Dieta Napoje Przepisy Zdrowie

Najlepsze lekarstwo z babcinej apteczki. Jak zrobić własny sok (syrop) z malin?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 stycznia 2022
Sok z malin
Fot. iStock
 

Sok z malin to specyfik z domowej apteczki, po który chętnie sięgały nie tylko nasze babcie. Także współcześnie domowy malinowy sok jest uważany za skuteczne lekarstwo na przeziębienie. Warto mieć pod ręką sok z malin, który wzmacnia organizm i przyspiesza walkę z chorobą. A jak zrobić własny syrop/sok z malin w sezonie na te pyszne owoce?

Siła malin. Dlaczego te owoce są tak wartościowe?

Maliny kochają chyba wszyscy — od najmłodszych, po starsze osoby. Dostępne w wielu odmianach owoce są odżywcze i zawierają wiele  witamin i minerałów ważnych dla zdrowia.

fot. YelenaYemchuk/iStock

Maliny są skarbnicą witamin z grupy B, witamin C i E, zawierają również wapń, magnez, żelazo, potas. Stanowią źródło kwasów organicznych, pektyn, flawonoidów i garbników. Są również doskonałym źródłem błonnika (aż 6,7 g/100 g), który jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego i nie tylko. Maliny należą do owoców lekkostrawnych i niskokalorycznych. W 100 g malin znajdują się 33 kcal, więc można po nie sięgać na diecie odchudzającej. Te smaczne owoce są także bezpieczne dla cukrzyków, ponieważ ich indeks glikemiczny jest niski, równy 25.

Sok z malin — dlaczego warto go mieć pod ręką?

Sok z przygotowany z malin jest cudownym specyfikiem polecanym w okresie jesienno-zimowych infekcji. Warto go pić już przy pierwszych objawach osłabienia, gdy tylko czujemy, że coś nas zaczyna „łamać”. Wypijana wtedy gorąca herbata z sokiem z malin rozgrzewa organizm, i pomaga poczuć się lepiej.

Sok z malin

Fot. iStock

Maliny były i nadal są chętnie wykorzystywane w medycynie ludowej, zarówno jako owoce jak i przetwory z nich, oraz jako napary z liści.  Domowy syrop i sok z owoców malin polecany jest podczas przeziębienia i grypy jako specyfik zmniejszający gorączkę, rozgrzewający, ułatwiający wypocenie toksyn z organizmu. Maliny są źródłem kwasu salicylowego i benzoesowego, więc słusznie nadano im miano naturalnej  aspiryny. Sok malinowy naturalnie działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspiera pracę układu odpornościowego, a przy okazji chroni przed wpływem wolnych rodników. Maliny zawierają antyoksydanty chroniące również przed rozwojem nowotworów, przedwczesnym starzeniem się organizmu, przed miażdżycą. Ponieważ działają uspokajająco i rozkurczająco na mięśnie gładkie, sok z malin oraz napar z liści warto pić przy bolesnych miesiączkach.

Trzy przepisy na sok z malin (syrop) idealny na zimę

Sok z malin to przede wszystkim znakomity sposób na wzmocnienie odporności i szybszy powrót do zdrowia. Ale stosować można go również na co dzień, nie czekając na „okazję”  w postaci choroby. Sok z malin to znakomity dodatek do herbaty, grzańca, doskonale sprawdza się jako składnik deserów, lodów, budyniu, a także kaszy na gęsto. Po prostu trzeba mieć go pod ręką.

Sok z malin

Fot. iStock 

Prosty przepis na sok (syrop) z malin robiony w garnku „na gorąco”

Biorąc się za domową produkcję soku z malin trzeba powiedzieć o jeszcze jednej rzeczy — między sokiem z malin a syropem z malin jest drobna, ale istotna różnica. Sok to coś, co z założenia powstaje po wyciśnięciu owoców, bez dodatku cukru czy innych substancji smakowych, czy barwników. Do przyrządzenia syropu potrzeba malin, ale również cukru i zagotowania soku. Jednak smak czystego soku malinowego może nie zachwycać, a dodatek cukru w domowych przetworach przedłuża ich trwałość. Często sok/syrop z malin są określeniami stosowanymi naprzemiennie, w zależności od zwyczajów panujących w danym domu.

Składniki:

  • 3 kg malin
  • 1 kg cukru

Przygotowanie: 

Malin nie myj, jeśli nie są zabrudzone i pochodzą z własnego krzaczka, lub jedynie delikatnie je przepłucz, by nie utraciły soku (są one bardzo delikatne i nietrwałe). Przełóż owoce do garnka i podgrzej często mieszając, by puściły sok. Przecedź sok i pulpę z owoców przez gęste sito, dodaj do pozyskanego soku cukier i zagotuj. Tak uzyskany płyn przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj ok. 10-15 minut.

