Gotowanie Przepisy Zupy

Zupa krem z topinamburu

Redakcja
Redakcja
21 maja 2020
Zupa krem z topinamburu
Fot. iStock – Zupa krem z topinamburu
 

Zupa krem z topinamburu – tego po prostu trzeba spróbować! To wyższy poziom kremowości, delikatności i aromatu. Oprócz smaku, topinambur kusi swoimi właściwościami i wysoką wartością odżywczą przy stosunkowo małej kaloryczności. Czy potrzebujecie więcej powodów, żeby spróbować takiej zupki?

Topinambur

Zupa krem z topinamburu

Fot. iStock

Jak wygląda topinambur? Ta roślina zdecydowanie kojarzy się ze słonecznikiem. Rośnie wysoko – do 2 m wysokości. Topinambur wytwarza podziemne rozłogi, na których końcach wyrastają skupiska bulw o wypukłych oczkach  i nieregularnym kształcie. Bulwy topinamburu mogą mieć różne kolory skórki (biała, żółta, czerwona, fioletowa), co zależy od hodowanej odmiany tej rośliny. Bulwy są jadalne, bardzo smaczne, gotowe do zbioru od okresu jesieni do pierwszych mrozów. Bulwy topinamburu przypominają hybrydę imbiru z ziemniakiem 😉

Fot. iStock

Bulwy topinamburu są bardzo bogate w składniki odżywcze. Znajdziemy w nich witaminy i minerały takie, jak:

  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6),
  • witaminę C
  • witaminę D
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • cynk,
  • wapń,
  • mangan,
  • miedź,
  • fosfor,
  • siarka.

Zawiera również inulinę, pektyny oraz błonnik. Nie jest również bardzo kaloryczny – porcja 100 g bulwy zawiera 72 kcal.

Zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu - tego po prostu trzeba spróbować! To wyższy poziom kremowości, delikatności i aromatu

Fot. iStock

Zupa krem z topinamburu to delikatne danie, do którego topinambur wyjątkowo pasuje.

Składniki:

  • 1/2 litra bulionu jarzynowego
  • 200 g topinamburu
  • 100 g kalafiora
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  •  łyżka oliwy extra virgin
  • 1 łyżka masła (lub oliwy)
  •  średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • szczypta soli

Zupa krem z topinamburu – przygotowanie

Zupa krem z topinamburu - tego po prostu trzeba spróbować! To wyższy poziom kremowości, delikatności i aromatu

Fot. iStock

Topinambur – przepis na zupę krem jest prosty i bardzo smaczny.

  1. W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż ok. 2-3 minuty, mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn, smaż  ok. 2 minuty.
  2. Dodaj  obrany i pokrojony w kostkę topinambur, smaż przez ok. 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony kalafior, ciecierzycę, dorzuć odrobinę soli i smaż wszystko razem ok. 2 minut. Po tym czasie zalej warzywa gorącym bulionem i zagotuj.
  3. Po kwadransie, gdy warzywa zmiękną, zblenduj zupę na gładki krem, dopraw rozmarynem i solą.

FB/ohmepl


źródło: ,www.odzywianie.info.pl,www.kwestiasmaku.com 

Gotowanie Przepisy Zupy

Krzewy ozdobne do ogrodu – kwitnące, zimozielone i owocowe. Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
21 maja 2020
Krzewy ozdobne do ogrodu - kwitnące, zimozielone, owocowe
Fot. iStock/krzewy ozdobne
 

Krzewy ozdobne do ogrodu, zarówno kwitnące, zimozielone, jak i owocowe, to często spotykany element dekoracyjny. Zachwycają one pięknymi kwiatami lub nietypowymi liśćmi, cieszą owocami. Mogą rosnąć pojedynczo, a wiele z nich, odpowiednio poprowadzone, doskonale sprawdzą się jako żywopłot. Decydując się na konkretny krzew należy nie tylko kierować się jego wyglądem, ale także warunkami panującymi w ogrodzie.

