Gotowanie Przepisy Zupy

Zupa meksykańska na 4 sposoby. Sprawdzone przepisy na rozgrzewający i sycący obiad

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
1 października 2020
Zupa meksykańska z kurczakiem, z pulpetami lub kaszą
Fot. iStock
 

Zupa meksykańska to jedno z dań kuchni meksykańskiej, do której coraz chętniej sięgamy. Pikantna i aromatyczna zupa ma kilka wariantów, więc każdy znajdzie dla siebie ten najsmaczniejszy. Zupa meksykańska z kurczakiem, z pulpetami, lub kaszą, jest łatwa w przygotowaniu, w dodatku nasyci oraz rozgrzeje w chłodniejsze dni. Jak ją przygotować?

Miłośnicy intensywnych smaków i sycących dań z pewnością polubią zupę w bardziej pikantnym wydaniu. Można ją urozmaicać na różne sposoby. Do tej zupy najczęściej poleca się mięso mielone wołowe, nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać także wieprzowe, czy też piersi kurczaka lub indyka. Zupę można przygotować także z dodatkiem makaronu lub grubej kaszy, dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej treściwa. Dodatek ulubionych przypraw, np. pieprzu, czosnku, świeżego chili, pozwala uzyskać odpowiednio pikantny smak. Jeśli ktoś lubi nieco łagodniejsze jedzenie, powinien bardzo ostrożnie obchodzić się z chili, zarówno świeżym, jak i tym w proszku lub płatkach.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym — przepis

Zupa meksykańska z kurczakiem, z pulpetami lub kaszą

Fot. iStock/Zupa meksykańska

Zupa meksykańska z mięsem mielonym — składniki: 

  • 2,5 litra bulionu wołowego
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 papryki czerwone
  • 3 cebule
  • puszka fasoli czerwonej
  • mały przecier pomidorowy
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka mielona
  • łyżka oleju
  • ew. ketchup pikantny do wzmocnienia smaku

Przygotowanie: 

  1. W garnku zagotuj 2,5 l bulionu (może być z kostek rosołowych).
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso mielone i przesmaż krótko. Zdejmij je z patelni, pozostawiając tłuszcz.
  3. Paprykę oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Na tłuszczu z patelni zeszklij cebulę, podsmaż paprykę i przełóż do garnka. Dodaj także podsmażone mięso i gotuj ok. 15 min.
  5. Na koniec dodaj fasolę, przecier pomidorowy (ew. ketchup), przyprawy do smaku i gotuj jeszcze ok. 5-8 min.

Zupa meksykańska z pulpetami — przepis 

Zupa meksykańska z kurczakiem, z pulpetami lub kaszą

Fot. iStock/Zupa meksykańska

Zupa meksykańska z pulpetami — składniki:

  • 1 l bulionu
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • koncentrat pomidorowy
  • papryka czerwona
  • kilka pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek,
  • przyprawa typu vegeta
  • pieprz cayenne
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • pieprz
  • sól
  • odrobina masła do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Cebulę poszatkuj i zeszklij na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Z mięsa mielonego zrób małe pulpeciki i usmaż z cebulą, vegetą i koncentratem pomidorowym.
  3. Przygotuj bulion. Gotowe pulpeciki przełóż do bulionu.
  4. Paprykę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i smaż chwilę razem na patelni. Dorzuć je do bulionu z mięsem i  gotuj do momentu, aż pulpety będą miękkie.
  5. Dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę, dopraw do smaku przyprawami. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Zupa meksykańska z kurczakiem — przepis 

Zupa meksykańska z kurczakiem, z pulpetami lub kaszą

Fot. iStock/Zupa meksykańska

Zupa meksykańska z kurczakiem — składniki: 

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 2 marchewki
  • kawałek pietruszki, selera i pora
  • 2 szklanki makaronu
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz ziarnisty
  • chili w proszku
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz mielony
  • łyżka oleju

Przygotowanie: 

  1. Marchew, pietruszkę, seler i pora umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wodę (ok. 1,5 litra) wlej do garnka, dodaj warzywa, liść laurowy, sól, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotuj kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Wyjmij seler i por z garnka.
  3. Piersi kurczaka pokrój na kawałki, obtocz w chili.
  4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilkę i dodaj kawałki kurczaka. Smaż ok. 3-5 minut.
  5. Do garnka wrzuć makaron, obsmażonego kurczaka i gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Gdy makaron będzie miękki, zdejmij garnek z ognia.

