Dieta Zdrowie

Seler korzeniowy – pomoże na diecie, przy przeziębieniu i bólach stawów. Jakie inne moce ma to warzywo?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 marca 2020
seler - właściwości, przepisy
Fot. iStock/seler
 

Seler korzeniowy to warzywo obecne w polskiej kuchni od stuleci. Jest istotnym składnikiem staropolskiego rosołu oraz różnych zup, ale można z niego wyczarować także inne, smaczne potrawy. Seler zawiera wiele cennych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie.

Seler korzeniowy uprawiany jest już od ponad 2000 lat. To warzywo ma charakterystyczny wygląd –  duży korzeń kształcie bulwy, która w przekroju przybiera kremowy lub biały odcień, oraz zielona, wystająca ponad powierzchnię gruntu łodyga z liśćmi. Swój intensywny i specyficzny smak i zapach seler zawdzięcza obecności olejków eterycznych, które dobrze wpływają na trawienie. Zarówno korzeń, jak i zielona część zwierają wiele witamin i minerałów, więc warto włączyć go do codziennej diety.

seler - właściwości, przepisy

Fot. iStock/seler

Co zawiera seler korzeniowy? 

Niepozorny seler korzeniowy to skarbnica witamin i minerałów. Znajdziemy w nim wapń, sód, żelazo, fosfor oraz magnez. Zawiera aż dwa razy więcej witaminy C, niż cytryna, poza tym ma sporo witamin z grupy B, witaminy PP, A i E. Obecne są tu flawonoidy i furanokumaryny o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, moczopędnych i rozkurczających. Seler korzeniowy zawiera związek chemiczny o nazwie psoralen, czyli substancję działającą przeciwnowotworowo. Poza tym obecne w selerze flawonoidy działają przeciwutleniająco, a tym samym chronią przed rozwojem nowotworów.

Seler – właściwości dla zdrowia

Świeży korzeń selera wspiera zdrowie. Obniża poziom złego cholesterolu, który jest przyczyną rozwoju miażdżycy. Działa uspokajająco i łagodząco, więc polecany jest osobom skarżącym się na problemy z układem nerwowym, cierpiącym na obniżenie nastroju i depresje.

Seler korzeniowy przy bólach stawów

Sok świeżo wyciśnięty z tego warzywa działa odtruwająco, pomaga usuwać gromadzące się w organizmie toksyny. Pomaga również usunąć kwas moczowy, przez co łagodzi przebieg dny moczanowej oraz łagodzi bóle artretyczne.

seler - właściwości, przepisy

Fot. iStock/Seler

Obniża ciśnienie 

Regularne spożywanie selera korzeniowego przyczynia się do obniżenia nadciśnienia tętniczego. Wysoka zawartość potasu w selerze powoduje jego silne działanie moczopędne, co z kolei wpływa na zmniejszenie dokuczliwych obrzęków na ciele.

Seler na przeziębienie

Surowy korzeń selera zawiera związki o działaniu przeciwbakteryjnym, dlatego warzywo zaleca się wspomagająco przy przeziębieniu oraz infekcjach górnych dróg oddechowych, w tym przy zapaleniu płuc.

Seler na diecie – kalorie

Seler korzeniowy zawiera w 100 gramach 42 kalorie. Poza tym dostarcza w tej samej ilości 1,5 g białka, 19, 2 g węglowodanów w tym, aż 1,8 g błonnika pokarmowego i 0,3 g tłuszczu. Jest warzywem polecanym na diecie, ale najlepiej serwowanym w postaci surowej. Indeks glikemiczny selera różni się w zależności od formy podania: surowy korzeń ma niski IG – 34, natomiast ugotowany jest znacznie wyższy, wynoszący już 85. Trzeba pamiętać, że im niższy IG, tym lepiej chroni przed gwałtownymi skokami glukozy. Dzięki temu chroni przed chęcią podjadania. Poza tym warto przypomnieć, że seler  seler odtruwa organizm, wspomaga trawienie tłuszczy oraz przyspiesza metabolizm.

seler - właściwości, przepisy

Fot. iStock/seler

Seler a alergia

Niestety, mimo wielu zalet, seler jest częstym alergenem pokarmowym. Jego spożywanie, szczególnie przez osoby z nieżytem nosa wynikającym z nadwrażliwości na pyłek roślin, może spowodować reakcję alergiczną. Mogą wystąpić objawy takie jak: pokrzywka, rumień, astma, obrzęk Quinckego w obszarze błon śluzowych układu oddechowego. Szczególnie niebezpieczny jest wstrząs anafilaktyczny i obrzęk krtani, który może zagrażać życiu.

