Go to content

Orzechy podziałają na ciebie lepiej, niż multiwitamina. 8 rodzajów orzechów, po które należy sięgać jak najczęściej

Po orzechy najczęściej sięgamy w okresie świątecznym, i to najczęściej jako ozdobę lub dodatek do wypieków. Orzechy mają specyficzny smak, który nie wszystkim odpowiada, oraz skorupkę, z której czasem trudno je wydobyć. Ale warto sięgać po mieszankę ich różnych odmian, ponieważ cenne właściwości rekompensują minusy.

Dietetycy zalecają jedzenie garści najlepiej świeżych orzechów kilka razy w tygodniu. Jedzenie garści orzechów zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, pewnych nowotworów, udaru mózgu, czy zawału serca. Dostarczają one ubichinon, który jest przeciwutleniaczem pomagającym zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi. Wspierają pracę mózgu i układ nerwowy, więc są idealną przekąską dla uczniów czy pracowników umysłowych. Poza tym są źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin (E, A, B, B1, PP), magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, cynku, kwasu foliowego.

Orzechy są kaloryczne (500-600 kcal/100 g w zależności od gatunku), jednak trzy garści w tygodniu raczej nie zaszkodzą figurze. Wysoka zawartość tłuszczu (ok. 80%), to w większości cenne tłuszcze nienasycone, cenne dla naszego zdrowia. To jeden z nielicznych przykładów kalorycznych produktów, po które warto sięgać, o ile nie stwierdzono alergii na nie. Oto 8 rodzajów orzechów, które warto ze sobą łączyć.


 

źródło:  bonavita.pl, nutrina.plwww.poradnikzdrowie.pl

Fot. iStock/Aksenovko

1/8 Orzechy włoskie

Najpopularniejsze w Polsce orzechy włoskie, są bogate w kwas linolowy, w 15% składają się z wysokowartościowego białka, wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (wystarczą 3 orzechy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3). Są też bogatym źródłem witaminy B6. Są one dobrą przekąską pozwalającą nabrać sił oraz rozbudować mięśnie.

Ich kaloryczność wynosi 645 kcal/100 g. Jeden orzech waży 4 g i zawiera 26 kcal.

Fot. iStock/grafvision

2/8 Orzechy laskowe

Orzechy laskowe, czyli owoce leszczyny, bogate są w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, żelaza i fosforu. Orzechy laskowe są bardzo odżywcze, ale stanowią  po orzechach ziemnych najczęstszy alergen, dlatego należy na nie uważać.

Ich kaloryczność wynosi 64o kcal/100 g. Jeden orzech = 5 kcal.

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/pistacja-w%C5%82a%C5%9Bciwa-mix-owoc%C3%B3w-ziarna-1424026/”target="_blank">Tariq786</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

3/8 Pistacje

Są cennym źródłem błonnika, magnezu i potasu. Zawierają dużo białka, są wyjątkowo bogate w beta-karoten, witaminę B6 (do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na tę witaminę wystarczy 75 g pistacji) i witaminę B1.

Ich kaloryczność wynosi 589 kcal/100 g. Garść pistacji waży 15 g i zawiera 85 kalorii.

Fot. iStock

4/8 Orzechy macadamia

Zawierają wyjątkowo dużo przeciwutleniaczy i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu wspomagają pracę serca, obniżają ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej. Mają delikatny, lekko maślany smak i są bardzo kaloryczne –  718 kcal/100 g.  Jeden orzech macadamia waży 3 g i zawiera 22 kalorii

energia Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/orzech-brazylijski-638972/”target="_blank">Gadini</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

5/8 Orzechy brazylijskie

Są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł selenu, przez co polecany jest mężczyznom starającym się o potomstwo. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zalecane są w profilaktyce nowotworów.

Ich kaloryczność wynosi 660 kcal/100 g. Orzech brazylijski waży 4 g i zawiera 26 kalorii.

Fot. iStock/gerenme

6/8 Orzeszki ziemne (arachidowe)

Fistaszki mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów – 25 g/100 g, rekordową ilość witaminy B3 (niacyny), sporo witaminy E i kwasu foliowego. Ich minusem jest to, że często wywołują reakcje alergiczne.

Ich kaloryczność wynosi 560 kcal/100 g. Garść orzechów ziemnych waży 30 g i zawiera 183 kalorii.

Fot. iStock/etiennevoss

7/8 Orzechy nerkowca

Nerkowce zawierają dużo białka (18%), magnezu, fosforu, cynku i żelaza (pod względem zawartości tych pierwiastków, mają ich najwięcej wśród orzechów). Są najdelikatniejszymi w smaku orzechami, świetnym dodatkiem do sałatek i deserów.
Wpływają one pozytywnie na pracę serca i całego układu krążenia.

Ich kaloryczność wynosi 553 kcal/100 g. Garść orzechów nerkowca (ok. 35 g) zawiera 194 kalorii.

energia Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/migda%C5%82y-orzechy-pow%C5%82oki-%C5%BCywno%C5%9B%C4%87-49603/”target="_blank">Hans</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

8/8 Migdały

Migdały w ponad 20% składają się z białka, są bogatym źródłem błonnika, magnezu, zawierają witaminy B2 i E – poprawiającej stan skóry skóry i opóźniającej procesy starzenia. Obfitują w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, za to mają najniższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Ich kaloryczność wynosi: 579 kcal/100 g. Łyżka migdałów waży 15 g i zawiera 86 kalorii.