Zdrowie

Kakao – klucz do długiego życia. Jak ten cenny „napój bogów” wpływa na zdrowie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 kwietnia 2021
Kakao - wartości odżywcze, właściwości dla zdrowia
Fot. iStock
 

Kakao to smaczny i bardzo zdrowy dodatek do napojów, ciast i słodkich deserów, oraz podstawa ukochanej przez wielu czekolady. Jest ono znane ze swoich pobudzających i prozdrowotnych właściwości. Niegdyś wyjątkowo cenne, uważane za napój bogów, dziś łatwodostępne i uwielbiane za szczególny smak i aromat. Jak wytwarza się kakao i jakie ma ono właściwości dla zdrowia?

Kakao — napój bogów

Kakao wytwarza się z nasion kakaowca (Theobroma cacao) pochodzącego z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Owoce kakaowca mają charakterystyczny wygląd — gruba czerwona łupina otacza białawy miąższ z ziarenkami. Największe z nich mogą osiągać nawet pół kilograma wagi i prawie pół metra długości. Współcześnie plantacje kakaowca spotykane są w Ameryce Południowej i Środkowej, Afryce oraz Azji. Już Majowie i Aztekowie docenili ziarna kakaowca, uważając je za napój godny bogów, stosując je w obrzędach, a także celem pobudzania i leczenia. Były one na tyle wartościowe, że funkcjonowały jako środek płatniczy. Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb, ale dopiero pod koniec XIX wieku, kiedy wynaleziono sposób na odtłuszczenie nasion, rozpowszechniła się jego uprawa.

Kakao - wartości odżywcze, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Jak powstaje kakao?

Najpierw owoce kakaowca poddawane są procesowi fermentacji. Podczas niej zachodzą istotne zmiany, które wpływają na pozyskanie charakterystycznego aromatu i barwy. Po tym są one suszone i mają czas, by dojrzeć. Do pozyskania kakao w proszku ziarna muszą być jeszcze prażone, odtłuszczone, łamane i następnie zmielone. Podczas mielenia pozyskiwane są dwa ważne produkty: miazgę, z której wytwarza się czekoladę, oraz proszek, które kupujemy jako gotowe kakao.

Kakao — wartości odżywcze, kcal

Ziarna kakaowca są źródłem białka, tłuszczów (głównie oleinowego, stearynowego i palmitynowego) oraz węglowodanów. Są także cennym źródłem błonnika — w 100 g kakao znajdziemy go aż 37 g. Dostarczają one wiele witamin, oraz mikro- i makroelementów. Zawierają bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), E oraz PP (niacyny), dużą ilość magnezu (499 mg/100 g), żelaza, potasu, fosforu oraz wapnia. W ziarnach znajdują się także substancje o działaniu pobudzającym i poprawiającym koncentrację — teobromina oraz kofeina. Nie brakuje w nich również polifenoli (od 10% do 20%), cenionych w profilaktyce różnych chorób. Jeśli chodzi o kalorie, kakao w 100 g dostarcza około 230 kcal. Indeks glikemiczny kakao jest niski i wynosi 20. Do jego wad można zaliczyć fakt, że jest on silnym alergenem.

Warto przy tym dodać, że mowa tu o kakao naturalnym. Rozpuszczalne kakao może zawierać także konserwanty, emulgatory, aromaty, może być także bardziej kaloryczne i mniej zasobne w cenne dla zdrowia substancje.

Właściwości zdrowotne kakao

Chroni serce

Kakao ma zbawienny wpływ na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Obecne w nim flawanole wpływają na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych, hamowanie utleniania cholesterolu LDL, działanie przeciwzakrzepowe oraz obniżenie ciśnienia tętniczego. Czterotygodniowe badanie przeprowadzone na grupie 100 osób przez profesora Malte Kelm z University Hospital Düsseldorf wskazuje, że flawanole obecne w kakao zmniejszają 10-letnie ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego o 22%, a 10-letnie ryzyko przejścia zawału serca o 31%. Potwierdzić to może inne, długoterminowe badanie, które jest już prowadzone.

