Lifestyle

6 zodiakalnych par, które rozumieją się jak nikt inny

Redakcja
Redakcja
27 lutego 2019
4 z 6

Waga + Bliźnięta

Fot. iStock

Te znaki to przeciwieństwa, które się przyciągają. Wagi, zanim podejmą decyzję, dobrze muszą się nad nią zastanowić, przeanalizować plusy i minusy. Bliźnięta natomiast nie, ponieważ charakteryzują się lekkim podejściem do życia. Waga, dzięki Bliźniętom, ma szansę na odrobię pozytywnego szleństwa, zabawy. Z kolei Bliźnięta dostają impuls, by odrobinę przystopować czasem lekkomyślne zachowania.

PoprzedniNastępny
Lifestyle

Sezonowe wypadanie włosów. Czym jest i jak mu zaradzić?

Redakcja
Redakcja
27 lutego 2019
Sezonowe wypadanie włosów
Fot. Materiały prasowe – Sezonowe wypadanie włosów
 

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią – radykalna zmiana pogody. To właśnie na początku tej pory roku wiele osób dostrzega, że wypada im więcej kosmyków niż zazwyczaj. Zastanawiasz się, czy jest to powód do zmartwienia i czy sięgnąć po dedykowane witaminy na wypadanie włosów? Poznaj przyczyny tego zjawiska i zobacz, jak sobie z nim radzić.

Na początek najważniejsze: samo wypadanie włosów nie jest niczym niepokojącym – pod warunkiem, że ilość traconych w ciągu doby kosmyków nie przekracza 100-150 włosów.  Wypadają one najczęściej, ponieważ w naturalny sposób zakończył się ich cykl życia, a na ich miejscu zaczynają już wyrastać kolejne. Jeżeli jednak dostrzegasz ich większą ilość na poduszce, podłodze czy na szczotce po czesaniu – warto się przyjrzeć włosom nieco bliżej i poszukać przyczyny ich wypadania.

Sezonowe wypadanie włosów – czym jest?

Czynniki wpływające na wypadanie włosów to m.in.: stres, zła dieta, problemy hormonalne czy przyjmowanie określonych leków. Jeżeli jednak zauważasz, że okres nadmiernego gubienia kosmyków przypada na czas przesilenia wiosennego, bardzo prawdopodobne jest, że to ono jest głównym „winowajcą”.

Dlaczego zmiana pogody powoduje wypadanie włosów? Po pierwsze dlatego, że są one bardzo wrażliwe na wszelkie gwałtowne zmiany. A kiedy nagle silne mrozy i śnieg zamieniają się na intensywne słońce i przyjemne ciepło – dla twoich włosów może to być prawdziwy szok. Reakcją będzie więc przedwczesne zakończenie fazy wzrostu włosa (anagenu) i ich nadmierne wypadanie.

To nie jedyny powód. Włosy mogą częściej wypadać po zimie w przypadku, gdy:

  • zabrakło właściwej ochrony w mroźne dni – przemrożone niskimi temperaturami cebulki są osłabione, co może skutkować wypadaniem,
  • zimowa dieta była uboga w składniki kluczowe dla prawidłowej, harmonijnej pracy organizmu – np. kwas pantotenowy, krzem, niacynę, biotynę, cynk czy żelazo.

W efekcie ciało osłabione po zimie „odreagowuje” właśnie poprzez wypadanie włosów.

Czy to powód do zmartwienia?

Jeśli dopadło cię sezonowe wypadanie włosów, nie wpadaj w panikę. Zjawisko to:

  • nie doprowadzi cię do całkowitego wyłysienia – może pojawić się jednak ich lekkie przerzedzenie,
  • ma charakter tymczasowy – gdy zawirowania pogodowe (a wraz z nimi „burza” w twoim organizmie) się zakończą, wszystko powinno powrócić do normy.

Wcale nie oznacza to jednak, że nie możesz pomóc swoim kosmykom w szybszym powrocie do najlepszej kondycji. Podjęcie kilku prostych działań sprawi, że do lata będziesz się cieszyć bujną, lśniącą i gęstą czupryną.

Tabletki na wypadanie włosów – co najlepiej sprawdzi się przy sezonowym gubieniu kosmyków?

O włosy warto zadbać zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. To najlepszy kierunek działania, jeśli chcesz im przywrócić naturalny blask i odbudować gęstość. Co zatem zrobić?

