Lifestyle

Makaroniki o chrupiącej skórce i delikatnym wnętrzu. Jak osiągnąć taki efekt? Przepisy na makaroniki malinowe i czekoladowe

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
20 lipca 2020
makaroniki czekoladowe, malinowe, przepis
Fot. iStock
 

Makaroniki mają wielu fanów ze względu na smak i ciekawy wygląd. Te miękkie ciasteczka o chrupiącej skórce powinny zawierać migdały, ale przepisów opierających się na ich zmienikach nie brakuje. Można wypiekać makaroniki w domu – malinowe czy czekoladowe, a nawet o wielu różnych smakach i kolorach. Zadanie nie jest najprostsze dla laika, ale dobry przepis na makaroniki ułatwi zadanie.

Makaroniki swoją historią sięgają daleko, do czasów średniowiecznej Francji i Włoch. Niegdyś traktowane jako pokarm ludzi ubogich, podbiły także podniebienia przedstawicieli wyższych sfer. Podstawą wypiekania makaroników jest białko, migdały i cukier puder, ale nie brakuje także różnych dodatków, podnoszących walory smakowe ciastek. Masło, żółtka, śmietana, kakao, miód, przyprawy i wiele innych smaków zmienia oblicze najprostszego przepisu na makaroniki. Nawet migdały, które są podstawą wypieku, można zamienić na różnego typu pestki i orzechy. Przekłada się je kremem, który może mieć różny smak, w zależności od indywidualnych upodobań.

Fot. iStock

Makaroniki – o czym warto pamiętać?

Makaroniki jako ciasteczka delikatne, oparte na bezie, bywają dość kapryśne i nie zawsze wychodzą za pierwszym razem. By ułatwić sobie zdanie, należy wziąć pod uwagę kilka wskazówek, które mogą skrócić drogę do osiągnięcia idealnego efektu przy pierwszym podejściu.

Kupując mielone migdały, warto zwrócić uwagę, by były one drobno zmielone. Im drobniej, tym lepiej – podobnie rzecz ma się z cukrem pudrem. Przy samodzielnym mieleniu migdałów w malakserze, warto pod koniec czynności dodać trochę cukru pudru, by nie utworzyła się z nich tłusta papka. Migdały przed zmieleniem należy obrać ze skórki. Zmieniając migdały na innego typu orzechy lub pestki, trzeba wziąć pod uwagę, że smak wypieku będzie się znacznie różnił od migdałowego oryginału. To przede wszystkim kwesta indywidualnych preferencji smakowych.

Jeśli chcecie zabarwić makaroniki na ciekawe kolory, stosujcie barwniki naturalne w proszku – dodane w postaci  płynu mogą rozrzedzić za bardzo ciasto.

Ciasto na makaroniki po wymieszaniu powinno mieć odpowiednią konsystencję. Gdy podniesie się je na szpatułce,  po kilku sekundach powinno z niej opadać, a przez kolejnych kilka sekund pozostawać na powierzchni i się rozmyć. Za gęste ciasto należy mieszać dalej, za rzadkie było mieszane już zbyt długo.

Makaroniki czekoladowe – przepis 

W internecie można znaleźć ogrom ciekawych inspiracji na domowe makaroniki. Zdecydowanie warto wypróbować przepis na klasyczne ujęcie – makaroniki czekoladowe.

makaroniki czekoladowe, malinowe, przepis

Fot. iStock/makaroniki czekoladowe

Makaroniki czekoladowe – składniki

  • 150 g zmielonych migdałów
  • 115 g cukru pudru
  • 35 g kakao
  • 120 g białek (podzielone na pół), w temperaturze pokojowej
  • 185 g cukru (osobno 150 g + 35 g)
  • 50 ml wody

