Gotowanie Przepisy Zupy

Zupa krem z cukinii – z ziemniakami, serkiem topionym, lub w wersji fit dla tych, którzy dbają o sylwetkę

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 września 2020
Zupa krem z cukinii - z ziemniakami, serkiem, w wersji fit
Fot. iStock
 

Zupa krem z cukinii jest prostym w przygotowaniu i bardzo smacznym daniem, które ma wielu miłośników. To niezawodny pomysł na obiad, który nie wymaga wykorzystania wielu składników, jest prosty do przyrządzenia i w dodatku zawsze wychodzi znakomicie. Wypróbuj przepis na zupę krem z cukinii z ziemniakami, serkiem topionym, lub w wersji fit dla tych, którzy dbają o sylwetkę.

Zupa krem z cukinii to lekkostrawny posiłek, który przysłuży się nie tylko sylwetce, ale i zdrowiu. Cukinia będąca podstawą zupy jest niskokaloryczna (w 100 g surowej cukinii jest zaledwie 15 kcal) i bogata w witaminy i składniki mineralne. W cukinii znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę K, kwas foliowy, potas, sód, fosfor, wapń, miedź i mangan. W dodatku jest ona uniwersalnym warzywem, które można zjeść na surowo, lub też wyczarować z niego zapiekanki, kiszonki, weki na zimę oraz pyszne i sycące zupy, na które przepisy znajdziecie poniżej.

Zupa krem z cukinii — przepis

Fot. iStock

Zupa krem z cukinii — składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • mała śmietana
  • 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek (jeśli lubisz)
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie: 

  1. Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Jeżeli pestki są duże, usuń je.
  2. Cebulę posiekaj, marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa z cukinią wrzuć do garnka z bulionem i zagotuj.
  3. Gdy warzywa zmiękną, dodaj serek topiony i całość zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj śmietanę, sól, pieprz i jeśli lubisz, tymianek. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z cukinii z ziemniakami — przepis

Zupa krem z cukinii - z ziemniakami, serkiem, w wersji fit

Fot. iStock/Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii z ziemniakami — składniki:

  • 1 większa cukinia
  • 3 duże ziemniaki
  • biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • prażony słonecznik
  • śmietana
  • olej lub masło

Przygotowanie: 

  1. Warzywa umyj, obierz, pokrój na małe kawałki.
  2. W garnku rozgrzej olej lub masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulkę i ziemniaki, posól i podsmaż razem 2-3 minuty, często mieszając (cebula powinna zmięknąć). Dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię, podsmaż chwilę razem.
  3. Do podsmażonych warzyw wlej bulion warzywny i gotuj do miękkości. Gdy warzywa będę miękkie, wyciśnij czosnek, zupę zblenduj na gładką masę i zostaw na kilka minut na minimalnym ogniu.
  4. Przypraw zupę do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz tymiankiem, zaciągnij śmietaną.
  5. Zupę krem z cukinii podawaj posypaną pestkami słonecznika zrumienionymi na suchej patelni.

Zupa krem z cukinii  z serkiem topionym — przepis

Zupa krem z cukinii - z ziemniakami, serkiem, w wersji fit

fot. iStock/Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym — składniki: 

  • 2 cukinie
  • 2 ziemniaki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 150 g serka topionego naturalnego lub śmietankowego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie:

  1. Cukinię obierz, usuń pestki (jeśli cukinia jest młoda, skórkę zostaw) i pokrój w kostkę.
  2. W garnku roztop masło, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki, posól, podsmaż chwilkę i dorzuć następnie czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz cukinię. Wymieszaj, podduś 2 minuty i zalej bulionem.
  3. Zupę gotuj przez około 10-15 minut. Serek topiony pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do zupy i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
    Całość zblenduj i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Nakładaj gorącą zupę na talerze i posyp ją grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z cukinii fit — przepis

Przepis na lekką zupę krem z cukinii w wersji fit, to propozycja idealna na obiad podczas diety. Lekkostrawne danie dostarczy wielu wartościowych składników odżywczych, przy niskiej ilości kalorii. To także zdrowy posiłek, który sprawdzi się wtedy, gdy po prostu dbamy o szczupłą sylwetkę.

