Gotowanie Przepisy

Jajka na twardo – jak gotować, by były idealne? My to wiemy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 marca 2020
jajka na twardo - jak gotować, czas, ile minut
Fot. iStock/Miljan Živković
 

Pytanie, jak gotować jajka na twardo, ile minut, pojawia się często. Z pozoru prosta rzecz, jednak wielu osobom nie wychodzi, jak należy. Jedni po walce ze stoperem otrzymują żółtka zbyt płynne, inni zaś, kruszące się aż za bardzo, zielonkawe, przegotowane. Jaki czas jest potrzebny i jak długo gotować jajka na twardo, żeby były idealne? Podpowiadamy.

Jajka to smaczne i zdrowe produkty spożywcze, których nie brakuje w naszych domach. Częste jedzenie jajek służy zdrowiu, ponieważ jaja to skarbnica wielu składników odżywczych, witamin i minerałów. W jajku znajdziemy proteiny, witaminy A, E, D i B, minerały takie jak: cynk, wapń, fosfor, żelazo, selen. Żółtko zawiera komplet niezbędnych ludzkiemu organizmowi aminokwasów, zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Są w nim luteina i zeaksantyna wspierające wzrok, lecytyna niezbędna do pracy mózgu oraz cholina, która obniża ryzyko zachorowania na raka piersi, choroby neurodegeneracyjne i miażdżycę.

Jajka na twardo – czas ma ogromne znaczenie

Czas ma znaczenie w przygotowaniu jajka na twardo – to nic nowego. Jednak można spotkać się z wieloma informacjami dotyczącymi tego, jak długo należy trzymać je w wodzie na ogniu. Wg. sprawdzonej szkoły, by ugotować idealne jajko na twardo, należy je włożyć do wody dopiero w chwili, gdy osiągnie ona temperaturę wrzenia – nie wcześniej.

A teraz do sedna – ile minut jajka na twardo gotujemy? Aby były idealne, gotujemy je równo 8 minut – nie krócej, i lepiej nie dłużej, ponieważ takie zachowuje składniki odżywcze. Jajka na twardo nie powinny być we wrzątku dłużej niż 10 minut, bo zaczyna tracić walory odżywcze i w dodatku nabiera nieładnej, sinej otoczki. Ta sino-zielonkawa barwa wokół żółtka wynika z  tego, że przy zbyt długim czasie w wysokiej temperaturze w jajku wytrąca się siarkowodór. On sprawia, że żółtko przestaje wyglądać apetycznie oraz pachnie dość specyficznie, mało przyjemnie. Dlatego metoda gotowania polegająca na wrzuceniu jajka i gotowania dłuższy czas, zdecydowanie nie jest dobra dla walorów takiego przegotowanego jajka.

jajka na twardo - jak gotować, czas, ile minut

Fot. iStock/13-Smile

Jak gotować jajka na twardo, żeby były idealne?

Jak długo gotować jajka na twardo, ile minut, już wiemy. Aby uniknąć problemu z wymierzeniem odpowiedniego czasu, koniecznie nastawcie sobie stoper – nie będzie możliwości pomyłki. Jak zostało wspomniane wyżej – jajko wkładamy do gotującej się wody i zaczynamy odmierzać konieczny do ugotowania czas. Zdarza się często, że jajka wkładane do wrzątku pękają i białko rozlewa się poza uszkodzoną skorupkę, a samo jajko gotuje się szybciej, niż te w całych skorupkach. By uniknąć kłopotu, można wyjąć z lodówki jajka o tyle wcześnie, by nabrały temperatury pokojowej. Innym sposobem jest dodanie do wody łyżki octu lub soku z cytryny, co praktykowały już nasze babcie. Można również szerszy koniec nakłuć igłą. Jeśli do wody zostanie dodana sól, ugotowane już jajka na twardo będą łatwiejsze do obrania, bez kaleczenia ich powierzchni.

jajka na twardo - jak gotować, czas, ile minut

Fot. iStock/milanfoto

Jajka na twardo – przepisy na pasty jajeczne

Dobrze ugotowane jajko nie tylko będzie miało odpowiednią konsystencję, ale również wzbogaci potrawę o smak i cenne składniki odżywcze. Jajka znajdziemy w różnych sałatkach, a także w zupach typu żurek czy chłodnik. Ugotowane jajka doskonale smakują z majonezem lub sosem tatarskim.

