Go to content

Botwina – zupa, w słoikach lub na surowo. Przepisy na zdrowe, młode buraczki

Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo
Fot. iStock

Botwina to określenie na młode korzenie, łodyżki i liście buraka ćwikłowego. Doceniana za swój smak, jest źródłem wielu witamin i minerałów ważnych dla organizmu. Botwina smakuje wybornie – pyszna jest zupa, można ją jeść na surowo lub wekować w słoikach, na zimę. Warto skusić się na przepisy, w których zdrowa botwina gra główną rolę.

Botwina – wartości odżywcze

Botwina to nic innego, niż młode buraczki czerwone (ćwikłowe), które na początku wzrostu cechują się potężną dawką witamin i minerałów, oraz smakiem, bez których trudno sobie wyobrazić kuchnię przełomu wiosny i lata. Jest ona cennym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminy C, A, K oraz E. Znajdziemy w niej także minerały takie jak: potas, magnez, cynk, żelazo, mangan, miedź, siarka, selen, sód, wapń, a także ważny dla kości i zębów fosfor. Nie brakuje w botwinie kwasu foliowego, i aż 13 cennych przeciwutleniaczy chroniących przed uszkodzeniem komórki, a także błonnika niezbędnego do funkcjonowania układu pokarmowego.

Fot. iStock/botwina

Mówiąc o botwinie, nie sposób przy okazji nie poruszyć tematu stosowanych wymiennie, i zarazem błędnie, nazw: botwina, botwinka i boćwinka. Botwina to młode buraczki ćwikłowe, botwinka jest określeniem na zupę z nich przyrządzaną, a nazwą boćwinka określa się liście buraka liściowego.

Botwina – zupa z ziemniakami (botwinka)

Młodziutka botwina jest pyszna i lekkostrawna, w dodatku nie zajmuje dużo czasu podczas przygotowywania. Przepis na botwinkę nie jest skomplikowany i każdy sobie z nim bez kłopotu poradzi. Botwina może być gotowana jako zupa z ziemniakami lub bez nich, w zależności od tego, czy ktoś jest miłośnikiem lżejszej wersji zupy czy też gęstej, bardziej treściwej. Chcąc zrobić botwinkę bez ziemniaków, wystarczy je pominąć w przepisie.

Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo

Fot. iStock/botwina zupa

Składniki:

  • 2-3 udka z kurczaka
  • 5 większych młodych ziemniaczków,
  • 2-3 pęczki botwiny (zależy od wielkości)
  • 2 młode marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki
  • sok z ok. 1/2 cytryny, lub ocet jabłkowy
  • pieprz,
  • cukier,
  • sól,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • śmietana 12% lub 18%
  • jajko,
  • pęczek młodego kopru lub szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. W garnku przygotuj wywar z mięsa z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso powinno gotować się ok. 10 minut.
  3. W międzyczasie umyj botwinę myję i dokładnie wypłucz z ziemi. Obierz buraczki ze skórki i pokój na plasterki, łodyżki i liście botwiny poszatkuj.
  4. Pozostałe warzywa obierz i pokrój, wrzuć do wywaru i gotuj ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzuć same buraczki, a gdy warzywa w garnku zaczną mięknąć (po ok. 10 minutach), dodaj łodygi i liście botwiny. Zupę gotuj ostanie 10 minut, dopraw solą, cukrem, pieprzem i na końcu cytryną, lub octem jabłkowym.
  5. Śmietanę wlej do szklanki i dodaj do niej odrobinę wrzącej zupy – mieszaj, by śmietanę zahartować. Tak przygotowaną śmietanę wlej do zupy.
  6. Koperek lub szczypiorek poszatkuj.
  7. Gorącą botwinkę serwuj razem z jajkiem, posypaną koperkiem lub szczypiorkiem.

Botwina w słoikach

Idealnym czasem na przyrządzanie odżywczych zup jest wiosna i lato. Nie oznacza to jednak, że zimą trzeba zapomnieć o botwinie. Można ją z powodzeniem wekować. Botwina w słoikach, odpowiednio przygotowana, będzie przyjemnym wspomnieniem lata w chłodnie, zimowe dni.

Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo

Fot. iStock/botwina

Składniki:

  • 4 duże pęczki botwiny (buraczki, liście, łodygi)
  • 8 ząbków czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 i 1/2 litra wody
  • 2 i 1/2 łyżki soli
  • 5-6 łyżek octu 10 % lub jabłkowego
  • 2 i 1/2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Botwinkę umyj dokładnie, buraczki obierz. Botwinkę pokrój w drobną kosteczkę (buraczki nieco cieńsze, łodygi i liście trochę większe).
  2. Koper umyj, osusz, a następnie posiekaj. Czosnek pokrój na części.
  3. Do czystych, wyparzonych słoików włóż botwinę, koper i czosnek.
  4. Wodę zagotowuj z cukrem, solą i octem. Gorącą zalewą zalej botwinkę w słoikach, zakręć i pasteryzuj 15 minut.

Botwina na surowo 

Delikatna w smaku botwina na surowo sprawdza się także w sałatkach, pasujących do lekkiego obiadu czy do potraw z grilla. Wystarczy kilka składników, by w mgnieniu oka wyczarować smaczny i zdrowy dodatek.

Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo

Fot. iStock/sałatka z botwiny

Botwina na surowo – przepis na sałatkę 

Składniki na sałatkę: 

  • 1 pęczek liści i łodyg botwiny
  • 1 kostka sera feta
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych,
  • pestki słonecznika.

Składniki na sos musztardowo-miodowy:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub francuskiej,
  • ząbek czosnku – nie jest konieczny,
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Liście i łodygi botwiny umyj, osusz i pokrój na mniejsze części.
  2. Ser pokrój w kostkę, pomidorki na pół, a cebulę w delikatne piórka.
  3. Przygotuj sos: olej, ocet, miód i musztardę wymieszaj porządnie w miseczce. Jeśli lubisz, przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, na końcu dopraw solą i pieprzem.
  4. Sałatkę posyp ziarnami słonecznika (możesz je podprażyć na patelni wcześniej) i polej sosem.

Chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny to lekkie i orzeźwiające danie, idealne na gorące, letnie dni. Jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnych zup jadanych na gorąco, należy jedynie pamiętać, że chłodnik potrzebuje kilku godzin, by uzyskać idealny smak.

przepis na chłodnik litewski, z botwiny, ogórkowy, pomidorowy, z truskawek i arbuza

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 4-5 buraków
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr kefiru
  • 1/2 litra maślanki
  • koncentrat z barszczu czerwonego

Przygotowanie:

  1. Botwinę wypłucz i posiekaj, buraczki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej niedużą ilością wody (ok. szklanki) i gotuj ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Chłodną botwinę wymieszaj z kefirem i maślanką, dodaj zgnieciony czosnek, koperek, szczypiorek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę.
  3. Posól do smaku, dokwaś (gdy za słodki) lub dodaj koncentrat z barszczu. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  4. Podawaj mocno schłodzony.

źródło: beszamel.pl, www.przyslijprzepis.pl