Zuping czyli, dieta zupowa to ciekawy i pomocny sposób na zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów. Metoda cieszy się dużą popularnością i nie można jej odmówić ani skuteczności, ani smaku. Bo w zupach można wybierać i przebierać, w dodatku są obłędnie pyszne. Dieta zupowa – przepisy, które nigdy się nie nudzą, prosto z zupowej klasyki! Łapcie za garnki i smacznego!
Dieta zupowa — przepisy
Dieta zupowa nie określa szczegółowo, jak mają wyglądać poszczególne przepisy, więc można korzystać z różnych, odpowiednio je modyfikując pod kątem indywidualnych potrzeb. Oto kilka przepisów na smaczne i pożywne zupy:
Barszcz czerwony
Składniki:
- 1 kg buraków
- 3 litry wody
- włoszczyzna do wywaru
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego (może być zwykły)
- odrobina soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Włoszczyznę (marchew, korzeń i nać pietruszki, seler, por) umyj i włóż do garnka.
- Buraki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części i dorzuć do włoszczyzny. Zalej warzywa zimną wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, sól, pieprz. W połowie dopraw wywar majerankiem.
- Gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny. Następnie dopraw octem, sokiem z cytryny i przecedź barszcz.
Zupa krem z kalafiora
Składniki:
- duży kalafior
- 2 ziemniaki
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g serka topionego śmietankowego
- 1,5 litra bulionu lub wody
- 1 łyżka masła
- śmietana
- sól
- pieprz
- szczypta curry
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Zagotuj w garnku bulion (wodę).
- Kalafior podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
- Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki, wrzuć do garnka z gotującym się kalafiorem.
- Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj, dodaj serek topiony i wymieszaj lub ponownie zblenduj, by serek dokładnie się rozpuścił.
- Zupę zaciągnij śmietaną, dopraw solą, pieprzem, curry.
- Natkę pietruszki poszatkuj, posyp nią nałożoną na talerze zupę.
Zupa minestrone z makaronem i pieczonymi warzywami
Składniki:
- 300 g pomidorów (2 średnie)
- 1 czerwona papryka
- kawałek dyni ze skórą (ok 600 g)
- kawałeczek selera (korzeń)
- 1 mała pietruszka
- 200 g kapusty
- 100 g pora
- 200 g marchewki
- 1 średnia cebula
- 200 g cukinii
- 200 g ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
- 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej)
- 1,75 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 2 łyżki listków natki pietruszki
- 100 g cienkiego makaronu
- oliwa extra vergine
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Oderwać szypułki z pomidorów, paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, usunąć pestki i włókna z wnętrza dyni, selera i pietruszkę obrać. Pomidory, paprykę, dynię, selera i pietruszkę skropić oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Zdjąć z blaszki.
- Cebulę i pora obrać z zewnętrznych liści, marchewki oskrobać i razem z cukinią pokroić w 1/2 cm kostkę. Wyłożyć na blaszkę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki, przemieszać i piec dalej przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika.
- W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać kapustę pokrojoną w 2 cm kostkę, liście laurowe i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać odsączoną fasolkę, zieloną fasolkę pokrojoną na 3 cm kawałki i wymieszać.
- Dodać wszystkie pieczone warzywa: zmiksowane pomidory (bez korzonków i skórek), obraną i pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ z dyni (wyjęty z łupiny i pokrojony lub rozdrobniony), selera i pietruszkę w całości, oraz resztę pieczonych warzyw pokrojonych w kostkę (cebulę, pora, cukinię, marchewkę i ziemniaki). Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 – 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać makaron. Dodać natkę pietruszki, wyjąć pietruszkę, seler i liście laurowe. Można podawać z tartym parmezanem lub zielonym pesto.
Zupa krem z brokułów
Składniki:
- 2 brokuły
- 2 ziemniaki
- marchew
- cebula
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka masła
- śmietana
- sól
- pieprz
- groszek ptysiowy
Przygotowanie:
- Zagotuj w garnku litr bulionu.
- Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
- Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki i marchewkę, wrzuć do garnka z brokułami.
- Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, zaciągnij śmietaną. Podawaj z groszkiem ptysiowym.
Zupa krem z cukinii Dieta zupowa — przepisy
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- mała śmietana
- 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- tymianek (jeśli lubisz)
- grzanki lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
- Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Jeżeli pestki są duże, usuń je.
- Cebulę posiekaj, marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa z cukinią wrzuć do garnka z bulionem i zagotuj.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj serek topiony i całość zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj śmietanę, sól, pieprz i jeśli lubisz, tymianek. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa meksykańska
Składniki:
- 2,5 litra bulionu wołowego
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 3 papryki czerwone
- 3 cebule
- puszka fasoli czerwonej
- mały przecier pomidorowy
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka mielona
- łyżka oleju
- ew. ketchup pikantny do wzmocnienia smaku
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj 2,5 l bulionu (może być z kostek rosołowych).
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso mielone i przesmaż krótko. Zdejmij je z patelni, pozostawiając tłuszcz.
- Paprykę oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka.
- Na tłuszczu z patelni zeszklij cebulę, podsmaż paprykę i przełóż do garnka. Dodaj także podsmażone mięso i gotuj ok. 15 min.
- Na koniec dodaj fasolę, przecier pomidorowy (ew. ketchup), przyprawy do smaku i gotuj jeszcze ok. 5-8 min.
Botwinka
Składniki:
- 2-3 udka z kurczaka
- 5 większych młodych ziemniaczków,
- 2-3 pęczki botwiny (zależy od wielkości)
- 2 młode marchewki,
- 1 korzeń pietruszki
- sok z ok. 1/2 cytryny, lub ocet jabłkowy
- pieprz,
- cukier,
- sól,
- 2-3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- śmietana 12% lub 18%
- jajko,
- pęczek młodego kopru lub szczypiorku.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo.
- W garnku przygotuj wywar z mięsa z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso powinno gotować się ok. 10 minut.
- W międzyczasie umyj botwinę myję i dokładnie wypłucz z ziemi. Obierz buraczki ze skórki i pokój na plasterki, łodyżki i liście botwiny poszatkuj.
- Pozostałe warzywa obierz i pokrój, wrzuć do wywaru i gotuj ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzuć same buraczki, a gdy warzywa w garnku zaczną mięknąć (po ok. 10 minutach), dodaj łodygi i liście botwiny. Zupę gotuj ostanie 10 minut, dopraw solą, cukrem, pieprzem i na końcu cytryną, lub octem jabłkowym.
- Śmietanę wlej do szklanki i dodaj do niej odrobinę wrzącej zupy – mieszaj, by śmietanę zahartować. Tak przygotowaną śmietanę wlej do zupy.
- Koperek lub szczypiorek poszatkuj.
- Gorącą botwinkę serwuj razem z jajkiem, posypaną koperkiem lub szczypiorkiem.
Zupa krem z pomidorów
Składniki:
- 400 g pomidorów z puszki
- 400 g przecieru pomidorowego
- 500 ml bulionu z jarzyn
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- cebula
- mały ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- duża garść świeżych liści bazylii
- sól
- zmielony czarny pieprz
- cukier
- 2 – 4 łyżki serka mascarpone lub 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- pieczywo czosnkowe lub grzanki jako dodatek
Przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż 1-2 minutę na niewielkim ogniu.
- Wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wlej bulion, przypraw oregano, solą, pieprzem, cukrem do smaku.
- Zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 25 – 30 minut. Zdejmij z ognia, dorzuć bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji), zblenduj na gładką masę. Zaciągnij kremówką lub mascarpone, wymieszaj i nałóż na talerze. Udekoruj pozostałymi listkami bazylii i podawaj z pieczywem czosnkowym lub grzankami.
