Napoje Przepisy Zdrowie

Herbata z imbirem relaksuje, rozgrzewa, chroni zdrowie. Na czym polega jej moc?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 października 2020
Herbata z imbirem - właściwości, przepisy, w ciąży
Fot. iStock
 

Herbata z imbirem to rozgrzewający napój, bez którego trudno sobie wyobrazić chłodne wieczory. Cudownie rozgrzewa i relaksuje, w dodatku świetnie się sprawdza, gdy zaczyna się przeziębienie. Imbir ma wielką moc, a herbata z imbirem pozwala z niej do woli korzystać. Jakie właściwości ma herbata imbirowa i w jakiś sposób ją parzyć, by była smaczna?

Herbata z imbirem znana jest miłośnikom naturalnych środków wzmacniających organizm nie od dziś. Ta roślina wykorzystywana jest w medycynie ludowej od wieków, jeśli nie tysiącleci. Korzeń imbiru bogaty jest w błonnik, zawiera witaminy: C, B1 i B2,E, A i K, kwas foliowy oraz minerały takie jak: wapń, fosfor, żelazo i potas. Zawiera kwasy organiczne, takie jak szczawiowy, jabłkowy, bursztynowy. Ceni się go za zawartość olejków eterycznych i żywic, które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Herbata z imbiru ma wiele zalet, dlatego dobrze po nią sięgać nie tylko w sezonie grypowym.

Herbata z imbirem - właściwości, przepisy, w ciąży

Fot. iStock/Herbata z imbirem

Herbata z imbirem — właściwości dla zdrowia

Imbir pozytywnie wpływa na zdrowie i odporność, ma również wyjątkowe właściwości rozgrzewające.

Działa antynowotworowo

Imbir jest ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej. Zawiera dużą ilość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki uszkadzające komórki organizmu. Obecne w kłączu imbiru olejki eteryczne, a dokładniej występujący w nich gingerol, wykazuje właściwości przeciwrakowe i obniża odporność komórek rakowych na działanie chemioterapii. Badania przeprowadzone w Georgia State University wykazały, że ekstrakt z imbiru hamuje rozrost komórek rakowych u pacjentów z rakiem prostaty. Naukowcy zajmują się także wpływem imbiru na zwalczanie raka piersi i raka jelita.

Poprawia krążenie krwi

Imbir poprawia krążenie krwi i chroni naczynia krwionośne przed osadzaniem się tłuszczu, obniża ciśnienie krwi, zapobiegając zawałom i udarom mózgu. To działanie powoduje, że herbata z imbirem świetnie rozgrzewa organizm i idealnie nadaje się na chłodne wieczory, lub po przemarznięciu na dworze.

Pomaga zwalczyć przeziębienie

Imbir wykazuje działanie antybakteryjnie i antywirusowe, nieocenione w przypadku przeziębienia i grypy. Herbata z imbirem ma działanie rozgrzewające i napotne, pozwala to na usunięcie toksyn z organizmu. Odkażającą herbatę imbirową warto popijać w ciągu dnia, jeśli pojawi się ból gardła.

Herbata z imbirem - właściwości, przepisy, w ciąży

Fot. iStock

Działa przeciwbólowo podczas miesiączki

Imbir łagodzi ból pojawiający się w trakcie miesiączki. Korzeń imbiru hamuje wzmożone wydzielanie prolaktyn, które wpływają na nasilenie bólu miesiączkowego. Efekt przeciwbólowy i przeciwzapalny potwierdziły badania z udziałem kobiet, które przyjmowały kapsułki z imbirem (500 mg) przez pierwsze trzy dni miesiączki.

