Mango, zwane przez Hindusów owocem bogów, nie tylko pachnie pięknie i świetnie smakuje, ale także jest wyjątkowo zdrowe. Pod jędrną skórką kryje się miąższ zawierający witaminy i substancje niezbędne dla zdrowia. Poleca się go w diecie przy insulinooporności i cukrzycy, a to nie jedyne jego zalety. Istnieje o wiele więcej powodów, dla których warto sięgać właśnie po mango.
Mango — hinduski „owoc bogów”
Mango jest owocem uprawianym już od 4000 tysięcy lat w Indiach, skąd trafił także do gorących regionów Ameryki, Afryki, Australii, a także i Europy. Ze względu na swój wspaniały smak i kuszący zapach, określano go mianem owocu bogów. Obecnie nie ma żadnego problemu z jego dostępnością na półkach w sklepach. Możemy znaleźć mango w różnych kolorach — zielonym, żółtym, czerwonym, a nawet fioletowym. Zależy to od stopnia dojrzałości owocu oraz jego konkretnej odmiany.
Jak rozpoznać dojrzałe mango?
Dojrzałe mango nie powinno być mocno zielone lub zbyt rumiane. Po dotknięciu sprężysty miąższ powinien ugiąć się pod palcem, a skórka powinna być jędrna. O dojrzałości owocu świadczy również przyjemny zapach przy szypułce. Pod skórką, co można sprawdzić już w domu, miąższ przybiera pomarańczowo-żółty kolor. Jest on przyjemnie słodki i pachnący, soczysty, a dojrzały wprost rozpływa się w ustach. A co, jeśli do koszyka trafił niedojrzały owoc? Wystarczy w domu odstawić go na kilka dni w towarzystwie jabłka, by mango dojrzało.
Wartości odżywcze mango
W 100 g mango znajduje się 0,82 g białka, 0,38 g tłuszczu, 14,98 g węglowodanów, oraz 1,6 g błonnika. Jest ono znakomitym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w jego miąższu witaminę C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawiera również minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk i sód. Nie brakuje w nim wartościowych dla zdrowia antyoksydantów (związki fenolowe, flawonoidy, inne polifenole, karotenoidy) o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym oraz przeciwmiażdżycowym.
Mango — kalorie i indeks glikemiczny
Warto włączyć je do diety, ponieważ przy wielu wartościowych dla zdrowia substancjach dostarcza umiarkowaną ilość kalorii. W 100 g mango znajdziemy 70 kalorii. Trzeba przy tym wziąć pod uwagę, że jest dużym owocem, pozbawione pestki i skórki przeciętnie waży ok. 250 g, a więc przy zjedzeniu całego owocu ilość kalorii się podwoi. Nadal jednak to nie powinno zniechęcać do sięgania po ten smaczny i zdrowy owoc. Indeks glikemiczny dojrzałego mango wynosi 50, więc zaliczany jest do owoców o niskim indeksie glikemicznym. Z tego powodu mogą bez obaw sięgać po niego osoby cierpiące na cukrzycę.
Właściwości dla zdrowia mango
W diecie przy insulinooporności i cukrzycy
Badania (póki co przeprowadzone na myszach) przedstawione podczas spotkania Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej (FASEB) wykazały, że codzienne jedzenie mango może wpływać na obniżenie poziomu cukru we krwi. Z kolei naukowcy z Uniwersytetu Stanu Oklahoma twierdzą, że włączenie go do diety pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy.
Dla zdrowego serca
Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Queensland, mango wywiera pozytywny wpływ na poziom lipidów zmniejszając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto obecność niemałej ilości potasu, pozwala obniżyć podwyższony poziom ciśnienia tętniczego oraz wspiera pracę serca.
Przeciw nowotworom
Mango zawiera liczne antyoksydanty istotne w zapobieganiu powstawaniu stresu oksydacyjnego w komórkach. Dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Badania wykazały, że polifenole obecne w jego miąższu wykazują działanie profilaktycznie w kontekście raka piersi, raka prostaty, raka płuc oraz raka jelita grubego.
Na szczupłą sylwetkę
Co prawda mango samo z siebie nie odchudza, ale zawartość błonnika w jego miąższu wpływa na poprawę trawienia, ułatwia wypróżnianie i hamuje napady głodu. Niski indeks glikemiczny owocu sprawia, że stopniowo podnosi poziomu glukozy we krwi, nie powodując jej wahań, dzięki czemu można uniknąć napadów wilczego apetytu. Ten owoc jest wartościowym dodatkiem do diety dla szczupłej sylwetki.
Alergia na mango i przeciwwskazania
Nawet tak zdrowy owoc nie powinien być spożywany przez każdego, ponieważ może powodować reakcję alergiczną, która u osób uczulonych objawia się opuchnięciem warg, wysypką i podrażnieniem skóry. Reakcja następuje niedługo po zjedzeniu. W skrajnych przypadkach może spowodować wstrząs anafilaktyczny.
Mango nie powinny jeść również chorzy przyjmujący preparaty z warfaryną stosowaną w leczeniu zakrzepicy żył głębokich i zatorowości płucnej. Owoc może wchodzić w interakcje z tym lekiem.
Jak obrać i pokroić mango?
Najpierw umyj je pod bieżącą wodą i osusz skórkę.
Jak obrać mango i usunąć pestkę? To zadanie bywa problematyczne, gdy wykonuje się je po raz pierwszy. Najlepiej odkroić miąższ wzdłuż owocu ostrym nożem z obu stron pestki, usuwając ją. Inny sposób wymaga użycia szklanki. Po przekrojeniu na dwie części weź szklankę i przyłóż jej krawędź do owocu, tuż przy skórce. Przesuń owoc po krawędzi tak, by miąższ wpadł do szklanki, a skórka została na zewnątrz. I już. Teraz czas pokroić miąższ na mniejsze kawałki.
Jak pokroić mango? Przekrojony owoc ze skórką ułóż skórką do dołu, i natnij miąższ w kawałki wzdłuż i wszerz. Następnie weź do ręki i od spodu wypchnij skórkę na zewnątrz tak, by pokrojony owoc się „rozszedł”. Takie kawałki możesz zjeść bezpośrednio ze skórki lub odkroić nożykiem do sałatki czy koktajlu. Jeśli korzystasz ze sposobu na szklankę, miąższ bez skórki po prostu pokrój na dowolne kawałki.