Listy do redakcji

„Dawno, dawno temu była sobie mała dziewczynka…”. Akcja #BeMumSelf

Listy do redakcji
Listy do redakcji
25 czerwca 2020
Akcja #BeMumSelf
Fot. iStock
 

Dawno, dawno temu była sobie mała dziewczynka – Agatka. Agatka od samego początku była dziewczynką bardzo lubianą, miła i empatyczną. Umiała dzielić się wszystkim z innymi,  przekładała dobro innych ponad swoje. Miała wrażenie, że bycie dobrym i szlachetnym to jej „misja” w życiu. Ale Agatka została kilka razy wykorzystana w swojej dobroci oraz szlachetności i to otworzyło jej oczy na jej świat i życie.

Przestałam próbować uszczęśliwiać innych, a zaczęłam uszczęśliwiać siebie. Jest nieskończona ilość ścieżek do szczęśliwego życia, bez względu na to, jaką ścieżką podążamy, jesli zaczniemy we właściwym miejscu, celując we właściwe miejsce, to zawsze będzie to najlepszą drogą dla nas- dla mnie. Zrozumiałam to stosunkowo niedawno. Przy trójce dzieci, zapomina się o sobie samej, a przynajmniej ja tak czyniłam, co było strasznym zaniedbaniem siebie. To odkrycie naprawdę zmieniło mój sposób postrzegania życia, chwili oraz rzeczy, które mnie otaczają. Koniec z poczuciem zmuszania siebie do zrobienia czegoś innego, bycia kimś  innym i sprawiania, że zmiany, które mi nie pasują-akceptuje. Mówię NIE.

Zrozumialam, jakie błędy popełniłam do tej pory. Za bardzo skupiłam się na korektach moich słabych punktów, spędzałam zbyt dużo czasu próbując zmienić to, kim jestem naprawde, tak naturalnie. Starałam się być szczęśliwa, a czyniąc to staranie, całkowicie pominęłam temat. Przemykałam obok mojego życia.

Dwa lata temu, gdy dokonałam tego odkrycia, zmienilam radykalnie swoje życie.

Wdrożyłam zasady odpowiednie dla #BeMumSelf:

–> korzystam z każdej chwili dla siebie,

–> budzę się każdego ranka z entuzjazmem i radością

–> zmieniłam pracę i bardzo dobrze czuję się w obecnej,

–> dodatkowo zarabiam więcej niż wcześniej

–> coraz bardziej rozumiem swoje emocje, swojego ducha wewnętrznego i umiem żyć w zgodzie ze sobą,

–> znam siebie

–> nie marnuje czasu na swoją przeszłość, cieszę się teraźniejszością

–> uprawiam regularnie jogę oraz stretching i doskonale się z tym czuję.

Obudziłam w sobie nową Agatkę, ale nie ta z przeszłości szlachetną i pomagającą wszystkim. Nie. Obudziłam w sobie Agatkę, która jest silną babą, niezłomną matką i kochającą kobietą. Pragnę, aby moje córki w przyszłości odnalazły w sobie tą właściwą Agatkę, odszukały swój sens życia i zawsze wiedziały, że są wartościowymi kobietami.. A matka będzie je w tym wszystkim wspierała jak najlepiej potrafi..

#BeMumSelf

Agata W.

List nadesłany w ramach akcji #BeMumSelf

#BeMumSelf – zostań najpierw mamą dla samej siebie – O AKCJI

Wyobraź sobie, że ty jesteś za siebie odpowiedzialna, co byś dla siebie zrobiła, jak zaopiekowałabyś się tą małą dziewczynką, która jest w tobie. Co byś jej chciała powiedzieć, co dla niej zrobić? Poczujmy się mamami, spójrzmy na nasze macierzyństwo całkowicie od środka i dajmy sobie przestrzeń na to, by nazwać to, czego w głębi duszy pragniemy, o jakiej mamie marzymy i w efekcie – jaką same byśmy chciały być.

