Dieta Zdrowie

Melon – pyszny, orzeźwiający i zdrowy. Dlaczego warto siegać po niego nie tylko latem?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 czerwca 2021
Melon - odmiany, właściwości, wykorzystanie
Fot. iStock
 

Melon szczególne triumfy święci latem, podczas upałów. Jest pyszny, słodki, bardzo dobrze chłodzi i nawadnia organizm, dlatego jego popularność latem nie dziwi. Melon ma także inne zalety, o których warto wiedzieć. Co kryje się w jego miąższu, jakie ma właściwości odżywcze i jak wpływa na zdrowie ?

Melon — słodkie warzywo

Melon to w rzeczywistości warzywo, gatunek ogórka z jadalnym owocem. Znany od starożytności, w XV wieku trafił na stoły europejskie, gdzie szybko zyskał na popularności. Dwa wieki później trafił do Polski, na stoły najbogatszej szlachty. Obecnie melon jest łatwodostępny w sklepach oraz uprawiany także w przydomowych ogródkach.

Najczęściej dostępne odmiany melona

Melon ma wiele odmian, które mogą różnić się od siebie kształtem, rozmiarem, ale także słodkością i ilością soku w miąższu. Do najbardziej popularnych odmian melona zaliczamy:

  • melon miodowy (żółty) — posiada intensywnie żółte zabarwienie skórki i jasny delikatnie zielonkawy miąższ i podłużny kształt;
  • melon Galia —  określany mianem siatkowatego, ponieważ jego żółtobrązowa skórka wygląda, jakby była pokryta siateczką. Miąższ jest jasny, o widocznie zielonkawym zabarwieniu. Melon Galia posiada widocznie owalny kształt;
  • melon kasaba — okrągły o gładkiej, żółtej skórce. Dojrzałe okazy charakteryzują się białym i bardzo słodkim miąższem;  
  • melon kantalupa — rzadziej spotykany, o kulistym kształcie i wyraźnie pomarańczowym miąższu. Jego skórka ma kolor zielony, jest niejednolita, bywa pokryta guzkami i delikatnymi włoskami.
Melon - odmiany, właściwości, wykorzystanie

Fot. iStock

Melon — wartości odżywcze, witaminy, kcal

Melony, w zależności od odmiany, mogą się od siebie różnic nieznacznie zawartością witamin i minerałów. Każdy z nich jest jednak wartościowy dla zdrowia. Ogółem melony zawierają przede wszystkim wodę – aż 90 %, cukry (6-15%), w tym błonnik, a także białko i tłuszcze.

Melon zawiera bogactwo witamin: C, A, D, P,  z grupy B, oraz składników mineralnych, takich jak: magnez, cynk, fosfor, potas, żelazo, wapń czy też jod. Nie brakuje w nim polifenoli, które chronią organizm przed promieniowaniem ultrafioletowym oraz negatywnym wpływem wolnych rodników.

Melon, mimo sporej zawartości cukrów, nie sjest kaloryczny. Przeciętnie w 100 g melona znajduje się ok. 34 kalorii (kcal). Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, równy 60, więc nie jest zalecany w diecie osób cierpiących na cukrzycę.

Melon — właściwości dla zdrowia

Chroni przed rozwojem nowotworów

Melon może być cennym elementem diety przeciwnowotworowej. Obecność błonnika oraz antyoksydantów sprawia, że ma działanie przeciwzapalne, czyli chroni przed rozwojem stanów zapalnych oraz tworzeniu się nowotworów.

Chroni układ sercowo-naczyniowy

Melon obfituje w potas, który wpływa na regulację ciśnienia tętniczego. Odpowiednia ilość potasu w diecie chroni przed nadciśnieniem, natomiast witamina K zapobiega zlepianiu się trombocytów (płytek krwi) i obniża ryzyko tworzenia się zakrzepów. To pozwala na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru czy zawału serca. Karotenoidy obecne w melonach chronią również przed rozwojem miażdżycy.

Melon - odmiany, właściwości, wykorzystanie

Fot. iStock

Wspiera pracę nerek

Melony zawierają dużą ilość wody, dzięki działają oczyszczająco i moczopędnie, pobudzając pracę nerek. Spożywanie melonów polecane jest osobom cierpiącym na obrzęki.

Poprawia trawienie

W melonie znajdziemy błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia i wypróżnienia. Błonnik sprawia, że organizm lepiej radzi sobie ze wchłanianiem składników odżywczych, oraz sprzyja dobrych bakteriom jelitowym. Wywołuje również szybsze i dłużej trwające uczucie sytości.

Koi nerwy 

Melony dostarczają witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wpływają one na poprawę koncentracji i nastroju, wpływają na lepszy sen, ułatwiają zasypianie.

