Dom i wnętrze Kuchnia

Myślisz, że jedna patelnia wystarczy ci do wszystkiego? Sprawdź, jak bardzo się mylisz

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 maja 2016
Fot. Materiały prasowe
 

Nie da się funkcjonować w kuchni bez podstawowych sprzętów. Gotowanie czy smażenie, bez dobrej jakości garnków i patelni, z przyjemnością może nie mieć wiele wspólnego. Za to ryzyko przypalenia potrawy jest wysokie, gdy do starej, wyeksploatowanej powłoki przywiera żywność. Na szczęście różnorodne, znakomitej jakości patelnie są dla każdej z nas na wyciągnięcie ręki. I zawsze jest dobry czas, by zmienić obowiązki kuchenne w lekkie i przyjemne zadania.

Wybór odpowiedniej patelni oraz garnków, ma na celu nie tylko ułatwienie gotowania i smażenia, ale przede wszystkim poprawę jego walorów smakowych i zdrowotnych. Gdy smażymy na starej patelni, trzeba dodać sporo tłuszczu, więc tym samym potrawa staje się mniej zdrowa i bardziej kaloryczna.  Dlatego warto zrobić sobie prezent w postaci nowych akcesoriów do przyrządzania potraw.

Różnorodność patelni może utrudniać wybór

Na pewno wiesz, że na rynku jest wiele rodzajów patelni, służących do smażenia różnych potraw, posiadających odmienne kształty, głębokość, oraz materiał powłoki, którą są pokrywane. Wszystko po to, by lepiej dobrać jej rodzaj dla potrzeb użytkownika. Co prawda, niegdyś była jedna patelnia i musiała wystarczyć na lata, jednak obecna różnorodność i rozwiązania technologiczne podczas produkcji powodują, że patelnie nie są eksploatowane i niszczone tak szybko.

Najbardziej popularnymi patelniami i najczęściej dostępnymi są patelnie teflonowe i ceramiczne. Można kupić także patelnie wykonane z aluminium, żeliwa, stali, miedzi czy tytanu. Osobno na nich przyrządzisz jajka, naleśniki, ryby, kluski, racuchy a także zgrillujesz ulubione mięso! Zdecydowanie minęły czasy jednej patelni, która królowała aż do zdarcia w twojej kuchni.

A co powiesz o gotowaniu na kamieniu?

Brzmi ekstremalnie? A wcale takie nie jest. Gotowanie na gorących skałach i kamieniach, to jedna z najstarszych metod przygotowywania posiłków, która wraca do łask. Prostota tego procesu wpływa na jego rosnąca popularność, ponieważ nie trzeba wiele wysiłku i umiejętności, aby w naczyniach z nieprzywieralną powłoką mineralną stworzyć pyszne dania.

Sekret smażenia na tego rodzaju patelni, odkrywamy w  zapachu i wyjątkowym smaku potraw. Smażenie inspirowane metodą praprzodków, pozwala na przygotowywanie mięsa, ryb, pieczenie warzyw oraz przyrządzanie pysznych, ciepłych owocowych deserów. Potrawy z wzmocnionym, naturalnym smakiem zachwycą każdego. 

Odkryj tajemnicę kamienia w naczyniach Valdinox Rock

Serię produktów Valdinox Rock wewnątrz pokryto wysokiej jakości powłoką Dyflon o efekcie kamienia. Posiada ona doskonałe właściwości nieprzywieralne,  które są podstawą zdrowego gotowania z niewielką ilością tłuszczu. Połączenie mineralnej powłoki z aluminiowym korpusem gwarantuje, że każde danie przygotujemy o połowę szybciej! To bardzo ważne, gdy stale gdzieś się spieszymy, by podołać natłokowi obowiązków.  Na patelni z powloką mineralną, smaży się bez dodatkowego oleju lub innych tłuszczów, więc posiłki przygotowywane są z dbałością o zdrowie całej rodziny.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Nowa linia naczyń kuchennych Valdinox – Rock wykonana w technologii forged to gwarancja trwałości i niezwykłej użyteczności produktów. Powstałe w wyniku odkuwania naczynia, o grubych ściankach oraz wzmocnionym dnie. Proces ten, polega na kształtowaniu aluminium w bardzo wysokiej temperaturze przy użyciu potężnych skoncentrowanych sił nacisku. W ten sposób formowane aluminium, zyskuje w każdym miejscu odpowiednią grubość i gęstość, a te z kolei przekładają się na maksymalną wydajność naczynia, czyniąc je twardym i mocnym, oraz błyskawicznie przewodzącym ciepło i podtrzymującym je. Dzięki temu rozwiązaniu oszczędzisz najważniejsze – cenny czas i pieniądze.

