Porady

Zbuk – jak sprawdzić świeżość jajka, by uniknąć śmierdzącej niespodzianki?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
24 czerwca 2020
Zbuk - jak sprawdzić świeżość jajka
Fot. iStock
 

Zbuk, czyli zgniłe jajo, jest najmniej pożądanym produktem, jaki może trafić do kuchni. Jego specyficzny i niełatwy do zapomnienia zapach, kojarzony jest doskonale chyba przez większość ludzi. Zanim jednak jajko stanie się zbukiem, potrzeba upływu czasu. Jeśli jajka leżą w lodówce lub – jeszcze gorzej – poza nią dłuższy czas, warto sprawdzić, czy nadają się do spożycia, by zbuk nie trafił do przyrządzanej potrawy. Jak sprawdzić świeżość jajka?

Co to jest zbuk?

Zbuk to zleżałe, zgniłe jajko, które charakteryzuje się wyjątkowym odorem. Wstrętny zapach zbuka wynika z obecności siarkowodoru, który wytwarzają bakterie biorące udział w procesie gnilnym. Najszybciej zbukami stają się jajka zalężone, które nie trzymają tak długo świeżości, jak te bez zalążków. Zbuk „pachnie” wyjątkowo intensywnie, co stanowi wyłącznie o tym, by nie próbować go wykorzystać w celach kulinarnych. Silny, odrzucający odór to swoiste ostrzeżenie przed sensacjami żołądkowo-jelitowymi.

Zbuk - jak sprawdzić świeżość jajka

Fot. iStock

Jak przechowywać jajka, by zbuk się nie pojawił?

Dla własnego bezpieczeństwa należy sprawdzać za każdym razem przydatność jaj do spożycia. Czasem nie mamy pewności, czy jajka przechowywane w lodówce są jeszcze zdatne do spożycia, bo nie pamiętamy, kiedy zostały kupione. Warto wiedzieć, że jajka świeże bezpieczne i bez szwanku dla ich wartości odżywczych można przechowywać do dwóch tygodni. Mogą stać nawet i ponad tydzień dłużej, nie zagrażając zdrowiu dzięki odpowiedniemu przechowywaniu. Jaj nie należy myć przed włożeniem do lodówki, ze względu na naturalną warstwę ochronną na skorupce. Zdecydowanie nie poleca się trzymania jajek poza lodówką, ponieważ psucie się zacznie o wiele szybciej, a zatrucie może przynieść wiele nieprzyjemności. Zdecydowanie im świeższe jajko, tym więcej składników odżywczych i mniejsza szansa, że trafimy na zbuk.

Jeżeli nie ma możliwości przechowywania większej ilości jaj w lodówce, można je zamrozić. W tym przypadku żółtko i białko mrozi się osobno, w szczelnym pojemniku, np. każde osobno, w foremkach na lód. Takie zamrożone jajka należy spożyć w ciągu 6 miesięcy od dnia zamrożenia. Rozmraża się je tak jak mięso, czyli w lodówce. Gdy już będzie zdatne do wykorzystania, należy zrobić to jak najszybciej. Absolutnie nie wolno zamrażać takiego jajka ponownie!

Jak sprawdzić świeżość jajka, by zbuk nie trafił do garnka lub na patelnię?

Ze względu na spore ryzyko zatrucia przy korzystaniu z niezbyt świeżych jaj, często pojawia się pytanie, jak sprawdzić świeżość jajka.

Termin przydatności

To najprostsza i zarazem najbardziej oczywista czynność, którą można wykonać. Najłatwiej jest spojrzeć na termin ważności wydrukowany na opakowaniu, jednak nie wszystkie jajka kupowane np. od gospodarza mają informacje o tym, do kiedy można je spożyć. Gdy takiej informacji nie ma, sięgnijcie po inne sposoby na to, jak sprawdzić świeżość jajka i ominąć zbuk.