Czekoladowy krem – składniki

  • 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady

Makaroniki – przygotowanie

  1. Migdały, cukier puder i kakao miksuj ok 2 min. w malakserze, aż do połączenia. Przesiej przez bardzo drobne sitko do większego naczynia. Większe kawałki migdałów usuń i dodaj nowe, drobno zmielone. Dodaj 60 g białek i dokładnie wymieszaj.
  2. W suchej misie miksera umieść dodatkowe 60 g białek. Przygotuj 35 g cukru.
  3. W garnuszku zagotuj 150 g cukru i 50 ml wody. Do masy włóż termometr cukierniczy i gotuj na średniej mocy palnika bez mieszania, aż temperatura osiągnie 118ºC (245ºF).
  4. Gdy syrop nagrzewa się do temperatury 100ºC (210ºF), ubij białka jak na bezy, aż będą sztywne. Pod koniec miksowania dosyp porcjami z łyżki cukier, cały czas miksując. Gdy syrop nagrzeje się do 118ºC,  natychmiast ściągnij go z palnika i powoli, cienką strużką wlej syrop cukrowy do ubijanych na małych obrotach białek. Gdy syrop trafi do białek, zwiększ obroty do maksymalnych. Miksuj przez 5 – 8 minut do wystudzenia bezy.
  5. Powstałą bezę dodawać do masy migdałowej, na trzy razy, dokładnie mieszając. Masa będzie rzadsza – powinna swobodnie opadać ze szpatułki w postaci gęstej, błyszczącej wstążki.
  6. Przygotuj trzy blachy. Blachę wyłóż matą teflonową lub niewoskowanym papierem do pieczenia. Gotowe ciasto na makaroniki przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskaj makaroniki o średnicy około 3 cm, zostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Ciasteczka odstaw do wysuszenia (20-60 minut) – przy dotyku nie powinny się kleić, a na ich powierzchni powinna utworzyć się cienka skorupka.
  7. Piecz w temperaturze 160ºC z termoobiegiem przez około 12 – 15 minut – makaroniki nie powinny się zarumienić, jeśli tak się dzieje, piecz je dłużej przy niższej temperaturze. Upieczone wyjmij z piekarnika, zostaw na macie lub papierze do pieczenia do całkowitego wystudzenia.

Czekoladowy krem – przygotowanie

  1. W małym garnku podgrzej śmietanę kremówkę, zdejmij z palnika chwilę przed tym, jak zacznie wrzeć. Dodaj posiekaną czekoladę, zostaw na 2 minuty a następnie mieszaj do otrzymania gładkie masy. Odstaw do zgęstnienia.
  2. Krem przełóż do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i przełóż nim makaroniki. Włóż do lodówki, by krem zastygł.
  3. Ciasteczka wyjmij z lodówki na 30 minut przed podaniem, by krem zmiękł.

Makaroniki malinowe – przepis

Te delikatne ciasteczka możesz wykonać także w wielu innych dowolnych smakach, zmieniając rodzaj kremu lub dodając odpowiednie składniki do ciasta makaronikowego. Makaroniki malinowe, to zaraz po makaronikach czekoladowych, najczęściej wyszukiwany przepis na te ciasteczka. Ponieważ internet służy radą, bez problemu można znaleźć wskazówki do tego, jak przygotować makaroniki malinowe i wiele innych.

makaroniki czekoladowe, malinowe, przepis

For. iStock 

Makaroniki malinowe – składniki na ciastka:

  • 150 g zmielonych migdałów
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g białek (podzielone na pół), w temperaturze pokojowej
  • 185 g cukru (osobno 150 g + 35 g)
  • 50 ml wody
  • barwnik spożywczy w żelu, paście lub proszku – odrobina

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
  • 70 g białej czekolady, roztopionej
  • 40 g malin

Makaroniki malinowe – przygotowanie 

Ciastka przygotuj zgodnie z wyżej zamieszczonym przepisem, pomijając dodatek kakao, którego nie ma tutaj, oraz dodając odrobinę barwnika spożywczego do ubijanych na początku białek. Gdy makaroniki będą już gotowe, przygotuj krem: Serek mascarpone zmiksuj z roztopioną czekoladą i malinami. Odstaw do zgęstnienia na chwilę do lodówki. Przełóż nim makaroniki.

źródło:  www.mojewypieki.com


Lifestyle

Mszyce – jak rozpoznać te małe szkodniki i jakie domowe sposoby zastosować w walce z nimi?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 lipca 2020
Mszyce - jak je rozpoznać, domowe sposoby na mszyce
Fot. iStock

Mszyce to jedne z najczęstszych oraz najgroźniejszych szkodników roślin. Te niewielkich gabarytów owady atakują rośliny balkonowe i ogrodowe bez litości. Potrafią w niedługim czasie zniszczyć to, co rośnie w doniczkach lub na rabatach. Jak wyglądają mszyce na roślinach i jakie domowe sposoby będą najlepsze w walce z tymi szkodnikami?