  • Wiosna to dobry moment na zmianę fryzury

Masz dłuższe włosy? Pamiętaj, że im bardziej imponująca długość, tym kosmyki mocniej obciążają cebulki. To – zwłaszcza w okresie osłabienia włosów – może sprzyjać ich wypadaniu. Warto więc pomyśleć o wizycie u fryzjera, który skróci włosy. Wcale nie musisz wprowadzać radykalnych zmian – wystarczy ściąć nawet kilka centymetrów, by zapewnić im ulgę.

  • Zadbaj o odpowiednią pielęgnację zewnętrzną

Szczotkuj kosmyki delikatnie, zamiast szarpać je w pośpiechu. Sięgnij po dobrej jakości kosmetyki pielęgnacyjne dopasowane do typu twoich włosów, np. o właściwościach regeneracyjnych. Pomogą zamknąć łuskę włosa i odbudować strukturę łodygi. Unikaj stylizacji termicznej i obciążania kosmyków nadmierną ilością pianek, lakierów i innych preparatów do układania. Im lżej na głowie, tym lepiej.

  • Zatroszcz się o zdrowo zbilansowaną dietę

Optymalnie zbilansowane posiłki, bogate we wszystkie potrzebne ci składniki odżywcze to absolutna podstawa dobrego zdrowia, także włosów. Upewnij się więc, że jesz regularnie i zachowujesz zdrową równowagę między węglowodanami, tłuszczami i białkami. Twoja dieta powinna być bogata m.in. w warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste i dobre tłuszcze (np. kwasy omega-3). Dzięki temu twój organizm szybko odzyska siły utracone zimą.

  • Tabletki na wypadanie włosów mogą być uzupełnieniem kuracji

W trosce o wyrównanie poziomu kluczowych dla zdrowia twoich włosów składników odżywczych, możesz również rozważyć suplementację diety i sięgnąć po witaminy na wypadanie włosów, np. takie jak suplement diety Vitapil®, które zostały stworzone z myślą o wzmocnieniu kosmyków. Wybieraj suplementy bogate w krzem, biotynę, kwas pantotenowy, niacynę, cynk, żelazo oraz mangan – to składniki kluczowe dla prawidłowego wzrostu włosów.

A co, jeśli wypadanie włosów utrzymuje się dłużej niż 4-6 tygodni i, mimo podjęcia działań opisanych powyżej, nie ustępuje? Wówczas warto skonsultować się ze specjalistą, aby zyskać pewność, że wszystko w porządku ze zdrowiem.


Artykuł sponsorowany


Lifestyle

Z talerza na Instagram. Jak fotografować jedzenie?

Redakcja
Redakcja
27 lutego 2019
Jak fotografować jedzenie?
Fot. Materiały prasowe – Jak fotografować jedzenie?

Może spędziłeś w kuchni kilka godzin, mieszając, szatkując i tłukąc. A może wręcz przeciwnie – gotowanie nie wymagało dużych zasobów czasu, ale eksperckiej techniki, którą wreszcie udało ci się opanować. Jedno jest pewne – twoje danie zasługuje na to, by je uwiecznić na zdjęciu. Jak się do tego zabrać?

Jak fotografować jedzenie?

Większość domorosłych kucharzy ma na koncie takie rozczarowanie. Po wielu próbach lub – zaskakująco – za pierwszym razem udaje nam się przygotować danie, które jest równie smakowite, co piękne. Jednak gdy próbujemy zrobić mu zdjęcie, efekt jest… poniżej oczekiwań. Wraz z …, szefem kuchni Zamku Topacz, podpowiadamy jak skomponować i sfotografować danie, by wyglądało jak z najpiękniejszego kulinarnego bloga.

Krok 1: Decyzje

W idealnym świecie wszystkie składniki dania powinny być gotowe i pod ręką, zanim zaczniemy je komponować na talerzu. W praktyce rzadko mamy taki komfort! Dobrze jednak, gdy w miarę możliwości zgramy w czasie finalizowanie poszczególnych elementów dania.

Istnieje wiele różnych – i sprzecznych – reguł dotyczących kolejności, w której należy nakładać na talerz składniki, tudzież ich dokładnego umiejscowienia. I w tej dziedzinie obowiązuje moda – np. na używanie foremek lub układanie składników jeden na drugim na kształt wieżyczki. Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z fotografowaniem jedzenia, warto każdorazowo zastanowić się, który składnik – lub aspekt – dania pragniemy wyróżnić na zdjęciu. Następnie możemy przystąpić do wyboru zastawy, która pomoże nam osiągnąć ten efekt.