Jajka na twardo świetnie sprawdzą się również jako podstawa pasty kanapkowej. Jej przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności i dużej ilości czasu. To również dobry sposób na to, by konstruktywnie wykorzystać nadmiar jajek na twardo, które zostają np. po świętach, a szkoda ich wyrzucać. Poniższe przepisy już pojawiły się na stronach serwisu, a my przypominamy je z przyjemnością.

Jajka na twardo – pasta jajeczna z awokado

Składniki:

  • dojrzałe awokado,
  • kilka jaj,
  • szczypior,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Do pojemnika blendera (końcówka do szatkowania warzyw) wrzuć dojrzałe awokado i kilka jajek. Rozdrobnij blenderem, domieszaj łyżką posiekany szczypiorek, dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj na chrupiącym chlebku.

jajka na twardo - jak gotować, czas, ile minut

Fot. iStock/ArsOnx

Jajka na twardo – „żelazna” pasta jajeczna

Składniki:

  • 5 jajek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • garść rukoli,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Zieleninę myjemy, wrzucamy do blendera i drobno mielimy. Dorzucamy do blendera obrane jajka i łyżkę masła. Mielimy prawie na puch, mogą zostać pojedyncze większe kawałki jajek, nie szkodzi. Doprawiamy odrobiną musztardy, solą i pieprzem do smaku.

Jajka na twardo faszerowane z pieczarkami i szynką

Jajka faszerowane to jeszcze inny sposób na wyłamanie się ze schematu jajka z solą i pieprzem. Faszerowane jajka smakują zupełnie inaczej i pozwalają na swobodną modyfikację podstawowego przepisu. Warto wypróbować przepis, który już wcześniej u nas gościł.

Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Składniki:

  • 8 jaj
  • 20 dag szynki
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • masło
  • 1 łyżka chrzanu
  • pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotować i przekroić na pół. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle wraz z drobno posiekanymi pieczarkami. Żółtka z jajek utrzeć razem z drobno pokrojoną szynką, dodać pieczarki z cebulą i chrzanem doprawić do smaku. Gotową pastą nadziewać białka z jajek. Udekorować pietruszką.


źródło: www.healthline.com 

Gotowanie Przepisy

Nie każdy ryż jest zdrowy i pożywny, wiele zależy od gatunku. Sprawdź, przepisy na dania z ryżem

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 marca 2020
ryż na mleku, z warzywami, z kurczakiem, do sushi, basmati, jaśminowy
Fot. iStock/Valeriy_G
 

Ryż często pojawia się w polskiej kuchni, choć nie jest aż tak popularny na naszych stołach, jak kochane przez nas kasze i ziemniaki. Niemniej nie można odmówić ryżowi przydatności w kuchni, a i składników odżywczych także mu nie brakuje. Można przy jego pomocy wyczarować zarówno potrawy klasyczne, jak gołąbki, czy ryż z warzywami lub z kurczakiem, albo sushi.

Ryż – wartości odżywcze, kalorie

Ryż doskonale syci i jest lekkostrawny, zawiera różne substancje odżywcze, witaminy i składniki mineralne. Zazwyczaj w ryżu znajdują się witaminy z grupy B, witamina E i błonnik, do tego potas, magnez, żelazo i cynk. Najmniej substancji odżywczych ma biały, najwięcej ciemny, nieoczyszczony. Uważa się, że oczyszczanie ziaren ryżu pozbawia go aż 67%  witaminy B3, 80% witaminy B1, 90% witaminy B6, więcej niż połowę manganu, fosforu, żelaza i praktycznie cały błonnik. Poszczególne gatunki różnią się od siebie nie tylko zawartością powyższych substancji, ale również kształtem, smakiem, ilością skrobi, a więc kleistością, pęcznieniem.