A gdy już o tym pomyślisz – napisz do nas!

Piszcie do nas, anonimowo jeśli chcecie. Wybrane listy opublikujemy, a niektóre z nich nagrodzimy, dzięki naszym wspaniałym Partnerom.

Prace przesyłajcie na adres [email protected] wpisując w temacie wiadomości „#BeMumSelf ” oraz z informacją, jak chcecie zostać podpisane (w przypadku braku informacji, list podpiszemy pierwszą literą imienia lub nicku).

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora oraz Sponsorów konkursu, swoich danych osobowych, uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych i RODO.

NAGRODY:

10 x zestaw kosmetyków Lumissima Dr Irena Eris składający się z:

1 x Brightening & Anti-Aging Day Cream SPF 20

Krem do codziennej pielęgnacji skóry z przebarwieniami, o niejednolitym kolorze, pozbawionej blasku. Zawiera unikalną technologię rozjaśniającą Pigment-Block Complex, peptydy pobudzające produkcję kolagenu, ceramidy zapobiegające utracie wilgoci oraz filtr SPF 20 chroniący skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, które są jednym z głównych czynników powodujących przebarwienia. Stosowany regularnie ujednolica koloryt skóry, chroni ją przed hiperpigmentacją, nawilża, zmiękcza, wygładza zmarszczki, odmładza wygląd całej twarzy. Idealny pod makijaż.

Cena: 185 PLN / 50 ml

1 x Whitening & Regenerating Night Cream

Krem do codziennej wieczornej pielęgnacji skóry z przebarwieniami, o niejednolitym kolorze, pozbawionej blasku. Zawiera unikalną technologię rozjaśniającą Pigment-Block Complex, peptydy pobudzające produkcję kolagenu, emolienty i ceramidy zapobiegające utracie wilgoci. Stosowany regularnie ujednolica koloryt skóry, chroni ją przed hiperpigmentacją, nawilża, zmiękcza, wygładza zmarszczki, odmładza wygląd całej twarzy. Intensywnie regeneruje skórę nocą, zapewniając jej zdrowy, promienny wygląd po przebudzeniu.

Cena: 195,00 PLN / 50 ml

1 x Luminizing Age Correcting Day Serum

Intensywne serum na dzień rozjaśniające przebarwienia i dodające skórze blasku. Zawiera unikalną technologię rozjaśniającą Pigment-Block Complex oraz peptydy pobudzające produkcję kolagenu. Intensyfikuje działanie kremu na dzień, natychmiastowo nadaje skórze promienny blask i zdrowy kolor. Regeneruje, nawilża, zapewnia skórze miękkość i gładkość. Do stosowania pod krem na dzień z gamy Lumissima, doskonale nadaje się pod makijaż.

Cena: 175 PLN / 30 ml

www.sklep.drirenaeris.com

drirenaeriscosmetics

drirenaeris

 

3 x zestaw nagród ze sklepu eyes69.com, składający się z:

1 x voucher na zakup okularów w sklepie online eyes69.com  o wartości 500 zł

Fot. Materiały prasowe

Nagrody do realizacji online lub w stacjonarnym sklepie w Wola Park w Warszawie. Zarówno na okulary przeciwsłoneczne oraz na oprawy i szkła korekcyjne. 

1 x przyłbica ochronna  Mask69

Fot. Materiały prasowe

www.eyes69.com

eyes69official

eyes69com

1 x Komplet dwóch sztuk poszewek pikowanych z welwetu 

1 x Obraz na płótnie Peacock Eye

1 x komplet zasłon na taśmie marszczącej (2 szt.)

2 x Etui na tablet / kosmetyczka Velvet Green

 

www.dekoria.pl

Dekoriapl

dekoriapl

 

5 x bon podarunkowy na zakupy w sklepie vippidesign.com o wartości 200 zł

10 x zestaw 4 maseczek (do wyboru ze strony) 

vippidesign.com

VippiDesignPolska

vippidesign

Akcja trwa od 26.05 do 19.06.2020 roku. Wyniki zostaną opublikowane do 29.06.2020 roku. Regulamin akcji dostępny jest tutaj.


