  • czosnek .3 ząbki
  • passata pomidorowa 2 szklanki
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane 4 łyżki
  • majeranek i czosnek niedźwiedzi / po 1 łyżce
  • kolendra, mielona  ½ łyżeczki
  • pieprz i sól (do smaku)
  • miód (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • natka pietruszki, kolendry lub dzikie rośliny jadalne, do posypania

Wykonanie:

Warzywa korzeniowe obierz i pokrój w kostkę (ja zwykle rozdrabniam je w wysokoobrotowym urządzeniu). Cebulę i czosnek obierz, poszatkuj i wrzuć na rozgrzany w garnku tłuszcz. Posyp solą i chwilę podduś, następnie dodaj pozostałe warzywa i potrzymaj jeszcze chwilę na ogniu. W tym czasie zagotuj wodę i zalej nią zawartość garnka (zimna woda zatrzymałaby proces gotowania). Po kwadransie dodaj kiełki, passatę, przyprawy i pogotuj jeszcze ok. 10 minut lub dłużej (do miękkości składników, jaką lubisz). Zapakuj do termosu, uprzedni okrasiwszy dużą garścią zieleniny oraz kiełków i ciesz się pożywną zupą.

Przepisy pochodzą z dwóch książek Iwony Zasuwy „Smakoterapia na wynos” i „Samkoterapia. Żyj i jedz zdrojowo”.

Iwona Zasuwa – muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Równorzędną jej pasją jest gotowanie a motto jej kuchni oparte jest o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) czyli jak żyć (co jeść) żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl.