Przepisy Przetwory Sałatki Zupy

Botwina – zupa, w słoikach lub na surowo. Przepisy na zdrowe, młode buraczki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 lipca 2020
Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo
Fot. iStock
 

Botwina to określenie na młode korzenie, łodyżki i liście buraka ćwikłowego. Doceniana za swój smak, jest źródłem wielu witamin i minerałów ważnych dla organizmu. Botwina smakuje wybornie – pyszna jest zupa, można ją jeść na surowo lub wekować w słoikach, na zimę. Warto skusić się na przepisy, w których zdrowa botwina gra główną rolę.

Botwina – wartości odżywcze

Botwina to nic innego, niż młode buraczki czerwone (ćwikłowe), które na początku wzrostu cechują się potężną dawką witamin i minerałów, oraz smakiem, bez których trudno sobie wyobrazić kuchnię przełomu wiosny i lata. Jest ona cennym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminy C, A, K oraz E. Znajdziemy w niej także minerały takie jak: potas, magnez, cynk, żelazo, mangan, miedź, siarka, selen, sód, wapń, a także ważny dla kości i zębów fosfor. Nie brakuje w botwinie kwasu foliowego, i aż 13 cennych przeciwutleniaczy chroniących przed uszkodzeniem komórki, a także błonnika niezbędnego do funkcjonowania układu pokarmowego.

Fot. iStock/botwina

Mówiąc o botwinie, nie sposób przy okazji nie poruszyć tematu stosowanych wymiennie, i zarazem błędnie, nazw: botwina, botwinka i boćwinka. Botwina to młode buraczki ćwikłowe, botwinka jest określeniem na zupę z nich przyrządzaną, a nazwą boćwinka określa się liście buraka liściowego.

Botwina – zupa z ziemniakami (botwinka)

Młodziutka botwina jest pyszna i lekkostrawna, w dodatku nie zajmuje dużo czasu podczas przygotowywania. Przepis na botwinkę nie jest skomplikowany i każdy sobie z nim bez kłopotu poradzi. Botwina może być gotowana jako zupa z ziemniakami lub bez nich, w zależności od tego, czy ktoś jest miłośnikiem lżejszej wersji zupy czy też gęstej, bardziej treściwej. Chcąc zrobić botwinkę bez ziemniaków, wystarczy je pominąć w przepisie.

Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo

Fot. iStock/botwina zupa

Składniki:

  • 2-3 udka z kurczaka
  • 5 większych młodych ziemniaczków,
  • 2-3 pęczki botwiny (zależy od wielkości)
  • 2 młode marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki
  • sok z ok. 1/2 cytryny, lub ocet jabłkowy
  • pieprz,
  • cukier,
  • sól,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • śmietana 12% lub 18%
  • jajko,
  • pęczek młodego kopru lub szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. W garnku przygotuj wywar z mięsa z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso powinno gotować się ok. 10 minut.
  3. W międzyczasie umyj botwinę myję i dokładnie wypłucz z ziemi. Obierz buraczki ze skórki i pokój na plasterki, łodyżki i liście botwiny poszatkuj.
  4. Pozostałe warzywa obierz i pokrój, wrzuć do wywaru i gotuj ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzuć same buraczki, a gdy warzywa w garnku zaczną mięknąć (po ok. 10 minutach), dodaj łodygi i liście botwiny. Zupę gotuj ostanie 10 minut, dopraw solą, cukrem, pieprzem i na końcu cytryną, lub octem jabłkowym.
  5. Śmietanę wlej do szklanki i dodaj do niej odrobinę wrzącej zupy – mieszaj, by śmietanę zahartować. Tak przygotowaną śmietanę wlej do zupy.
  6. Koperek lub szczypiorek poszatkuj.
  7. Gorącą botwinkę serwuj razem z jajkiem, posypaną koperkiem lub szczypiorkiem.

Botwina w słoikach

Idealnym czasem na przyrządzanie odżywczych zup jest wiosna i lato. Nie oznacza to jednak, że zimą trzeba zapomnieć o botwinie. Można ją z powodzeniem wekować. Botwina w słoikach, odpowiednio przygotowana, będzie przyjemnym wspomnieniem lata w chłodnie, zimowe dni.

Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo

Fot. iStock/botwina

Składniki:

  • 4 duże pęczki botwiny (buraczki, liście, łodygi)
  • 8 ząbków czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 i 1/2 litra wody
  • 2 i 1/2 łyżki soli
  • 5-6 łyżek octu 10 % lub jabłkowego
  • 2 i 1/2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Botwinkę umyj dokładnie, buraczki obierz. Botwinkę pokrój w drobną kosteczkę (buraczki nieco cieńsze, łodygi i liście trochę większe).
  2. Koper umyj, osusz, a następnie posiekaj. Czosnek pokrój na części.
  3. Do czystych, wyparzonych słoików włóż botwinę, koper i czosnek.
  4. Wodę zagotowuj z cukrem, solą i octem. Gorącą zalewą zalej botwinkę w słoikach, zakręć i pasteryzuj 15 minut.

Botwina na surowo 

Delikatna w smaku botwina na surowo sprawdza się także w sałatkach, pasujących do lekkiego obiadu czy do potraw z grilla. Wystarczy kilka składników, by w mgnieniu oka wyczarować smaczny i zdrowy dodatek.

Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo

Fot. iStock/sałatka z botwiny

Botwina na surowo – przepis na sałatkę 

Składniki na sałatkę: 

  • 1 pęczek liści i łodyg botwiny
  • 1 kostka sera feta
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych,
  • pestki słonecznika.

Składniki na sos musztardowo-miodowy:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub francuskiej,
  • ząbek czosnku – nie jest konieczny,
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Liście i łodygi botwiny umyj, osusz i pokrój na mniejsze części.
  2. Ser pokrój w kostkę, pomidorki na pół, a cebulę w delikatne piórka.
  3. Przygotuj sos: olej, ocet, miód i musztardę wymieszaj porządnie w miseczce. Jeśli lubisz, przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, na końcu dopraw solą i pieprzem.
  4. Sałatkę posyp ziarnami słonecznika (możesz je podprażyć na patelni wcześniej) i polej sosem.

Chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny to lekkie i orzeźwiające danie, idealne na gorące, letnie dni. Jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnych zup jadanych na gorąco, należy jedynie pamiętać, że chłodnik potrzebuje kilku godzin, by uzyskać idealny smak.

przepis na chłodnik litewski, z botwiny, ogórkowy, pomidorowy, z truskawek i arbuza

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 4-5 buraków
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr kefiru
  • 1/2 litra maślanki
  • koncentrat z barszczu czerwonego

Przygotowanie:

  1. Botwinę wypłucz i posiekaj, buraczki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej niedużą ilością wody (ok. szklanki) i gotuj ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Chłodną botwinę wymieszaj z kefirem i maślanką, dodaj zgnieciony czosnek, koperek, szczypiorek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę.
  3. Posól do smaku, dokwaś (gdy za słodki) lub dodaj koncentrat z barszczu. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  4. Podawaj mocno schłodzony.

źródło: beszamel.pl, www.przyslijprzepis.pl 


Przepisy Przetwory Sałatki Zupy

Sos śmietanowy do makaronu, kurczaka i pizzy. Proste przepisy, na które warto się skusić

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 lipca 2020
Sos śmietanowy - do makaronu, kurczaka, pizzy
Fot. iStock

Sos śmietanowy to prosty w przygotowaniu dodatek, który nadaje głębię smaku wielu potrawom. Znakomity sos śmietanowy sprawdzi się do makaronu, a także do kurczaka czy pizzy. Wystarczy wykorzystać sprawdzony przepis, by zaserwować znane dania w nowy sposób.

Sos śmietanowy ma specyficzny, głęboki smak, za którym przepada wiele osób. W zależności od dodatków, ten uniwersalny sos może nadawać różnym potrawom nowe, smaczniejsze oblicza. Powinny na niego jednak uważać osoby na diecie, ponieważ sos śmietanowy jest prawdziwą bombą kaloryczną.

Sos śmietanowy ze szpinakiem do makaronu

Ten prosty sos fantastycznie komponuje się z makaronem, tworząc z nim pyszne i bardzo sycące danie. Dodatek szpinaku podnosi jego walory, nie tylko smakowe – szpinak to skarbnica witamin i minerałów, których nie powinno brakować w zdrowej diecie. Zajadając się nim pamiętajcie jednak o kaloriach ze śmietany, których nadmiar nie posłuży zdrowiu.