Zupa krem z cukinii - z ziemniakami, serkiem, w wersji fit

Fot. iStock

Zupa krem z cukinii fit — składniki: 

  • 1 duża cukinia,
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia selera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jogurt  naturalny
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. W garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i usmaż na niej pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, posól.
  2. Gdy czosnek i cebula się zrumienią, dorzuć starte marchewki, seler i wrzuć do garnka. Podsmażaj razem ok. 5 minut.
  3. W międzyczasie cukinię pokrój i obierz, jeśli jest starsza i ma twardą skórkę. Wrzuć do garnka i zalej wodą, tak aby cukinia z warzywami była pod jej powierzchnią. Gotuj 10 minut.
  4. Po upływie czasu zblenduj zupę i dopraw ją solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Zabiel zupę jogurtem i zdejmij z ognia.
  5. Podawaj gorącą, posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Gotowanie Przepisy Zupy

75 sposobów na to, żeby już zawsze być nieszczęśliwą

Redakcja
Redakcja
21 września 2020
 

Zastanawiałaś się kiedyś, jak to się dzieje, że brak ci radości życia? Że nie umiesz cieszyć się z prostych rzeczy, że nie odnajdujesz przyjemności w prostych codziennych czynnościach, w porannej kawie wypitej bez pośpiechu? Jakoś inni to potrafią. A ty? Co takiego robisz źle?

75 sposobów na to, żeby już zawsze być nieszczęśliwą

1. Wiecznie wspominaj to, co wydarzyło się w przeszłości.
2. Miej obsesję na punkcie wszystkiego, co może się wydarzyć w przyszłości.
3. Narzekaj na problemy, zamiast podejmować niezbędne kroki w celu ich rozwiązania.
4. Bój się zmian i opieraj się nim.
5. Pracuj ciężko, dawaj z siebie wszystko, a następnie mów sobie, jak daleko ci do perfekcji.
6. Umniejszaj swoje sukcesy.
7. Spotykaj się z ludźmi, którzy cię poniżają.
8. Spróbuj wszystko kontrolować, a potem martw się rzeczami, które ci się spod kontroli wymykają…
9. Okłamuj siebie i innych wokół.
10. Rób ciągle to samo.
11 Bądź leniwa i idź po najmniejszej linii oporu.
12. Chowaj w sobie urazy. Nigdy nikomu nie wybaczaj.
13. Zawsze miej rację. Mów innym często, że nie mają racji
14. Porównuj się na swoją niekorzyść z tymi, którzy według Ciebie odnoszą większe sukcesy.
15. Niech małe problemy rosną w twoich oczach do rangi wielkich problemów.
16. Nigdy nie ucz się niczego nowego.
17. Nigdy nie bierz odpowiedzialności za swoje czyny.
18. Obwiniaj wszystkich wokół siebie.
19. Nie pytaj o drogę i nie zadawaj pytań.
20. Nie pozwól nikomu sobie pomagać.
21. Uciekaj zawsze, gdy sytuacja staje się trudna.
22 Bądź podejrzliwa. Nie wierz i nie ufaj nikomu.
23. Śpij nie więcej niż cztery godziny na dobę.
24. Nigdy niczego nie wyrzucaj. Nawet jeśli tego nie używasz.
25. Mów wszystkim „tak”. Wypełnij cały swój czas zobowiązaniami.
26. Staraj się być przyjacielem dla każdego.
27. Wielozadaniowość, wielozadaniowość i jeszcze raz wielozadaniowość! Rób wszystko na raz.
28. Nigdy nie spędzaj czasu sam na sam ze sobą.
29. Nie pomagaj innym, chyba że musisz. Rób tylko te rzeczy, które przynoszą ci bezpośrednią korzyść.
30. Spotykaj się z ludźmi, którzy narzekają na wszystko.
31 Koncentruj się na tym, czego się najbardziej obawiasz.
32. Bój się rzeczy, których w pełni nie rozumiesz.
33. Zawsze szukaj zewnętrznego potwierdzenia, zanim uznasz się za :wystarczająco dobrą”.
34. Traktuj poważnie wszystko i wszystkich w życiu.
35. Spędź swoje życie, robiąc zawodowo rzeczy, które Cię nie interesują.
36. Skoncentruj się na problemach (całego świata).
37. Myśl o tych wszystkich rzeczach, których nie masz.
38. Czytaj regularnie lub oglądaj w mediach wszystkie przygnębiające wiadomości.
39. Wyznacz sobie wzniosłe cele i nigdy nie zrób nic, aby je osiągnąć.
40. Nigdy nie podejmuj aktywności fizycznej typu regularne ćwiczenia.
41. Jedz niezdrowo.
42. Nigdy nie badaj swojego zdrowia.
43. Zorganizuj swoje życie tak, aby obracało się wokół pieniędzy.
44. Wydawaj więcej, niż zarabiasz i zaciągaj dużo długów.
45. Nie mów, co masz na myśli. Nie miej na myśli tego, co mówisz.
46. Marszcz brwi.
47. Nigdy nie mów nikomu, jak się czujesz ani o czym myślisz.
48. Upewnij się, że wszystko, co robisz, robi wrażenie na kimś innym.
49. Zawsze zapominaj o swoich potrzebach.
50. Zaangażuj się w problemy innych ludzi i uczyń je własnymi.
51. Sprawiaj, by inni czuli się źle.
52. Oglądaj telewizję przez kilka godzin każdego dnia.
53. Uprawiaj hazard
54. Pozostawaj w tym samym miejscu. Nie podróżuj.
55. Nie baw się, nie odpoczywaj, po prostu pracuj.
56. Odpuść sobie posiadanie hobby.
57. Wyeliminuj ze swojego życia bliskie relacje.
58. Nigdy nie kończ tego, co zaczęłaś.
59. Bierz wszystko do siebie.
60. Pij dużo alkoholu. Pala papierosy, nałogowo.
61. Nigdy nie mów „Przepraszam”. Nigdy nie mów „kocham cię”.
62. Nie pracuj ciężko nad niczym.
63. Zawsze czekaj do ostatniej minuty.
64. Uwierz, że bez względu na wszystko masz prawo robić to, co ci się podoba.
65. Pozwól innym podejmować decyzje za Ciebie.
66. Pamiętaj o obelgach. Zapomnij o komplementach.
67. Nie pozwól nikomu cię dobrze poznać.
68. Polegaj na innych we wszystkim.
69. Zapomnij o planowaniu.
70. Nie miej marzeń.
71. W ogóle nie myśl o przyszłości.
72. Zawsze lekceważ opinie i sugestie innych osób.
73. Składaj obietnice, których nie możesz dotrzymać.
74. Nigdy o niczym nie decyduj.
75. Nigdy, przenigdy nie ucz się na błędach.