 

* Jedna z mam z naszego zespołu bardzo dziękuje swojej ukochanej córce za hasło tej akcji.


Listy do redakcji

Karkówka pieczona – przepis na delikatną, aromatyczną pieczeń do obiadu i na kanapki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 czerwca 2020
Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami
Fot. iStock
 

Karkówka pieczona to danie, które swoim smakiem podbija podniebienia. Natarta wcześniej odpowiednimi ziołami lub marynatą doskonale pasuje na mniej i bardziej uroczyste posiłki. Podana na gorąco, prosto z piekarnika, doskonale komponuje się z sosem, do ziemniaków i warzyw. Na zimno sprawdzi karkówka pieczona, cienko krojona, jako domowa wędlina na kanapki.

Jak wybrać mięso, by karkówka była idealna?

Karkówka (karczek) to określenie na mięso pochodzące z karku. Karkówka może pochodzić z różnych zwierząt – najbardziej popularna jest wieprzowa, zaraz za nią plasuje się cielęca oraz barania. Jest ona dość tłusta, ale dzięki tej warstewce tłuszczu zachowuje ona delikatność i chrupkość przy znakomitym, bogatym smaku. Niestety nie jest to najzdrowsze mięso, więc warto sięgać po nią dla smaku raz na jakiś czas. W 100 g karkówki znajduje się 270 kcal.

Aby wybrać najlepszy kawałek karkówki, warto pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Nie należy kupować największego kawałka mięsa. To nieprawda, ze im większa karkówka, tym lepszy smak. Raczej za bardziej trafiony  pomysł należy uznać wzięcie mniejszej sztuki zakładając, że pochodzi z młodszego zwierzęcia, więc powinna być bardziej delikatna w smaku i mniej żylasta oraz twarda.

Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami

Fot. iStock/karkówka

Najlepiej, by kawałek karkówki ważył od ok. 1,5 do 2 kg – takie mięso jest miękkie, delikatne i smaczne. Warto również zwrócić uwagę na widoczne po przekrojeniu karkówki żyłki tłuszczu –  jaśniejsze, tym świeższe i lepsze w smaku mięso. Jakikolwiek podejrzany zapach dyskwalifikuje mięso z planów spożycia. Pieczona karkówka ma być aromatyczna, pyszna, soczysta i delikatna, a to gwarantuje jedynie sprawdzony przepis. Warto w ramach inspiracji zmieniać poszczególne składniki i proporcje, by stworzyć własną wariację idealnego przepisu na to mięso.

Karkówka pieczona w całości w piekarniku w sosie – przepis

Karkówka pieczona w całości w sosie w piekarniku to wygodny pomysł na obiad, bez konieczności stałego doglądania czy obracania mięsa. Należy tylko pamiętać, że wymaga dłuższego marynowania, by była soczysta i krucha, oraz szybciej się upiekła. Im większy kawałek mięsa, tym więcej czasu potrzebuje.

Gdy przestygnie, karkówka pieczona w piekarniku, ale bez sosu, może stać się domową wędliną, krojoną na cienkie plastry. W takim wydaniu znakomicie będzie pasować do niej odrobina chrzanu, która podkręci smak ziołowej pieczonej karkówki.

Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami

Fot. iStock/karkówka pieczona

Składniki:

  • 1,5 kg karkówka
  • 1 główka czosnku
  • 4-5 łyżeczek majeranku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz mielony czarny lub ziołowy
  • łyżka smalcu lub oleju smalec do przesmażenia

Przygotowanie:

  1. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę lub drobno poszatkuj.
  2. Mięso natrzyj przyprawami zmieszanymi z olejem. Zawiń je szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na noc, a najlepiej na 24 godziny.
  3. Karkówkę podsmaż na mocno rozgrzanej patelni ze smalcem lub olejem przez chwilę, by z każdej strony się zrumieniła.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Karkówkę ułóż w naczyniu żaroodpornym, dolej wodę. Wstaw do gorącego piekarnika na ok 1,5 godziny. Co jakiś czas oblej mięso zbierającym się w naczyniu sosem.
  6. Dobrze jest odstawić karkówkę na 20 minut po upieczeniu, by odpoczęła. Zebrany w naczyniu żaroodpornym przelej do osobnego garnczka, wstaw na minimalny ogień i zaciągnij delikatnie mąką zmieszaną z wodą, by był gęstszy. Jeśli wolisz sos prosto z piekarnika, możesz od razu polać nim karkówkę i ziemniaki.
  7. Pieczona w piekarniku karkówka dobrze smakuje z sosem do obiadu, a ostudzona i cienko krojona, na kanapki.

Karkówka pieczona w plastrach – przepis

Karkówka w plastrach pieczona w piekarniku, to szybsza do przygotowania wersja obiadu ze sztuką mięsa. Mniejsze kawałki pieką się znacznie szybciej i można je od razu serwować w porcjach na talerz. Przepis jest prosty, a danie pyszne, więc warto się na tę wersję skusić.

Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami

Fot. iStock/karkówka pieczona

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 8 ząbków czosnku
  • ostra mielona papryka
  • słodka mielona papryka
  • rozmaryn lub tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój na 2 cm grubości kawałki. Przy pomocy tłuczka delikatnie rozbij plastry.
  2. W misce wymieszaj olej z przyprawami dołożonymi do smaku. Natrzyj nimi karkówkę, odłóż do lodówki co najmniej na godzinę.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i ułóż plastry karkówki.
  4. Piekarnik rozgrzej góra-dół do 180ºC i piecz przez 25 minut – karkówka pieczona przez ten czas powinna już zmięknąć.
  5. Podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Karkówka z warzywami pieczona w rękawie – przepis

To wygodne danie jednogarnkowe jest bardzo wygodne w przyrządzeniu. Za jednym zamachem piecze się i mięso i warzywa. Karkówka  z warzywami pieczona w rękawie jest soczysta i aromatyczna.

Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami

Fot. iStock/ karkówka pieczona

Składniki:

  • kilka plastrów karkówki – tyle, ile jest osób
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • papryka czerwona
  • ziemniaki – w zależności od ilości osób
  • kilka ząbków czosnku w zależności od smaku
  • ostra mielona papryka
  • słodka mielona papryka
  • rozmaryn
  • sól
  • rękaw foliowy do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Karkówkę rozbij tłuczkiem do mięsa, posól, natrzyj ją przyprawami. Cebulę pokrój w plasterki i dorzuć do mięsa. Mięso włóż do miski i odstaw na jakiś czas na jakiś czas do lodówki (co najmniej 30 minut).
  2. Ziemniaki, paprykę i marchew umyj, obierz i pokrój – marchew w nieco grubsze kawałki, paprykę w szersze paski, ziemniaki na mniejsze części.
  3. Przełóż do foliowego rękawa karkówkę z cebulą jeden kawałek przy drugim, rozłóż warzywa. Rękaw zamknij i zepnij spinką do woreczka, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Piekarnik rozgrzej góra-dół na 180 stopni i piecz karkówkę z warzywami ok godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, by mięso się zrumieniło. Karkówka z warzywami pieczona w rękawie, po tym czasie już jest gotowa.

źródło: kuchnia.wp.pl , www.przyslijprzepis.pl 


Zobacz także

Nie było mi łatwo zostać mamą tak wcześnie, w dodatku w konserwatywnej rodzinie. Akcja „List do dziecka”

Mikołaju dziękuję za dar bycia sobą, za to ze wreszcie siebie umiem docenić

CeZik otwiera kanał dla dzieci – DrobNutki