Kasza pęczak to popularny rodzaj kaszy jęczmiennej. Bardzo często gości na naszych stołach i nie można się temu dziwić, ponieważ kasza pęczak jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, warto po nią sięgać jak najczęściej, w różnych, smacznych przepisach.
Kasza pęczak – z czego powstaje?
Kasza pęczak powstaje z jęczmienia, więc zawiera gluten. Wyróżniamy kilka rodzajów kaszy jęczmiennej, ze względu na obróbkę:
- kasza pęczak – wytwarza się ją z jęczmienia pozbawionego łusek. Stanowi ona całe, niełamane ziarno, więc jest najmniej przetworzona i najbardziej zdrowa z kasz jęczmiennych. Zawiera najwięcej błonnika i białka;
- kasza łamana – to łamane ziarno jęczmienia oczyszczone i obłuszczone, ale niewypolerowane. Ten rodzaj kaszy również jest bogaty w składniki odżywcze;
- kasza perłowa – czyli kasza produkowana z całego ziarna jęczmienia pozbawionego łusek, wypolerowana. Można kupić także kaszę perłową pod postacią prażoną, o bardziej intensywnym smaku.
Kasza pęczak – składniki odżywcze, witaminy, kcal
Nieoczyszczona kasza pęczak zawiera sporo białka, tłuszczu i węglowodanów, oraz ponad 17 g błonnika. Dostarcza do organizmu witaminy z grupy B (B1 B2 B6), a także minerały takie jak: potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, sód, cynk, mangan, oraz miedź. Znajdują się tu także witaminy A i E oraz K.
Pęczak dostarcza wielu wartościowych składników dla organizmu. To także bardzo dobre źródło energii, choć dość kaloryczne – w 100 g kasza pęczak zawiera około 350 kalorii. Kaloriami z pęczaku nie należy się zbyt mocno przejmować, ponieważ nie zjadamy na raz dużych jego ilości. Poza tym to cenny dla zdrowia produkt, jedynie ze względu na obecność glutenu niewskazany osobom cierpiącym na celiakię. Indeks glikemiczny pęczaku jest najniższy wśród kasz i wynosi 25. Ten rodzaj kaszy polecany jest w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą, ponieważ powoduje ona bezpieczny, łagodny wzrost glikemii.
Kasza pęczak – właściwości dla zdrowia
Kasza pęczak, szczególnie nieoczyszczona, jak najmniej przetworzona, jest wartościowym źródłem energii i składników odżywczych dla organizmu. Korzystnie wpływa na zdrowie, więc warto po nią sięgać jak najczęściej.
Wspiera układ pokarmowy
Kasza pęczak bywa nieoceniona w przypadku zaparć. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika reguluje rytm wypróżnień i przyspiesza metabolizm, daje też na długo uczucie sytości, przez co niweluje potrzebę podjadania między posiłkami.
Oczyszcza organizm z toksyn
Pęczak przez przyspieszenie przepływu składników przez układ pokarmowy zapobiega zaleganiu w szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Błonnik wspiera rozwój dobrej mikroflory bakteryjnej, poprawiając tym samym odporność.
Obniża poziom złego cholesterolu we krwi
Błonnik, którego wiele w pęczaku, a dokładniej jego rozpuszczalna frakcja beta-glukan, obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Beta-glukan wykazuje działanie przeciwnowotworowe, szczególnie z profilaktyce raka jelita grubego.
Koi nerwy
Duża zawartość magnezu oraz witamin z grupy B wspiera układ nerwowy. Substancje te wyostrzają koncentrację i poprawiają procesy uczenia się, koją zszargane nerwy. Osoby narażone na długotrwały i silny stres powinny wprowadzić kaszę pęczak do swojego codziennego menu.
Wspiera układ krwionośny
Ze względu na obecność witaminy K, pęczak wzmacnia naczynia krwionośne, a wspomniany wcześniej błonnik chroni je przed działaniem złego cholesterolu.
Kasza pęczak – gotowanie
Aby ugotować kaszę pęczak w najprostszy sposób, wystarczy do trzech szklanek osolonego wrzątku wsypać szklankę kaszy. Kaszę warto przed tym przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie należy gotować na wolnym ogniu około 20 minut, a po upływie tego czasu kaszę zestawia się z ognia i zostawia w garnku pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. To cały sekret, jak powinno wyglądać gotowanie, by kasza pęczak miała idealną konsystencję. Tak ugotowaną kaszę można spożywać na różne sposoby. Doskonale smakuje ze sztuką mięsa i sosem, dobrze komponuje się z surówkami i jajkiem sadzonym. Pasuje jako wkładka do zup, zamiast ziemniaków, a nawet jako podstawa wegetariańskich kotletów.
Kasza pęczak z pieczarkami – przepis
Przepis na danie takie jak kasza pęczak z pieczarkami, cieszy się dużą popularnością. To znakomity pomysł na zdrowy i sycący obiad.
Kasza pęczak z pieczarkami – składniki:
- 1,5 szklanki kaszy pęczak
- 500 g pieczarek
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- duża cebula
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- garstka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Kasza pęczak z pieczarkami – przygotowanie:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Na patelnię z cebulą dołóż wypłukany pod bieżącą wodą pęczak, przesmaż chwilę razem. Dolej do kaszy gorący bulion. Gotuj tak długo, aż kasza wchłonie bulion.
- Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki (nie musisz ich obierać). Na osobnej patelni rozgrzej masło i uduś na nim pieczarki z odrobiną soli i pieprzu, aż zmiękną.
- Do gotowej kaszy przełóż pieczarki, dorzuć poszatkowaną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem tak jak lubisz. Całość wymieszaj przed podaniem.
Kasza pęczak – przepis na kotlety
Kotlety z kaszy pęczak to zdrowa i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. ich wykonanie wcale nie jest trudne i czasochłonne. Takie rozwiązanie zdecydowanie polubią wegetarianie i osoby na diecie odchudzającej.
Kasza pęczak – przepis na kotlety:
- 250 g kaszy pęczak
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- duży ząbek czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- łyżka posiekanego koperku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, zostaw do przestygnięcia.
- Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw je solą i pieprzem. Chwilę przesmaż razem, następnie zdejmij z ognia i ostudź.
- Chłodną kaszę włóż do miski, dodać podsmażone składniki, natkę pietruszki i koperek, wbij jajka oraz dosyp bułkę tartą. Dopraw do smaku. Składniki dobrze wymieszaj ze sobą.
- Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju na rumiano.
Serwuj kotleciki na gorąco, w towarzystwie sosu pieczarkowego i zdrowej surówki z kapusty.