Herbata z imbirem w ciąży hamuje mdłości 

Herbata imbirowa znana jest ze swoich właściwości łagodzących mdłości. Łagodzi przykre objawy wynikające choroby lokomocyjnej, jak i w przypadku mdłości u ciężarnych. Aby zapobiec im, należy wypić napar godzinę przed podróżą, lub w trakcie dolegliwości, by je załagodzić. Przyszłe mamy muszą jednak stosować go z umiarem. Herbata z imbirem w ciąży nie jest zalecana w I trymestrze, natomiast w II i III trymestrze ciąży należy zachować ostrożność. Imbir w nadmiarze może wywoływać podrażnienie śluzówki oraz zgagę.

Przyspiesza odchudzanie

Herbata imbirowa hamuje odczuwanie głodu, wpływa także na stabilizowanie poziomu cukru we krwi. Imbir dzięki zawartości błonnika usprawnia pracę układu pokarmowego, oraz ułatwia trawienie tłuszczu. Wypicie filiżanki herbaty z imbirem po posiłku pomoże w trawieniu i zapewni uczucie sytości. Substancje obecne w imbirze wpływają na proces wytwarzania ciepła w organizmie (termogenezy), co pozytywnie wpływa na metabolizm. Kłącze imbiru wpływa na obniżenie poziomu kortyzolu (hormon stresu), który pośrednio wpływa na wzrost apetytu i chęć na podjadanie w sytuacjach stresowych.

Herbata z imbirem — przepis

Herbata z imbirem - właściwości, przepisy, w ciąży

Fot. iStock

Herbata z imbirem — składniki:

  • szklanka wody
  • 3 cm kawałek imbiru
  • sok z cytryny do smaku
  • miód
  • odrobina cynamonu

Przygotowanie:

  1. Szklankę wody zagotuj w małym garnku, gdy będzie wrzała, dodaj drobno pokrojony imbir. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
  2. Herbatę przestudź, przelej do kubka i wyciśnij do smaku sok z cytryny. Kolejno dodaj miód oraz cynamon, zamieszaj.
  3. Wypij, dopóki herbata z imbirem jest gorąca — taka rozgrzewa najlepiej.

Herbata z imbirem i pomarańczą — przepis

Ten przepis powoduje, że herbata z imbirem jest znacznie szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga gotowania imbiru w garnku.

Fot. iStock

Herbata z imbirem i pomarańczą — składniki:

  • 2 torebki (łyżeczki) czarnej herbaty
  • 1 pomarańcza
  • 2 laski cynamonu
  • ok. 4 cm imbiru
  • 2 listki laurowe
  • miód do osłodzenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Umyj i sparz pomarańczę, umyj i obierz imbir.
  2. Czarną herbatę  (2 torebki na minimum 2 szklanki wody) zaparz razem z cynamonem i listkami laurowymi w dzbanku.
  3. Po kilku minutach dodaj do dzbanka przekrojone na pół plastry pomarańczy i kawałki obranego imbiru.
  4. Herbatę posłódź miodem (lub cukrem) — pamiętaj tylko, że miodu nie dodaje się do wrzątku, ponieważ utraci swoje cenne właściwości.
  5. Herbata z imbirem gotowa — przelej ją do kubków wraz z przyprawami i pomarańczą.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Napoje Przepisy Zdrowie

Zimowa herbata w pięciu aromatycznych odsłonach. Wypróbuj proste przepisy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 października 2020
Zimowa herbata - z owocami, rozmarynem, rumem
Fot. iStock – Zimowa herbata - z owocami, rozmarynem, rumem
 

Zimowa herbata jest nie do zastąpienia, gdy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza. Ponieważ jesienią i zimą z przyjemną aurą bywa różnie, aromatyczna, rozgrzewająca herbata będzie świetnym sposobem na relaks. Można przyrządzić ją na wiele sposobów, w zależności od tego, jakie owoce lub przyprawy mamy pod ręką. Warto wypróbować najbardziej popularne przepisy na rozgrzewające zimowe herbaty.