Chroni przed nowotworami

Antyoksydanty takie jak flawanole, procyjanidyny, kwas p-kumarowy, epikatechina, katechina, wykazują właściwości przeciwzapalne,  wychwytując wolne rodniki i neutralizując je. Tym samym antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniem i tworzeniem się nowotworów oraz powstawaniem chorób przewlekłych (choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, i inne).

Kakao - wartości odżywcze, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Pobudza do działania

Dzięki wspomnianej już wcześniej teobrominie i kofeinie, kakao pomaga podczas pracy umysłowej i nauki. Teobromina powoduje odczuwanie przypływu energii i poprawę koncentracji, nie podnosi przy tym ciśnienia.

Kakao łagodzi stres

Kakao pomaga podczas stresujących sytuacji dzięki obecności kwasu walerianowego, który relaksuje i uspokaja. Zawiera także tryptofan, konieczny do wytwarzania w mózgu serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Ponadto obecna tu fenyloetyloamina (pochodna amfetaminy) wykazuje działanie przeciwdepresyjne. Ziarna kakaowca są także doskonałym źródłem magnezu (499 mg/100 g), który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego. Odpowiedni poziom magnezu w organizmie pomaga się wyciszyć w stresowych sytuacjach.

Chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi 

Obecność katechin (flawonoidów kakaowych) sprawia, że kakao może hamować rozwój chorób neurodegeneracyjnych, w tym chorobę Alzheimera i Parkinsona.

Łagodzi kaszel

Badań przeprowadzone przez National Heart and Lung Institute wskazują, że teobromina w kakao działa trzy razy skuteczniej w leczeniu uporczywego kaszlu niż kodeina (lek przeciwkaszlowy). Dzieje się tak,  ponieważ teobromina może blokować działanie nerwów czuciowych, co hamuje odruch kasłania.

Chroni przed kamieniami nerkowymi

Kakao może być wartościowym wsparciem przeciwko kamicy nerkowej. Teobromina obecna w ziarnach kakaowca hamuje tworzenie się złogów w drogach moczowych i nerkach. Badanie przeprowadzone przez Felixa Gracesa z Uniwersytetu Wysp Balearskich na Majorce, wskazuje, że  spożywanie każdego dnia 20 g czekolady przeciwdziała pojawieniu się kamieni nerkowych.

Kakao - wartości odżywcze, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Kakao wspiera odporność

Dzięki obecności antyoksydantów (polifenoli, resweratrolu) witamin i składników mineralnych, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

Chroni przed cukrzycą 

Flawanole wpływają na zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę, co pomaga zapobiegać rozwojowi insulinooporności, która może powodować cukrzycę typu II. Polifenole (katechiny i epikatechiny) hamują zbyt szybkie wchłanianie glukozy w jelitach, a także zwiększają wydzielanie insuliny przez komórki beta trzustki.

Kakao pomaga w odchudzaniu

Obecne w kakao i gorzkiej czekoladzie alkaloidy purynowe: kofeina, teobromina i teofilina, wspierają lipolizę komórkową i stymulują termogenezę (proces wytwarzania ciepła przez organizm), co może wspierać proces odchudzania.

Odmładza skórę

Ziarna kakaowca dostarczają witaminę E, zwaną witaminą młodości, niezbędną dla zdrowej skóry. Na jej korzyść działają także flawonoidów, które chronią komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników i hamują procesy starzenia. Dzięki obecności kofeiny wspiera usuwanie toksyn z organizmu, działa ujędrniająco i wyszczuplająco.


źródło: www.mp.pl, dietetycy.org.pl, www.poradnikzdrowie.pl 

Zdrowie

Wybielające pasty do zębów – co powinieneś o nich wiedzieć?

Redakcja
Redakcja
16 kwietnia 2021
 

Piękny uśmiech i zdrowe, śnieżnobiałe zęby to marzenie wielu osób. Niestety przy braku odpowiedniej higieny jamy ustnej i piciu kawy oraz wina, a także paleniu papierosów może pojawić się na nich nieestetyczny osad. W przywróceniu zębom naturalnego koloru, a uśmiechowi dawnego blasku mogą pomóc pasty wybielające.

Na rynku dostępnych jest wiele past o działaniu wybielającym, np. https://www.domowystomatolog.pl/pol_m_Pasty-do-zebow_Wybielajace-757.html. Znajdziemy je w każdej drogerii. Poszczególne produkty mogą różnić się składem i skutecznością działania.