Seler – przepisy

Istnieją różne przepisy, które wykorzystają seler do stworzenia smacznych potraw. Dzięki takiej różnorodności można znaleźć wśród nich taki, który sprawi, że to korzeniowe warzywo zagości częściej na stołach. Warto spróbować delikatnej zupy krem z selera, łagodnej surówki oraz zapiekanych frytek z tego zdrowego warzywa.

Biała zupa krem z selera

Ta prosta zupa podbije serca miłośników delikatnych, kremowych dań. W dodatku jest prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna.

Zupa krem z pora

Fot. iStock

Zupa krem z selera – składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 2 spore korzenie selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 biała część pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz,
  • sól
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Zupa krem z selera – przygotowanie:

  1. Seler, ziemniaki, por, pietruszkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
  2. Przygotuj bulion warzywny lub po prostu wodę. Wrzuć warzywa do garnka i ugotuj do miękkości. Przeciśnij przez praskę czosnek, po czym wszystko zblenduj.
  3. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  4. Nałóż na talerze zupę, posyp grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Surówka z selera i jabłka

Taka surówka to smaczny dodatek do obiadów, ale można ją jeść również jako samodzielne danie.

Fot. iStock/surówka z selera

Surówka z selera i jabłka – składniki:

  • korzeń selera
  • jabłko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Surówka z selera – przygotowanie

  1. Seler i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Dodaj majonez i śmietanę, zamieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Przed podaniem włóż gotową surówkę na godzinę do lodówki.

Frytki z selera

To znakomita alternatywa dla niezdrowych, smażonych na głębokim tłuszczu frytek. Wersja przygotowana w piekarniku  z selera jest nie tylko zdrowsza, ale także smaczna. Warto choć raz się o tym przekonać.

Fot. iStock/frytki z selera

Frytki z selera – składniki:

  • korzeń selera – ilość dowolna
  • słodka papryka, tymianek lub majeranek – przyprawy do wyboru
  • olej rzepakowy

Frytki z selera – przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190ºC.
  2. Seler umyj, obierz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w słupki, tak jak zwykłe frytki.
  3. Seler wrzuć do miski, wymieszaj z łyżką oleju, obsyp wybranymi przyprawami.
  4. Ułóż frytki równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz około 35 minut do zrumienienia.

źródło:  stronazdrowia.pl , zdrowie.gazeta.pl

Dieta Zdrowie

Odchudza, chroni serce i zmniejsza obrzęki. To nie wszystkie powody, by sięgać po seler naciowy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 marca 2020
Seler naciowy - sok, koktajle, właściwości dla zdrowia
Fot. iStock/PeopleImages
 

Seler korzeniowy to warzywo charakteryzujące się specyficznym smakiem oraz zawartością wielu witamin i minerałów. Warto włączyć to warzywo do swojej codziennej diety, ponieważ seler naciowy ma wiele cennych właściwości, a sok i koktajle są smaczne oraz pożywne.

Seler korzeniowy i naciowy są ze sobą spokrewnione. Oba selery mają charakterystyczny smak i zapach, który zniechęca wiele osób, przed zjadaniem ich, a to błąd. Coraz większą popularnością cieszy się seler naciowy, jako niskokaloryczny element menu w diecie odchudzającej. Najczęściej dostępne są dwie odmiany selera naciowego:  pascal (ciężki, ciemnozielony, żyłkowaty i o zielonych liściach) oraz złocisty (bardziej żółtawy z jaśniejszymi łodygami i żółtawymi liśćmi). Wybierając warzywo trzeba zwrócić uwagę na to, by łodygi były jędrne, podatne na łamanie. Jeśli łodyga staje się elastyczna i lekko przywiędła, seler zdecydowanie nie jest już świeży.

