Ciasta na Wielkanoc to ta część tradycji, bez której mało kto może się obejść. Mazurki, serniki, babki, makowce, paschy i nie tylko … Na każdym stole staje popisowe ciasto, ulubione przez domowników. Inspiracje bywają różne, ale najlepiej sprawdza się klasyka. Jeśli ktoś jeszcze nie ma sprawdzonego, rodzinnego przepisu na ciasta na Wielkanoc, powinien sprawdzić przepisy cieszące się największą popularnością.
Ciasta na Wielkanoc
Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez pysznych ciast. Przygotowane z sercem, pięknie zdobione, często kolorowe, po okresie postu przypominają o radosnym czasie przebudzenia z zimowego snu i czekającej nas obfitości. Można do nich wykorzystać różne produkty, te mniej, jak i bardziej tradycyjne. Przepisów, zarówno odwołujących się do tradycji, jak i bardziej wymyślnych, o niecodziennym połączeniu składników, nie brakuje. Dzięki tej różnorodności bez kłopotu można dopasować rodzaj ciasta do potrzeb czy smaków lubianych przez całą rodzinę.
Tradycyjne ciasta na Wielkanoc
Ciasta na Wielkanoc — mazurek z kajmakiem
Wersja mazurka z gotową masą z puszki to idealna opcja dla osób, które cenią sobie tradycyjne wypieki, ale nie mają czasu lub możliwości przygotować wszystko samodzielnie. Gotowa masa oszczędzi mnóstwo czasu i pracy, więc nie warto robić sobie wyrzutów sumienia, jeśli zostanie wykorzystania. Do przygotowania mazurka można wykorzystać także inną masę o ulubionym smaku.
Mazurek wielkanocny z kajmakiem — składniki:
- 40 dkg mąki pszennej
- 15 dkg cukru pudru
- 20 dkg masła (prawdziwego)
- 4 żółtka
Dodatkowo:
- masa kajmakowa
- dodatki do wyboru — bakalie, migdały lub płatki migdałowe, owoce kandyzowane, lukier lub polewa czekoladowa.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wyrób w misce. Po wyrobieniu wstaw ciasto na 15-20 min do lodówki, by nie przyklejało się do blachy. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, rozłóż na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia niskiej prostokątnej blaszce. Nakłuj je gęsto widelcem, by równomiernie urosło. Gdy ciasto jest już rozwałkowane na brzegach uformuj obramowanie (zapleć fantazyjnie lub przygnieć ciasto do brzegu blaszki). Piecz ok. 15-20 min w temperaturze 175-180º Celsjusza – aż do zrumienia ciasta. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z blaszki.
- Na górę nałóż ulubioną masę kajmakową i udekoruj zgodnie z fantazją ulubionymi słodkimi dodatkami.
Ciasta na Wielkanoc — babka cytrynowa
Babka cytrynowa — składniki:
- 2 małe cytryny
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Przygotowanie:
- Cytryny dokładnie wyszoruj i sparz we wrzątku. Wysusz je i zetrzyj skórkę (bez białej części) na drobnych oczkach tarki. Z cytryn wyciśnij sok i dodaj go do oleju.
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do nich żółtka i cukier. Następnie dodaj na przemian olej z sokiem z cytryny i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj starte skórki z cytryn. Miksuj tylko do połączenia składników.
- Piekarnik rozgrzej do 170ºC. Foremkę na babkę posmaruj margaryną, posyp bułką tartą i wlej do niej ciasto. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Ciasta na Wielkanoc — makowiec tradycyjny
Mak symbolizuje obfitość i płodność, nie może więc zabraknąć makowca na świątecznym stole.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 60 ml letniego mleka
- 50 g margaryny lub masła
- 15 g świeżych drożdży (7 g suchych)
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 0,5 łyżki oleju
- 0,5 łyżki spirytusu
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Masa makowa:
- 170 g maku
- 80 g cukru
- 30 g rodzynek
- 15 g orzechów włoskich, posiekanych
- 2 białka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka miękkiej margaryny
- olejek migdałowy
- cynamon
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Lukier:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 10 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuść z cukrem w letnim mleku i odstaw na 10-15 minut, aż urosną. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Mak zaparz w 175 ml wrzącej wody, odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie 2-3 razy zmiel.