Pasta uniwersalna versus pasta wybielająca

Czym różnią się pasty wybielające od zwykłych past do mycia zębów? Przede wszystkim ich składem, ale i sposobem działania. Na rynku mamy dostępne dwa rodzaje past wybielających: pasty ścierne i pasty enzymatyczne. Wśród występujących w ich składzie związków możemy znaleźć między innymi wspomagające wybielanie substancje, takie jak nadtlenek wodoru czy wodorowęglan sodu. Innymi substancjami umożliwiającymi wybielanie może być nadtlenek karbamidu albo aktywny węgiel, który cechuje się działaniem chemicznym oraz mechanicznym (poleruje powierzchnię szkliwa).

Niezwykle istotne jest to, by pamiętać, że pasty o wysokim współczynniku ścieralności nie mogą być stosowane często. Po zakończonej kuracji pastą wybielającą (jej długość zależy od zaleceń producenta, można też skonsultować ze stomatologiem) należy powrócić do zwykłej pasty do mycia zębów.

Ścierne pasty wybielające

Działanie past ściernych polega na usuwaniu osadu, przebarwień i nalotu z zębów w sposób mechaniczny poprzez jego ścieranie i polerowanie. Umożliwia to zawartość odpowiednich składników, takich jak wspomniany wcześniej aktywny węgiel, proszek perłowy albo krzemionka. Ścierne pasty wybielające cechują się intensywnym działaniem i skutecznością w usuwaniu przebarwień. Najbardziej zauważalne efekty będą u osób, które cierpią z powodu osadów z kawy, herbaty czy papierosów.

Pasty enzymatyczne

Odmiennym sposobem działania od past ściernych cechują się pasty enzymatyczne. W tym przypadku mamy do czynienia z preparatem, który zawiera w składzie naturalne enzymy roślinne. Dzięki innowacyjnym formułom takich preparatów i wysokiej skuteczności zastosowanych enzymów możliwe jest wybielanie bez mechanicznego ścierania. Taka pasta działa tylko na powierzchni szkliwa i jest dla niego całkowicie bezpieczna. Zawarte w takich pastach związki to między innymi enzym z ananasa (bromelaina), enzym z papai (papaina), a także wyciąg z cytryny.

Pasty wybielające pomagają przywrócić piękny uśmiech. Przed ich zastosowaniem należy dokładnie zapoznać się z zaleceniami producenta.

Materiał partnera

 


Zdrowie

7 rzeczy, których NIE musisz robić, żeby być szczęśliwą

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 kwietnia 2021
7 rzeczy, których NIE musisz robić, żeby być szczęśliwą
Fot. iStock

Szczęście trudno jednoznacznie zdefiniować, bo dla każdego może oznaczać coś innego. Jedno jest pewne – każdy z nas pragnie być szczęśliwym, spełnionym, czuć się dobrze na swoim miejscu. Dochodzimy do tego różnymi drogami, często popełniając błędy. Każdy ma na to swój plan i własne metody, warto jednak mieć świadomość tego, jakie rzeczy, sytuacje czy zachowania do szczęścia nas nie zaprowadzą.

7 rzeczy, których NIE musisz robić, żeby być szczęśliwą

NIE musisz zadowalać wszystkich

Choć zrozumiałe jest, że pragniesz szczęścia nie tylko dla siebie, ale i bliskich, nie musisz i nie potrzebujesz robić wszystkiego, by każdego zadowolić. Dogadzanie wszystkim za wszelką cenę i odstawianie własnych potrzeb na boczny tor sprawi, że oddalisz się od swojego szczęścia. W życiu ważna jest umiejętność wyważenia tego, co dajesz sobie, z tym, co chcesz dać innym. Bayard Swope, znany amerykański dziennikarz, powiedział coś, co warto zapamiętać: „Nie znam klucza do sukcesu, ale kluczem do porażki jest próba zadowolenia wszystkich”.