Taki napój ma wiele zalet. Nie tylko poprawia nastrój i rozgrzewa, ale przede wszystkim jest dobrym powodem do tego, by usiąść na chwilę, zająć myśli czymś innym niż problemy codzienności i zrelaksować się. Odpowiednio dobrane dodatki podniosą jej walory zdrowotne. W czasie przeziębienia w rozgrzewającej herbacie powinien znaleźć się np. imbir, cytryna, syrop z malin lub czarnego bzu, miód, czy różne owoce (maliny, róża, aronia, żurawina, gruszki, jabłka, pigwa itd.), które obfitują w witaminy i składniki mineralne. Dla mocniejszego efektu, wieczorem, można dodać alkohol np. rum, czy domowej roboty nalewka. Wiele z tych składników wykazuje działanie bakterio i wirusobójcze, rozgrzewające, napotne, więc warto dobrać zimową herbatę do aktualnych potrzeb. Najbardziej uniwersalnym składnikiem takiego napoju jest czarna herbata, ale równie dobrze można wykorzystać herbatę z mieszanek suszonych owoców.

Zimowa herbata z pomarańczą i imbirem — przepis

Zimowa herbata - z owocami, rozmarynem, rumem

Fot. iStock

Zimowa herbata z pomarańczą i imbirem — składniki:

  • 2 torebki (łyżeczki) czarnej herbaty
  • 1 pomarańcza
  • 2 laski cynamonu
  • ok. 4 cm imbiru
  • 2 listki laurowe
  • miód do osłodzenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Umyj i sparz pomarańczę, umyj i obierz imbir.
  2. Czarną herbatę  (2 torebki na minimum 2 szklanki wody) zaparz razem z cynamonem i listkami laurowymi w dzbanku.
  3. Po kilku minutach dodaj do dzbanka przekrojone na pół plastry pomarańczy i kawałki obranego imbiru.
  4. Herbatę posłódź miodem (lub cukrem) — pamiętaj tylko, że miodu nie dodaje się do wrzątku, ponieważ utraci swoje cenne właściwości.
  5. Herbata z imbirem gotowa — przelej ją do kubków wraz z przyprawami i pomarańczą.

Zimowa herbata z rozmarynem — przepis

Zimowa herbata - z owocami, rozmarynem, rumem

Fot. iStock/Zimowa herbata z rozmarynem

Zimowa herbata z rozmarynem — składniki:

  • 2 torebki czarnej herbaty
  • 6-8 malin mrożonych
  • 2 plasterki cytryny
  • laska cynamonu
  • gwiazda anyżu
  • miód

Przygotowanie:

  1. Czarną herbatę  (2 torebki na minimum 2 szklanki wody) zaparz razem z cynamonem i anyżem w dzbanku.
  2. Gdy herbata odrobinę przestygnie dodaj cytrynę w plasterkach poprzecinanych na pół i gałązkę świeżego rozmarynu.
  3. Herbatę posłódź miodem (lub cukrem) — pamiętając, że miodu nie dodaje się do wrzątku, ponieważ utraci swoje cenne właściwości. Wrzuć do dzbanka maliny.
  4. Teraz zimowa herbata z rozmarynem jest gotowa — przelej ją do kubków wraz z przyprawami i malinami.

Zimowa herbata z rumem — przepis

Zimowa herbata - z owocami, rozmarynem, rumem

Fot. iStock

Zimowa herbata z rumem — składniki:

  • 3 łyżeczki herbaty liściastej earl grey
  • 450 ml gorącej wody
  • złoty rum
  • miód
  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Herbatę wsyp do zaparzacza, zalej gorącą wodą i zostaw na 5 minut.
  2. Herbatę przelej do filiżanek i do każdej dolej około łyżki stołowej rumu (20 ml). Dopraw do smaku cytryną i miodem. Pij gorącą.

