Go to content

6 powodów, by jeść rano rodzynki

Fot. iStock / kicsiicsi

Jedni je uwielbiają, inni unikają. Jednak rodzynki to niedoceniony i nieoceniony produkt, po który śmiało możemy sięgnąć, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Posiada liczne właściwości lecznicze i wartości odżywcze, które pozytywnie wpływają na nasz organizm i poprawiają jego funkcjonowanie. Zobacz, dlaczego warto dodać rodzynki do diety i przy jakich dolegliwościach pomagają. Spożywaj je głównie rano, a twój organizm będzie ci wdzięczny.

Pamiętacie program „Matura to bzdura”, w którym prowadzący pytał, z czego robi się rodzynki? – Z niczego, one rosną na krzakach – brzmiała jedna z odpowiedzi. Tyle samo śmieszna, co przerażająca. Jak wiadomo, powstają one na skutek wysuszenia winogron pod wpływem silnego światła słonecznego. Potrzebują 2-4 tygodni na wyschnięcie. Po tym czasie są sortowane, czyszczone i pakowane. Taka metoda pozwala zachować jak najwięcej cennych składników.

A tych jest mnóstwo. W rodzynkach znajdują się witaminy m.in. C, B6, E, K, kwas foliowy oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Ponadto w 100 g rodzynek występuje 3,7 g błonnika. Ich wartość odżywcza to niecałe 300 kcal/100 g, czyli znacznie mniej niż niezdrowe, słodkie przekąski.

Dietetycy zalecają, aby jeść je szczególnie w pierwszych godzinach po przebudzeniu. Jeśli cierpisz na jedną z wymienionych niżej dolegliwości, dodawaj rodzynki do swojego śniadania. Twój organizm będzie ci wdzięczny i będzie lepiej pracował przez cały dzień.

Zmniejszają nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze jest wielkim zagrożeniem dla zdrowia, dlatego warto odpowiednio odpowiednio o siebie zadbać i przede wszystkim dobrze się odżywiać. Ważną rolę pełni potas, który pomaga w regulacji krwi. Dużą dawkę tego składnika zawierają właśnie rodzynki (749 mg/100 g). Ich regularne spożywanie, najlepiej trzy razy dziennie, pomaga obniżyć ciśnienie. Warto o to zadbać, ponieważ według badań przeprowadzonych w ramach Framingham Study, obfitość potasu w diecie zmniejszała ryzyko wystąpienia udaru mózgowego o 22 proc..

O przyjmowaniu odpowiedniej dawki potasu w ciągu dnia powinny pamiętać szczególnie osoby, które przyjmują leki moczopędne. Wraz z moczem tracą ten cenny pierwiastek, dlatego powinny go uzupełniać.

Pomagają w walce z anemią

Osoby, które mają anemię, powinny dostarczać organizmowi odpowiedniej dawki żelaza. Warto sięgnąć więc po naturalne produkty. Rodzynki zawierają 1,88 mg/100 g, dlatego warto dodawać je np. do musli. Są także bogate w witaminy z grupy B, które są niezbędne przy tworzeniu nowej krwi. Dodatkowo zawierają miedź, która sprzyja prawidłowemu tworzeniu się czerwonych krwinek.

Oczyszczają organizm

Organizm posiada swoje własne mechanizmy oczyszczające, jednak warto czasami wspomóc narządy naturalnymi sposobami. Dobrym sposobem na poprawę pracy wątroby i nerek jest wypicie wody po rodzynkach. Namocz bakalie i pozostaw je na całą noc, następnie rano wypij wodę. Dzięki temu będziesz czuła się lepiej i lżej.

Walczą z zaparciami

Jeśli cierpisz na uciążliwe zaparcia i nic nie może ci pomóc, sięgnij po rodzynki. Zawierają mnóstwo błonnika i dzięki temu pęcznieją. Ten naturalny proces zachęca jelita do pracy i usuwania ich z organizmu, dzięki czemu stolec się przemieszcza, a na koniec zostaje usunięty. Dodawaj je do śniadania, a twoje problemy będą mniejsze.

Co ciekawe, rodzynki pomagają także w pozbyciu się biegunki. Rozpuszczone włókno wchłania ciecz i pomaga organizmowi powrócić do prawidłowego funkcjonowania.

Fot. iStock/Professor25

Fot. iStock/Professor25

Zadbają o twoje kości

Zdrowe i mocne kości to coś, czego pragniemy przez jak najdłuższy okres życia. Dlatego warto dostarczać organizmowi jak najwięcej wapnia. Rodzynki dodane do jogurtu naturalnego będą stanowić jego dużą dawkę. Także wspomniany wcześniej potas jest niezbędnym składnikiem spożywczym, który pomaga zwalczać osteoporozę i zwyrodnienie stawów związane z wiekiem.

Rodzynki są także źródłem boru, który ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego tworzenia i pielęgnacji kości, a także pomaga wchłonąć wapń znacznie lepiej.

Odkwaszają organizm

Zakwaszenie organizmu odbija się na naszym wyglądzie i samopoczuciu. Często ujawnia się pod postacią trądziku bądź uciążliwych krost i plam. Istnieje także ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz powstawaniu komórek nowotworowych. Przyczyną jest zła dieta, bogata w produkty wysoko przetworzone, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową. Dlatego włącz do diety rodzynki, które zawierają potas i magnez. Te dwa pierwiastki są w stanie zneutralizować kwasowość zagrażającą twojemu zdrowiu.

Rodzynki nie tylko są zdrowe, lecz także smaczne. Możesz jeść je samodzielnie lub jako dodatek do zdrowego śniadania np. do dodając do jogurtu bądź musli. Jednak powinny się ich wystrzegać osoby, które cierpią na zespół jelita drażliwego lub mają wrzody. Ze względu na zawartość tyraminy, powinny zrezygnować z nich także osoby cierpiące na migreny.


Źródło: steptohealth.com, poradnikzdrowie.pl, przychodnia.pl