Go to content

Ciastka pieguski na cztery różne sposoby. Sięgnij po proste i sprawdzone przepisy

Ciastka pieguski - maślane, z bakaliami, bez glutenu
Fot. iStock

Pieguski, czyli ciastka z kawałkami czekolady, a czasem i bakalii, to wypieki, które cieszą się stałym powodzeniem. Mają one wielu amatorów, którzy nie tylko wędrują po sklepach w ich poszukiwaniu, ale chętnie przyrządzają je w domu. Przepis na pieguski domowe jest prosty, warto upiec je samodzielnie, na różne sposoby.

Ciastka pieguski maślane — przepis

Ten przepis pozwala upiec klasyczne ciastka pieguski, które sprawdzają się na imprezach, jak i do ciepłego kakao, kawy lub herbaty. Chrupiące i pyszne, szybko znikają z talerza.

Fot. iStock

Ciastka pieguski maślane — składniki: 

  • 100 g masła
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru
  • 80 g białego cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 300 g czekolady (3 tabliczki)

Przygotowanie: 

  1. Mąkę przesiej do pierwszej miski, dodaj sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszaj.
  2. W drugiej misce ubij masło z dodatkiem brązowego i białego cukru (przez ok.5 minut). Dodać jajko i ubijaj kolejne 5 minut. Wrzuć do miski z masłem i dodaj  sypkie składniki z pierwszej miski — zmiksuj wszystko.
  3. Posiekaj drobno czekoladę i dorzuć ją do masy — wymieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej do 160ºC, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Nabierz ok. 2 łyżki masy, formuj kulki  i układaj w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce. Delikatnie spłaszcz dłonią ciastka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.

Uwaga — ciastka po upływie czasu pieczenia są jeszcze miękkie, ale zastygną podczas studzenia.

Ciastka pieguski z bakaliami i czekoladą — przepis

Ten przepis przypadnie do gustu wielbicielom wypieków z rodzynkami, orzechami włoskimi i czekoladą. Przepis można modyfikować, zamieniając np. rodzynki na żurawinę, a orzechy włoskie na laskowe lub jeszcze inne, zgodnie z ulubionym smakiem.

Ciastka pieguski - maślane, z bakaliami, bez glutenu

Fot. iStock/ciastka pieguski

Ciastka pieguski z bakaliami i czekoladą — składniki:

  • 200 g masła (kostka)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek

Polewa:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie: 

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę, rodzynki i orzechy posiekaj drobno.
  2. W misce utrzyj na puch miękkie masło  z cukrem. Nie przerywając miksowania dodaj jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Miksuj jedynie do połączenia składników, nie dłużej.
  3. Na blaszce z papierem do pieczenia kładź po czubatej łyżce ciasta, uformuj ciastka pamiętając o odstępach.
  4. W międzyczasie nastaw piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Włóż ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut.
  5. Przygotowuj polewę: czekoladę rozpuść z mlekiem, polej nią ostudzone ciastka i zostaw do zastygnięcia.

Ciastka pieguski owsiane — przepis

Jest to przepis na lżejszą, bo mniej kaloryczną i lekkostrawną postać klasycznych piegusków. Wykorzystanie płatków owsianych w przepisie doda po zjedzeniu tej przekąski długotrwałej energii i zapobiegnie napadom wilczego głodu.

Ciastka owsiane fit - z bananem, miodem, bez mąki , bez cukru

Fot. iStock

Ciastka pieguski owsiane — składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 banan
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

  1. Jajka wbij do miski i wsyp płatki owsiane, dodaj pokrojonego banana i połamaną dość drobno czekoladę, rodzynki oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
  2. W międzyczasie nastaw piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC.
  3. Na papier do pieczenia za pomocą łyżki nałóż porcje „ciasta”, tworząc okrągłe ciasteczka. Piecz je w temperaturze 180ºC, aż się zrumienią.

Ciastka pieguski bez glutenu — przepis

Pieguski bezglutenowe to przepis, który przypadnie do gustu osobom utrzymującym dietę bezglutenową, dzięki zamianie zwykłej mąki pszennej na kukurydzianą. Zapobiegnie to  m.in. kłopotom z trawieniem wynikającym z nietolerancji glutenu, takim jak wzdęcia, luźne stolce, nudności lub skurcze.

Ciastka pieguski - maślane, z bakaliami, bez glutenu

Fot. iStock/ciastka pieguski

Ciastka pieguski bez glutenu — składniki:

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub innego, naturalnego słodzika
  • całe jajko
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • pasek czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wbij jajko i dołóż jogurt, zmiksuj dokładnie.
  2. Czekoladę pokrój na małe kawałki, wrzuć do ciasta i zmieszaj.
  3. W międzyczasie nastaw piekarnik rozgrzej do temperatury 170ºC.
  4. Na papier do pieczenia nałóż łyżką porcje „ciasta”, formując okrągłe ciasteczka.
    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170ºC przez około 20 min — do zrumienienia.

źródło: www.przyslijprzepis.pl