Zanim wybór padnie na konkretne krzewy ozdobne, zwróćmy uwagę na rodzaj gleby, jej przepuszczalność  i zasobność w składniki odżywcze. Ważne jest także, by stanowisko było odpowiednio nasłonecznione. Zazwyczaj rośliny lubią miejsca dobrze nasłonecznione, o ile regularnie się je podlewa. Są także gatunki, które zdecydowanie lepiej czują się w półcieniu, choć tu wybór jest nieco mniejszy – to wszystko warto wiedzieć jeszcze przed zakupem.

Fot. iStock

Krzewy ozdobne do ogrodu – różnorodność nie ułatwia wyboru 

Ogród może zachwycać od wczesnej wiosny do jesieni, ze względu na różne pory kwitnienia i pojawiania się owoców na poszczególnych krzewach. Taką różnorodność i rozłożenie w czasie rozwoju można wykorzystać do stworzenia kolorowego i żywotnego zestawienia roślin. Warto także wspomnieć, że nie tylko kwiaty stanowią o urodzie krzewów. Wiele gatunków krzewów ma piękne liście, które same w sobie są ozdobą rośliny. Szczególnie cieszy spektakl zmiany barwy liści u niektórych gatunków krzewów, które wybarwiają się od zieleni, aż po czerwień.

Krzewy ozdobne do ogrodu - kwitnące, zimozielone, owocowe

Fot. iStock

Wyhodowano również krzewy do ogrodu o ozdobnej korze lub pędach, które niecodziennymi kolorami żółci, pomarańczy, czy czerwieni, przyciągają wzrok nawet w zimowe miesiące. Są także krzewy o korze pasiastej lub cętkowanej, która wyróżnia się na tle innych krzewów i drzew. Krzewy ozdobne można formować, by zyskały pożądany kształt i wzrost. Taka różnorodność pozwala stworzyć ogród o wyjątkowym charakterze.

Kwitnące krzewy ozdobne 

Kwitnące krzewy ozdobne do ogrodu nie tylko zachwycają kwiatami, ale są cennym elementem ekosystemu. Nie licząc tego, że wytwarzają tlen, do kwiatów będą ściągać pożyteczne owady, a wraz z nimi pojawią się ptaki. To będzie wyjątkowa wartość dla ogrodu, który rzeczywiście ożyje w pełnym znaczeniu tego słowa. Jakie ozdobne krzewy kwitnące w zależności od pory roku sprawdzą się w ogrodzie?

Fot. iStock

  • krzewy zakwitające wiosnąforsycja, lilak pospolity, różanecznik i azalie, złotlin japoński, złotokap Waterera, jaśminowiec wonny, jaśmin nagokwiatowy, porzeczka krwista, skimia japońska, żarnowiec miotlasty, krzewuszka cudowna;
  • latem zakwitają krzewy ozdobne takie jak: hortensja, magnolia, hibiskus, budleja Dawida, barbula kaladońska, róże, ketmia, pęcherznica kalinolistna;
  • jesienią można podziwiać kwiaty na wielu odmianach róż. Z początkiem jesieni zakwita budleja Dawida, franklinia amerykańska,
  • zimą zakwita oczar, jako wyjątek ożywiający uśpiony ogród.
Krzewy ozdobne do ogrodu - kwitnące, zimozielone, owocowe

Fot. iStock/oczar

Ozdobne krzewy zimozielone  

Krzewy zimozielone do ogrodu można określić mianem całorocznych. Ich liście stanowią jedne z nielicznych przejawów życia w ogrodzie zimą. Zaliczamy do nich krzewy ozdobne takie jak: barwinek pospolity, ostrokrzew kolczasty, golteria rozesłana, wrzosiec, różanecznik, bugenwilla, bukszpan wieczniezielony, laurowiśnia wschodnia, ognik szkarłatny, mahonia pospolita. Krzewy zimozielone zasadzone jako żywopłot, będą stanowić naturalną przysłonę zimą, gdy inne rośliny nie chronią ogrodu przed wzrokiem przechodniów.

