Dieta Zdrowie

Chcesz rozpocząć zuping? Sprawdź przepisy na zupową klasykę

Redakcja
Redakcja
17 marca 2021
Dieta zupowa — przepisy
Fot. iStock – Dieta zupowa — przepisy
 

Zuping czyli, dieta zupowa  to ciekawy i pomocny sposób na zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów. Metoda cieszy się dużą popularnością i nie można jej odmówić ani skuteczności, ani smaku. Bo w zupach można wybierać i przebierać, w dodatku są obłędnie pyszne. Dieta zupowa – przepisy, które nigdy się nie nudzą, prosto z zupowej klasyki! Łapcie za garnki i smacznego!

Dieta zupowa — przepisy

Dieta zupowa nie określa szczegółowo, jak mają wyglądać poszczególne przepisy, więc można korzystać z różnych, odpowiednio je modyfikując pod kątem indywidualnych potrzeb. Oto kilka przepisów na smaczne i pożywne zupy:

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony na zakwasie, zabielany, z ziemniakami, czysty

Fot. iStock/Barszcz czerwony

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 3 litry wody
  • włoszczyzna do wywaru
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego (może być zwykły)
  • odrobina soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Włoszczyznę (marchew, korzeń i nać pietruszki, seler, por) umyj i włóż do garnka.
  2. Buraki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części i dorzuć do włoszczyzny. Zalej warzywa zimną wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, sól, pieprz. W połowie dopraw wywar majerankiem.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny. Następnie dopraw octem, sokiem z cytryny i przecedź barszcz.

Zupa krem z kalafiora

krem z kalafiora

Fot. iStock

Składniki:

  • duży kalafior
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 1,5 litra bulionu lub wody
  • 1 łyżka masła
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • szczypta curry
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Zagotuj w garnku bulion (wodę).
  2. Kalafior podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki, wrzuć do garnka z gotującym się kalafiorem.
  4. Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj, dodaj serek topiony i wymieszaj lub ponownie zblenduj, by serek dokładnie się rozpuścił.
  5. Zupę zaciągnij śmietaną, dopraw solą, pieprzem, curry.
  6. Natkę pietruszki poszatkuj, posyp nią nałożoną na talerze zupę.

Zupa minestrone z makaronem i pieczonymi warzywami

Zupa minestrone - włoska z makaronem, wege, przepisZupa minestrone - włoska z makaronem, wege, przepis

Fot. iStock/zupa minestrone

Składniki:

  • 300 g pomidorów (2 średnie)
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek dyni ze skórą (ok 600 g)
  • kawałeczek selera (korzeń)
  • 1 mała pietruszka
  • 200 g kapusty
  • 100 g pora
  • 200 g marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 200 g cukinii
  • 200 g ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
  • 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej)
  • 1,75 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 2 łyżki listków natki pietruszki
  • 100 g cienkiego makaronu
  • oliwa extra vergine
Przygotowanie: 
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Oderwać szypułki z pomidorów, paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, usunąć pestki i włókna z wnętrza dyni, selera i pietruszkę obrać. Pomidory, paprykę, dynię, selera i pietruszkę skropić oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Zdjąć z blaszki.
  2. Cebulę i pora obrać z zewnętrznych liści, marchewki oskrobać i razem z cukinią pokroić w 1/2 cm kostkę. Wyłożyć na blaszkę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki, przemieszać i piec dalej przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika.
  3. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać kapustę pokrojoną w 2 cm kostkę, liście laurowe i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać odsączoną fasolkę, zieloną fasolkę pokrojoną na 3 cm kawałki i wymieszać.
  4. Dodać wszystkie pieczone warzywa: zmiksowane pomidory (bez korzonków i skórek), obraną i pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ z dyni (wyjęty z łupiny i pokrojony lub rozdrobniony), selera i pietruszkę w całości, oraz resztę pieczonych warzyw pokrojonych w kostkę (cebulę, pora, cukinię, marchewkę i ziemniaki). Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 – 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać makaron. Dodać natkę pietruszki, wyjąć pietruszkę, seler i liście laurowe. Można podawać z tartym parmezanem lub zielonym pesto. 