Seler naciowy - sok, koktajle, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Seler naciowy – witaminy

Seler naciowy uprawiany był w rejonach śródziemnomorskich już od starożytności. Przed wiekami na polskich ziemiach większą popularność zdobył seler korzeniowy, od kilku lat seler naciowy cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Warzywo to ma wyrazisty, ciekawy smak, który kryje się w długich, chrupiących łodygach, którą zdobią niewielkie listki. Seler naciowy zawiera błonnik pokarmowy, witaminę E, zwaną witaminą młodości, a do tego witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy. Zawiera dwukrotnie więcej witaminy C, niż cytryna, nie brakuje tu również witaminy A, K, niewielkich ilości kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Warzywo dostarcza również minerały takie jak: wapń, potas, fosfor, cynk, magnez oraz żelazo.

Seler naciowy – właściwości 

Na odchudzanie

Seler naciowy to nieodłączny element diety odchudzającej, choć wiele osób podchodzi do niego z rezerwą, ze względu na smak. Żeby go złagodzić, po łodygi selera sięgamy z różnymi gotowymi dipami, niekoniecznie dietetycznymi, co nie pomaga schudnąć. Najzdrowsza i najmniej kaloryczna jest łodyga spożywana bez dodatków. W takiej formie dostarcza do organizmu około 7 kcal w 100 g, a to wyjątkowo niewiele, więc można go zajadać bezkarnie. Indeks glikemiczny selera naciowego niski – zaledwie 15 jednostek, więc jest zalecany osobom chorującym na cukrzycę oraz  z insulinoopornością. Poza tym skutecznie usuwa toksyny z organizmu, poprawiając funkcjonowanie metabolizmu.

Usprawnia działanie układu pokarmowego

Dzięki zawartości błonnika poprawia pracę układu pokarmowego i pozwala pozbyć się problemów z zaparciami. Zmniejsza również częstotliwość dokuczliwych objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.

Seler naciowy - sok, koktajle, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Seler naciowy kontra nowotwory

Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że chroni organizm przed rozwojem nowotworów oraz chorób układu nerwowego. Dwa badania przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois pokazują, że luteolina, silny flawonoid obecny w selerze, hamuje wzrost komórek rakowych, szczególnie w trzustce.

Zmniejsza obrzęki i zły cholesterol

Seler naciowy ma właściwości moczopędne, pozytywnie wpływa na pracę nerek, zmniejsza obrzęki oraz ciśnienie tętnicze. Zaleca się włączenie selera naciowego do diety osób cierpiących na choroby o podłożu autoimmunologicznym i psychicznym. Dzięki zawartości butyloftalidu zmniejsza ilość złego cholesterolu, przez co obniża ryzyko rozwoju miażdżycy. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Chicago pokazuje, że spożywanie zaledwie czterech łodyg selera naciowego dziennie może obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) nawet o 7 procent.

Seler naciowy – sok

Sok z selera naciowego to sposób na przemycenie większej ilości tego zdrowego warzywa do diety. Oczywiście sam sok nie pomoże schudnąć, jeśli dieta nie będzie odpowiednio zbilansowana, z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego. Aby sok był jeszcze bardziej wartościowy, seler naciowy warto połączyć z jabłkiem w równych proporcjach. Takie połączenie jest modne wśród hollywoodzkich gwiazd, które dbają o zdrowie i urodę. Sok z selera naciowego i jabłek wypity z rana na czczo, oczyszcza organizm, pozwala pozbyć się obrzęków, nawilżyć skórę, więc zalet jest sporo. A ponieważ poprawia prace jelit i przyspiesza metabolizm, jest bardzo pomocny podczas diety odchudzającej.