Jeśli chodzi o kalorie – ugotowany ryż Basmati  w 100 g ma 115 kcal, a biały 130 kcal w 100 g.

ryż na mleku, z warzywami, z kurczakiem, do sushi, basmati, jaśminowy

Fot. iStock

Ryż – najpopularniejsze gatunki

Jest ponad tysiąc różnych gatunków ryżu, a poza ryżem białym, najczęściej spożywane są:

Ryż basmati – długoziarnisty, uprawiany na terenach u podnóży Himalajów. Ziarna są sypkie, aromatyczne i śnieżnobiałe. Doskonale komponuje się z drobiem, rybami oraz owocami morza.

Ryż jaśminowy – ma biały kolor i słodki posmak i zapach. Sprawdza się do deserów, jako dodatek do ryb, mięs i sałatek. Nie skleja się w trakcie gotowania.

Ryż brązowy – zawiera warstwę otrębów, więc jest najbogatszy w składniki odżywcze. Ma niski indeks glikemiczny, więc często spotykamy go w diecie osób z cukrzycą. Mimo niewątpliwych zalet sięgamy po niego zbyt rzadko. Wynika to z dłuższego czasu potrzebnego do przygotowania, oraz krótszym terminem przydatności. Na jego bazie przyrządza się obiady, farsze czy desery.

Czarny – to odmiana, która kiedyś hodowana była specjalnie dla cesarzy, zwykli ludzie nie mogli jej spożywać. Ma delikatny, łagodny orzechowy smak i  posiada wysoką wartość odżywczą. Na jego kolor wpływają antocyjany, cenione w profilaktyce rozwojowi nowotworów, oraz hamują procesy starzenia. Chętnie stosowany jest jako składnik  sałatek.

Najbardziej uniwersalny jest biały, po który sięgamy najczęściej. Można z niego i innych gatunków ryżu wyczarować dania na słodko i bardziej wyraziste i pikantne w smaku.

ryż na mleku, z warzywami, z kurczakiem, do sushi, basmati, jaśminowy

Fot. iStock

Ryż na mleku

Ryż na mleku to słodki przysmak, który lubią nie tylko najmłodsi. Z różnymi dodatkami, może przyjmować nieco inny smak, więc każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Do ugotowania możemy użyć różnego rodzaju ryżu, byle tylko komponował się ze słodkimi dodatkami i owocami.

Ryż na mleku – składniki:

  • litr mleka – może być roślinnego,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 3 łyżki miodu (lub cukru),
  • cynamon,
  • dowolne miękkie owoce – dla chętnych.

Ryż na mleku – przygotowanie:

  1. Do garnka wlej mleko, ostrożnie zagotuj, by nie przypaliło się lub wykipiało.
  2. Dodaj odrobinę cynamonu i miodu (lub cukru) i ryż.
  3. Gotuj tyle czasu, ile podano na opakowaniu ryżu – do momentu, aż zmięknie. Pamiętaj, by mieszać często, ponieważ szybko przywiera i może się przypalić.
  4. Miękki wyłóż na talerzyk, dodaj ulubione owoce, jeśli lubisz, polej je miodem. Jedz jeszcze gorące.

Ryż z warzywami i z kurczakiem

Ryż w warzywami i z kurczakiem to chyba sztandarowe danie, po które sięgamy, jak brakuje nam weny na starą, dobrą polską kuchnię. Danie to sprawdzi się jak danie główne na obiad – jest nieskomplikowane, ale bardzo sycące i smaczne.

ryż na mleku, z warzywami, z kurczakiem, do sushi, basmati, jaśminowy

Fot. iStock

Ryż z warzywami i z kurczakiem – składniki:

  • torebka ryżu (100 g ryżu) długoziarnistego
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • mała marchew
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru

Ryż z warzywami i z kurczakiem – przygotowanie:

  • Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedź.
  • Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, wrzuć do miski i natrzyj solą i pieprzem, 3 łyżeczkami sosu sojowego oraz olejem.
  • Cebulę pokrój w piórka. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej rozgrzej olej wrzuć i przesmaż na szklisto cebulkę, dodaj czosnek, po czym zdejmij je z patelni.
  • Na tym samym oleju usmaż kurczaka z każdej strony.
  • Pokrojoną w słupki marchewkę dorzuć na patelnię i smaż kilka minut.
  • Dodaj pokrojone papryki i smaż wszystko ok. 3 minuty. Dodaj cebulę z czosnkiem i ryż, kukurydzę. Smaż ok 5 minut.
  • W osobnym naczyniu wlej 2 łyżki sosu sojowego oraz sok z cytryny, dodaj cukier. Wlej na patelnię, wymieszaj i smaż  jeszcze przez chwilę.