Zupa krem z brokułów

Fot. iStock

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 2 ziemniaki
  • marchew
  • cebula
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj w garnku litr bulionu.
  2. Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki i marchewkę, wrzuć do garnka z brokułami.
  4. Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, zaciągnij śmietaną. Podawaj z groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z cukinii Dieta zupowa — przepisy

Zupa krem z cukinii - z ziemniakami, serkiem, w wersji fit

Fot. iStock/Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • mała śmietana
  • 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek (jeśli lubisz)
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie: 

  1. Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Jeżeli pestki są duże, usuń je.
  2. Cebulę posiekaj, marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa z cukinią wrzuć do garnka z bulionem i zagotuj.
  3. Gdy warzywa zmiękną, dodaj serek topiony i całość zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj śmietanę, sól, pieprz i jeśli lubisz, tymianek. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska z kurczakiem, z pulpetami lub kaszą

Fot. iStock/Zupa meksykańska

Składniki:

  • 2,5 litra bulionu wołowego
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 papryki czerwone
  • 3 cebule
  • puszka fasoli czerwonej
  • mały przecier pomidorowy
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka mielona
  • łyżka oleju
  • ew. ketchup pikantny do wzmocnienia smaku

Przygotowanie: 

  1. W garnku zagotuj 2,5 l bulionu (może być z kostek rosołowych).
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso mielone i przesmaż krótko. Zdejmij je z patelni, pozostawiając tłuszcz.
  3. Paprykę oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Na tłuszczu z patelni zeszklij cebulę, podsmaż paprykę i przełóż do garnka. Dodaj także podsmażone mięso i gotuj ok. 15 min.
  5. Na koniec dodaj fasolę, przecier pomidorowy (ew. ketchup), przyprawy do smaku i gotuj jeszcze ok. 5-8 min.

Botwinka

Fot. iStock/botwina

Składniki:

  • 2-3 udka z kurczaka
  • 5 większych młodych ziemniaczków,
  • 2-3 pęczki botwiny (zależy od wielkości)
  • 2 młode marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki
  • sok z ok. 1/2 cytryny, lub ocet jabłkowy
  • pieprz,
  • cukier,
  • sól,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • śmietana 12% lub 18%
  • jajko,
  • pęczek młodego kopru lub szczypiorku.

Przygotowanie: 

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. W garnku przygotuj wywar z mięsa z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso powinno gotować się ok. 10 minut.
  3. W międzyczasie umyj botwinę myję i dokładnie wypłucz z ziemi. Obierz buraczki ze skórki i pokój na plasterki, łodyżki i liście botwiny poszatkuj.
  4. Pozostałe warzywa obierz i pokrój, wrzuć do wywaru i gotuj ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzuć same buraczki, a gdy warzywa w garnku zaczną mięknąć (po ok. 10 minutach), dodaj łodygi i liście botwiny. Zupę gotuj ostanie 10 minut, dopraw solą, cukrem, pieprzem i na końcu cytryną, lub octem jabłkowym.
  5. Śmietanę wlej do szklanki i dodaj do niej odrobinę wrzącej zupy – mieszaj, by śmietanę zahartować. Tak przygotowaną śmietanę wlej do zupy.
  6. Koperek lub szczypiorek poszatkuj.
  7. Gorącą botwinkę serwuj razem z jajkiem, posypaną koperkiem lub szczypiorkiem.

Zupa krem z pomidorów

zupa pomidorowa z ryżem, makaronem, na rosole, zupa krem.

Fot. iStock/zupa pomidorowa krem

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu z jarzyn
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • cebula
  • mały ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • duża garść świeżych liści bazylii
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • cukier
  • 2 – 4 łyżki serka mascarpone lub 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • pieczywo czosnkowe lub grzanki jako dodatek

Przygotowanie: 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż 1-2 minutę na niewielkim ogniu.
  • Wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wlej bulion, przypraw oregano, solą, pieprzem, cukrem do smaku.
  • Zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 25 – 30 minut. Zdejmij z ognia, dorzuć bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji), zblenduj na gładką masę. Zaciągnij kremówką lub mascarpone, wymieszaj i nałóż na talerze. Udekoruj pozostałymi listkami bazylii i podawaj z pieczywem czosnkowym lub grzankami.