Seler naciowy – przepis na koktajle

Seler naciowy jest warzywem, które charakteryzuje się dość ostrym i specyficznym sakiem. Z tego powodu nie każdemu może odpowiadać samodzielnie, jednak są sposoby na to, by w smaku był łagodniejszy. Do tego można wykorzystać różne warzywa i owoce oraz seler naciowy, by stworzyć smaczne koktajle. Łączyć możemy je dowolnie, zgodnie z własnym smakiem. Do selera pasuje jabłko, marchew, szpinak, jarmuż, czy banan, pomarańcze, brzoskwinie czy kwi, które znacznie złagodzą i wzbogacą smak takiego koktajlu.

Seler naciowy - sok, koktajle, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Seler naciowy – przepis na koktajl z bananem i kiwi

To przepis dla osób, które nie przepadają za łączeniem w koktajlach samych warzyw. Warto sięgnąć po dojrzałe owoce, by nie dodawać do koktajlu cukru – będzie zdrowszy i mniej kaloryczny. Jeśli jednak musisz go dosłodzić sięgnij po miód lub stewię.

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 2 kiwi,
  • 1 banan,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie: 

Seler umyj, jeśli trzeba, usuń żyłki i pokrój na mniejsze kawałki. Kiwi i banan obierz i pokój na mniejsze części. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, dolej wodę i zblenduj do osiągnięcia gładkiej konsystencji.

Seler naciowy – przepis na koktajl ze szpinakiem i ogórkiem

Ten przepis pozwoli przygotować wyjątkowo orzeźwiając i lekki koktajl warzywny z dodatkiem jabłka, który ma wiele zalet dla zdrowia, oraz polecany jest na diecie.

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 ogórek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 garść liści szpinaku
  • łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 szklanki wody

Przygotowanie: 

Ogórek, seler i jabłko umyj i pokrój na kawałki. Wrzuć do kielicha blendera, dorzuć natkę pietruszki, wlej wodę i zblenduj. Dodaj sok z cytryny do smaku.


źródło: zdrowie.wprost.pl , stronazdrowia.pl 

Dieta Zdrowie

Pralka idealna? Szukałam, prałam i znalazłam! Historia Pani Nieprasującej

Redakcja
Redakcja
30 marca 2020
Fot. Materiały prasowe

Lubicie prasować? Muszę wam wyznać, że jestem prawdziwą mistrzynią nieprasowania od dobrych sześciu lat. Równie długo doskonale swoją umiejętność prania tak, by prasowanie wcale nie było konieczne. Zapytacie o męskie koszule – to inna bajka, na szczęście nie muszę nad nimi płakać, ale zasada jest tylko jedna,  im mniej się pogniotą w pralce, tym mniej pracy nas czeka. Z czasem odkryłam, że pralka pralce nierówna. Zaciekawione?

Pralka idealna? Szukałam, prałam i znalazłam!

Jak się domyślacie, to nie było łatwe zadanie. Miałam już okazję przetestować w swoim życiu trochę pralek (swoich, cudzych i redakcyjnych), więc poprzeczka była postawiona dość wysoko. Dlatego dziś zdradzę wam co nieco o pralce Haier z serii 39 (model HW80-BP1439). Muszę wyznać, że „kapcie spadają”, bo to małe, domowe ferrari w cenie zwyczajnego sedana.

Po pierwsze, pralka urzekła mnie obietnicą prania parowego. Po drugie posiada mój ulubiony program „15 minut” (kto zawsze zapomina o praniu w pralce i płucze trzeci raz to samo pranie – ten zrozumie) i kilkoma innymi boskimi funkcjami. Ale zacznijmy od początku.

Pralka Haier z serii 39 z funkcją prania parowego

Kiedy zobaczyłam tę informację, moje źrenice się powiększyły. Brzmi kusząco, ale od razu pomyślałam, że pralka będzie kosztowała więcej niż używany samochód – i tu czekało na mnie bardzo miłe zaskoczenie, bo model, o którym mowa kosztuje tyle, co większość popularnych pralek (rekomendowana cena: 1599 zł). Robi wrażenie, prawda?

Na czym polega funkcja prania parowego – i dlaczego jest genialna?

