Go to content

Ciasto z buraka? Dlaczego nie! Przepis na mięciutkie, wilgotne i lekko kakaowe ciasto buraczane

Ciasto z buraka
Fot. AniaGotuje.pl

Ciasta z warzyw cieszą się dużą popularnością. Są pyszne, a przy tym mniej kaloryczne oraz bardziej wartościowe od tradycyjnych wypieków. Jeśli masz ochotę na nowe smaki i chcesz zaskoczyć najbliższych czymś innym, przygotuj pyszne ciasto z buraka. „Upiecz, a przekonasz się, że było warto” – zachęca autorka bloga kulinarnego AniaGotuje.pl, która podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem. Macie ochotę na ciasto z buraka?

Składniki na 10-12 porcji:

• 20 g kakao lub gorzkiej czekolady
• 200 g mąki pszennej
• 150 g drobnego cukru
• 200 g tartych, gotowanych buraków (jedna średnia sztuka)
• 3 duże lub 4 małe jajka
• 150 g margaryny
• po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia

Autorka bloga zaleca, aby jajka oraz margarynę wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem.

Przygotowanie:

Całe buraki bez obierania umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj pod przykrywką do miękkości do jednej godziny. Buraki nie muszą być super miękkie – wystarczy, że bez trudności umieścisz w nich widelec. Ostudzone buraki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

Jajka, cukier i miękką margarynę ubijaj w misce przez kilka minut do połączenia składników.

Mąkę, kakao oraz proszek i sodę przesiej do miski z ubitymi jajami. Wymieszaj. Jeśli używasz czekolady zamiast kakao zetrzyj ją na tarce z małymi oczkami.

Zważ 200 gramów buraków i dodaj do ciasta. Miksuj całość przez minutę mikserem.

Blogerka proponuje, aby przygotować dowolną keksówkę lub formę, ponieważ ciasto należy do tych średnich. „U mnie była to szeroka blaszka, więc ciasto mimo, że wyrosło podwójnie nie wygląda jak baba wielkanocna” – opowiada. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wylej ciasto.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni – najlepiej z termoobiegiem. Piecz ciasto około 50 minut do suchego patyczka.

Ciasto buraczane śmiało możesz podać osobom, które nie przepadają za burakami, ponieważ taka kombinacja smakowa sprawia, że jest praktycznie niewyczuwalny.


 

źródło: Przepis pochodzi ze strony AniaGotuje.pl i został opublikowany za zgodą autorki.