Sok z malin z sokownika — przepis 

Jeśli masz do dyspozycji sokownik, skorzystaj z niego do produkcji domowego soku malinowego.

Sok z malin

Fot. iStock

Składniki na syrop/sok z malin z sokownika:

  • 3 kg malin
  • 1 kg cukru
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie:

Maliny umieść w górnym garnku, zasypując je warstwowo cukrem. Do dolnego garnka wlej 1,5 litra wody i podgrzewaj. Gdy sok zacznie się wytwarzać, zlej go przez rurkę do wyparzonych butelek.

Sok (syrop) z malin bez gotowania — przepis „na zimno”

Składniki na sok z malin bez gotowania 

  • 1 kg malin świeżych
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

Maliny przebierz, by usunąć nadpsute. Przełóż je warstwami z cukrem do dużego, wyparzonego i osuszonego słoika. Słoik przykryj lnianą ściereczką i naciągnij na nią gumkę recepturkę. Słój odstaw w  ciepłe miejsca i nakryj ręcznikiem, aby do malin nie dochodziło światło. Po 4 dniach zlej sok, dokładnie odciskając maliny. Następnie sok przecedź przez gęste sitko, żeby usunąć pestki. Przelej do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj 5 minut.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl, www.przyslijprzepis.pl 

Dieta Napoje Przepisy Zdrowie

Mężczyźni oceniają swoje wzwody na 16 cm. Czy w rzeczywistości są krótsze i co na to kobiety?

Iwona Zgliczyńska
Iwona Zgliczyńska
4 stycznia 2022
Co się dzieje z penisem po seksie?
Fot. iStock/RapidEye – Co się dzieje z penisem po seksie?
 

W filmach dla dorosłych występują aktorzy z wzwodami liczącymi 20, a nawet 25 cm. Powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że to tylko aktorzy filmów dla dorosłych, a fikcja erotyczna kieruje się ogromną przesadą. Okazuje się jednak, że panowie zawyżają swoje wzwody średnio o trzy centymetry! Dlaczego to robią z uporem maniaka, choć wiedzą, że rozmiar nie gwarantuje kobiecie przyjemności?!

Jakie penisy naprawdę mają mężczyźni?

Badacze z Clemson University w Południowej Karolinie, którzy niedawno przeanalizowali 22 dostępnych na ten temat raportów z całego świata, stwierdzili, że średnia długość erekcji wynosi dokładnie 12,2 cm -13,2 cm. Skąd więc takie różnice między stanem faktycznym, a tym, co deklarują panowie? Wszystko zależy od tego, kto mierzy! Penisa w erekcji powinno się mierzyć od kości łonowej do czubka. A ponieważ w niektórych badaniach mężczyźni sami zajmowali się pomiarem, ich erekcje były „większe”, niż wtedy, gdy robili to naukowcy. Po prostu okazało się panowie mają tendencję do wciskania linijki w brzuch i „naciągania erekcji”. Czy naprawdę cały czas wierzą, że zaspokojenie partnerki zależy od długości penisa?

Co kobiety myślą o na ten temat?

Ciekawe, że panie potrafią w punkt oszacować długość penisów swoich partnerów. W badaniach z Clemson University w Południowej Karolinie wskazały, że płeć piękna, chociaż nie dysponuje miarką, ocenia długość penisa w zwodzie na średnio 12,5 centymetra. Czyli realistycznie! Ale czy kobiety są z tego faktu zadowolone? Naukowcy z UCLA i Cal State Los Angeles opublikowali ankietę na MSNBC.com, w której pytali kobiety w wieku 18-65 lat, co myślą o erekcji u mężczyzn. Siedem na osiem (84%) stwierdziło, że są „bardzo zadowolone” z rozmiaru partnera. Co ósma (14%) chciałby jednak czegoś większego, a co 50 (2%) czegoś mniejszego. W badaniach pytano też, jak ważny dla kobiet jest rozmiar penisa. Jesteście ciekawi? Okazuje się, że nie tak bardzo istotny. Bo ponad „centymetry” większość kobiet ceni sobie: ciepło, troskę, życzliwość, uwagę, wypłacalność, wsparcie, wspólne wartości i poczucie humoru.

 

Fot. iStock/andriano_cz

 

To dlaczego mężczyźni chcą gigantycznych?