Zupa meksykańska z kaszą — przepis 

Fot. iStock/Zupa meksykańska

Zupa meksykańska z kaszą — składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g (2 torebki) kaszy pęczak
  • 200 g pieczarek
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • mały koncentrat pomidorowy
  • przyprawa typu vegeta,
  • papryka słodka i ostra w proszku

Przygotowanie:

  1. Cebulę i pieczarki oczyść i drobno pokrój.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulę, po chwili dorzuć mięso mielone.
  3. W garnku zagotuj ok. 2 litry wody i wrzuć do nich mięso z cebulą, po czym gotuj 15 min.
  4. Po upływie tego czasu wsyp kaszę, gotuj 10 min.
  5. Odsączoną kukurydzę i fasolę wrzuć do garnka, następnie dodaj koncentrat oraz przyprawy do smaku, i gotuj jeszcze pod przykryciem ok. 20 minut, aż kasza napęcznieje i będzie miękka.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Gotowanie Przepisy Zupy

Kuchnia meksykańska. Sprawdź przepisy na sztandarowe dania, które pokochał cały świat

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
1 października 2020
Kuchnia meksykańska — przepisy 
Fot. iStock
 

Kuchnia meksykańska to ciekawe połączenie kulinarnych tradycji Indian z europejskimi smakami, które przywieźli ze sobą na tereny Ameryki konkwistadorzy. Od lat cieszy się powodzeniem na całym świecie. Nie tylko chętnie odwiedzamy knajpki z meksykańskim jedzeniem, ale także coraz odważniej przyrządzamy samodzielnie różne potrawy, z których kuchnia meksykańska słynie.

Kuchnia meksykańska — przepisy 

Kuchnia meksykańska to przede wszystkim papryka, rośliny strączkowe, pomidory czy kukurydza, oraz przyprawy, które podkreślają intensywny smak meksykańskich dań. Chili con carne, guacamole, tacos i wiele innych, których smaki na stałe weszły do kanonu ulubionych dań w różnych zakątkach świata. Kuchnia meksykańska nie jest skomplikowana, więc warto do niej sięgnąć i przyrządzić choć jedno z wielu pysznych i aromatycznych dań, jakie proponuje.

kuchnia meksykańska - przepisy

Fot. iStock/kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska — przepis na chili con carne 

Chili con carne to pikantne danie, którego podstawą jest mięso mielone, najczęściej wołowe, oraz warzywa takie jak chili, pomidory, cebula, czosnek,  fasola czy kukurydza. Oczywiście nie może także zabraknąć aromatycznych przypraw. Dokładne składniki i proporcje uzależnione są tu od konkretnego, mniej lub bardziej tradycyjnego przepisu. Danie można serwować z ryżem, tortillą lub pieczywem.

Fot. iStock

Chili con carne — składniki: 

  • kilogram mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • puszka przecieru pomidorowego
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • zielona papryka
  • ostra papryczka chili
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 6 placków tortilla

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek, następnie dodaj pokrojoną drobno paprykę i papryczkę chili bez pestek, podduś.
  2. Do warzyw dodaj mięso i podsmaż, po czym przełóż całość do większego garnka. Wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy oraz  pomidory z zalewą. Podsyp przyprawami i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy wszystko zmięknie, dodaj fasolę z puszki, dopraw solą, pieprzem lub papryką w proszku. Podawaj jeszcze gorące, zawinięte w placki tortilla.

Kuchnia meksykańska — przepis na tacos z kurczakiem

Tacos, nazywane często zdrowszym fast foodem, to tortilla (placek) przyrządzona z mąki kukurydzianej lub pszennej, z nadzieniem z mielonego mięsa wołowego, warzyw i przypraw. W tym przepisie zamiast mięsa wołowego jest kurczak, który znakomicie komponuje się z tym daniem.