Opadanie w wodzie

Jeszcze przed ugotowaniem jajko warto włożyć do naczynia z wodą. Jeśli opadnie na dno, to znaczy że można je bez obaw zjeść. Jeżeli będzie unosić się na powierzchni, to znaczy, że w lodówce leży od dłuższego czasu i może nie nadawać się do spożycia. Jajko unosi się, ponieważ powstaje w nim pęcherzyk powietrzny, który w świeżym jajku jest niewielki i jedynie w niewielkim stopniu podniesie je do góry w wodzie. W starym jajku pęcherzyk jest już znacznie większy, stąd w całości unosi się ono w wodzie.

Zbuk - jak sprawdzić świeżość jajka

Fot. iStock

Dziwny zapach

Rozpoznanie po zapachu to chyba najmniej przyjemny, jeśli trafi się zbuk. Jajko świeże pachnie neutralnie, ma jedynie delikatnie wyczuwalny zapach. W zbuku zachodzą procesy gnilne wewnątrz skorupki, a wydzielany siarkowodór powoduje okropny odór. Jakikolwiek przykry zapach jajka powinien być wyraźnym sygnałem ostrzegawczym przed zjedzeniem go.

Podejrzany kolor

Jaśniejszy lub ciemniejszy kolor żółtka nie jest wyznacznikiem jego świeżości. To raczej kwestia tego, czym były karmione kury. Kolor jajka powinien zwrócić uwagę, gdy przybiera barwę lekko brązową lub niebieską. W takim przypadku bezpieczniej jest po prostu wyrzucić.

Struktura białka

To, czy białko jest zwarte, czy się bardzo rozlewa, świadczy o świeżości jajka. Świeże jajo ma białko przylegające do wypukłego, zwartego żółtka. Gdy wraz z upływem czasu białko staje się rzadkie, rozdziela się, zaczyna się rozpływać i często też zmieszane jest ze spłaszczonym żółtkiem. Takie jajko lepiej pominąć podczas przyrządzania potrawy.

Zbuk - jak sprawdzić świeżość jajka

Fot. iStock/zbuk

Położenie żółtka

Ugotowane jajko nie zamyka możliwości sprawdzenia, czy jest świeże, czy już niekoniecznie. Po ugotowaniu jaja można sprawdzić jego świeżość przez położenie żółtka. Zasada mówi, że jeśli żółtko znajduje się w centrum jajka, wszystko jest dobrze. Jeśli znajduje się przy skorupce, może to oznaczać, że żółtko nie jest już pierwszej świeżości i struktura jajka zaczęła się „rozjeżdżać”. Ta metoda jednak bywa zawodna i warto sprawdzić przy okazji zapach ugotowanego jajka.

Sposób obierania ze skorupy

Sposób, w jaki obiera się jajo wskazuje, czy jest ono jeszcze świeże, czy raczej nie. Im świeższe jajko, tym trudniej jest pozbawić go wygodnie skorupki. W starszym jajku białko traci silne wiązanie z keratyną, więc skorupka odchodzi od jajka bardzo szybko i w dużych kawałkach. Co prawda nie jest to reguła, ale obserwuje się łatwiejsze obieranie dłużej leżących w lodówce jaj.

Zastosowanie się do powyższych rad sprawi, że żaden zbuk nie popsuje planów na pyszny posiłek i nie nadwyręży zdrowia.


źródło: haps.pl, dompelenpomyslow.pl

Porady

Gęsia skórka – z czego wynika taka reakcja? Kiedy mówimy o gęsiej skórce, a kiedy o rogowaceniu mieszkowym?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
24 czerwca 2020
Gęsia skórka , przyczyny, rogowacenie mieszkowe
Fot. iStock
 

Gęsia skórka to naturalna reakcja organizmu pojawiająca się w momencie, gdy pojawiają się silne emocje (np. strach, ekscytacja) lub narażeni jesteśmy na niską temperaturę. Uwidocznienie się jej na skórze jest zupełnie normalne, choć są przypadki, gdy „nieustająca” gęsia skórka może świadczyć o problemach ze skórą.