Odżywia skórę

Melony to źródło witaminy C, niezbędnej do wytwarzania kolagenu, witaminy A i E, oraz beta-karotenu. Obecne w miąższu antyoksydanty wpływają na zahamowanie procesu przedwczesnego starzenia się skóry oraz jej ochronę przed uszkodzeniami przez promienie słoneczne.

Melon — kto powinien uważać na niego?

Te smaczne i zdrowe warzywa nie są polecane każdemu. Unikać ich powinny przede wszystkim diabetycy, ze względu na dużą zawartość cukrów i wysoki indeks glikemiczny. Ostrożnie do diety powinny korzystać z nich osoby cierpiące na biegunki i wzdęcia. Melony mogą wywoływać alergie krzyżowe u osób uczulonych na pyłki traw.

Melon - odmiany, właściwości, wykorzystanie

Fot. iStock

Melon w kuchni

Melon zazwyczaj serwowany jest na surowo, po przekrojeniu na pół i wydrążeniu miąższu. A to nie jedyna opcja na to pyszne warzywo. Można go również grillować, świetnie sprawdzi się w sałatkach, deserach, drinkach czy koktajlach. Można przygotować z niego pyszną domową konfiturę. Stanowi ciekawy dodatek do czerwonego, wytrawnego wina, owoców morza, czy też do szynki parmeńskiej długo dojrzewającej.

Przepis na smoothie z melona i ogórka

Składniki:

  • 1 ogórek
  • 1/2 melona
  • sok z 1/2 limonki  (cytryny)
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Melon wydrąż i obierz, pokrój na mniejsze części, wrzuć do kielicha blendera. Obierz i pokrój na mniejsze części ogórek i dorzuć do melona razem z sokiem z limonki i miodem. Zblenduj wszystko na gładką masę.


źródło: www.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl

Dieta Zdrowie

11 oznak, że jesteś z facetem, który Cię szanuje

Redakcja
Redakcja
18 czerwca 2021
Fot. iStock/oneinchpunch
 

1. Zawsze słucha, kiedy mówisz

Nie ignoruje twoich pomysłów. Bierze Twoje zdanie pod uwagę przy podejmowaniu decyzji. W zasadzie bardzo wysoko ocenia twoją opinię. Kocha twój mózg tak samo jak twoje ciało.

2. Lubi cię dokładnie taką, jaką jesteś

Nigdy nie zawstydza Cię uwagami na temat Twojego stroju, wyglądu czy byłego faceta. Nigdy nie naśmiewa się z Twojego gustu muzycznego czy filmowego. Nigdy nie sprawia, że ​​czujesz się gorsza od niego. Jesteście członkami jednej drużyny.

3. Daje ci swobodę dokonywania własnych wyborów

Nie mówi Ci, z kim możesz spędzać wolny czas w weekendy ani ile możesz wypić. Ufa Ci, że nie oszukujesz. Wie, że masz głowę na karku i wierzy, że nie zrobisz mu krzywdy.

4. Nigdy nie gada o tobie swoim przyjaciołom

Jest dumny, że jest z Tobą. Lubi pokazywać się w Twoim towarzystwie. Nie krytykuje Cię w obecności swoich przyjaciół lub członków rodziny. Jedyne, co ma do powiedzenia o Tobie, to dobre rzeczy. A jeśli ktoś ma do powiedzenia coś złego, będzie cię bronił.

5. Wysłuchuje cię, nawet gdy jest zły

Nie zmienia się w zupełnie inną osobę, gdy jest pijany lub wkurzony. Nie krzyczy na Ciebie ani nie przeklina. Nie mówi niewybaczalnych rzeczy, za które musi przepraszać rano. Traktuje Cię z szacunkiem, nawet jeśli jesteście na siebie zirytowani.

6. Pojawia się na czas

Nie marnuje Twojego czasu. Szanuje Cię na tyle, by dotrzymywać obietnic. Jeśli powie Ci, że zamierza coś zrobić, to to to robi. Nie kłamie, co jest gotów dla Ciebie zrobić, żeby tylko zapunktować.

7. Pamięta małe rzeczy

Oznacza to, że zwraca uwagę, kiedy i co mówisz. Nie tylko kiwa głową potakująco, wpuszczając Twoje słowa jednym uchem i wypuszczając drugim. Troszczy się o Ciebie na tyle, by pamiętać małe rzeczy, które powiedziałaś, rzeczy, o których nawet nie oczekiwałeś, że zapamięta.

8. Mówi Ci prawdę, bez względu na wszystko

Nie próbuje wydostać się z kłopotów, naginając prawdę i mówiąc małe, białe kłamstwa. Szanuje Cię wystarczająco, by być z Tobą szczerym. Nawet jeśli będzie to trudne, upewni się, że poznasz całą prawdę.