Ryż z jajkiem – przepis na szybkie danie

Ryż z jajkiem – składniki:

  • 100 gramów białego ryżu ugotowanego na sypko,
  • garść krewetek lub pojedyncza pierś z kurczaka (można pominąć i zrobić bez mięsa)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • ząbek czosnku
  • świeży imbir (1cm) roztarty z odrobiną soli na pastę,
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku,
  • płatki chili,
  • garść kolendry,
  • jajko,
  • sos sojowy.

Ryż z jajkiem – przygotowanie:

  1. Przygotuj dużą patelnię z cienkim dnem, mocno rozgrzej olej.
  2. Jeśli użyjesz krewetek lub kurczaka, wrzuć je najpierw na rozgrzany olej i przesmaż.
  3. Posiekaną cebulę, czosnek i pastę z imbiru wrzuć na patelnię. Smaż na pełnym ogniu ok 2 min.
  4. Dorzuć ryż, kurkumę – wymieszaj.
  5. Odsuń produkty ze środka patelni do boku i w wolne miejsce wlej rozbełtane jajo, po chwili przemieszaj je z resztą składników.
  6. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj sos sojowy, posyp płatkami chili i garścią kolendry.

źródło: kulinarnapolska.org, www.kuchnieswiata.com.pl 

Gotowanie Przepisy

Jajka na miękko – jak zrobić, by były idealne?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 marca 2020
Jajka na miękko - ile gotować, czas, kcal, z lodówki
Fot. iStock/borchee

Jajka na miękko to przysmak, po który chętnie sięgamy przy śniadaniu. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu, choć niekiedy stwarza pewne problemy. Zdarza się, że trudno jest idealnie wyliczyć czas na gotowanie, by żółtko nie było zbyt twarde. Jaki czas jest potrzebny, by jajka na miękko miały konsystencję idealną?

Jajka na miękko to bez wątpienia klasyka na polskich stołach. Smakuje wybornie do kanapki ze świeżym, pachnącym chlebem z masłem lub gorącym toście. Niestety całą przyjemność z posiłku może popsuć fakt, że jajka na miękko, o ile nie mamy sprawdzonej metody na ich przygotowanie, nie zawsze wychodzą jak trzeba. „Glutowate” białko może odebrać apetyt, a z kolei zbyt ścięte żółtko pasuje raczej do koncepcji jaja na twardo, i trudno je swobodnie wybierać łyżeczką. Na szczęście są sposoby na to, by jajko na miękko przygotować perfekcyjnie.

Jajka na miękko - ile gotować, czas, kcal, z lodówki

Fot. iStock

Jajka na miękko – właściwości, kcal

Najwięcej cennych dla zdrowia substancji zawiera jajko surowe, jednak mało kto spożywa je w takiej postaci. Za to jajka na miękko mają znacznie więcej fanów, choć są nieco uboższe w substancje, którym nie służy wysoka temperatura podczas obróbki cieplnej. Najmniej cennych substancji mają zaś jajka na twardo – w przypadku długiego gotowania, tracą aż połowę wartości odżywczych, witamin i minerałów. W jajku zarówno białko, jak i żółtko dostarczają ważnych substancji, jednak w żółtku jest ich więcej. W jajku ugotowanym na miękko znajdziemy znajdziemy proteiny, komplet aminokwasów, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Są tu witaminy A, E, D i B, oraz minerały: cynk, wapń, fosfor, żelazo, selen. Lecytyna wspiera pracę mózgu,  karotenoidy poprawiają wzrok, oraz cholina chroniąca mózg oraz serce, zmniejszająca ryzyko rozwoju raka piersi. 

