Pieguski, czyli ciastka z kawałkami czekolady, a czasem i bakalii, to wypieki, które cieszą się stałym powodzeniem. Mają one wielu amatorów, którzy nie tylko wędrują po sklepach w ich poszukiwaniu, ale chętnie przyrządzają je w domu. Przepis na pieguski domowe jest prosty, warto upiec je samodzielnie, na różne sposoby.
Ciastka pieguski maślane — przepis
Ten przepis pozwala upiec klasyczne ciastka pieguski, które sprawdzają się na imprezach, jak i do ciepłego kakao, kawy lub herbaty. Chrupiące i pyszne, szybko znikają z talerza.
Ciastka pieguski maślane — składniki:
- 100 g masła
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- 80 g brązowego cukru
- 80 g białego cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 300 g czekolady (3 tabliczki)
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do pierwszej miski, dodaj sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszaj.
- W drugiej misce ubij masło z dodatkiem brązowego i białego cukru (przez ok.5 minut). Dodać jajko i ubijaj kolejne 5 minut. Wrzuć do miski z masłem i dodaj sypkie składniki z pierwszej miski — zmiksuj wszystko.
- Posiekaj drobno czekoladę i dorzuć ją do masy — wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 160ºC, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Nabierz ok. 2 łyżki masy, formuj kulki i układaj w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce. Delikatnie spłaszcz dłonią ciastka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.
Uwaga — ciastka po upływie czasu pieczenia są jeszcze miękkie, ale zastygną podczas studzenia.
Ciastka pieguski z bakaliami i czekoladą — przepis
Ten przepis przypadnie do gustu wielbicielom wypieków z rodzynkami, orzechami włoskimi i czekoladą. Przepis można modyfikować, zamieniając np. rodzynki na żurawinę, a orzechy włoskie na laskowe lub jeszcze inne, zgodnie z ulubionym smakiem.
Ciastka pieguski z bakaliami i czekoladą — składniki:
- 200 g masła (kostka)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tabliczka mlecznej czekolady
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
Polewa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę, rodzynki i orzechy posiekaj drobno.
- W misce utrzyj na puch miękkie masło z cukrem. Nie przerywając miksowania dodaj jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Miksuj jedynie do połączenia składników, nie dłużej.
- Na blaszce z papierem do pieczenia kładź po czubatej łyżce ciasta, uformuj ciastka pamiętając o odstępach.
- W międzyczasie nastaw piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Włóż ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut.
- Przygotowuj polewę: czekoladę rozpuść z mlekiem, polej nią ostudzone ciastka i zostaw do zastygnięcia.
Ciastka pieguski owsiane — przepis
Jest to przepis na lżejszą, bo mniej kaloryczną i lekkostrawną postać klasycznych piegusków. Wykorzystanie płatków owsianych w przepisie doda po zjedzeniu tej przekąski długotrwałej energii i zapobiegnie napadom wilczego głodu.
Ciastka pieguski owsiane — składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 jajka
- 3 łyżki rodzynek
- 1 banan
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Jajka wbij do miski i wsyp płatki owsiane, dodaj pokrojonego banana i połamaną dość drobno czekoladę, rodzynki oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
- W międzyczasie nastaw piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC.
- Na papier do pieczenia za pomocą łyżki nałóż porcje „ciasta”, tworząc okrągłe ciasteczka. Piecz je w temperaturze 180ºC, aż się zrumienią.
Ciastka pieguski bez glutenu — przepis
Pieguski bezglutenowe to przepis, który przypadnie do gustu osobom utrzymującym dietę bezglutenową, dzięki zamianie zwykłej mąki pszennej na kukurydzianą. Zapobiegnie to m.in. kłopotom z trawieniem wynikającym z nietolerancji glutenu, takim jak wzdęcia, luźne stolce, nudności lub skurcze.
Ciastka pieguski bez glutenu — składniki:
- szklanka mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub innego, naturalnego słodzika
- całe jajko
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- pasek czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wbij jajko i dołóż jogurt, zmiksuj dokładnie.
- Czekoladę pokrój na małe kawałki, wrzuć do ciasta i zmieszaj.
- W międzyczasie nastaw piekarnik rozgrzej do temperatury 170ºC.
- Na papier do pieczenia nałóż łyżką porcje „ciasta”, formując okrągłe ciasteczka.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170ºC przez około 20 min — do zrumienienia.