9. Jest lojalny

Nie lekceważy Cię, nie robi nic za Twoimi plecami i nie oszukuje, flirtując z innymi kobietami. Interesuje się tylko Tobą i upewnia się, że świat o tym wie.

10. Ignoruje swój telefon, gdy jesteś w pobliżu

Nie trzyma głowy w telefonie, kiedy z nim rozmawiasz. Cieszy się chwilą, nie próbuje uciec. Jest w pełni obecny, gdy jest z Tobą.

11. Odpowiada na twoje pytania

Niezależnie od tego, czy pytasz o jego uczucia, czy jego historię, jest z Tobą szczery. Nigdy nie unika odpowiedzi na Twoje pytania ani nie zarzuca ci, że jesteś zbyt wścibska. Mówi Ci wszystko, co chcesz wiedzieć.


Dieta Zdrowie

Zgaga – przyczyny, objawy, leczenie. Domowe sposoby na łagodzenie objawów zgagi

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 czerwca 2021
Zgaga - przyczyny i objawy. Jak wygląda leczenie i domowe sposoby na łagodzenie objawów zgagi
Fot. iStock

Zgaga to przykra dolegliwość ze strony układu pokarmowego, z którą do czynienia miała większość ludzi. Uczucie pieczenia, palenia czy ugniatania w przełyku za mostkiem pojawia się po posiłku, powodując dyskomfort. Z czego może wynikać zgaga, jakie domowe sposoby mogą przynieść ukojenie?

Zgaga — przyczyny problemu

Zgaga to dobrze znane wielu osobom uczucie palenia i pieczenia odczuwane za mostkiem, czasem promieniujące aż do gardła. Ta częsta  dolegliwość według statystyk występuje co trzeci dzień u około 33% populacji osób dorosłych.

Zgaga występuje z powodu podrażnienia błony śluzowej przełyku, która jest wrażliwa. Najczęściej towarzyszy ona refluksowi żołądkowo-przełykowemu, czyli sytuacji cofania się kwaśnej treści z żołądka do przełyku. Do refluksu dochodzi na skutek zaburzeń pracy mięśnia dolnego zwieracza przełyku, który w normalnych warunkach odpowiada za przepływ pokarmu z przełyku do żołądka. Gdy pokarm znajdzie się już w żołądku, zwieracz zamyka się, a zawartość żołądka ulega strawieniu i przesunięciu w dół układu pokarmowego. Nieprawidłowo funkcjonujący zwieracz powoduje, że treść żołądkowa, w  której obecny jest kwas solny, cofa się do przełyku. Kwas solny działa silnie drażniąco na nabłonek przełyku, powodując przykre dolegliwości. Tę sytuację nasila leżenie oraz schylanie się po posiłku. Ryzyko wystąpienia refluksu zwiększa nadwaga, brak aktywności fizycznej, nieprawidłowa dieta oraz palenie papierosów.

Zgaga może również towarzyszyć niestrawności, podrażnieniu lub zapaleniu przełyku, lub istnienia wrzodów żołądka. Może wynikać również z wydzielania niedostatecznej ilości śliny lub ze wzmożonego wydzielania kwasu solnego w żołądku.

Zgaga - przyczyny i objawy. Jak wygląda leczenie i domowe sposoby na łagodzenie objawów zgagi

Fot. iStock/Zgaga

Zgaga — objawy 

Zgaga zwykle pojawia się w 1 -2 godziny po posiłku, dając charakterystyczne objawy:

  • uporczywe palenie i pieczenie w przełyku lub w gardle,
  • bóle zamostkowe,
  • kwaśny posmak w ustach,
  • nieustanne odbijanie.

Przez umiejscowienie dolegliwości za mostkiem, zgaga może być mylona z objawami choroby wieńcowej. Można je najczęściej od siebie odróżnić, ponieważ zgaga związana jest z posiłkiem lub schylaniem się, natomiast choroba wieńcowa daje znać o sobie po wysiłku lub po wyjściu na zimne powietrze. Wszelkie wątpliwości co do przyczyn dolegliwości należy skonsultować z lekarzem.

Zgaga w czasie ciąży

Zgaga w czasie ciąży znana jest większości,  o ile nie wszystkim przyszłym mamom. Niektóre z nich skarżą się na nią już na początku ciąży, przy czym dolegliwości stają się bardziej dokuczliwe w trakcie II i III trymestru. Najczęstszą przyczyną problemu jest naturalne zwiększenie ilości progesteronu w trakcie ciąży. Hormon ten wpływa na rozluźnienie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, i z tego powodu zawartość żołądka może zacząć się cofać.  W późniejszym okresie ciąży zgaga może wynikać z powiększania się macicy i nasilenia jej ucisku na żołądek. Do tego problemu mogą pogłębiać błędy żywieniowe, czyli spożywanie dużej ilości ostrych i tłustych potraw. Zgaga w czasie ciąży nie jest niepokojącą sytuacją, ale jeśli jest bardzo dokuczliwa, warto omówić tę sytuację z lekarzem ginekologiem.