Duże jajka na miękko dostarczają ok. 88 kcal – większość z nich pod postacią białkową. Dzięki temu jest znakomitym źródłem energii i budulca dla mięśni, co szczególnie powinni docenić sportowcy. Zalecane są również na diecie. badania pokazują, że ci, którzy na śniadanie sięgają po jajka, później czuję się bardziej syci i nie odczuwają silnej potrzeby podjadania w ciągu dnia.

Jajka na miękko - ile gotować, czas, kcal, z lodówki

Fot. iStock

Jak zrobić jajka na miękko – czas

Czas, jaki potrzebują jajka na miękko, by zyskać pożądaną konsystencję nieco różni się od siebie, ze względu na różną wielkość jajek. Aby wiedzieć, jak zrobić jajka na miękko, przyjmuje się następującą zasadę:

Małe jajka – „S”- mają do 5 cm, potrzebują 3,5 minuty do uzyskania odpowiedniej konsystencji;
Średnie jajka – „M” – około 6 cm, potrzebują  4,5 minuty gotowania;
Duże jajka – „L”- około 7 cm, potrzebują 5,5 minut gotowania.

jajka na twardo - jak gotować, czas, ile minut

Fot. iStock/13-Smile

Dobrze określona wielkość i czas gotowania jajka na miękko to sprawdzony sposób na uzyskanie ściętego białka i płynnego żółtka. Należy jeszcze pamiętać, że garnek powinien być na tyle duży, by jajka leżały na jego dnie, a samej wody tyle, by przykryła wszystkie. Jajka wkładamy do wrzątku, nie do zimnej wody. Po upływie określonego czasu, wyjmij jajka z gorącej wody i przełóż je do miski z zimną wodą, aby zahamować proces gotowania.

Jajka na miękko z lodówki – gdzie tkwi sekret?

Ugotowanie jajka na miękko z lodówki przysparza niekiedy problemy. Nie licząc częstej niespodzianki z pękającą od wrzątku skorupki, takie jajko bywa nieodpowiednie ugotowane. Żeby oszczędzić sobie problemu kolejnym razem, po prostu wyjmij jajka z lodówki odpowiednio wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej. Możesz je też włożyć do ciepłej wody, by się delikatnie nagrzały. Wtedy i skorupka powinna być cała po włożeniu do wrzątku a podany uniwersalny czas gotowania jajka na miękko sprawdzi się również w tym przypadku.

Jajka na miękko - ile gotować, czas, kcal, z lodówki

Fot. iStock

Jaja na miękko – jak wybierać jaja, by były jak najzdrowsze?

Skoro wiadomo, jak zrobić jajka na miękko, warto wspomnieć także o innej rzeczy. Nie bez znaczenia jest pochodzenie jaj. Najlepiej, jeśli jajka wolne są od antybiotyków i hormonów, o co nie jest tak łatwo w masowym chowie. Jakie więc jajka wybierać, by służyły zdrowiu? Należy zwracać uwagę na oznaczenia, które określają, z jakiej hodowli pochodzą kury.

  • 0 – oznacza chów ekologiczny;
  • 1 – kury mają dostęp do wolnego wybiegu, a jaja znosiła na grzędzie;
  • 2 – chów ściółkowy, kury nie mają dostępu do wybiegu;
  • 3 – kury trzymane są w ciasnych klatkach bez dostępu do świeżego powietrza.

Jeśli na opakowaniu zawarto informację, że jaja są wolne od GMO, oznacza to, kury, które je zniosły, nie były karmione pożywieniem modyfikowanym genetycznie. Warto także pamiętać, że kolor jajka nie ma wpływu na jego wartości odżywcze.


źródło: motywatordietetyczny.pl , polskatimes.pl

Zobacz także

Ravioli - ze szpinakiem, z mięsem, z grzybami - przepis

Ravioli – sprawdzone przepisy na pyszne, włoskie pierożki ze szpinakiem, mięsem lub z grzybami

W Święta wszystko robię „na leniwca”. Garść leniwych przepisów od A do Z. Wasze przepisy wielkanocne

Kiedy solić mięso? Kiedy powinno się solić potrawy? Sprawdź

Czy wiesz, kiedy należy posolić potrawę? Większość z nas robi to źle!