Gęsia skórka – przyczyny

Gęsia skórka, zwana także reakcją pilomotoryczną, to zachowanie organizmu, które jest następstwem wyrzutu adrenaliny w organizmie. W wyniku tego mięśnie znajdujące się u podstawy mieszków włosowych, kurczą się, a w efekcie włosy gwałtownie się prostują. Najczęściej możemy ją zaobserwować na nogach, ramionach lub szyi. W wielu przypadkach gęsiej skórce towarzyszy fala dreszczy lub poty. Gęsia skóra pojawia się zazwyczaj w wyniku emocji (np. strach, ekscytacja), wywołać mogą ją przyjemne lub przykre wspomnienia, nielubiane odgłosy (drapanie kredą po tablicy czy pocieranie o siebie kawałków styropianu). I oczywiście na pojawienie się gęsiej skórki ma wpływa także zmiana temperatury otoczenia, co można zaobserwować wchodząc do chłodnej rzeki w upalny dzień lub wychodząc spod prysznica.

Gęsia skórka , przyczyny, rogowacenie mieszkowe

Fot. iStock/gęsia skórka

Gęsia skórka swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do skóry oskubanego z piór ptaka. To określenie funkcjonuje w wielu krajach, choć bywa kojarzone nie tylko z gęsią, ale i kurą lub kaczką. Podobieństwo jest tak silne, że potoczna nazwa dla tej reakcji pasuje wyjątkowo.

Gęsia skórka – spadek po przodkach

Taką zdolność do jeżenia się włosów odziedziczyliśmy po prehistorycznych przodkach. Przydatne było nam w czasach, gdy ludzkość nie znała jeszcze ognia i w dodatku musiała bronić się przed dzikimi zwierzętami. Takie „napuszenie się” dodawało pierwotnemu człowiekowi, który miał znacznie więcej włosów na ciele, wrażenie większej sylwetki, co miało duże znaczenie przy potencjalnym kontakcie z wrogiem. Inną funkcją, jaką pełniła gęsia skórka, było izolowanie skóry przed zimnem. Takie postawienie na sztorc wówczas gęstego owłosienia pełniło funkcje grzewcze. Powietrze, które dostawało się między włoski ogrzewało się i pełniło funkcję dodatkowej warstwy ciepła. Obecnie ta reakcja jest jedynie pozostałością po przodkach. Wynalezienie ognia, zastosowanie odpowiednich ubrań i schronień przez zimnem sprawiło, że warstwa chroniąca przez zimnem nie była już potrzebna. Stąd też zmniejszyła się na naszych ciałach ilosć włosków.

Gęsia skórka , przyczyny, rogowacenie mieszkowe

Fot. iStock/gęsia skórka

„Utrwalona” gęsia skórka – rogowacenie mieszkowe

Wiele osób skarży się na wygląd skóry na swoim ciele, która w pewnych miejscach zaczyna przypominać nieustającą gęsią skórę. Nie ma to jednak wiele wspólnego z ta pierwotną reakcją, natomiast jest zaburzeniem, które dotyka skórę. Dokładnie chodzi o rogowacenie mieszkowe, będące efektem nadmiernej keratynizacji naskórka. Te nieestetyczne zmiany to nic innego, jak zatkane ujścia mieszków włosowych, przez martwe komórki skóry. Tam, gdzie doszło do zaczopowania się ujścia, powstały niewielkie choć widoczne grudki. Takie nieładne, drobne krostki zazwyczaj tworzą się na ramionach oraz w okolicy ud i pośladków. Zazwyczaj zmianom towarzyszy sucha skóra, która wymaga stałego nawilżania. Na rogowacenie mieszkowe skarżą się zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Zmiany te pojawiają się w każdym wieku, poczynając od niemowląt, ale najczęściej ujawniają się one w okresie dojrzewania oraz u osób dorosłych.

„Utrwalona” gęsia skórka – jak się pozbyć problemu?

