Go to content

Zupa krem z pora klasyczna i wersji fit. Najlepsze przepisy!

Zupa krem z pora klasyczna i wersji fit. Najlepsze przepisy!
Fot. iStock

Por to zdecydowanie niedocenione warzywo. Przyzwyczailiśmy się do korzystania z pora tylko jako elementu do sporządzania rosołu, buliony czy bazy pod inne zupy. A szkoda, bo por to wyjątkowe warzywo, które z odpowiednimi dodatkami może smakować obłędnie. Najlepszy dowód? Zupa krem z pora. Wypróbujcie te przepisy, a zakochacie się w zupach na nowo!

Zupa krem z pora z cebulą – przepis

Zupa krem z pora to danie proste i łatwe w wykonaniu, które nie tylko fantastycznie smakuje, ale też jest zdrowe i rozgrzewające – idealne na chłodne dni lub jako sycący obiad jednodaniowy.

Zupa krem z pora klasyczna i wersji fit. Najlepsze przepisy!

Fot. iStock

Składniki na zupę krem z pora:

  • 2,5 litra wody (lub bulionu),
  • 3 duże pory,
  • 2 duże cebule,
  • ok 600 g ziemniaków,
  • 0,5 szklanki śmietany (może być więcej – do smaku),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól do smaku,
  • pieprz,
  • ew. chili, gdy ktoś lubi bardziej pikantny smak, lub inne ulubione przyprawy np. tymianek,
  • grzanki lub groszek ptysiowy.

Kremowa zupa z pora – wykonanie:

  1. Odkrój część z korzeniem pora, oraz końcówkę mocno zielonych liści. Pory umyj, pokrój w półtalarki część białą i trochę zielonej.
  2. Cebule obierz i  pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, zeszklij na małym ogniu cebulę i pory. Nie przypal!
  4. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  5. Do 2,5 litra gotującej się wody (może być także bulion) włóż ziemniaki, por z cebulą, ząbki czosnku, sól i pieprz.
  6. Gdy warzywa zmiękną, zupę zblenduj, i zaciągnij śmietaną, ewentualnie dopraw do smaku (sól, pieprz, chili, lub tym, co lubisz szczególnie). Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz dodać trochę wody.
  7. Po nałożeniu na talerz zupy, posyp ją grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z pora i serka topionego –  przepis

Ta wersja zupy jest obłędna. Dzięki dodaniu serka, ma wyjątkowy wyważony i kremowy smak. Po prostu ma w sobie to coś! Koniecznie trzeba wypróbować tę wersję.

Składniki na zupę krem z pora z serkiem topionym:

  • 1 litr bulionu (może być warzywny)
  • 4 pory,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 opakowanie serka topionego (klasyczny lub kremowy) o wadze 100 g
  • sól do smaku,
  • pieprz,
  • szczypta tymianku,
  • sok z cytryny do smaku (ok. 2 łyżeczek)
  • grzanki (pyszne są z pieczywa wieloziarnistego)

Przygotowanie:

  1. Pory umyj, obierz brzydkie liście i korzeń i pokrój w talarki lub pół-talarki. Jeśli chcesz udekorować zupę piórkami pora, przyłóż się, żeby były cieniutkie – jeśli nie, krój jak leci, wszystko i tak zblendujesz na gładki krem.
  2. Cebule obierz i  pokrój w kostkę lub piórka.
  3. Cebulę i pora podduszamy na klarowanym maśle od czasu do czasu mieszając (około 10 minut).
  4. Podlewamy naszym bulionem i gotujemy około 15-20 minut – do miękkości.
  5. Blendujemy na gładką masę, dodajemy serek i ponownie miksujemy całość
  6. Całość doprawiamy do smaku ziołami, pieprzem i sola oraz sokiem z cytryny.

I gotowe! Smacznego!

Zupa krem z pora fit

Składniki na zupę krem z pora w wersji fit:

  • woda 🙂
  • 2-3 pory (tylko biała część),
  • 2 cebulki szalotki (opcjonalnie cebulka dumka tez jest pyszna),
  • 2 pietruszki (korzeń) można zamienić na pasternak, choć ma bardziej intensywny smak,
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron,
  • 4 młode ziemniaki (lub dwa duże),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz,
  • szczypta tymianku,
  • orzechy do dekoracji (świetnie pasują orzechy włoskie)

Przygotowanie:

  1. Pory umyj, obierz brzydkie liście i korzeń. Korzystamy tylko z białek części warzywa. Pokrój ją w talarki lub pół-talarki. Jeśli chcesz udekorować zupę piórkami pora, przyłóż się, żeby były cieniutkie – jeśli nie, krój jak leci, wszystko i tak zblendujesz na gładki krem.
  2. Cebule obierz i  pokrój w kostkę lub piórka. Pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój (ziemniaki w kostkę, pietruszkę w plasterki).
  3. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Następnie dodać pozostałe warzywa i podsmażyć przez kilka minut.
  4. Zalać wodą tak, aby przykrywała wszystkie warzywa.
  5. Gotujemy około 20 minut – do zmięknięcia warzyw.
  6. Blendujemy na gładką masę.
  7. Całość doprawiamy do smaku ziołami, pieprzem i solą. Możecie przyprawić zupę przed zmiksowaniem, jeśli nie chcecie by zioła były w całości.
  8. Zupę dekorujemy orzechami.

Smacznego!

FB/ohmepl