- Dodaj do maku pozostałe składniki, wymieszaj je dobrze. Białka ubij i wmieszaj delikatnie do masy makowej.
- Ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokątny placek, nałóż masę makową, zawiń dłuższy bok w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając nieco luzu, by ciasto mogło podrosnąć. Makowiec ułóż na dużej blaszce, piecz go w temperaturze 180 – 190º przez ok. 30 – 40 minut.
- Wystudzone ciasto polej lukrem (cukier puder rozetrzyj dokładnie z sokiem z cytryny) i posyp orzechami.
Ciasta na Wielkanoc — karpatka z kremem budyniowym
Ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- 80 g budyniu waniliowego (dwa opakowania)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto:
- Masło podgrzej w rondelku z wodą i solą do zagotowania.
- Dodaj przesianą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
- Gdy ciasto będzie jednolite, odstaw je do ostudzenia. Następnie wbijaj pojedynczo jajka i ciągle miksuj.
- Wsyp do ciasta przesiany proszek do pieczenia i porządnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Ciasto podziel na dwie części. Wyłóż nimi blachy (25x 35 cm) i piecz w temperaturze 200ºC, około 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Jeśli blaty pieczesz jednocześnie, zrób to na tej samej wysokości piekarnika, jeśli do dyspozycji masz jedną blaszkę, musisz upiec jedno po drugim.
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka podgrzej z solą i cukrem, w pozostałych 200 ml wymieszaj żółtka i proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlej do niego mleko z żółtkami i budyniem, mieszaj chwilę po zagotowaniu, aż utworzy się budyń.
- Gotowy budyń zestaw z palnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch i dodawaj po łyżce chłodny budyń.
- Miksuj całość do uzyskania jednolitej masy.
Krem budyniowy wyłóż między części ciasta. Wstaw na kilka godzin do lodówki, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Ciasta na Wielkanoc bez pieczenia
Pascha wielkanocna
Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, która dotarła do nas zza wschodniej granicy. Nie wymaga ona pieczenia, a jej forma i smak sprawiają, że wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt.
Pascha wielkanocna — składniki:
- 600 g twarogu w kostce
- 150 g kolorowej skórki kandyzowanej
- 125 ml śmietanki 30%
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- laska wanilii
- ew. listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Twaróg zmiel 2-3 razy. Miękkie masło ubij z cukrem i wanilią na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dokładaj do masy po łyżce zmielonego twarogu. Gdy w masie nie będzie już grudek, wlej śmietankę i ubijaj na dużych obrotach, aż masa stanie się puszysta. Na koniec dodaj do niej 100 g kandyzowanej skórki i wymieszaj.
- Miseczkę wyłóż gazą tak, aby wystawała poza brzegi. Przełóż do niej masę twarogową, wyrównaj i nakryj gazą. Dociśnij talerzykiem i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wysuń paschę na talerz i usuń delikatnie gazę. Udekoruj pozostałą skórką kandyzowaną i np. listkami mięty.
Sernik na zimno
To alternatywa dla pieczonego sernika, który nie każdemu wychodzi idealnie. Tu nie czeka nikogo niemiła niespodzianka np. z zapadnięciem się środka ciasta.
Sernik na zimno — składniki:
Spód:
- biszkopty (opakowanie 120 g)
Masa serowa:
- 800 g twarogu z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
- 200 g mocno schłodzonej słodkiej śmietany 30- 36%
- 80 g cukru pudru
- 2 opakowania galaretki (agrestowa lub winogronowa)
Owoce z galaretką:
- 1 opakowanie galaretki agrestowej lub winogronowej
- 500 g zielonych, bezpestkowych winogron
Przygotowanie:
- Dwie galaretki rozpuść w 250 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia
- Na dnie formy ułóż ciasno biszkopty, by jak najbardziej zakryć dno.
- Twaróg (w temperaturze pokojowej) zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę. Nie przerywając miksowania wlej cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
- Śmietanę ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie do lekko tężejącej masy serowej. Masę przełóż na biszkopty i wstaw do lodówki przynajmniej godzinę.
- W międzyczasie w 450 ml gorącej wody rozpuść galaretkę, poczekaj aż przestygnie.
- Winogrona umyj, osusz. Ułóż na dobrze schłodzonej i sztywnej masie serowej i zalej lekko tężejącą galaretką.
- Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na noc.