Go to content

Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą

Delecta - Mazurek „jajo” z kajmakiem i bezą
Delecta - Mazurek „jajo” z kajmakiem i bezą

Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajo

Nadzienie:

  • ⅔ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • ½ opakowania bezy Delecta
  • 60 ml wody

Dekoracja:

  • 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland

Nie ma Wielkanocnego stołu bez mazurka! Ten w kształcie jaja sprawdzi się idealnie! Uwaga – jest słodko. 🙂

Przygotowujemy formę w kształcie jajka albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC (bez termoobiegu). Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Połowę opakowania bezy miksujemy na sztywno z wodą. Kratkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, formujemy na nim małe beziki (około 6-8 cm) i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnika nie wyłączamy – podnosimy temperaturę 190ºC (bez termoobiegu). Kruche ciasto rozwałkowujemy, a następnie formujemy w kształt jaja, zostawiając około 1/5 ciasta. Brzeg jajka wykańczamy warkoczem lub spiralnym paskiem.

Gotowe „jajko” wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Masę krówkową podgrzewamy w rondlu z dodatkiem mleka i soli, mieszając rózgą, aby się nie przypaliła. Na upieczone ciasto wykładamy masę krówkową, posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy mini-bezami.

Mazurek bardzo szybko zniknie – gwarantujemy!