Funkcja prania parowego w pralkach z serii 39 to bardzo dobry sposób na oporne plamy. Ta funkcja sprawia, że detergent i para bardzo równomiernie zostają rozprowadzone po bębnie i docierają dosłownie wszędzie. Wykorzystanie pary to również ochrona tkanin – ich kształtu i koloru oraz oczywiście dużo, dużo mniej zagnieceń (jako mistrzyni nieprasowania potwierdzam, że zdecydowaną większość ubrań wystarczy strzepnąć i ładnie powiesić). A w przypadku koszul, których unikam jak ognia, ilość zagnieceń jest zdecydowania mniejsza (standardowo mierzę to ilością przekleństw podczas prasowania rękawów).

Jeśli macie wyjątkowo upartą plamę – możecie wykorzystać cykl prania intensywnego.

Dla mnie ta funkcja jest bajeczna.

Pranie antybakteryjne – dziś jeszcze bardziej przydatne

Zazwyczaj na taką opcję zwracamy uwagę, gdy mamy malutkie dziecko pod opieką. Jednak dziś, gdy z powodu pandemii dużo mocniej zwracamy uwagę na higienę. I bardzo dobrze, bo to nawyk, który wyjdzie wszystkim domownikom na zdrowie. Rzadko kiedy zwracamy uwagę na to, w jaki sposób pierzemy swoje ręczniki czy pościel – a te tekstylia są ulubioną pożywką bakterii.

Unikalna technologia firmy Haier – System Antybakteryjny ABT® (Antibacterial Treatment) usuwa aż do 99,7% szkodliwych bakterii. Bardzo praktyczna opcja.

Fot. Materiały prasowe

Czy Haier pasuje do hasła EKO?

Pasuje i to bardzo. Jest EKOnomicznie i EKOlogicznie. Przystępna cena, klasa energetyczna A+++, zminimalizowane zużycie wody.

Bęben z efektem WOW

Jeśli Haier niedostatecznie jeszcze was zaskoczył, jest jeszcze jeden szczegół: do pralki możemy  załadować nawet 8 kilogramów prania. No to jest po prostu bajka, potrzeba tylko gigantycznej suszarki na bieliznę. 🙂 A całkiem serio, właśnie to mi się bardzo podoba – mam całkiem sporo rzeczy, które nie kwalifikują się do prania w starej pralce, właśnie przez wagę. Zawsze boje się, że mokre oberwą bęben pralki. Dzięki pralkom z serii 39 domowego prania doczekały się: szydełkowany dywan, psie posłanie i piękna wyplatana (ale diabelnie ciężka) mata podłogowa. Dziękuję!

Dodatkowym plusem jest fakt, że pralka jest bardzo cicha – sąsiedzi nie będą pukać miotłą w sufit, jeśli ciut zagapicie się z wstawieniem prania – a to wszystko dzięki technologii.

Silnik inwerterowy

Brzmi prawie jak technologia kosmiczna. Co kryje się za tą nazwą? Oszczędność, wytrzymałość i cisza.

Silniki inwerterowe, zastosowane w pralkach firmy Haier, zostały wyprodukowane tak, aby były bardzo trwałe. Brak szczotek węglowych znacząco zmniejsza tarcie, co oznacza mniejsze drgania i większą oszczędność energii. Dzięki inwerterowi pralka jest tak cicha, że możesz prać nawet w nocy kiedy domownicy śpią.

Pralka posiada wyświetlacz LED, jest łatwa i intuicyjna w obsłudze.

Ode mnie szóstka z plusem! Za jakość, funkcjonalność i dostępność (między innymi dzięki rozsądnej cenie). Niech Haier zostanie ze mną już na zawsze!

Fot. Materiały prasowe

PS: Jeśli walczycie o każdy centymetr w swoim mieszkaniu, jest i wersja slim!


Recenzja powstała we współpracy z firmą Haier


Zobacz także

Jak wygląda rak piersi? Jak go wyczuć i zauważyć. To zdjęcie może uratować życie wielu kobiet

10 zmian, które zachodzą w twoim ciele, jeśli przestajesz jeść mięso

Noworoczne zasady żywieniowe. Postanowienie – zdrowsze tłuszcze w diecie, zdrowszy organizm!

Noworoczne zasady żywieniowe. Postanowienie – zdrowsze tłuszcze w diecie, zdrowszy organizm!