Zupa krem z topinamburu

zupa krem z topinamburu

Składniki:

  • 1/2 litra bulionu jarzynowego
  • 200 g topinamburu
  • 100 g kalafiora
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  •  łyżka oliwy extra virgin
  • 1 łyżka masła (lub oliwy)
  •  średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż ok. 2-3 minuty, mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn, smaż  ok. 2 minuty.
  2. Dodaj  obrany i pokrojony w kostkę topinambur, smaż przez ok. 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony kalafior, ciecierzycę, dorzuć odrobinę soli i smaż wszystko razem ok. 2 minut. Po tym czasie zalej warzywa gorącym bulionem i zagotuj.
  3. Po kwadransie, gdy warzywa zmiękną, zblenduj zupę na gładki krem, dopraw rozmarynem i solą.

Zupa z paluszkami surimi

Zupa z paluszkami surimi

Fot. iStock

Składniki:

  • 3 nóżki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 100 g VIČI paluszki surimi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • chilli
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • szczypior z dymki
  • 50 g cienkiego makaronu ryżowego

Przygotowanie: 

Z nóżek, warzyw, ziela i listków gotujemy wywar z 1,5l wody, na małym gazie. Następnie wszystko wyciągamy, żeby wywar został czysty.Użyjemy ok 750 ml. Do ciepłego wrzucamy pokrojone VIČI paluszki surimi– ok. 80 g i zmniejszamy ogień do minimum, a po chwili wyłączamy go całkowicie. Zupę doprawiamy octem ryżowym, cukrem, sosem sojowym, chilli i ewentualnie solą. Odlewamy pół szklanki płynu z naszej zupy i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną tak,by nie było grudek. Przelewamy całość do garnka. Ponownie podgrzewamy, ale tak, by nie dopuścić do gwałtownego gotowania – chodzi tylko o jej zagęszczenie. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i odstawiamy na 3-4 minuty. Odcedzamy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do miseczek przekładamy: porcję makaronu ryżowego, kawałki marchewki wyciągniętej uprzednio z wywaru, po 2 plasterki pora i pozostałe kawałki VIČI paluszki surimi. Zalewamy zupą i posypujemy posiekanym szczypiorem dymki. Warto podać osobno sos sojowy, aby każdy w razie potrzeby mógł sobie odpowiednio doprawić swoją porcję.

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni Hokkaido, piżmowej, z grzankami, z mleczkiem kokosowym

Fot. iStock

Składniki:

  • 100 dkg dyni bez skóry
  • duża marchewka
  • korzeń pietruszki 
  • kawałek korzenia selera
  • cebula
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu
  • pół szklanki śmietany 30% do smaku (ok. 100 ml)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • grzanki

Przygotowanie: 

  1. Dynię i resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z bulionem, ewentualnie dolej wody, by warzywa były przykryte płynem.
  2. Gotuj do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany czosnek. Dodaj masło.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj je, dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem, solą i tymiankiem. Podawaj posypane grzankami.

Krem z pora

Zupa krem z pora klasyczna i wersji fit. Najlepsze przepisy!

Fot. iStock

Składniki:

  • 2,5 litra wody (lub bulionu)
  • 3 duże pory
  • 2 duże cebule
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 0,5 szklanki śmietany (może być więcej – do smaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz
  • ew. chili, gdy ktoś lubi bardziej pikantny smak, lub inne ulubione przyprawy np. tymianek
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie: 

  1. Odkrój część z korzeniem pora, oraz końcówkę mocno zielonych liści. Pory umyj, pokrój w półtalarki część białą i trochę zielonej.
  2. Cebule obierz i  pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, zeszklij na małym ogniu cebulę i pory.
  4. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  5. Do 2,5 litra gotującej się wody (może być także bulion) włóż ziemniaki, por z cebulą, ząbki czosnku, sól i pieprz.
  6. Gdy warzywa zmiękną, zupę zblenduj, i zaciągnij śmietaną, ewentualnie dopraw do smaku (sól, pieprz, chili).
  7. Po nałożeniu na talerz zupy posyp ją grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Na podstawie: stronazdrowia.pl

Dieta Zdrowie

Cebula – dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej? Prozdrowotne właściwości niepozornego warzywa

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 marca 2021
Cebula - rodzaje, właściwości, przepis na cebularz
Fot. iStock
 

Cebula to warzywo niezastąpione w kuchni, do tego o wielu właściwościach zdrowotnych. Znana i wykorzystywana od starożytności na dobre wpisała się w różne przepisy oraz ludową medycynę. Warto wiedzieć, co dobrego kryje w sobie cebula, i jak przyrządzić pyszny, tradycyjny cebularz.

