Grejpfrut to owoc o docenianym potencjale prozdrowotnym. W grejpfrucie kryje się wiele aktywnych związków aktywnych, witamin i minerałów. Włączenie tego owocu do diety chroni organizm przed różnymi problemami zdrowotnymi, ale trzeba pamiętać, że przyjmując lekarstwa, należy sięgać po grejpfrut z rozsądkiem. Co jeszcze musisz o nim wiedzieć?
Grejpfrut — owoc rosnący w gronach
Grejpfruty pochodzą z Barbadosu, skąd w XVIII wieku rozprzestrzeniły się na różne zakątki świata. Nazwa tych owoców cytrusowych wywodzi się od sposobu ich wzrostu, ponieważ rosną one w gronach, co kojarzy się z winogronami. Drzewa grejpfrutowe rosną do wysokości piętnastu metrów, wytwarzając duże, lśniące, ciemnozielone liście. Z białych kwiatów rozwijają się owoce — duże, ważące czasem nawet kilogram jagody. Ich smak można określić jako słodko-kwaśny, z nutami goryczy. Barwa grejpfruta zależy od jego odmiany i może być jasnożółta, zielona, pomarańczowa, czy też czerwona.
Odmiany grejpfruta
Poszczególne odmiany grejpfrutów różnią się nie tylko kolorem skórki i miąższu, ale także smakiem i ilością wartości odżywczych. Do najpopularniejszych odmian grejpfrutów zaliczamy:
- grejpfrut czerwony — uważany za najzdrowszy, zawiera najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów;
- grejpfrut żółty — kwaśny, ale pozbawione goryczki, o mniejszej zawartości substancji chroniących zdrowie;
- zielony grejpfrut (sweety) — posiada najsłodszy miąższ wśród grejpfrutów. Jest on krzyżówką grejpfruta i pomelo.
Grejpfrut — co zawiera, kcal
Grejpfruty są świetnym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminy A, E, witaminy z grupy B, oraz witaminę C. Jeśli chodzi o witaminę C, to jej ilość uzależniona jest od stopnia dojrzałości owoców, czasu przechowywania i przetwarzania. W 100 g świeżego miąższu z grejpfruta znajduje się od 30 do 70 mg tej witaminy. Ponadto w grejpfrucie znajdziemy: potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo. Nie brakuje w nim polifenoli i karotenoidów (głównie α- i β-karoten, luteina i zeaksantyna). Grejpfruty są także źródłem kwasów organicznych (przede wszystkim kwasu cytrynowego i jabłkowego).
Grejpfrut — kalorie (kcal) i indeks glikemiczny
Jeśli chodzi o kaloryczność, grejpfrut w 100 g zawiera jedynie ok. 40 kcal. Dokładna ilość kalorii zależy od odmiany owocu. To niewiele, dlatego owoce te są polecane jest składnik diet redukcyjnych. Z kolei indeks glikemiczny grejpfrutów jest równy 20, co oznacza, że owoce te mogą jeść bez obaw osoby chorujące na cukrzycę.
Właściwości prozdrowotne grejpfruta
Wspiera odporność
Grejpfrut jest źródłem witamin z grupy B, cynku, miedzi i żelaza, które wspierają pracę układu odpornościowego. Obecne w cytrusach antyoksydanty zwalczają działanie wolnych rodników, które uszkadzają komórki organizmu.
Grejpfrut chroni serce
Grejpfruty obniżają poziom cholesterolu przeciwdziałając miażdżycy dzięki obecności błonnika. Polecane są szczególnie czerwone grejpfruty, jako najskuteczniejsze w normalizacji poziomu lipidów. Zawierają one również najwięcej likopenu i karotenoidów, silnych przeciwutleniaczy, które również działają ochronnie na serce.
Obniża ciśnienie
W grejpfrutach nie brakuje potasu, który jest ważny dla regulacji gospodarki wodnej organizmu oraz utrzymania ciśnienia krwi na właściwym poziomie.
Hamuje wchłanianie cukru
Niski indeks glikemiczny (20) powoduje, że grejpfruty spowalniają proces rozkładu cukru w organizmie, regulując poziom glukozy we krwi i zwiększając wrażliwość komórek na insulinę. Mogą po nie sięgać nie tylko cukrzycy, ale także osoby chorujące na insulinooporność.
Grejpfrut na odchudzanie
Ponieważ grejpfrut składa się w 92% z wody, świetnie nawadnia organizm, przyśpiesza przemianę materii, działa moczopędnie oraz lekko przeczyszczająco. Grejpfruty są niskokaloryczne, ułatwiają spalanie tłuszczów, a zawartość pektyn sprawia, że zapewniają dłuższe odczuwanie sytości po posiłku i hamują chęć na podjadanie słodkiego.
Oczyszcza organizm
Działanie moczopędne i lekko przeczyszczające wpływa na efektywniejsze pozbywanie się zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Dodatkowo witamina C oraz błonnik wspierają usuwanie metali.
Chroni przed nowotworami
Antyoksydanty obecne w grejpfrutach przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, stanowiąc ważny element diety antynowotworowej. Grejpfruty szczególnie polecane są w przypadku profilaktyki nowotworów jamy ustnej, gardła, krtani i płuc.
Grejpfrut a leki
Grejpfrut i leki bywają ryzykownym połączeniem. Sok wyciskany z grejpfruta zawiera substancje (flawonoidy i furanokumaryny), które mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami i blokować ich metabolizm. Mogą one reagować np. z przeciwalergiczną feksofenadyną, ze statynami stosowanymi w zaburzeniach lipidowych oraz z blokerami kanału wapniowego stosowanego w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego. W efekcie interakcji dochodzi do spowolnienia metabolizmu leku, a przez to wzrostu jego stężenia we krwi, co prowadzi do nasilenia ewentualnych działań niepożądanych.