Zimowa herbata z kardamonem i wanilią — przepis

Fot. iStock

Zimowa herbata z kardamonem i wanilią — składniki:

  • czarna herbata w torebkach lub liściasta
  • 1,5 l wrzątku
  • pół pomarańczy
  • połowa cytryny
  •  5 cienkich plasterków imbiru
  • 4 nasionka kardamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • miód

Przygotowanie:

  1. Saszetki herbaty włóż do dzbanka i zalewaj wrzątkiem — torebki wyjmij, gdy herbata nabierze mocy, byle nie stała się gorzka.
  2. Pomarańczę i cytrynę sparz i pokrój w plasterki. Dodaj do dzbanka z herbatą.
  3. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob nożykiem nasionka. Dodaj do dzbanka wraz z rozkrojonymi nasionkami kardamonu, cynamonem, anyżem i świeżym imbirem pokrojonym w plastry.
  4. Posłódź miodem i wymieszaj, odstaw na kilka minut, by herbata nabrała ostatecznego smaku.

Owocowa herbata zimowa — przepis

Fot. iStock/zimowa herbata

Owocowa herbata zimowa — składniki: 

  • 2 torebki czarnej herbaty
  • syrop malinowy
  • ulubione owoce: np. jabłko, gruszka, pigwa, mrożone maliny
  • plater pomarańczy, grejpfruta lub cytryny
  • kilka goździków

Przygotowanie:

  1. Zaparz herbatę w dużych szklankach i dodaj umyte i pokrojone w plastry ulubione owoce.
  2. Wlej go gorących naparów gęsty syrop malinowy do smaku i dorzuć kilka goździków. Herbaty z owoców nie trzeba słodzić dodatkowo, gdyż syrop z malin jest wystarczająco słodki.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 


Napoje Przepisy Zdrowie

Herbata z pokrzywy – właściwości dla zdrowia i urody. Dlaczego warto pić ją regularnie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 października 2020
herbata z pokrzywy - właściwości, w ciąży, na włosy
Fot. iStock

Herbata z pokrzywy to napój, który budzi coraz większe zainteresowanie. Znana od wieków w ludowej medycynie znów wraca do łask, i nic dziwnego! Pokrzywa ma niezwykłe właściwości dla zdrowia. W tych małych, zielonych liściach kryje się wiele cennych substancji, które leczą, wzmacniają, ale także służą urodzie. Dlaczego herbata z pokrzywy powinna znaleźć się w naszych kubkach?

Można zrozumieć początkową niechęć do picia naparu z pokrzywy. Nie da się ukryć, że kłujące włoski na jej listkach i łodygach nie zachęcają do zbierania, a nawet budzą obawy, czy spożywane mogą parzyć. Do tego specyficzny smak również robi swoje. Nie ma co jednak trzymać się uprzedzeń. Po pierwsze, pokrzywę można nie tylko pić, ale także jeść! I wcale ona nie parzy przy odpowiedniej obróbce. Można ją przelać gorącą wodą, zagotować w zupie, usmażyć jak szpinak, zaparzyć w filiżance, poszatkować do sałatki. Oczywiście im krócej zostanie poddana działaniu wysokich temperatur, tym więcej dobrego trafi wraz z nią do organizmu. Szczególnym powodzeniem cieszy się wspomniana herbata z pokrzywy, bo to najszybszy sposób na czerpanie dobrego z tego ziela.

herbata z pokrzywy - właściwości, w ciąży, na włosy

Fot. iStock/herbata z pokrzywy

Herbata z pokrzywy — skąd ją wziąć?