Cebula — rodzaje 

Cebula to warzywo, które ma wiele wspólnego z czosnkiem i porem. Ich cechą charakterystyczną jest ostry smak i aromat wynikający z obecności w ich miąższu związków siarki, która wykazuje także działanie prozdrowotne. W cebulach można naleźć wiele cennych substancji. Istnieją różne rodzaje cebuli, które mają mniej lub bardziej intensywny smak i aromat, różnią się od siebie wielkością, kolorem łuski i miąższu.

Cebula - rodzaje, właściwości, przepis na cebularz

Fot. iStock/cebula

Cebula żółta

Najczęściej spotykana w polskich kuchniach. Charakteryzuje się ostrym smakiem i zdecydowanym, wyczuwalnym zapachem. Jej twardy, kremowo-biały miąższ ukryty jest pod mocno przylegającą łuską o ciemnozłotym kolorze. Ma szerokie zastosowanie w kuchni – można ją przyrządzać z sałatkami, mięsami, sosami, pieczenią. Jest podstawą zupy cebulowej oraz regionalnego przysmaku z lubelszczyzny – cebularza.

Biała (czosnkowa) 

Jej cechą charakterystyczną jest czosnkowy zapach. Ma wyrazisty smak, ale nadal łagodniejszy niż cebula żółta. Pasuje do dań warzywnych, jak i mięsnych.

Czerwona

Ma bordowofioletowy kolor miąższu jak i łuski. Kolor zawdzięcza antocyjanom, silnym przeciwutleniaczom zwalczającym wolne rodniki. Jest znacznie delikatniejsza w smaku niż cebula biała. Jej ciekawy kolor sprawia, że chętnie dodawana jest, szczególnie w krajach śródziemnomorskich, do zielonych sałatek.

Cebula cukrowa

Jej śnieżnobiały miąższ jest o wiele bardziej delikatny w smaku, niż w przypadku zwykłej cebuli. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do sałatek czy kanapek, podawana na surowo.

Cebula dymka 

Cebula dymka sprzedawana jest wraz z wyrastającym z niej szczypiorkiem. Jej jasnokremowy miąższ jest łagodny w smaku. Można ją piec, dusić, świetnie sprawdza się zamarynowana. Nie należy jej smażyć, ponieważ może stać się gorzka.

Cebula szalotka

Cebula szalotka (cebuloczosnek) charakteryzuje się nieco różową barwą miąższu. Szalotki najchętniej stosowane są do sosów na bazie czerwonego wina. Nie należy jej jednak smażyć, ponieważ może zyskać gorzkawy posmak.

Cebula - rodzaje, właściwości, przepis na cebularz

Fot. iStock/cebula

Cebula — właściwości dla zdrowia, kalorie (kcal)

Cebula jest skarbnicą zdrowych tłuszczy, białka, cukrów, oraz błonnika  niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego.  Zawiera również witaminy: A, witaminy z grupy B, witaminy C, E i K, oraz minerały: cynk, fosfor, fluor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo. Dostarcza flawonoidy, które chronią organizm przed szkodliwą działalnością wolnych rodników wywołujących stany zapalne i choroby. Cebula w 100 g dostarcza ok. 40 kcal, więc bez obaw można po nią sięgać na diecie.

Do najważniejszych właściwości cebuli zaliczamy:

  • działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe — wynikające m.in. z obecności allicyny, która działa zabójczo m.in. na bakterie Salmonella i E. coli. Cebula, jako naturalny antybiotyk, jest niezastąpiona w stanach przeziębienia i grypy. Aby wykorzystać jej możliwości podczas choroby, warto przygotować syrop z cebuli;
  • działanie łagodzące kaszel — cebula pomaga oczyścić drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny, dzięki czemu przyspiesza leczenie kaszlu;
  • wzmacnianie organizmu — dzięki szeregowi ważnych dla odporności substancji (przeciwutleniacze);
  • korzystny wpływ na mikroflorę bakteryjną — jest źródłem fruktanów, czyli rodzaju błonnika prebiotycznego wspierającego funkcjonowanie dobroczynnych bakterii probiotycznych;
  • działanie antynowotworowe — duża ilość antyoksydantów wpływa na obniżenie ryzyka rozwoju komórek rakowych;
  • ochronę serca i układu krążenia — cebula obniża stężenie „złego” cholesterolu i podnosi stężenie „dobrego” cholesterolu HDL, wpływa również na obniżenie ryzyka tworzenia się zakrzepów krwi. Dzięki temu obniża ryzyko rozwoju choroby wieńcowej, zawału, udaru;
  • dobroczynny wpływ na poziom cukru we krwi oraz ciśnienie krwi;
  • działanie antyreumatyczne — cebula zawiera kwercetynę hamującą działanie związków wywołujących stan zapalny w stawach;
  • zapobieganie rozwoju próchnicy — dzięki zdolności do niszczenia drobnoustrojów w jamie ustnej;
  • zdolność do spłycania blizn;
  • wsparcie przy walce z pasożytami układu pokarmowego.

Aby w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości cebuli, najlepiej jeść ją na surowo.

Cebula - rodzaje, właściwości, przepis na cebularz

Fot. iStock/Cebula

Cebula — przeciwwskazania

Mimo iż cebula jest niezwykle wartościowa, nie każdy może korzystać z jej właściwości. Szczególnie uważać na nią powinny osoby cierpiące na stany zapalne żołądka oraz z wrażliwym układem pokarmowym. Cebula może wywoływać podrażnienie śluzówki jamy ustnej i obciążać wątrobę, powodując przykre dolegliwości. Nie jest także zalecana osobom zmagającym się z niskim ciśnieniem krwi. Ponieważ cebula ma specyficzny smak i jest dość ciężkostrawna, należy ostrożnie podawać ją mniejszym dzieciom.

Przepis na cebularz

Nie ma bardziej „cebulowego” przepisu od zupy cebulowej i cebularzy. O ile zupę cebulową znają chyba wszyscy, o cebularze warto przybliżyć miłośnikom kuchni i tradycyjnych receptur. Cebularz to znak rozpoznawczy Lublina i jego okolic. To nic innego jak pochodzący z żydowskiej tradycji kulinarnej pszenny placek na drożdżach. Jego charakterystycznym składnikiem jest cebula, użyta jako wierzchni farsz, której często towarzyszy mak. Cebularze mają wielu zagorzałych fanów, więc warto samodzielnie przygotować ten prosty, ale pyszny placek, i cieszyć się jego smakiem.

cebularz

Fot. iStock/cebularz

Cebularz lubelski —  składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 30 g masła
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 duże białe cebule
  • 1 płaska łyżka maku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Najlepiej dzień przed pieczeniem cebularzy, lub co najmniej 4-5 godzin przed, pokrój cebulę w niewielką kostkę i wymieszaj z solą. Gdy cebule puszczą sok, dodaj mak i olej. Wstaw cebulę z makiem do lodówki. Przed nałożeniem na ciasto ogrzej ją w temperaturze pokojowej (tak na pół godziny przed).
  2. Przygotuj zaczyn: drożdże wymieszaj z cukrem, 1/4 szklanki mleka i 2 łyżkami mąki z części odmierzonej na placki. Zaczyn przykryj ściereczką i zostaw w cieple do wyrośnięcia ok. 30 minut.
  3. Pozostałe mleko podgrzej i rozpuścić w nim masło. Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj przygotowany zaczyn, wystudzone mleko z masłem, rozkłócone jajko i wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
  4. Pozostaw ciasto na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość, a gdy urośnie, podziel na 6 równych części. Z każdej części uformuj placek o grubości ok. 1,5 cm i średnicy 20 cm. Ułóż placki na blasze z papierem do pieczenia. Na każdy z nich nałóż 1-2 łyżki cebuli z makiem, delikatnie dociskając farsz w ciasto. Brzeg placków posmaruj olejem lub roztrzepanym jajkiem, następnie odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej kolejną godzinę.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz placki ok. 15-20 minut.

źródło: www.przyslijprzepis.pl,www.cosdlazdrowia.pl, www.medicover.pl 


Zobacz także

Dbasz o linię? Poznaj 11 naprawdę zaskakujących rzeczy, które mogą powodować tycie

migreny

Cierpisz na migreny? Być może dokonano przełomowego odkrycia w jej zapobieganiu

Pijawki lekarskie – dawna metoda stosowana i dziś