Walka z rogowaceniem mieszkowym może przynieść różne efekty, ale zawsze warto spróbować pozbyć się nieestetycznych zmian. Przede wszystkim należy zrezygnować ze stosowania zwykłego mydła, które szkodzi i tak suchej w tym przypadku skórze. Warto natomiast sięgać po preparaty nawilżające, najlepiej takie, które zawierają mocznik, pantenol, alantoinę, oraz kwas salicylowy lub kwasy AHA, pomagające złuszczyć martwe komórki naskórka. Pomocne jest masowanie skóry szorstką rękawicą. Regularny peeling również jest bardzo istotny dla skutecznego usuwania warstwy martwego naskórka, który zatyka pory. Jeśli peeling domowy lub kupiony w drogerii czy aptece nie radzi sobie z problemem, można wykonać peeling medyczny zawierający substancje o silnym działaniu złuszczającym. W tym przypadku należy zgłosić się do dermatologa, który oceni stan skóry i określi dalsze postępowanie.


źródło: zdrowie.tvn.pl 

Porady

Kolczyk w pępku – co trzeba wiedzieć o zabiegu i pielęgnacji przekłutej skóry?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
24 czerwca 2020
Kolczyk w pępku - jak wygląda zabieg i cena, pielęgnacja
Fot. iStock

Kolczyk w pępku to jedna z możliwości przekłuwania ciała. Jest wielu miłośników tego rodzaju ozdoby, a wbrew zmieniającym się trendom, piercing w tym miejscu nadal cieszy się zainteresowaniem. Na co zwrócić uwagę decydując się na kolczyk w pępku, czy przekłucie boli i jak pielęgnować to miejsce?

Przekłuwanie ciała (piercing) to znana od czasów starożytnych forma zdobienia ciała. W zależności od danego państwa czy kultury, kolczyki noszono powszechnie lub przysługiwały tylko najbogatszym. Obecnie do wielu lat tego typu ozdoby umieszczane są w różnych częściach ciała, nawet tak nietypowych, jak miejsca intymne. Aby zabieg był bezpieczny, należy wybrać sprawdzony gabinet oferujący piercing, w którym przestrzega się zasad higieny. Piercer, czyli osoba przekłuwająca, powinna poinformować o tym, jak wygląda założenie kolczyka oraz jak należy pielęgnować ranę, by dobrze się goiła.

Kolczyk w pępku – jak wygląda przekłucie i czy boli?

Rozważając zamieszczenie takiej ozdoby jak kolczyk w pępku, należy wiedzieć, jak wygląda przekłucie. Wszelkie obawy należy wyjaśnić z osobą, która tego dokona. Kolczyk standardowo zamieszczany jest na dwa sposoby. Można przekłuć skórę powyżej pępka, mniej więcej centymetr, lub poniżej. Znacznie rzadziej wybierane są kolczyki umieszczone po boku pępka. Aby umieścić kolczyk w pępku należy najpierw dokładnie określić i zaznaczyć miejsce, które będzie poddane przekłuciu. Dezynfekowana jest następnie skóra w tej okolicy, a piercer łapie jej fragment przy pomocy specjalnej sterylnej pęsety, przez którą wprowadza igłę. Następnie to miejsce od razu wkłada kolczyk, po czym usuwa pensetę i dezynfekuje powstałą ranę. Całość trwa jedynie chwilę i nie wymaga specjalnych przygotowań, poza dezynfekcją skóry i przyrządów.

Kolczyk w pępku - jak wygląda zabieg i cena, pielęgnacja

Fot. iStock

Aby zamieścić taką ozdobę w pępku, trzeba mieć ukończony przynajmniej 16 rok życia lub mieć pisemną zgodę opiekunów. Jeśli ktoś zastanawia się, czy kolczyk w pępku – a raczej moment przekłucia – boli, to odpowiedź nie jest taka oczywista. To wszystko zależy od progu bólu każdego z osobna. Natomiast  cały zabieg trwa tylko chwilę i ból przez większość osób jest określany jako umiarkowany i do wytrzymania. Jeżeli ktoś boi się, że będzie bolało, może zapytać o miejscowe znieczulenie w gabinecie, w którym będzie przekłuwany pępek.

Kolczyk w pępku – jaki wybrać?