Najprościej kupić ją w sklepie lub w aptece. Pokrzywę można także zebrać od wiosny samodzielnie — najlepiej zrobić to do czerwca. Gdy pokrzywa zaczyna kwitnąć, najbardziej wartościowe składniki wędrują nie do liści, a do kwiatów, a następnie do nasion. Podczas zbioru najlepiej skupić się na czterech najwyższych „piętrach” tej rośliny — najmłodsze listki są delikatne i najbardziej wartościowe. Ważne jest również, by pokrzywa rosła z dala od dróg i pól uprawnych, by nie zrywać roślin, które gromadzą szkodliwe substancje. Warto ją zbierać do wiklinowego kosza lub materiałowej torby — najgorsze są torebki foliowe, w których roślina się może zaparzyć. Gdy ziele trafi do domu, można je zamrozić, ususzyć lub spożyć na bieżąco. Znakomita będzie herbata z pokrzywy. Do zaparzenia jej mogą służyć jednakowo świeże listki, które są najsmaczniejsze, lub susz, który sprawdza się poza sezonem, gdy nie ma świeżych ziół. A dlaczego warto regularnie pić ten napój?

Herbata z pokrzywy — co zawiera?

Tu otwiera się długa lista wartościowych substancji, które znajdują się w tych niepozornych zielonych listkach. Herbata z pokrzywy to zastrzyk witamin, minerałów i nie tylko. Znajdziemy w niej witaminy C, K, E oraz B1, B2, B3, B5, oraz minerały: żelazo, magnez, krzem, mangan, miedź, cynk, selen, i inne. Nie brakuje także kwasów organicznych (kwas mrówkowy, węglowy, szczawiowy, krzemowy, cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, fosforowy, chinowy, masłowy i innych), flawonoidów (kwercetyny i rutyny), karotenoidów (karotenu i ksantofilu). W jej składzie znajdują się także taniny, sterole, kwasy tłuszczowe, lecytyna, betaina, serotonina i inne. To zioło sprawdzi się także na diecie – w 100 g pokrzywy znajdują się tylko 42 kcal.

herbata z pokrzywy - właściwości, w ciąży, na włosy

Fot. iStock/herbata z pokrzywy

Herbata z pokrzywy — właściwości 

Całe to bogactwo przemawia za tym, by herbata z pokrzywy na stale zagościła w codziennym menu. Jej wpływ na zdrowie jest szeroki i nie sposób go pominąć.

Działa moczopędnie

Herbata z pokrzywy to niezawodny środek moczopędny, znany i stosowany od wieków w medycynie ludowej. Leczono nią kamicę nerkową, czy zapalenie dróg moczowych, stosowana jest także w łagodzeniu objawów łagodnego przerostu gruczołu krokowego u mężczyzn. Sprawdza się również przy obrzękach spowodowanych nadmiarem wody w organizmie.

Usuwa toksyny z organizmu

Dzięki właściwościom moczopędnym pokrzywa zwiększa ilość wydalanego moczu, a wraz z nim usuwanie zbędnych produktów przemiany materii oraz nagromadzonych toksyn. Przyspiesza przemianę materii, oczyszcza i poprawia pracę wątroby, woreczka żółciowego, nerek i jelit,  wspierając detoksykację i regenerację organizmu.

Zapobiega anemii

To chyba najbardziej znana właściwość pokrzywy. Stosowana jest z powodzeniem zapobiegawczo i podczas leczenia anemii (niedokrwistości). Pokrzywa ma właściwości krwiotwórcze, dzięki zawartości kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K, które są niezbędne do prawidłowego procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny.

Fot. iStock

Wzmacnia odporność

Nawet tu herbata z pokrzywy może zrobić wiele dobrego. Nie tylko pomaga niszczyć chorobotwórcze drobnoustroje, ale także wspiera wytwarzanie limfocytów T, czyli komórek odpornościowych.

Obniża poziom cholesterolu 

Herbata z pokrzywy wpływa na poprawę profilu lipidowego przez wpływ na zmniejszenie poziomu LDL, cholesterolu całkowitego.  Przy okazji obniża także poziom cukru we krwi.

Łagodzi przebieg chorób stawowych

Dzięki działaniu moczopędnemu pokrzywa wykazuje działanie przeciwreumatyczne, a dzięki dużej zawartości krzemu wzmacnia także kości. Ponieważ ziele wpływa na szybsze usuwanie szkodliwego kwasu moczowego wraz z moczem, zmniejsza stany zapalne i łagodzi ból w przebiegu chorób stawowych. Można po nią sięgać przy bólach stawów różnego pochodzenia, lub w domowym wspomagającym leczeniu dny moczanowejgośćca.