Sos śmietanowy - do makaronu, kurczaka, pizzy , z pieczarkami

Fot. iStock

Przepis nas sos śmietanowy ze szpinakiem do makaronu

Składniki:

  • 250 g świeżych liści szpinaku (opakowanie)
  • cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 3 żółtka jaj
  • sól
  • pieprz
  • dowolny makaron

Przygotowanie:

  1. Wstaw wodę na makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  3. Cebulę poszatkuj, czosnek pokrój w plasterki i przesmaż chwilę na patelni.
  4. Po chwili wrzuć umyte i pozbawione twardych łodyżek liście szpinaku, dodaj sól, pieprz, smaż 2-3 minuty do czasu, aż szpinak zmięknie.
  5. Zmniejsz ogień pod patelnią i dolej śmietankę zmieszaną z surowymi żółtkami jaj. Ciągle mieszając poczekaj aż się zagotuje i od razu wyłącz.
  6. Od razu polej sosem gorący makaron, posyp z wierzchu świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sos śmietanowy do kurczaka z brokułami

Ten przepis sprawdza się jako dodatek podkręcający smak piersi z kurczaka. Sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do makaronu lub ryżu.

Sos śmietanowy - do makaronu, kurczaka, pizzy , z pieczarkami

Fot. iStock

Sos śmietanowy do kurczaka – przepis

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 0.5 kg piersi z kurczaka
  • śmietana 18% (400 ml)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Brokuł umyj i podziel na małe różyczki. Zagotuj osoloną wodę w garnku, wrzuć różyczki na wrzątek i gotuj ok. 5 minut. Przelej je na durszlak i zahartuj zimną wodą.
  2. Piersi z kurczaka pokrój na kawałeczki, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni, smaż na nim kawałki piersi, do chwili ich usmażenia. Wrzuć na patelnię różyczki brokuła, chwilę razem podsmaż. Zmniejsz ogień pod patelnią i wlej śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy śmietana zacznie wrzeć, zdejmij całość z ognia.

Sos śmietanowy do pizzy

Pizza bez sosu jest dla wielu osób rzeczą wprost trudną do wyobrażenia. Miłośnicy pizzy dzielą się na wielbicieli sosów pomidorowych, oraz śmietanowych, ze sporą zawartością czosnku. Sos śmietanowy do pizzy, przygotowywany na zimno, wymaga tylko kilku prostych składników i dosłownie minuty, by stworzyć wyrazistą w smaku kompozycję. Aby sos nieco odchudzić, zamiast śmietany można wykorzystać jogurt naturalny, choć wtedy trudno będzie ten dodatek nazwać sosem śmietanowym.

Sos śmietanowy - do makaronu, kurczaka, pizzy , z pieczarkami

Fot. iStock

Sos śmietanowy do pizzy – przepis

Składniki: 

  • duża śmietana 12%
  • łyżka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie – bazylia, oregano, tymianek

Przygotowanie:

Śmietanę  zmieszaj z majonezem, wyciśnij czosnek, dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy. Wymieszaj i włóż do lodówki na jakiś czas, by się schłodził. Tak przygotowany prosty sos śmietanowy możesz serwować na pizzę i różne zapiekanki.

Sos śmietanowo-pieczarkowy

Ten sos śmietanowy rewelacyjnie smakuje serwowany do mięs,  gotowanych/pieczonych ziemniaków oraz dań stworzonych na ich bazie – klusek śląskich i kopytek. Nie wymaga wiele zaangażowania i czasu, wystarczy kwadrans, by sos śmietanowy z pieczarkami gotowy był do podania.

Sos śmietanowy - do makaronu, kurczaka, pizzy , z pieczarkami

Fot. iStock

Sos śmietanow0-pieczarkowy – przepis

Składniki: 

  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka śmietany kremówki
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Obierz czosnek i drobniutko poszatkuj lub wyciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dorzuć pieczarki. Duś wszystko kilka minut, aż pieczarki puszczą sok. Następnie dorzuć czosnek i śmietanę, dopraw solą i pieprzem, duś na minimalnym ogniu kilka minut do miękkości pieczarek. Natkę pietruszki posiekaj tak, by mniej więcej było jej na łyżce stołowej.
  3. Sosem polej danie i posyp poszatkowaną natką pietruszki.

źródło: www.przepisy.pl

Zobacz także

Z przepiśnika babci, czyli sprawdzone sposoby na wyrośnięte ciasto

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Placuszki z bananami – 6 przepisów na słodkie danie

Kluski śląskie przepis

Kluski śląskie – niezawodny przepis na pyszne, sycące danie