Talerz jest trochę jak płótno, na którym powstanie nasze jadalne dzieło sztuki. Nie oznacza to jednak, że musi być biały! Jeśli chcesz wynieść swoje zdjęcia na wyższy poziom, poszukaj w sklepach lub na pchlim targu talerzy w różnych kolorach, z dodatkowymi dekoracjami lub bez, i sam przekonaj się, jak bardzo kolor talerza potrafi odmienić wygląd potrawy. Na początku unikaj talerzy prostokątnych i kwadratowych – nie pod każdym kątem dobrze się prezentują.

Zamek Topacz, szef kuchni Rafał Borys, fot. G. Gołębiowski

Krok 2: Aranżacja

Gdy zdecydujesz już, która część twojego dania wygląda najpyszniej i wybrałeś odpowiedni talerz, czas na kompozycję. Zapomnij o porządku – na talerzu najlepiej wyglądają składniki ułożone asymetrycznie, a nawet trochę… abstrakcyjnie. Wielu fotografów żywności zaleca wręcz odliczanie niektórych składników, aby były nieparzyste. Pamiętaj, by wyeksponować te walory potrawy, które sprawiają, że wygląda apetycznie. Najłatwiej osiągnąć to za pomocą kontrastów. Nie muszą one dotyczyć wyłącznie koloru, choć umiejętnie dobrany dodatek w kontrastowym kolorze to niezawodny sposób na przyciągnięcie wzroku. Zaakcentować możemy także różnice w konsystencji poszczególnych części dania, zestawiając ze sobą np. kremowy mus i kruche opiłki czekolady.

Jeśli twoje danie uwzględnia sos, zaprezentowanie go na talerzu wymaga wprawy. Ciekłe składniki potrafią wymknąć się spod kontroli! Żeby tego uniknąć, możesz dać się ponieść artystycznym zapędom, i niczym pędzlem namalować na talerzu smugę z sosu. Możesz także uniknąć tej odpowiedzialności i podać sos osobno, co daje kolejną okazję do zaprezentowania ciekawej zastawy.

Krok 3: Oświetlenie i tło

Czas na uwiecznienie jadalnej aranżacji. I tu obowiązuje kilka podstawowych zasad. Przede wszystkim – zadbaj o odpowiednie oświetlenie. Trudno o lepsze warunki niż światło słoneczne! Postaraj się umieścić talerz blisko okna (lub w plenerze), ale nie w bezpośrednich promieniach słońca. Jeśli zdecydujesz się fotografować we wnętrzu, zwróć uwagę na to, czy oświetlenie, którego używasz, nie zmienia koloru dania. I zapomnij o automatycznej lampie z twojego telefonu! Jeśli zdjęcia robione bez lampy wydają się nieostre, dobrym pomysłem będzie kupno statywu lub unieruchomienie aparatu w inny sposób.

Co oprócz talerza z apetyczną potrawą może się znaleźć na zdjęciu? Jeśli nie jesteś fanem surowego minimalizmu, spróbuj ułożyć w obrębie kadru różne „akcesoria”. Mogą być to widelec lub łyżka sugerujące, że za chwilę ktoś ze smakiem zabierze się za jedzenie. Możesz także wyeksponować w tle narzędzia i składniki, które przyczyniły się powstania potrawy, jak np. deska do krojenia czy przepołowiony owoc granatu. To także dobry moment, by umieścić na talerzu listki świeżych ziół, parmezan czy inny dodatek, który pod wpływem temperatury lub wilgoci szybko zmienia swój wygląd. Z czasem, gdy nabierzesz wprawy w aranżowaniu i fotografowaniu jedzenia, możesz zainwestować w różnego rodzaju tła i narzędzia nadające składnikom określony kształt. Opcji jest wiele, pamiętaj jednak, że dodatki nie powinny odciągać uwagi od tego, co najważniejsze – doskonałej potrawy, której każda część – łącznie z dekoracją! – powinna być jadalna.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.zamektopacz.pl.


Zobacz także

15 małych rzeczy, które robi kochający facet, a których często nie dostrzegamy

Lekarze odmówili jej cesarskiego cięcia, dziecko zmarło. Ile dzieci jeszcze będzie musiało zginąć w imię upartości lekarzy?

5 dowodów na to, że w związku lepiej być zołzą. Taką pozytywną zołzą