Głównie dlatego, że wierzą, że za pomocą takich atutów łatwiej zadowolą swoje kobiety. Wynika to z powszechnego przekonania mężczyzn, że stosunek płciowy jest tym, co doprowadza kobiety do szczytowania. Oznaczałoby to, że im głębsza penetracja w pochwie, tym większa gwarancja orgazmu u partnerki. A to przecież bzdura! Jaka zatem jest prawda?

„Stosunek płciowy doprowadza mężczyzn do orgazmu w 95% przypadków. Dlatego większość z nas zakłada, że to samo dotyczy partnerek. A prawda jest banalna – tylko niewielka część kobiet jest w stanie osiągnąć orgazm podczas samego stosunku. Badania są niejednoznaczne w tej kwestii, ale można śmiało oszacować, że mniej niż 20 % kobiet osiąga orgazm wyłącznie podczas stosunku”, twierdzi Michael Castleman, dziennikarz, który od 46 lat pisze na temat seksualności m.in. dla „Psychology Today”.’

Oznaczałoby to, że mężczyźni nie przyjęli jeszcze do wiadomości, że większość kobiet potrzebuje pieszczot łechtaczek do osiągnięcia spełnienia w sypialni.

Kilka słów na koniec

Tylko niewielki odsetek mężczyzn od 2-3% w rzeczywistości ma ogromne erekcje. Grupa ta obejmuje aktorów zajmujących się komercyjnymi filmami erotycznymi, którzy są tam zatrudniani głównie z powodu rozmiaru. Ale niestety większość publiczności widzi na ekranach penisy, które są znacznie większe niż przeciętne. Pornografia zwodzi zwłaszcza mężczyzn, którzy są oporni na wiedzę, że ogromne przyrodzenia to nie jest norma.

„Zdecydowana większość panów ma erekcję 12-13 cm, a zdecydowana większość pań czuje się z tym dobrze”, dodaje Michael Castleman.

Więc o co tyle krzyku?!

 


Dieta Napoje Przepisy Zdrowie

Grypa żołądkowa – przyczyny, objawy, leczenie zakażenia układu pokarmowego

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 stycznia 2022
Grypa żołądkowa
Fot. iStock

Grypa żołądkowa (jelitowa, „jelitówka”) to zakażenie przewodu pokarmowego, które wiąże się z dokuczliwymi objawami takimi jak wymioty i ostra biegunka. Choroba może wynikać z zakażenia rotawirusami, norowirusami, sapowirusmi, lub adenowirusami, i jest wyjątkowo zaraźliwa. Jak można się nią zarazić, jakie objawy wywołuje grypa żołądkowa, co jeść, by ją lżej przetrwać?

Czym jest grypa żołądkowa (jelitowa)?

Grypa żołądkowa (jelitowa) to tuż po zakażeniach układu oddechowego najczęstsza choroba wirusowa, która może pojawić się zarówno u dzieci, jak  i osób dorosłych. Jej nazwa odnosi się do dokuczliwych objawów pojawiających się przy zakażeniu.

Zakażenie układu pokarmowego może być spowodowane wirusami, które wtargnęły do organizmu. Najczęściej sprawcami problemów są wirusy jelitowe. W przypadku niemowląt dzieci są to rotawirusy, a w przypadku osób dorosłych norowirusy, rzadziej sapowirusy oraz adenowirusy jelitowe. Grypa żołądkowa z powodu zakażenia norowirusowego rzadko prowadzi do powikłań.

Grypa żołądkowa

Fot. iStock

Do zakażenia może dojść na skutek kontaktu z chorym człowiekiem lub ozdrowieńcem, który jeszcze wydala wirusy w kale. Do roznoszenia zakażenia przyczyniają się brudne ręce i brak należytej higieny.

Co zwiększa ryzyko zachorowania na grypę żołądkową?

  • bezpośredni kontakt z osobą chorą,
  • kontakt z wydalinami chorego
  • kontakt z powierzchnią zanieczyszczoną wirusem (ryzykowane szczególnie w toalecie),
  • drogą kropelkową.

Grypa żołądkowa — objawy 

Niezależnie od rodzaju wirusa przebieg zakażenia układu pokarmowego jest bardzo podobny. Grypa żołądkowa daje objawy bardzo charakterystyczne: występują nagłe wymioty, którym najczęściej towarzyszy biegunka. Do tego często pojawia się gorączka, dreszcze, nudności, kurczowe bóle brzucha, brak apetytu, brak sił i gorsze samopoczucie. Stolce zazwyczaj są wodniste i obfite, niezawierające domieszki śluzu lub krwi.

