Go to content

Orzechy makadamia – wielka moc w małych „kulkach”. Poznaj powody, by na stałe włączyć je do swojej diety

Orzechy makadamia - właściwości, kalorie
Fot. iStock

Orzechy makadamia stają się coraz bardziej popularnym elementem diety. Można je spożywać jako osobną przekąskę, można również potraktować jako dodatek do deserów czy wypieków. Są nie tylko bardzo smaczne, ale także wartościowe dla zdrowia. Warto wiedzieć, co  kryją w sobie orzechy makadamia i w jaki sposób wpływają one na organizm.

Orzechy makadamia to owoce pozyskiwane z drzewa makadamia należącego do rodziny srebrnikowatych. Jest to wiecznie zielone drzewo o wąskich, skórzastych liściach i drobnych kwiatach, tworzące gęste kwiatostany. Wyróżnia się dziewięć gatunków tych orzechów, z których jedynie dwa są jadalne. Drzewa makadamia rosną naturalnie w Australii, na Nowej Kaledonii oraz na Sulawesi (Celebes). Uprawy zlokalizowane są także w Afryce Południowej oraz na Hawajach. Te smaczne, kremowe orzechy, znalazły zastosowanie w kuchni, natomiast uzyskiwany z nich olejek z powodzeniem wykorzystywany jest w kosmetyce.

Orzechy makadamia - właściwości, kalorie

Fot. iStock

Orzechy makadamia — skład, wartości odżywcze, kcal

Orzechy makadamia są wyjątkowo pożywne i sycące. Zawierają przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia. W 100 gramach orzechów znajduje się aż 76g tłuszczu. Z kolei ilość węglowodanów jest bardzo niska, co sprawia, że orzechy makadamia są wartościowym elementem diety niskowęglowodanowej, w tym diety keto. Sprawdzą się również w diecie osób chorujących na cukrzycę. Orzechy te zawierają również białko (8g/100g) oraz niezbędny do prawidłowego trawienia błonnik (9g/100g).

Ponadto makadamia dostarczają magnez, miedź, mangan, fosfor oraz witaminy E, witamin z grupy B (niacyny, witaminy B6, tiaminy oraz ryboflawiny). Są również wartościowym źródłem antyoksydantów (polifenoli i flawonów), które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia i ograniczają negatywny wpływ stresu na organizm.

Orzechy makadamia — kalorie (kcal)

Te smaczne i zdrowe orzechy charakteryzują się największą wśród orzechów kalorycznością. Liczba kalorii może robić wyjątkowo negatywne  wrażenia. Orzechy makadamia w 100 gramach dostarczają ponad 700 kalorii (kcal). To bardzo dużo i wiele osób zniechęca przed sięgnięciem po nie. Warto przy tym nadmienić, że są to wartościowe kalorie, wspierające funkcjonowanie organizmu. Poza tym trzeba pamiętać, że jeden orzech waży ok. 3 gramy i dostarcza niecałe 22 kcal. Bez obaw o figurę można sięgać każdego dnia po kilka orzechów.

Orzechy makadamia - właściwości, kalorie

Fot. iStock

Orzechy makadamia – właściwości dla zdrowia

Najwięcej wartości dla zdrowia mają orzechy bez dodatku soli, spożywane na surowo lub upieczone, bądź pod postacią masła orzechowego.

Orzechy makadamia chronią serce i układ krążenia

Są one skarbnicą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które wpływają na utrzymanie właściwego poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, i obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL. To chroni chronią przed rozwinięciem się choroby niedokrwiennej serca i wystąpieniem zawału serca. Ponadto zawartość antyoksydantów chroni komórki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników, obniżając ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dobrze wpływają na poziom glukozy we krwi 

Orzechy makadamia dzięki niskiej zawartości węglowodanów sycą, i pozwalają jednocześnie uchronić się przed wahaniami poziomu glukozy po posiłku. Spożywanie ich w rozsądnej ilości nie powoduje tycia. To jest szczególnie istotne w przypadku osób stosujących dietę, cierpiących na cukrzycę, insulinooporność i hiperinsulinizm.

Orzechy makadamia chronią przed napadami głodu

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z St. Michael’s Hospital i University of Toronto, orzechy nie tylko nie tuczą, ale mogą przyczynić się przy zastosowaniu odpowiedniej diety do redukcji masy ciała. Orzechy spożywane w rozsądnej ilości wywołują uczucie sytości na długi czas, zapobiegają wspomnianym już wahaniom cukru we krwi, dzięki czemu chronią przed atakami wilczego apetytu i chęcią podjadania.

Fot. iStock

Wspierają pracę mózgu i układu nerwowego

Makadamia dostarczają magnez niezbędny dla prawidłowej kondycji układu nerwowego. Obecność miedzi wspiera wytwarzanie neuroprzekaźników niezbędnych do przekazywania informacji. Dodatkowo nienasycone kwasy tłuszczowe (np. omega-3) odżywiają mózg i poprawiają jego wydajność.

Orzechy makadamia chronią układ kostny

Obecny w nich fosfor jest niezbędny dla prawidłowej mineralizacji kości i zębów, a wapń stanowi podstawowy budulec kości i zębów. Zawartość manganu w orzechach makadamia wspiera odbudowę i regenerację tkanki kostnej, a kwasy omega-3 obniżają ryzyko rozwoju osteoporozy.

Orzechy makadamia a alergia

Orzechy makadamia mogą powodować alergię, objawiającą się najczęściej wysypką, pokrzywką i zaczerwienieniem. Jeśli alergia jest bardziej nasilona, może pojawić się nieżyt nosa, czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Istnieje ryzyko pojawienia się zespół alergii jamy ustnej, w której najpierw pojawia się mrowienie i pieczenie, a następnie narasta obrzęk warg, gardła, jamy ustnej języka. Jeśli alergia jest bardzo nasilona, może dojść do niebezpiecznego dla życia wstrząsu anafilaktycznego.

Orzechy makadamia — cena, jakie wybierać?

Cena za orzechy makadamia może zniechęcać do większych zakupów. Za opakowanie 250 g trzeba zapłacić ok. 35 zł, za opakowanie 500 g ok. 65 zł, natomiast cena za kilogramowe opakowanie zazwyczaj przekracza 100 zł. Wydaje się, że nie jest to najtańszy zakup, ale w związku z tym, że zaleca się spożywanie do kilku orzechów makadamia dziennie, z myślą o zdrowiu można sobie na niego pozwolić.

Ponieważ makadamia składają się przede wszystkim z tłuszczu, wykazują tendencję do jełczenia. Najlepiej więc wybierać orzechy nie na wagę, ale szczelnie zapakowane. W hermetycznie zamykanych opakowaniach są one chronione przed wpływem światła i wilgoci, dzięki czemu zachowują świeżość. Po otwarciu paczki orzechy należy przełożyć do szklanego lub plastikowego pojemnika, który posiada szczelne zamknięcie.


źródło: www.poradnikzdrowie.pl, olej.udu.pl