Na podstawie: marcandangel.com


Gotowanie Przepisy Zupy

Zupa krem z dyni na cztery sposoby

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 września 2020
Zupa krem z dyni Hokkaido, piżmowej, z grzankami, z mleczkiem kokosowym
Fot. iStock

Zupa krem  z dyni zyskuje coraz większą popularność ze względu na smak, oraz delikatną konsystencję, będącą alternatywą dla tradycyjnych zup. W zależności od użytych przypraw można przyrządzić ją na słodko, jak i na ostro. Zupa krem z dyni Hokkaido, z grzankami, z mleczkiem kokosowym, czy z pieczonej dyni, to kilka z wielu przepisów, które warto wypróbować.

Zupa krem z dyni sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także podana na śniadanie czy kolację. Jak każda kremowa zupa doskonale komponuje się z grzankami, groszkiem ptysiowym oraz podprażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Można ją posypać koprem lub pietruszką. Jest ona nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Dynia - hokkaido, piżmowa, makaronowa, przepisy

Fot. iStock

Dynia zawiera bogactwo witamin i minerałów: witaminy A,B1, B2, PP, E i C, a także żelazo, fosfor, magnez oraz selen, cynk, miedź i mangan. Jest również niskokaloryczna (około 30 kcal/100 g), oraz lekkostrawna, dlatego jest warzywem zalecanym podczas diet odchudzających. Dynia składa się aż z 90% z wody, więc znakomicie nawilża organizm. Pomaga przy zaparciach, a pestki uważane są za skuteczny i naturalny sposób przeciw pasożytom w układzie pokarmowym. W zależności od tego, jakie inne warzywa do niej dodamy, zupa zyska nie tylko na smaku, ale i na wartościach odżywczych. 