Krzewy ozdobne do ogrodu - kwitnące, zimozielone, owocowe

Fot. iStock

Ozdobne krzewy owocowe  

Owocowe krzewy do ogrodu są nie tylko ozdobą, ale można ich owoce wykorzystać w kuchni. Jadalne owoce nadają się do przyrządzania różnorodnych galaretek, nalewek (np. nalewka z pigwy), konfitur i innych przetworów na zimę. Niejadalne dla ludzi, mogą posłużyć za pokarm zwierzętom lub pozostaną na krzewie jako jego ozdoba na zimowy czas.

Popularnością cieszą się krzewy owocowe do ogrodu, wydające zarówno owoce jadalne, jak i nieprzeznaczone do spożycia:

Owoce jadalne dla człowieka: czeremcha, rokitnik pospolity, jarząb pospolity, bez czarny, bez błękitny, irga, berberys, aronia czarna,  jagoda kamczacka, pigwowiec, świdośliwa, dzika róża. W zależności od gatunku rośliny, poszczególne owoce można spożywać surowo lub dopiero po odpowiednim przetworzeniu.

Krzewy ozdobne do ogrodu - kwitnące, zimozielone, owocowe

Fot. iStock/aronia

Owoce niejadalne/trujące: bieluń „anielskie trąby”, trzmielina zwyczajna, ognik szkarłatny, cis pospolity, ostrokrzew kolczasty, ligustr pospolity.

Krzewy ozdobne do ogrodu z podziałem na osiąganą wysokość

Planując aranżację ogrodu należy wziąć nie tylko pod uwagę warunki panujące w ogrodzie, ale warto przemyśleć, jakie gabaryty roślin sprawdzą się w danym miejscu najlepiej. Aby krzewy się nie zagłuszały wzajemnie, należy zaplanować ich lokalizację w zależności od wzrostu, jaki osiągają.

Krzewy ozdobne do ogrodu - kwitnące, zimozielone, owocowe

Fot. iStock

Możemy wyróżnić tu:

  • krzewy ozdobne niskie – osiągają wysokość do 1m, idealnie sprawdzają się jako obwódka rabaty i towarzystwo dla niższych bylin. Zaliczamy do nich: pigwowca, żylista wysmukłego, mahonię pospolitą, mikrobiotę syberyjską, irygę poziomą;
  • krzewy ozdobne średnie – rozrastają się od 1 do 3 m wzwyż, mogą pełnić role żywopłotu. Zalicza się do nich: forsycja pośrednia, berberys, ognik szkarłatny, jaśminowiec wonny, budleja Dawida, krzewuszka cudowna;
  • krzewy ozdobne wysokie – sięgają powyżej 3 m, kojarzą się z niskimi drzewami. Przedstawicielami wysokich krzewów są: sumak octowiec, kalina koralowa, złotokap Waterera, klon japoński i palmowy.

Niezależnie od tego, na jakie ozdobne krzewy do ogrodu padnie wybór, musi być on przemyślany. Tylko przy zapewnieniu roślinom indywidualnych warunków do wzrostu, będziemy cieszyć się pięknym wyglądem ogrodu od wczesnej wiosny, aż do późnej jesieni.


źródło:  poradnikogrodniczy.pl ,  zielonyogrodek.pl,ladnydom.pl 

Gotowanie Przepisy Zupy

Topinambur – niedoceniana roślina wraca do łask. Co można przyrządzić z pysznych i zdrowych bulw topinamburu?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
21 maja 2020
Topinambur - uprawa, właściwości, przepisy
Fot. iStock/topinambur

Topinambur (słonecznik bulwiasty, kanadyjska trufla) to roślina, która miała szanse na wielką karierę na stołach Europy, ale wyparł ją ziemniak. Długi czas pozostawał w cieniu i od niedawna znów częściej jest spotykany w kuchni. Topinambur ma nie tylko ciekawy smak, ale także wspiera zdrowie. Można uprawiać go w ogrodzie dla bulw lub potraktować jako roślinę ozdobną. Jakie zalety ma topinambur i jak wygląda uprawa tej ciekawej rośliny?