Objawy grypy żołądkowej u dzieci

Grypa żołądkowa u dzieci najczęściej wywoływana jest przez rotawirusy i sapowirusy. Objawy, głównie wymioty, pojawiają się nagle. Podobnie jak u dorosłych, zakażenie może powodować luźne, wodniste, które mijają w ciągu 3–7 dni. Jedna trzecia dzieci cierpi z powodu wysokiej gorączki, powyżej 39°C.

Grypa żołądkowa

Fot. iStock

Jak odróżnić grypę żołądkową od zatrucia pokarmowego?

Grypa żołądkowa i zatrucie pokarmowe mogą wywoływać podobne objawy, ale nie są tym samym. Różnica między nimi polega na innej przyczynie zakażenia. Grypa jelitowa jest zakażeniem wirusowym, natomiast zatrucie pokarmowe wiąże się z zakażeniem bakteryjnym lub pasożytami. Do najczęstszych przyczyny zatrucia pokarmowego zaliczamy kontakt z bakteriami Campylobacter, rzadziej Escherichia coliSalmonellaShigellaListeria oraz pasożytniczymi lambliami. Grypa jelitowa przebiega gwałtownie, natomiast zatrucie pokarmowe zwykle mają znacznie łagodniejszy przebieg. Najczęściej też objawy zatrucia pokarmowego pojawiają się po kilku/kilkunastu godzinach od spożycia nieświeżego pokarmu i łatwo powiązać je z posiłkiem.

Ile trwa grypa żołądkowa?

Często pojawia się pytanie, ile trwa grypa żołądkowa? Czas rozwoju zakażenia zależy od rodzaju wirusa i wynosi do 72 godzin.  Sama choroba może trwać kilka dni — nie istnieje tu reguła. A jak długo należy unikać kontaktu z innymi? Specjaliści zalecają, by pozostać w domu co najmniej przez 24 godziny po ostatnim wymiotowaniu lub wystąpieniu biegunki. Najbezpieczniej jednak pozostać w domu 48 godzin po ustąpieniu objawów zakażenia, przy zachowaniu szczególnej higieny. Ozdrowieńcy mogą wydalać wirusy nawet 2 tygodnie po ustąpieniu ostrych objawów.

Grypa żołądkowa — co jeść, by szybciej wydobrzeć?

Grypa jelitowa wymaga łagodzenia objawów i zapobiegania odwodnieniu organizmu. Należy przyjmować dużo płynów, najlepiej sięgając po dostępne w aptekach środki nawadniające z elektrolitami. Można pić wodę mineralną, gorzką herbatę, herbatę miętową, lekko słodzony kompot jabłkowy. Nawadniają również delikatnie posolone zupy.

Wcześniej uważano, że grypa jelitowa wymaga stosowania u chorego ścisłej diety, a nawet głodówki, dziś jednak odchodzi się od tego zalecenia. Obecnie specjaliści częściej zalecają spożywanie regularnych posiłków, od 4 do 6 razy dziennie. Mimo biegunki część składników odżywczych wchłonie się, co jest ważne dla funkcjonowania organizmu. Ponieważ podczas grypy żołądkowej wielu chorych nie ma apetytu, można proponować lekkostrawne dania. Przeciągająca się głodówka grozi niedoborami energetycznymi, oraz spowalnia regenerację nabłonka jelitowego, co opóźnia powrót do formy.

Grypa żołądkowa

Fot. iStock

Leki na grypę żołądkową

Grypę żołądkową rzadko leczy się farmakologicznie, ponieważ jest to choroba samoograniczająca się. Leki przeciwbakteryjne nie działają na wirusową biegunkę, a w dodatku mogą zaburzać funkcjonowanie flory bakteryjnej w jelitach.

Grypa żołądkowa w ciąży

Jeśli grypa żołądkowa pojawi się w czasie ciąży, nie należy samodzielnie przyjmować żadnych leków hamujących objawy zakażenia. Leczenie lekko lub umiarkowanie przebiegającej „jelitówki” w ciąży polega na uzupełnianiu płynów w domu. Jeśli objawy nie mijają lub nasilają się, pojawiły się żółciowe wymioty, odwodnienie, czy wstrząs należy udać się do lekarza lub wezwać pomoc do chorej.


źródło: www.mp.pl ,dietetycy.org

Zobacz także

„Cisza i zwyczajne milczenie przez pół godziny dziennie zapewni nam mnóstwo energii w sferze umysłowej”

50-latka pokazuje odważne zdjęcie i apeluje: tak wygląda czerniak

Olej z rokitnika - na twarz, włosy, właściwości zdrowotne

Olej z rokitnika dla urody i zdrowia. Co zawiera i jak działa olej rokitnikowy?