Zupa krem z dyni z grzankami — przepis

Fot. iStock

Zupa krem z dyni z grzankami — składniki:

  • 100 dkg dyni bez skóry
  • duża marchewka
  • korzeń pietruszki 
  • kawałek korzenia selera
  • cebula
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu
  • pół szklanki śmietany 30% do smaku (ok. 100 ml)
  • sól,
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • grzanki

Przygotowanie:  

  1. Dynię i resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z bulionem, ewentualnie dolej wody, by warzywa były przykryte płynem. 
  2. Gotuj do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany czosnek. Dodaj masło.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj je, dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem, solą i tymiankiem. Podawaj posypane grzankami.

Zupa krem z dyni Hokkaido — przepis

Zupa krem z dyni Hokkaido, piżmowej, z grzankami, z mleczkiem kokosowym

Fot. iStock/Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni Hokkaido — składniki:

  • mała dynia Hokkaido
  • pomarańcza
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • imbir (szczypta)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska  

Przygotowanie:

  1. Dynię umyj (nie musisz obierać), usuń pestki i pokrój w małą kosteczkę.
  2. Cebulę pokrój drobno w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklij je razem na patelni. Z pomarańczy wyciśnij sok, dolej go do cebuli i dodaj dynię. Zalej gorącą wodą tak, by dynia była zakryta i gotuj do miękkości.
  3. Doda przyprawy do smaku, zblenduj, by powstała zupa krem.  

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym — przepis

Zupa krem z dyni Hokkaido, piżmowej, z grzankami, z mleczkiem kokosowym

Fot. iStock

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym — składniki:

  • 1 l wody lub bulionu
  • 500 g dyni
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • duży ziemniak
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 cm kawałka świeżego korzenia imbiru
  • 4-5 łyżek oleju sezamowego
  • 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala  
  • łyżeczka czerwonej ostrej pasty curry
  • sól 
  • garść pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w kostkę, dynię obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na rozgrzanym oleju sezamowym zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj następnie marchew i seler. Smaż 5 minut, dorzuć kawałki ziemniaka, starty na tarce korzeń imbiru i czosnek.
  3. Po upływie kolejnych 5 minut dodaj pokrojoną dynię, pastę curry, garam masala, mleczko kokosowe i sól do smaku. Wymieszaj, wlej wodę i gotuj ok. 20 minut pod przykryciem. 
  4. Gdy warzywa zmiękną, zblenduj je, dopraw do smaku.
  5. Podawaj z pestkami dyni.

Zupa krem z pieczonej dyni piżmowej — przepis

Zupa krem z dyni Hokkaido, piżmowej, z grzankami, z mleczkiem kokosowym

Fot. iStock

Zupa krem z pieczonej dyni piżmowej — składniki: 

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 l bulionu
  • 1 l wody
  • 2 cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • duża marchew
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej

Dodatkowo:

  • 3 łyżki pestek dyni
  • śmietana 36%

Przygotowanie:

  1. Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki, ułóż skórką na blaszce.
  2. Ziemniaki i cebulę obierz, i z warzywami oraz tymiankiem ułóż na blaszce, skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190ºC, ok. 15 minut, po czym wyłącz piekarnik i przez kolejne 15 minut zostaw warzywa w zamkniętym piekarniku.
  3. Z upieczonej dyni zdejmij skórkę. Dynię i warzywa pokrój na duże kawałki. Wrzuć wszystko do garnka, zalej wodą i bulionem. Gotuj 15 minut, dorzucić tymianek, dolej mleko kokosowe.
  4. Miękkie warzywa zblenduj na krem, dopraw solą i pieprzem.
  5. Pestki upraż na suchej teflonowej patelni.
  6. Zupę nałóż na talerz, połóż na niej kleks śmietany, posyp pestkami dyni.  

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

 


Zobacz także

Wegański pasztet z orzechami i chleb ze śliwką na zakwasie — zaskocz bliskich na święta

Truskawki: koktajle, smoothie i napoje - 11 sprawdzonychprzepisów

Otwieramy sezon na truskawki. 11 przepisów na koktajle, smoothie i napoje z truskawkami w roli głównej

Zielona tarta z musem jeżynowym