Mszyce – jak je rozpoznać?

Mszyce to owady, które są niebezpiecznymi szkodnikami roślin. Rozpoznano wiele gatunków mszyc, które różnią się od siebie kolorem, a także wielkością. Mimo że osiągają rozmiar od 2 do 5 mm, straty jakie mogą poczynić, są nieporównywalnie większe. Bez problemu można wyróżnić mszyce na tle innych owadów. Mają miękkie ciało i gromadą obłażą roślinę, zakładając liczne kolonie. Najczęściej zaczynają żerowanie od góry roślin, a później roznoszą się na innej części. Może być ich aż tak dużo, że potrafią wręcz zakryć sobą całą roślinę czarnym, zielonym lub białym „dywanem”. Gdy na jednej roślinie brakuje już dla nich miejsca, przenoszą się na kolejną, dając początek nowej kolonii. Brak odpowiednio wczesnej reakcji na mszyce w ogrodzie lub na balkonie powoduje to, że rośliny są uszkadzane i obumierają.

Mszyce - jak je rozpoznać, domowe sposoby na mszyce

Fot. iStock

Mszyce – jak szkodzą roślinom?

Aparat gębowy mszyc pozwala na wysysanie soków z roślin. Najchętniej mszyce wypijają sok z młodych pędów wierzchołkowych, ale można je spotkać także na liściach i kwiatostanach. Obecność mszyc to wręcz gwarant zahamowania wzrostu roślin. Zaatakowane pędy i liście zwijają się i żółkną, a po czasie usychają. Co więcej, mszyce zwabiają mrówki do miejsc, w których żerują. Szkodniki wydzielają lepką i słodką wydzielinę – kropelki odchodów, zwaną spadzią.  To one, jak magnes, przyciągają mrówki, które w zamian za możliwość spijania spadzi chronią mszyce przed drapieżnymi owadami. Jest jeszcze inny minus żerowania mszyc. Spadź jest pożywką dla grzybów pojawiających się na roślinach pod postacią czarnych kropek i sprzyja także rozwojowi szarej pleśni. Mszyce mogą przenosić na rośliny także choroby wirusowe.

Mszyce - jak je rozpoznać, domowe sposoby na mszyce

Fot. iStock

Domowe sposoby na mszyce

Mszyce rozmnażają się w niezwykle szybkim tempie, i tak samo szybko przenoszą się na inne rośliny. Niekontrolowane rozmnażanie się mszyc bardzo źle kończy się dla roślin. Gdy tylko zauważymy pierwsze objawy działalności mszyc na grządkach lub w doniczkach, trzeba natychmiast działać. Można zastosować opryski lub naturalne domowe sposoby na mszyce, które polecają ekolodzy.

Pożyteczne owady

Jeśli w sposób naturalny chcesz pozbyć się mszyc, zaproś do ogrodu owady będące naturalnymi ich wrogami.  Pomocne będą złotooki i biedronki, które żywią się mszycami, a same nie stanowią zagrożenia dla roślin. Biedronka w ciągu tylko jednego dnia potrafił zjeść nawet kilkadziesiąt mszyc dziennie, a jej larwa jeszcze więcej. Według powtarzanych rad warto rozwieszać tam, gdzie występuje problem mszyc, żółte wstążki. Żółty kolor ponoć przyciąga biedronki. Jeśli chodzi o złotooka, warto posadzić rośliny miododajne, ponieważ on również żywi się ich nektarem, więc jest szansa, że chętnie będzie ściągał w pobliże roślin zaatakowanych przez szkodniki.

Mszyce - jak je rozpoznać, domowe sposoby na mszyce

Fot. iStock

Pokrzywa na mszyce

Pokrzywa jest naturalnym środkiem na mszyce, który cieszy się dobrą opinią wśród zwolenników ekologii. Warto wykorzystać pokrzywę jeszcze przed jej kwitnieniem, czyli końcówka maja/początek czerwca. Wystarczy zebrać kilogram tego ziela, wrzucić do wiadra z 10 litrami wody i zostawić w chłodnym miejscu na dobę. Po tym czasie bez rozcieńczania maceratu opryskujemy mszyce na roślinach.

