Go to content

Zupa meksykańska na 4 sposoby. Sprawdzone przepisy na rozgrzewający i sycący obiad

Zupa meksykańska z kurczakiem, z pulpetami lub kaszą
Fot. iStock

Zupa meksykańska to jedno z dań kuchni meksykańskiej, do której coraz chętniej sięgamy. Pikantna i aromatyczna zupa ma kilka wariantów, więc każdy znajdzie dla siebie ten najsmaczniejszy. Zupa meksykańska z kurczakiem, z pulpetami, lub kaszą, jest łatwa w przygotowaniu, w dodatku nasyci oraz rozgrzeje w chłodniejsze dni. Jak ją przygotować?

Miłośnicy intensywnych smaków i sycących dań z pewnością polubią zupę w bardziej pikantnym wydaniu. Można ją urozmaicać na różne sposoby. Do tej zupy najczęściej poleca się mięso mielone wołowe, nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać także wieprzowe, czy też piersi kurczaka lub indyka. Zupę można przygotować także z dodatkiem makaronu lub grubej kaszy, dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej treściwa. Dodatek ulubionych przypraw, np. pieprzu, czosnku, świeżego chili, pozwala uzyskać odpowiednio pikantny smak. Jeśli ktoś lubi nieco łagodniejsze jedzenie, powinien bardzo ostrożnie obchodzić się z chili, zarówno świeżym, jak i tym w proszku lub płatkach.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym — przepis

Zupa meksykańska z kurczakiem, z pulpetami lub kaszą

Fot. iStock/Zupa meksykańska

Zupa meksykańska z mięsem mielonym — składniki: 

  • 2,5 litra bulionu wołowego
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 papryki czerwone
  • 3 cebule
  • puszka fasoli czerwonej
  • mały przecier pomidorowy
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka mielona
  • łyżka oleju
  • ew. ketchup pikantny do wzmocnienia smaku

Przygotowanie: 

  1. W garnku zagotuj 2,5 l bulionu (może być z kostek rosołowych).
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso mielone i przesmaż krótko. Zdejmij je z patelni, pozostawiając tłuszcz.
  3. Paprykę oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Na tłuszczu z patelni zeszklij cebulę, podsmaż paprykę i przełóż do garnka. Dodaj także podsmażone mięso i gotuj ok. 15 min.
  5. Na koniec dodaj fasolę, przecier pomidorowy (ew. ketchup), przyprawy do smaku i gotuj jeszcze ok. 5-8 min.

Zupa meksykańska z pulpetami — przepis 

Zupa meksykańska z kurczakiem, z pulpetami lub kaszą

Fot. iStock/Zupa meksykańska

Zupa meksykańska z pulpetami — składniki:

  • 1 l bulionu
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • koncentrat pomidorowy
  • papryka czerwona
  • kilka pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek,
  • przyprawa typu vegeta
  • pieprz cayenne
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • pieprz
  • sól
  • odrobina masła do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Cebulę poszatkuj i zeszklij na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Z mięsa mielonego zrób małe pulpeciki i usmaż z cebulą, vegetą i koncentratem pomidorowym.
  3. Przygotuj bulion. Gotowe pulpeciki przełóż do bulionu.
  4. Paprykę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i smaż chwilę razem na patelni. Dorzuć je do bulionu z mięsem i  gotuj do momentu, aż pulpety będą miękkie.
  5. Dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę, dopraw do smaku przyprawami. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Zupa meksykańska z kurczakiem — przepis 

Zupa meksykańska z kurczakiem, z pulpetami lub kaszą

Fot. iStock/Zupa meksykańska

Zupa meksykańska z kurczakiem — składniki: 

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 2 marchewki
  • kawałek pietruszki, selera i pora
  • 2 szklanki makaronu
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz ziarnisty
  • chili w proszku
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz mielony
  • łyżka oleju

Przygotowanie: 

  1. Marchew, pietruszkę, seler i pora umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wodę (ok. 1,5 litra) wlej do garnka, dodaj warzywa, liść laurowy, sól, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotuj kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Wyjmij seler i por z garnka.
  3. Piersi kurczaka pokrój na kawałki, obtocz w chili.
  4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilkę i dodaj kawałki kurczaka. Smaż ok. 3-5 minut.
  5. Do garnka wrzuć makaron, obsmażonego kurczaka i gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Gdy makaron będzie miękki, zdejmij garnek z ognia.

Zupa meksykańska z kaszą — przepis 

Fot. iStock/Zupa meksykańska

Zupa meksykańska z kaszą — składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g (2 torebki) kaszy pęczak
  • 200 g pieczarek
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • mały koncentrat pomidorowy
  • przyprawa typu vegeta,
  • papryka słodka i ostra w proszku

Przygotowanie:

  1. Cebulę i pieczarki oczyść i drobno pokrój.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulę, po chwili dorzuć mięso mielone.
  3. W garnku zagotuj ok. 2 litry wody i wrzuć do nich mięso z cebulą, po czym gotuj 15 min.
  4. Po upływie tego czasu wsyp kaszę, gotuj 10 min.
  5. Odsączoną kukurydzę i fasolę wrzuć do garnka, następnie dodaj koncentrat oraz przyprawy do smaku, i gotuj jeszcze pod przykryciem ok. 20 minut, aż kasza napęcznieje i będzie miękka.

źródło: www.przyslijprzepis.pl