Często pojawia się pytanie, jaki kolczyk wybrać do pępka. Zazwyczaj w salonach piercingu proponuje się kolczyki z tytanu lub stali chirurgicznej. Stal chirurgiczna jest mniej kosztowna niż tytan i nie uwalnia niklu, który często jest powodem reakcji alergicznej. Kiedy rana się wygoi, można zmienić kolczyk na inny. Wtedy można wybrać kolczyki z materiałów takich jak akryl, wspomniany tytan i stal chirurgiczna, oraz PTFE (teflon).

Biżuteria stosowana do pępka przyjmuje kształt banana. Na obu krańcach kolczyka zazwyczaj widać dwie kulki o różnej wielkości. Większą zazwyczaj umieszcza się na dole (jeśli kolczyk mocuje się nad pępkiem), tak by znalazła się w pępku. Jeśli przekłucie było pod pępkiem, kolczyk zamieszcza się odwrotnie.

Kolczyk w pępku - jak wygląda zabieg i cena, pielęgnacja

Fot. iStock

Kolczyk w pępku – jak pielęgnować ranę po zabiegu?

Zachowanie odpowiedniej higieny i pielęgnacji jest niezwykle istotne dla właściwego gojenia się powstałej rany. W studio, w którym wykonywane jest w kłucie, należy poprosić o informację jak dbać o kolczyk w pępku. Przez pierwszych kilka dni może być ona lekko obrzęknięta i zaczerwieniona, niekiedy może delikatnie krwawić, co jest naturalne. Ranę w skórze należy przemywać kilka razy w ciągu dnia roztworem soli fizjologicznej lub płynem antyseptycznym. Można przemywać mydłem szarym lub innym hipoalergicznym. Skórę osusza się ręcznikami papierowymi, które są higieniczne i nie pozostawiają włókien.

Są także inne wskazania, które pomagają bez szwanku wygoić ranę. Mając świeżo założony kolczyk w pępku należy unikać spania na brzuchu oraz zbyt obcisłych ubrań. Do chwili wygojenia nie można pływać na basenie oraz korzystać z miejsc takich jak solarium, gdzie może dojść do bakteryjnego zakażenia rany.

Na całkowite wygojenie należy poczekać ok pół roku. Trwa to dłużej niż w przypadku przebicia uszu, ponieważ skóra nad pępkiem jest grubsza, w dodatku ciągle narażona na ruch i podrażnienie przez ubrania. W przypadku, gdy coś niedobrego zacznie dziać się z raną – np. zaczerwienieni się, zacznie ropieć, wyjdzie silny obrzęk, udaj się po poradę do lekarza.

Kolczyk w pępku – ile kosztuje?

Ceny za kolczyk w pępku mogą różnić się od siebie. Zależą one od lokalizacji i indywidualnego cennika studia oferującego piercing. Zazwyczaj taki drobny zabieg waha się cenowo od 80 do 100 zł, a niekiedy więcej. Warto upewnić się przed zabiegiem, czy w cenę wliczona się kolczyk zakładany do pępka.

Kolczyk w pępku - jak wygląda zabieg i cena, pielęgnacja

Fot. iStock

Kolczyk w pępku – przeciwwskazania

W zasadzie na kolczyk w pępku może sobie pozwolić prawie każdy, kto ma chęć na taka ozdobę oraz cieszy się dobrym stanem zdrowia. Z kolczyka w pępku powinny zrezygnować osoby cierpiące na zaburzenia krzepliwości krwi, stany zapalne skóry w miejscu planowanego przebicia. Zastanowić się dobrze nad taką decyzją powinny również osoby z chorobami utrudniającymi gojenie się ran (np. cukrzyca, hemofilia), alergią na metale lub tendencjami do powstawania bliznowców.


źródło:  bodymod.pl ,arttattoo.pl

Zobacz także

Kiedy z cytryną, a kiedy z mlekiem? Herbaciany savoir – vivre

Zakalec w cieście - co to jest i jak można go uniknąć

Zakalec – skąd się bierze w cieście? Sprawdzone rady na uniknięcie katastrofy

Jak szybko ugotować ziemniaki? Poznajcie ten sprytny trik

Jak szybko ugotować ziemniaki? Poznajcie ten sprytny trik