Kuchnia meksykańska — przepisy 

Fot. iStock/Kuchnia meksykańska

Tacos z kurczakiem — składniki:

  • 10 sztuk kukurydzianych placków
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • pomidory w puszce
  • puszka kukurydzy
  • czerwona papryka
  • papryczka chili

Marynata do piersi kurczaka:

  • sok z połowy limonki
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka słodkiej papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kminu
  • łyżeczka ziaren kolendry

Dodatkowo:

  • avocado
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 80 g sera żółtego cheddar

Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę do mięsa. Kmin i kolendrę rozetrzyj w moździerzu, dodaj posiekany ząbek czosnku, paprykę i wymieszaj dobrze całość. Przyprawy wrzuć do soku wyciśniętego z połowy cytryny i limonki. Piersi kurczaka pokrój na niewielką kostkę i wrzuć do marynaty.
  2. Paprykę czerwoną i chili pokrój w drobną kostkę.
  3. Piersi wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj posiekane papryki i zalej wszystko pomidorami z puszki. Duś, aż woda z pomidorów odparuje, po czym dodaj kukurydzę.
  4. Farsz nałóż do kukurydzianych placków, podawanych z pokrojonym avocado, starym serem i polanych śmietaną.

Uwaga: Zamiast gotowych placków, można samodzielnie przygotować domowe tortille z poniższego przepisu.

Kuchnia meksykańska — przepis na domowe tortille 

Tortille to płaskie, okrągłe placki przygotowywane z mąki kukurydzianej lub pszennej. Można potraktować je jako bazę do faszerowania lub też jak pieczywo do różnych meksykańskich dań.

Kuchnia meksykańska — przepisy 

Fot. iStock/Kuchnia meksykańska. Tortilla

Domowe tortille — składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Przygotowanie: 

  1. Z wody, mąki i soli wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie już zwarte, dodaj olej i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Po tym przykryj szczelnie folią spożywczą, odstaw na pół godziny, by ciasto odpoczęło.
  2. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 10-15 równych części i uformuj z nich kulki. Odłóż je na stolnicę na około 10 min, przykrywając folią.
  3. Rozgrzej patelnię i każdą kulkę wałkuj cieniutko, podsypując nieco mąką.
  4. Tortille kładź na rozgrzaną patelnię i smaż bez tłuszczu, na średnim ogniu. Odwróć na drugą stronę, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Tortilla urośnie, a pod spodem widać będzie brązowe plamki.
  5. Placki ułóż na talerzu, przykrywając wilgotnym ręczniczkiem. Dzięki temu będą miękkie.

Przepis na guacamole 

Guacamole to meksykańska pasta, w której prym wiodą awokado, limonka i sól, ale można dodawać do nich także inne warzywa oraz przyprawy. Pasta z awokado pasuje do tortilli, ale można serwować go z innymi przystawkami.

kuchnia meksykańska - przepisy

Fot. iStock/kuchnia meksykańska. Guacamole

Guacamole — składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limonki
  • kawałek czerwonej cebuli
  • pół papryczki chili 
  • ząbek czosnku
  • 3 pomidorki cherry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Awokado przekrój na pół, rozdziel połówki, a w pestkę wbij ostrożnie nóż i usuń ją.
  2. Miąższ wyjmij za pomocą łyżki i przełóż do niewielkiej salaterki, rozgnieć je widelcem.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i pół papryczki drobno poszatkuj, pomidory i kolendrę pokrój.
  4. Do awokado dodaj sok z limonki i pozostałe składniki. Wymieszaj dobrze i dopraw solą oraz pieprzem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl


Zobacz także

Domowej roboty konfitury dla zapracowanych

Jajeczne święta wychodzą bokiem? Oto najbardziej leniwy przepis, urozmaicający świąteczny jadłospis. Wasze przepisy wielkanocne

Przepis na naleśniki puszyste na słodko

Przepis na naleśniki puszyste w różnych wariantach. Im nikt się nie oprze