Przepis na pizzę przyda się, kiedy przyjdzie ochota na zdrowszy, domowy posiłek. To znakomita alternatywa, gdy chodzi za nami jej smak, ale nie ma możliwości zakupu z pizzerii, a za mrożonkami nie przepadamy. Przepis na pizzę z piekarnika czy patelni jest prosty, w dodatku samodzielne przygotowanie nie sprawia problemów.
Przepis na pizzę, a dokładnie na ciasto, nie jest skomplikowany. Można do ciasta dobierać dowolne dodatki, na które przyjdzie ochota. Oczywiście szukając klasycznego przepisu np. na margheritę, dobrze jest utrzymać wskazane składniki i ich proporcje, ale w każdym innym przypadku ogranicza nas jedynie indywidualny smak. Przedstawiamy wyszukane w internecie pomysły do wypróbowania: przepis na pizzę – ciasto w różnych wariantach, pizzerinki i pizzę z patelni.
Przepis na pizzę – ciasto
Ten przepis na pizzę wymaga przygotowania sobie zapasu czasu, ale zaangażowanie i cierpliwość poskutkuje pięknie wyrośniętym i smacznym ciastem na pizzę.
Przepis na pizzę – ciasto: składniki
- 25 g świeżych drożdży, lub 7 g drożdży instant
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sos i ulubione dodatki na pizzę
Przepis na pizzę – ciasto: przygotowanie
- Przygotuj drożdże – świeże wyjmij z lodówki, by ociepliły się w temperaturze pokojowej. Gdy nie będą już zimne, wykonaj rozczyn: drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do nich 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszaj dokładnie i zostaw kwadrans do wyrośnięcia.
- Mąkę z solą przesiej do miski, zrób wgłębienie i wlej w nie rozczyn. Przez 3 minuty mieszaj, na koniec dolej oliwę.
- Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je kwadrans, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto włóż do dużej miski i przykryte ściereczką zostaw godzinę do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto już wyrośnie, ugnieć je ponownie na stolnicy, po czym podziel na dwie części i na 10 minut niech odpoczywają pod ściereczką.
- Blachy posmaruj oliwą, wyłóż część ciasta, spłaszcz je i rozciągaj równomiernie na zewnątrz, formując kształt pizzy.
- Rozciągnięte ciasto posmaruj sosem, rozrzuć ser i wyłóż dodatki. Zostaw jeszcze na kwadrans – powinno wyrosnąć i włóż do maksymalnie nagrzanego piekarnika na niższym poziomie na ok. 10 minut.
Przepis na pizzę – ciasto bez wyrabiania i wyrastania
To opcja dla leniuszków, którzy nie mają czasu lub ochoty na długie wyrabianie ciasta i oczekiwanie na jego wyrośnięcie.
Przepis na pizzę bez wyrabiania: składniki
- 3 szklanki mąki
- szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- opakowanie suchych drożdży lub 1/4 kostki świeżych
- 2-3 łyżki oleju
- sos i ulubione dodatki na pizzę
Przepis na pizzę bez wyrabiania: przygotowanie
- Do miski przesiej przez sitko mąkę, dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj trzepaczką.
- Dodaj wodę i olej, zagnieć elastyczne ciasto.
- Możesz albo dać mu czas do wyrośnięcia, albo wyłożyć od razu na blachę. Rozciągnij ciasto, wyłóż sos i ulubione składniki. Piecz ok 12-15 min w 180-200 ºC.
Przepis na pizzę z patelni
Pizza z patelni to sprawdzona alternatywa w sytuacji, gdy nie można skorzystać z piekarnika. Zwolennicy takiej pizzy chwalą ją za smak i łatwość wykonania.
Przepis na pizzę z patelni: składniki
- 500 g mąki
- 20 g drożdży suchych
- 300 ml wody
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki soli
- sos i ulubione dodatki na pizzę
Przepis na pizzę z patelni: przygotowanie
- Mąkę przesiej przez sitko do sporej miski, dodaj sól i zamieszaj.
- Drożdże rozprowadź w 100 ml ciepłej wody i dodaj do przesianej mąki, dodaj 200 ml wody i łyżkę oliwy.
- Ciasto wyrób i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj w kształcie patelni.
- Rozwałkowane ciasto połóż na zimną, nasmarowaną oliwą patelnię i wstaw na minimalny ogień. Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę. Nałóż sos i ulubione dodatki, posyp ziołami.
- Nakryj pokrywką i czekaj, aż się ciasto usmaży
Przepis na pizzerinki
Pizzerinkę można określić mianem mini pizzy, takiej na przysłowiowy jeden kęs. Sprawdzi się doskonale jako szybka i smaczna przekąska na imprezę.
Przepis na pizzerinki: składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 szklanki ciepłej wody
- 300 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- sos pomidorowy
- wybrane dodatki
Przepis na pizzerinki: przygotowanie
- Składniki na ciasto dokładnie wyrób, po czym ciasto odłóż w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto podziel, rozwałkuj i przy pomocy miseczki wytnij z ciasta kółka.
- Na każdy mały placek nałóż sos pomidorowy i dodatki.
- Pizzerinki włóż na blachę do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok 15 minut.
Przepis na pizzę – jakie dodatki wybrać?
To, co wyląduje na wierzchu pizzy, zależy zazwyczaj od indywidualnego smaku. Są oczywiście takie podstawy, jak sos pomidorowy, bez którego trudno sobie wyobrazić pyszną pizzę. Jakie dodatki wybrać do sosu, by było smacznie?
- pizza margherita – mozzarella, pomidory, oregano, bazylia;
- wiejska – cebula, papryka, kukurydza; bekon, salami;
- hawajska – ananas, szynka, ser żółty, oregano, bazylia;
- pepperoni – ser, salami, peperoni;
- meksykańska – ser, oliwki, salami, sos chili, ostra papryka, czerwona cebula;
- wegetariańska – sos czosnkowy, brokuły, pieczarki, pomidor, kukurydza, cebula, ogórek;
- jamajca – ser, owoce morza, czosnek,
- grecka – ser feta, oliwki, bekon, pomidor, cebula, pepperoni, oregano.