Topinambur – charakterystyka

Topinambur najpewniej sprawdzony został do Europy z Kanady, na początku XVII wieku. Początkowo uprawiany był jako roślina ozdobna, a z czasem zaczęto jego bulwy wykorzystywać w kuchni. Mimo swojej odporności na szkodniki i niewielkich wymagań w uprawie, topinambur został wyparty przez ziemniaki.

Jak wygląda topinambur? Ta roślina zdecydowanie kojarzy się ze słonecznikiem. Rośnie wysoko – do 2 m wysokości. Jej długie, proste łodygi porastają szorstkie, białe włoski. Zielone liście przyjmują owalny kształt, zaostrzony u szczytu, i piłkowany po bokach. Dekoracyjne, miododajne kwiaty topinamburu, pojawiają się późnym latem i jesienią. Żółte koszyczki kwiatowe przypominają niewielkie słoneczniki  – ich średnica dochodzi do 8 cm.

Topinambur - uprawa, właściwości, przepisy

Fot. iStock/topinambur

Topinambur wytwarza podziemne rozłogi, na których końcach wyrastają skupiska bulw o wypukłych oczkach  i nieregularnym kształcie. Bulwy topinamburu mogą mieć różne kolory skórki (biała, żółta, czerwona, fioletowa), co zależy od hodowanej odmiany tej rośliny. Bulwy są jadalne, bardzo smaczne, gotowe do zbioru od okresu jesieni do pierwszych mrozów. Miłośnicy wykorzystywania topinamburu w kuchni określają  smak surowych bulw jako podobny do rzodkiewki, natomiast po ugotowaniu lub pieczeniu, wyczuwalny jest lekko słodkawy, orzechowy posmak.

Topinambur – składniki odżywcze

Bulwy topinamburu obfitują w składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich witaminy takie jak: A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), C i D. Topinambur zawiera także mikro- i makroelementy: potas, magnez, żelazo, cynk, wapń, mangan, miedź, fosfor, siarka. Nie można pominąć w jego składzie obecności inuliny, pektyn i błonnika. Nie jest również bardzo kaloryczny – porcja 100g bulwy zawiera 72 kcal.

Topinambur – właściwości dla zdrowia 

Właściwości dla zdrowia, jakie ma topinambur, są godne podkreślenia. Warto sięgać po te nie tylko smaczne, ale i zdrowe bulwy.

Topinambur - uprawa, właściwości, przepisy

Fot. iStock/bulwy topinamburu

Ma działanie prebiotyczne

Inulina to zdrowy wielocukier, zaliczany do frakcji błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Inulina po spożyciu trafia do jelit,  gdzie staje się pożywką dla dobrych bakterii probiotycznych.

Zapobiega zaparciom

Błonnik, którego nie brakuje w bulwach topinamburu, usprawnia pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziała zaparciom. Topinambur zapobiega także wystąpieniu wrzodów żołądka.

Obniża poziom cukru we krwi

Inulina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, pomaga w normalizowaniu glikemii w przypadku cukrzycy typu II. Inulina naturalnie zmniejsza insulinooporność, która może prowadzić do rozwoju cukrzycy, oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Koi układ nerwowy 

Obecność w bulwach witamin z grupy B i magnezu, które niwelują negatywny wpływ stresu na organizm. Usprawniają także pracę mózgu, poprawiając pamięć  i koncentrację.

Leczy skórę

Stosowany zewnętrznie, świeżo wyciśnięty sok z bulw tej rośliny, działa wspomagająco na zapalenie skóry, leczenie owrzodzeń, łuszczycy i oparzeń.

Topinambur – uprawa

Uprawa rośliny takiej jak topinambur nie jest kłopotliwa i daje dobre plony. W naturze porasta przydroża, nieużytki, wysypiska, brzegi pól i rzek. Uprawa najlepiej udaje się na glebie żyznej, umiarkowanie wilgotnej i przewiewnej.  Topinambur jest mrozoodporny (nawet do -30ºC) i nieźle radzi sobie w przypadku suszy.