Jeśli pokrzywę zostawimy na kolejne dwa tygodnie, powstanie gnojówka. Ważne przy tym, by codziennie ją mieszać i trzymać pod przykryciem. Po upływie dwóch tygodni gnojówka jest gotowa do zastosowania. Należy najpierw rozcieńczyć ją w proporcji 0,5 litra gnojówki na 10 litrów wody, i spryskiwać nią rośliny. Zapach co prawda jest specyficzny, ale skuteczność działania gnojówki sprawia, że jest ona najczęściej polecanym sposobem na walkę z myszą.

Czosnek

To kolejna naturalna metoda na mszyce, bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Wystarczy 3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę zalać 1 itrem chodnej wody i odstawić na dobę w ciepłe, ale nie słoneczne miejsce. Po tym czasie macerat należy odcedzić i odlać do spryskiwacza bez rozcieńczania. Takim płynem traktuje się miejsca, w których pojawiają się mszyce.

Chude mleko

Chude mleko wymieszaj w proporcji 1 do 1 z wodą i taką mieszanką spryskaj mszycę na roślinach. Ten sposób jest skuteczny, o ile mszyc nie ma zbyt wiele.

Strumień wody

To chyba najbardziej naturalny i neutralny sposób walki z mszycami. Wystarczy skierować silny strumień wody z węża lub ze spryskiwacza z regulacją, w miejsce oblepione przez mszyce, aby pozbyć się w ich sposób mechaniczny.  Należy tylko uważać na mniej wytrzymałe roślinki, by nie uszkodziło ich uderzenie strumienia wody.

Popiół drzewny 

Popiół drzewny jest kolejnym sposobem na mszyce. Zaleca się rozpylenie popiołu zebranego z kominka lub pieca opalanego drewnem na roślinę, na której żerują szkodniki.

Ręczne zbieranie

Ta metoda jest dość uciążliwa, ale skuteczna. Pędy, na których już rozgościły się kolonie mszyce należy wyciąć i najlepiej zutylizować. Dla pewności można potraktować rośliny jedną z wyżej wymienionych metod.

Zasadź odstraszające mszyce rośliny

Poza owadami, które żywią się mszycami, są także rośliny, których zapach odstrasza ty małe szkodniki. Szczególnie warto mieć w ogrodzie zioła takie jak: tymianek, czosnek, lawenda i szałwia, które wydzielają odstraszający mszyce zapach.

Fot. iStock

Co, jeśli domowe sposoby na mszyce zawiodą?

Jeśli metody naturalne, łagodne dla ekosystemu nie pomogą, a problem jest trudny do opanowania, trzeba sięgnąć po chemię. Środki owadobójcze należy stosować jako broń ostateczną, ponieważ działają niszcząco nie tylko na mszyce, ale także na inne pożyteczne owady, jak pszczoły, a także ptaki. Mogą ucierpieć od nich nawet same ratowane rośliny. Gdy jednak nie ma wyboru, należy zakupić odpowiedni preparat i wykonać oprysk w suchy, bezwietrzny dzień. Należy założyć rękawice ochronne i maseczkę, by nie wdychać oparów.

Niezwykle ważne w zapobieganiu pojawienia się mszyc w ogrodzie i na balkonie, jest odpowiednia pielęgnacja roślin. Rośliny osłabione, bez odpowiedniej ilości słońca, wody czy nawozu, są bardziej narażone na inwazję mszyc. Warto także pamiętać, że mszyce przechodzą z rośliny na roślinę, więc dobrze jest zadbać, by nie rosły w nadmiernym zagęszczeniu.


źródło:  muratordom.pl , dom.wp.pl 

Zobacz także

„Pokaż mi, jak to wszystko zrobić w 24 godziny” – czyli życie każdej z nas… Ten post udostępniły setki kobiet

Jak wygląda najpiękniejsza twarz świata?

Powiedzcie sami, czy to nie najprawdziwsza Amelia z tej Gabrysi?

„Amelie” są wśród nas… Rozejrzyjcie się tylko