NIE musisz wszystkiego kontrolować 

Nie musisz mieć pod kontrolą wszystkiego i wszystkich, myśleć o tym, czego jeszcze nie udało ci się osiągnąć i jak to zrobić. Owszem, planowanie jest dobre i potrzebne, ale próba kontrolowania każdego aspektu życia jest wyjątkowo męcząca i skazana na porażkę. Uwolnienie się od tego i pozwolenie sobie na przyjmowanie niespodzianek od życia spowoduje, że będziesz miała więcej czasu na rzeczy potrzebne i przyjemne, zamiast analizować ciągle swoją sytuację i próbować uchwycić coś, co ciągle osuwa się z rąk.

NIE musisz być lepsza od innych

To prawda, że ambicja jest ważna, bo pozwala osiągać założone cele i realizować marzenia, jednak jej nadmiar nikomu nie służy. Zakładanie, że musisz komuś dorównać, a nawet przeskoczyć za wszelką cenę, może rodzić niechęć, napięcie, frustrację i złość. Ciągła pogoń, szczególnie gdy trudno jest zrealizować zbyt ambitne plany, zabiera cenny czas i energię. Jeśli lubisz rywalizację, rywalizuj sama ze sobą. Stawianie przed sobą celu jest dobre i potrzebne, bo pozwala na rozwój i odczuwanie satysfakcji.

NIE musisz tkwić w przeszłości 

Jasne, że tęsknota za tymi wszystkimi dobrymi chwilami, które przeżyłaś, wraca. Zagrzebywanie się jednak w tym, co było nie pozwoli ci docenić teraźniejszości, ani skupić się na przyszłości. To trochę jak kula u nogi, która trzyma cię w miejscu. A stagnacja zdecydowanie nie przybliży cię do szczęścia. Jedynie bycie tu i teraz, świadome przeżywanie i skupianie się na życiu pozwala je wykorzystać jak najlepiej. Nie musisz też odcinać się od przeszłości — po prostu miej w pamięci to, co piękne i idź dalej.

NIE musisz udawać

Żeby żyć prawdziwie, trzeba zdjąć maskę. Nie musisz udawać kogoś, kim nie jesteś, stwarzać pozory, by inni cię zaakceptowali czy docenili. Prawdziwą wartością jest życie w zgodzie z samym sobą i otaczanie się ludźmi, którzy to akceptują. Mówienie prawdy, tego co myślisz i co czujesz, bez obawy o reakcję innych, uwalnia.

NIE musisz szukać aprobaty u innych

Ponieważ nie masz wpływu na to, co myślą o tobie inni, nie musisz nikomu nadskakiwać. Każdy może mieć własny pomysł na życie i wizje samego siebie. Nie musisz stawać na rzęsach, by inni akceptowali twoje wybory. Jeśli komuś nie podoba się np. twoja fryzura, czy dom, nie zmieniasz ich z marszu, by ten ktoś uznał, że jednak jest nieźle. Jeśli jesteś zadowolona sama z siebie, to wystarczy, by mieć satysfakcję. Twoje życie to twoje wybory.

NIE musisz być cały czas … szczęśliwa

Tak, dobrze widzisz. Nikt nie wymaga od ciebie, byś cały czas tryskała humorem i zarażała optymizmem innych. Jesteś tylko człowiekiem i możesz pozwolić sobie na smutek właśnie wtedy, gdy jesteś smutna, czy na żal, gdy coś ważnego dla ciebie się skończyło. Pozytywne podejście do życia jest cudowne, bo ułatwia wiele spraw i przybliża do szczęścia, ale udawanie, że jest super, jeśli jest inaczej, jest nie w porządku w stosunku do siebie samej. Emocje, także te trudne, także muszą znaleźć ujście, byś ty mogła złapać równowagę.


źródło:  www.marcandangel.com 

Zobacz także

Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie, rokowania

Rak wątroby – podstępna choroba, która często daje o sobie znać zbyt późno. Co trzeba o niej wiedzieć?

syfilis objawy

Od owrzodzeń po rozmyte widzenie. 8 objawów syfilisu u kobiet

Co chce ci powiedzieć twoje ciało? Zobacz sygnały, które ci wysyła, świadczące o niedoborze podstawowych witamin

Co chce ci powiedzieć twoje ciało? Zobacz sygnały, które ci wysyła, świadczące o niedoborze podstawowych witamin