Topinambur - uprawa, właściwości, przepisy

Fot. iStock/uprawa topinamburu

Aby zasadzić tę roślinę we własnym ogródku, należy przygotować ziemię – pozbyć się chwastów i dobrze przekopać ją z nawozem organicznym. Bulwy użyte do sadzenia mogą być całe lub w częściach (o masie ok. 50 g), z dwoma lub trzema oczkami. Do ziemi można je wkładać wczesną wiosną, gdy miną mrozy, na głębokość 5–10 cm, lub jesienią na głębokość 10-15 cm. Konieczne jest zachowanie odstępów 60 – 70 cm między rzędami . Z kolei w rzędzie odstępy powinny wynosić 30–60 cm, ponieważ bulwy się rozrastają i wyrastają z nich nowe rośliny. Topinambur wypuszcza pęd 2-3 tygodnie od posadzenia, który zakwita we wrzeniu i październiku. Po przekwitnięciu rośliny czernieją, zasychają liście i łodygi. Roślina zimuje w postaci bulw pędowych.

Topinambur – przepisy

Przepisy na topinambur są różnorodne, ponieważ można jeść go pod różnymi postaciami. Można sięgać po świeże bulwy pokrojone w cienkie plasterki, lub wycisnąć z nich sok. Bulwy można również poddawać obróbce termicznej, dzięki której wydobywany jest jego przyjemny, słodkawy smak. Można zastosować je również jako dodatek do zup lub sosów, np. zamiast ziemniaków. Pieczone doskonale sprawdzą się jako zdrowe chipsy lub frytki.

Topinambur – przepis na frytki dietetyczne

Topinambur - uprawa, właściwości, przepisy

Fot. iStock/frytki z topinamburu

Składniki: 

  • kilka bulw topinamburu
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • zioła do smaku – tymianek, rozmaryn, oregano, czosnek granulowany – wg. smaku

Topinambur – przepis na frytki dietetyczne jest tak prosty, jak na zwykłe frytki z ziemniaków. Można je przygotować smażąc na oleju, ale z piekarnika będą zdecydowanie mniej kaloryczne i równie smaczne.

  1. Aby przygotować frytki, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój bulwy na kształt frytek. W miseczce przygotuj olej z solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C, wymieszaj topinambur z olejem i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w rozgrzanym piekarniku aż frytki się zrumienią i będą chrupiące –  ok. 20-25 minut. Podawaj jeszcze gorące.

Topinambur – przepis na zupę krem

Zupa krem to delikatne danie, do którego topinambur wyjątkowo pasuje.

zupa krem z topinamburu

Fot. iStock/zupa krem z topinamburu

Składniki:

  • 1/2 litra bulionu jarzynowego
  • 200 g topinamburu
  • 100 g kalafiora
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  •  łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła (lub oliwy)
  •  średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • szczypta soli

Topinambur – przepis na zupę krem jest prosty i bardzo smaczny. Aby go przygotować:

  1. W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż ok. 2-3 minuty, mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn, smaż  ok. 2 minuty.
  2. Dodaj  obrany i pokrojony w kostkę topinambur, smaż przez ok. 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony kalafior, ciecierzycę, dorzuć odrobinę soli i smaż wszystko razem ok. 2 minut. Po tym czasie zalej warzywa gorącym bulionem i zagotuj.
  3. Po kwadransie, gdy warzywa zmiękną, zblenduj zupę na gładki krem, dopraw rozmarynem i solą.

źródło: muratordom.pl ,www.odzywianie.info.pl,www.kwestiasmaku.com 

Zobacz także

Pączki w 5 minut

Pączki w 5 minut – pokochacie ten przepis

7 świątecznych przepisów, także tych polecanych przez Magdę Gessler

Przepis na bigos staropolski i ze świeżej kapusty

Przepis na bigos staropolski i z młodej kapusty. Tradycyjne dania nie tylko na święta