Zupa krem z topinamburu
Składniki:
- 1/2 litra bulionu jarzynowego
- 200 g topinamburu
- 100 g kalafiora
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- łyżka oliwy extra virgin
- 1 łyżka masła (lub oliwy)
- średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż ok. 2-3 minuty, mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn, smaż ok. 2 minuty.
- Dodaj obrany i pokrojony w kostkę topinambur, smaż przez ok. 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony kalafior, ciecierzycę, dorzuć odrobinę soli i smaż wszystko razem ok. 2 minut. Po tym czasie zalej warzywa gorącym bulionem i zagotuj.
- Po kwadransie, gdy warzywa zmiękną, zblenduj zupę na gładki krem, dopraw rozmarynem i solą.
Zupa z paluszkami surimi
Składniki:
- 3 nóżki z kurczaka
- 2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1/2 cebuli
- kawałek pora
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 100 g VIČI paluszki surimi
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- chilli
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- sól
- szczypior z dymki
- 50 g cienkiego makaronu ryżowego
Przygotowanie:
Z nóżek, warzyw, ziela i listków gotujemy wywar z 1,5l wody, na małym gazie. Następnie wszystko wyciągamy, żeby wywar został czysty.Użyjemy ok 750 ml. Do ciepłego wrzucamy pokrojone VIČI paluszki surimi– ok. 80 g i zmniejszamy ogień do minimum, a po chwili wyłączamy go całkowicie. Zupę doprawiamy octem ryżowym, cukrem, sosem sojowym, chilli i ewentualnie solą. Odlewamy pół szklanki płynu z naszej zupy i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną tak,by nie było grudek. Przelewamy całość do garnka. Ponownie podgrzewamy, ale tak, by nie dopuścić do gwałtownego gotowania – chodzi tylko o jej zagęszczenie. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i odstawiamy na 3-4 minuty. Odcedzamy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do miseczek przekładamy: porcję makaronu ryżowego, kawałki marchewki wyciągniętej uprzednio z wywaru, po 2 plasterki pora i pozostałe kawałki VIČI paluszki surimi. Zalewamy zupą i posypujemy posiekanym szczypiorem dymki. Warto podać osobno sos sojowy, aby każdy w razie potrzeby mógł sobie odpowiednio doprawić swoją porcję.
Zupa krem z dyni
Składniki:
- 100 dkg dyni bez skóry
- duża marchewka
- korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- cebula
- 2 mniejsze ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 500 ml bulionu
- pół szklanki śmietany 30% do smaku (ok. 100 ml)
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- tymianek
- grzanki
Przygotowanie:
- Dynię i resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z bulionem, ewentualnie dolej wody, by warzywa były przykryte płynem.
- Gotuj do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany czosnek. Dodaj masło.
- Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj je, dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem, solą i tymiankiem. Podawaj posypane grzankami.
Krem z pora
Składniki:
- 2,5 litra wody (lub bulionu)
- 3 duże pory
- 2 duże cebule
- ok. 600 g ziemniaków
- 0,5 szklanki śmietany (może być więcej – do smaku)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól do smaku
- pieprz
- ew. chili, gdy ktoś lubi bardziej pikantny smak, lub inne ulubione przyprawy np. tymianek
- grzanki lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
- Odkrój część z korzeniem pora, oraz końcówkę mocno zielonych liści. Pory umyj, pokrój w półtalarki część białą i trochę zielonej.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, zeszklij na małym ogniu cebulę i pory.
- Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
- Do 2,5 litra gotującej się wody (może być także bulion) włóż ziemniaki, por z cebulą, ząbki czosnku, sól i pieprz.
- Gdy warzywa zmiękną, zupę zblenduj, i zaciągnij śmietaną, ewentualnie dopraw do smaku (sól, pieprz, chili).
- Po nałożeniu na talerz zupy posyp ją grzankami lub groszkiem ptysiowym.