Lina naczyń kuchennych Valdinox Modern to gwarancja niezawodności i zdrowego gotowania i smażenia

Miłośnicy grillowania z pewnością docenią fakt, że w tej kolekcji znajduje się patelnia grillowa. Pozwala ona na dokonywanie kulinarnych wyczynów – grillowania różnego rodzaju mięsa, warzyw, oraz przyrządzania bardziej skomplikowanych potraw, niczym u szefa kuchni. Odrobina cierpliwości, wprawy a zachwycicie swoja rodzinę i gości perfekcyjnym grillowym daniem, w dodatku zdrowym i smakującym znakomicie.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Naczynia Valdinox Modern, wykonane są z odlewanego aluminium długo trzymają ciepło, co pozwala na skrócenie czasu gotowania oraz oszczędność energii i pieniędzy. Wnętrze naczyń pokryte jest 3-warstwową, bezpieczną dla zdrowia, powłoką nieprzywieralną Xylan Plus, która nie zawiera niebezpiecznych związków chemicznych takich jak: PTFE i PFOA. Ułatwia ona czyszczenie naczyń, a przygotowywane potrawy nie przywierają do naczynia i nie przypalają się. Rączki i gałki, w soczystych kolorach pokryte są przyjemnym i aksamitnym w dotyku silikonem typu „soft touch, który chroni dłonie przed poparzeniem. Estetycznie wykończone dno posiada wprasowaną na stałe płytkę stalową, dzięki czemu naczynia można używać na wszystkich rodzajach kuchenek również indukcyjnej.

 

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Naczynia z kolekcji Valdinox Brown to symbol ponadczasowej trwałości

To kolejna propozycja doskonałych naczyń, które wykonane zostały w technologii forged. Charakteryzują się one aluminiowym korpusem o grubości 4 mm, który doskonale przewodzi ciepło, szybko i równomiernie się nagrzewa pozwalając zaoszczędzić czas i pieniądze. Ich wnętrze zostało pokryte wysokiej jakości mineralną powłoką Dyflon, twardą i wytrzymałą jak kamień oraz gładką i nieprzywierającą jak marmur. Zewnętrzna powłoka w modnym brązowym kolorze, posiada wysoki połysk i jest żaroodporna, wytrzymuje ekstremalne różnice temperatur. Jej gładka, nieporowata struktura ułatwia utrzymanie naczynia w czystości. Nienagrzewające się uchwyty pokryte zostały aksamitną powłoką „soft touch”, chroniącą dłonie przed poparzeniem.

W skład kolekcji Valdinox Brown wchodzi specjalna patelnia do ryb o wyjątkowym, eliptycznym kształcie, dzięki któremu wygodnie i bez zbędnego rozdrabniania, zmieszczą się na niej różne gatunki ryb.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Poza tym, Valdinox Brown to również specjalne patelnie do naleśników,oraz patelnia grillowa, garnki, rondle. Wybór jest ogromny, a dostępne naczynia można używać na wszystkich źródłach ciepła, w tym na kuchenkach indukcyjnych.

Z patelnią Valdinox Black poradzisz sobie także z naleśnikami

Patelnia przystosowana do smażenia naleśników, jest cenną pomocą w kuchni. Dzięki jej wyprofilowanemu kształtowi, wylewanie ciasta staje się wygodne,a  zdjęcie i przewracanie naleśników bardzo proste. Niskie brzegi tej patelni sprawiają, że naleśnika nie trzeba podważać, więc nie grozi nam jego rozerwanie. Patelnia Valdinox Black przeznaczona typowo do naleśników sprawia, że smażenie będzie szybsze i przyjemniejsze.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Zaletą naczyń z kolekcji Valdinox Black jest to, że wykonane zostały metodą odlewania pod ciśnieniem (die-cast). Polega ona na wykonaniu przedmiotów za pomocą wypełniania form ciekłym metalem lub stopem. Dzięki niej, można stworzyć przedmioty o bardzo skomplikowanych kształtach z bardzo dużą dokładnością. Na przykład garnki i brytfanny w linii Valdinox są odlewane wraz uchwytami, co wpływa na ich trwale połączone z naczyniem, gwarantując solidność i bezpieczeństwo użytkowania.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Szeroka oferta patelni i garnków, dostępnych w różnych kolekcjach Valdinox, sprawia, że każdy dobierze do swojej kuchni idealną pomoc w gotowaniu i smażeniu.

Więcej informacji można znaleźć na stronie valdinox.pl


Wpis powstał we współpracy z firmą Altom


Dom i wnętrze Kuchnia

Sutki grozy, czyli czego Facebook nie pokaże, a powinnaś wiedzieć!