Może łagodzić alergie

I na koniec dobra wiadomość dla osób zmagających się z alergiami sezonowymi. Pokrzywa ze względu na zawartość pochodnych tyrozyny hamuje wydzielanie histaminy. Dzięki temu może być pomocna w łagodzeniu przykrych objawów alergii, takich jak nieżyt nosa.

herbata z pokrzywy - właściwości, w ciąży, na włosy

Fot. iStock

Herbata z pokrzywy w ciąży

Przyszłe mamy bacznie przyglądają się temu, co jedzą i piją. Ostrożność nie dziwi, szczególnie w przypadku ziół. Z tego powodu często pada pytanie, czy herbata z pokrzywy w ciąży jest bezpieczna dla dziecka? Zdecydowanie tak. Lekarze i dietetycy wręcz polecają to zioło przyszłym mamom i kobietom karmiącym. Warto wiedzieć, że herbata z pokrzywy w ciąży i w czasie karmienia dostarcza wielu cennych składników mineralnych i witamin, ma cenne działanie krwiotwórcze, a działanie moczopędne pozwala uniknąć dokuczliwych obrzęków. Po porodzie  herbata z pokrzywy wzmocni włosy, które mogą wypadać i być w gorszej kondycji.

Herbata z pokrzywy na włosy – jak stosować?

Herbata z pokrzywy na włosy może pomóc od wewnątrz, wzmacniając czuprynę, a także skórę i paznokcie, ze względu na zawartość krzemu, siarki i wielu cennych witamin i minerałów. Herbatę należy pić regularnie przez kilka tygodni, by przyniosła oczekiwany rezultat. Herbata z pokrzywy stosowana dłuższy czas na włosy pomoże także od zewnątrz. Pomaga na włosy słabe, wypadające, z przetłuszczającą się skórą głowy. Pokrzywę (1 łyżeczka lub torebka suszu na filiżankę) zalej gorącą wodą i ostudź. Po umyciu szamponem przelej skórę głowy i włosy naparem z pokrzywy (nie spłukuj go).

Herbata z pokrzywy — przeciwwskazania

Herbata z pokrzywy, mimo że bezcenna dla zdrowia, nie jest dobrym wyborem dla każdego. Powinni na nią uważać cukrzycy i osoby przyjmujące leki obniżające poziom cukru we krwi. Przewlekłe choroby nerek, świeżo przebyte zabiegi chirurgiczne oraz  krwawienia z dróg rodnych, mięśniaki lub nowotwór, także są przeciwwskazaniem do sięgania po pokrzywę. Osoby z nadmiernym poziomem żelaza w organizmie również nie powinni jej przyjmować, ponieważ pokrzywa podnosi jego poziom. Nawet zdrowe osoby nie powinny pić bez umiaru herbaty z pokrzywy, ponieważ jej właściwości moczopędne w nadmiarze mogą wypłukiwać sole mineralne z organizmu. U zdrowych osób zaleca się dziennie maksymalnie 3-4 filiżanki naparu. Po kilku tygodniach stosowania należy zrobić kilka tygodni przerwy w kuracji. Należy pamiętać, ze właściwości moczopędne pokrzywy wypijanej w nadmiarze, przyczyniają się do wypłukiwania soli mineralnych z organizmu.


źródło: www.imid.med.pl,  www.czytelniamedyczna.pl 

Zobacz także

Cykoria - sałatowa, korzeniowa, podróżnik - przepis

Cykoria – niepozorna roślina o wielkiej wartości dla zdrowia

Najbardziej „leniwe” danie? Jajka z chrzanem. Wasze przepisy wielkanocne

Czy wiesz, że kleszcze atakują już cały rok?!