Zgaga - przyczyny i objawy. Jak wygląda leczenie i domowe sposoby na łagodzenie objawów zgagi

Fot. iStock/Zgaga w ciąży

Aby zapobiec problemowi, jakim jest zgaga w czasie ciąży, przyszłe mamy powinny nie tylko zwrócić uwagę na dietę, ale także wybierać leżenie na lewym boku. Ucisk na żołądek będzie mniejszy, a ewentualna zgaga mniej przykra.

Zgaga — leczenie i domowe sposoby

W przypadku zgagi, o ile nie wynika ona z choroby, najważniejsza jest zmiana nawyków żywieniowych. Ponieważ u różnych osób inne pokarmy mogą powodować problemy ze zgagą, każdy powinien zaobserwować u siebie, co dokładnie szkodzi. Jeśli chodzi o wielkość posiłków, nie należy dopuszczać do przejadania się i zbyt późnej pory ostatniego posiłku. Warto także pamiętać, że ryzyko wystąpienia zgagi podnosi schylanie się i leżenie po posiłku. Wskazana jest także redukcja masy ciała oraz rzucenie papierosów.

W leczeniu zgagi można zastosować dostępne w aptece bez recepty leki zmniejszające wydzielanie żołądkowe. Zawarte w nich substancje   neutralizują kwas solny, co powoduje zniesienie przykrych dolegliwości.

Domowe sposoby na zgagę

Na zgagę, również w czasie ciąży, można zastosować także domowe sposoby, choć ich skuteczność oceniana jest różnie. Do jednych z najpopularniejszych sposobów należy picie mleka i przetworów mlecznych (maślanki, jogurtu, kefiru). To przynosi ulgę na pewien czas. Można zjeść kilka migdałów, które działają zobojętniająco na kwas solny w żołądku. Pomóc może również  letnia przegotowana woda, która jest płynem obojętnym, lub ziołowe herbatki na zgagę.

Zgaga - przyczyny i objawy. Jak wygląda leczenie i domowe sposoby na łagodzenie objawów zgagi

Fot. iStock/Zgaga – domowe sposoby

Od czasu do czasu można zastosować roztwór łyżeczki sody w szklance przegotowanej wody. Soda oczyszczona ma odczyn zasadowy, który neutralizuje kwas solny. Ta metoda ma wielu zwolenników, ale nie należy jej nadużywać, ponieważ nadmiar sody może nawet zatrzymać procesy trawienne. Nie powinny jej również stosować ciężarne, ponieważ soda powoduje zatrzymanie płynów w organizmie.

Wiele osób poleca także wypijanie szklanki wody z łyżką octu jabłkowego i łyżką miodu, co ma również uspokoić przykre dolegliwości. Metoda ta jest polecana jeśli żołądek nie produkuje odpowiedniej ilości soku trawiennego. W odwrotnej sytuacji, gdy soku jest zbyt dużo, ocet może zaszkodzić.

Kiedy do lekarza?

O ile problem pojawia się raz na jakiś czas po posiłku, nie stanowi powodu do obaw i można walczyć z nią domowymi sposobami. Jednak gdy  zgaga pojawia się często, i nie pomagają na nią nawet apteczne środki dostępne bez recepty, lub jeśli towarzyszą jej inne, niepokojące objawy, problem należy skonsultować z lekarzem. Skłonić do skorzystania z pilnej pomocy lekarskiej powinny następujące objawy:

  • silny, narastający ból w klatce piersiowej,
  • promieniujący ból od strony ramienia,
  • trudności w oddychaniu,
  • osłabienie,
  • zawroty głowy,
  • kołatanie serca,
  • ból brzucha,
  • nudności,
  • wymioty.

źródło:  www.mp.pl, www.medicover.pl, www.pbkm.pl 

Zobacz także

Ćwiczenia i treningi – 6 mitów, którym chętnie ulegamy. Sprawdź, jak ćwiczyć efektywnie

Dzień dobry, nazywam się depresja. Przycupnę sobie tu na fotelu. Dziękuję, nie chcę kawy ani herbaty

Depresja ma swój styl… Po tych słowach można poznać kogoś, kto się z nią zmaga

Jak przetrwać chorobę? Poradnik osobisty, w czterech krokach

Jak przetrwać chorobę? Poradnik osobisty, w czterech krokach