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
2 maja 2016
Fot. Screen z Facebooka / Mamamia
 

Badanie piersi. Każda (prawie każda) z nas zarecytuje coś na ten temat – kiedy, ile razy i że koniecznie trzeba wykonywać, ba! że ginekolog podczas wizyty powinien zbadać piersi, ale…

Ale:
– kiedy ostatnio badałaś swoje piersi?
– czy wiesz jak to zrobić?
– na pewno?!

Facebook i Instagram pałają wyjątkową niechęcią do kobiecych sutków, więc dziś prezentujemy wam niesamowitą instrukcję samobadania piersi – dobrą, zabawną i trochę na przekór tej social-obłudzie 😉 Obejrzyjcie, zbadajcie i podajcie dalej!


Dom i wnętrze Kuchnia

5 przepisów na kawę (trochę inaczej)

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 maja 2016
Fot. Pexels / stock.tookapic.com / CC0 Public Domain

Kawa, kawa, kawusia, tak trudno sobie bez tego aromatycznego, pobudzającego naparu wyobrazić początek dnia. Często bywa i tak, że na jednej filiżance nie umiemy poprzestać, a kawa staje się panaceum na zmęczenie w ciągu całego dnia. Najczęściej przywykamy do jednego sposobu zaparzania kawy, podczas gdy internet aż kipi od pomysłów na kawę „inaczej”. 

Przepisy na pomysłowe wariacje dla małej czarnej:

1. Orzeźwiająca z malinami

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ¼ szklanki wody
  • sorbet malinowy
  • bita śmietana
  • listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Rozpuść kawę w ¼ szklanki letniej wody, zalej nią sorbet malinowy i zmiksuj. Przelej do naczynia, udekoruj bitą śmietaną i listkami mięty.

 Fot. Pixabay / Unsplash / CC0 Public Domain


Fot. Pixabay / Unsplash / CC0 Public Domain

2. Mrożona, na szybko

  • zimne mleko 3,2%
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka cukru
  • bita śmietana
  • kakao

Wykonanie:

Do litrowej butelki wlej ok 2-3 cm mleka, wsyp łyżeczkę kawy rozpuszczalnej oraz łyżeczkę cukru. Zakręć butelkę,  potrząsaj do uzyskania pianki, wlej do szklanki, nałóż bitą śmietanę, posyp kakao.

Fot. Pixabay / dMz / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / dMz / CC0 Public Domain

3. Kawa z rumem

  • 20 ml rumu
  • 30 ml syropu miętowego
  • czubata łyżeczka kawy
  • 40 ml mleka
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • bita śmietana/śmietanka w sprayu
  • listek mięty
  • 2 kostki lodu

Wykonanie:

Kawę zaparz(tak aby nie było fusów) w 130 ml wrzątku. Posłódź i wstaw do lodówki. Schłodzoną kawę połącz z mlekiem. Na dno szklanki do kawy wlej rum połączony z syropem. Po ściankach szklanki wlej kawę z mlekiem, by warstwy się  nie przemieszały. Dodaj kostki lodu, nałóż śmietanę udekoruj miętą. Pij przez słomkę.

 Fot. Pixabay / StockSnap / CC0 Public Domain


Fot. Pixabay / StockSnap / CC0 Public Domain

4. Rozgrzewająca z cynamonem

  • 1-2 łyżeczki kawy
  • 200 ml wody
  • 2 goździki
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 malutki kawałek imbiru
  • 4 łyżki soku pomarańczowego

Wykonanie:

Kawę zalewamy 200 ml zimnej wody, dodajemy goździki, cynamon oraz imbir i gotujemy razem w tygielku. Nie dopuszczamy do wrzenia, przecedzamy i wlewamy do filiżanki. Dodajemy sok pomarańczowy i ewentualnie cukier, mieszamy.

Fot. Pixabay / jenewewa / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / jenewewa / CC0 Public Domain

5. Kawa na ostro

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 75 ml wody
  • kakao deserowe (do tego woda lub mleko)
  • kostki lodu
  • szczypta chili
  • listek mięty

Przygotowanie:

Rozpuść kawę, przygotuj kakao według przepisu na torebce, wlej do kawy, dodaj kostki lodu oraz chili. Udekoruj listkiem mięty.

 Fot. Pixabay / Foundry / CC0 Public Domain


Fot. Pixabay / Foundry / CC0 Public Domain

Smacznego!


Źródło: przepisynakawe.pl, gotujmy.pl


Zobacz także

Komosa ryżowa z jagodami i orzechami pecan

Siostry od kuchni polecają: Komosa ryżowa z jagodami i orzechami pecan

Fotel ogrodowy w salonie? Dlaczego nie?

Ogrodnicze ZRÓB TO SAM na lato, jesień i zimę!