Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado lub tuńczykiem. Wybierz najlepszy przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
8 kwietnia 2020
Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado, tuńczykiem - przepis
Fot. iStock
 

Jajka faszerowane są popularnym daniem na świątecznym stole. Proste w przygotowaniu, pełne smaku, bez wątpienia kojarzą się z Wielkanocą. Mnogość przepisów nie dziwi, warto z nich wybrać sprawdzone, które przypadną do gustu domownikom. Prezentujemy przepis na jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado i tuńczykiem.

Jaja faszerowane poza walorami smakowymi, są daniem pożywnym i sycącym. Już same jajka przynoszą wiele dobrego, nie bez przyczyny będąc symbolem życia.

Jajka faszerowane – co się w nich kryje?

Jajka zawierają wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. W jajku znajdziemy proteiny, witaminy A, E, D i B, minerały takie jak: cynk, wapń, fosfor, żelazo, selen. Żółtko dostarcza komplet niezbędnych aminokwasów, oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Są w nim luteina i zeaksantyna chroniące wzrok, lecytyna ważna dla pracy mózgu oraz cholina, która chroni przed rakiem piersi, miażdżycą i chorobami neurodegeneracyjnymi. Dodatkowe zalety dla zdrowia jajko zyskuje dzięki dodatkowym. Inne składniki odżywcze i witaminy będą miały jajka faszerowane pieczarkami, a inne z łososiem, awokado czy tuńczykiem.

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado, tuńczykiem - przepis

Fot. iStock

Jajka faszerowane – jak gotować jajko do faszerowania?

Przepis na jajka faszerowane wymaga, by jajka najpierw ugotować na twardo. Co prawda gotowanie zmniejsza udział cennych dla zdrowia składników w jajkach, ale nadal są one zdrowe i odżywcze, oraz przede wszystkim – smaczne. Rzecz się wydaje oczywista, jednak warto przypomnieć zasady, dzięki którym ugotujemy idealne jajko na twardo. Aby były jajka były idealne do faszerowania, gotujemy je równo 8 minut, wkładając je do gotującej się wody. Takie gotowanie powoduje, że jajo zachowuje większość składników odżywczych. Jajka na twardo nie powinny być we wrzątku dłużej niż 10 minut, bo tracą składniki odżywcze i w dodatku żółtka przybierają sinawy kolor z zewnątrz. Teraz, gdy jajka są już gotowe, można zabrać się za ich faszerowanie.

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką – przepis

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką to przepis, który już się pojawił w naszym serwisie, w związku z Wielkanocą. Przypominamy go, ponieważ jest prosty w przygotowaniu, a połączenie jajka, pieczarek i szynki gwarantuje fantastyczny smak. jajek w takim wydaniu nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole.

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado, tuńczykiem - przepis

Fot. iStock

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką – składniki:

  • 8 jaj
  • 20 dag szynki
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • masło
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Jaja faszerowane pieczarkami i szynką – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo i przekrój na pół, wyjmij żółtka.
  2. Cebulę pokrój i podsmaż na maśle wraz z drobno posiekanymi pieczarkami.
  3. Żółtka z jajek utrzyj razem z drobno pokrojoną szynką, dodaj pieczarki z cebulą i chrzanem, dopraw do smaku.
  4. Gotową pastą nadziej białka z jajek.
  5. Udekoruj pietruszką.

Jajka faszerowane łososiem wędzonym

Łosoś to ryba, po którą sięgamy bardzo chętnie. Jej wędzone mięso jest delikatne i łagodne w smaku, aromatyczne, więc doskonale pasuje do jajek. Ten przepis na jaja faszerowane łososiem wędzonym jest równie prosty w  przygotowaniu, jak poprzedni. Niewiele czasu potrzeba, by wyczarować z prostych składników iście królewskie danie.

Jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado, tuńczykiem - przepis

Deviled Eggs with caviar, salmon, pickles and white wine with flowers and ocean on the background

Jajka faszerowane łososiem wędzonym: składniki

  • 8 jajek
  • kilka plasterków łososia wędzonego
  • dwa korniszony lub ogórki kiszone
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i czarny pieprz mielony do smaku
  • pietruszka lub koperek do ozdoby.

Jajka faszerowane łososiem wędzonym: przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół, żółtka wyjmij.
  2. Korniszony pokrój drobno, łososia posiekaj.
  3. Żółtka rozetrzyj widelcem z majonezem, dodaj drobno posiekany szczypiorek, dorzuć korniszony (kiszone) i łososia, dopraw solą, pieprzem.
  4. Pastą z żółtek z łososiem i ogórkiem nafaszeruj białka, połóż na wierzch odrobinę majonezu i połóż pietruszkę lub koperek dla ozdoby.

Jajka faszerowane awokado

Jaja faszerowane awokado to strzał w dziesiątkę dla osób, które szczególnie przepadają za tym „maślanym” owocem. Awokado obfituje w witaminy A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Zawiera wapń, potas i fosfor, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), oraz błonnik. W połączeniu z jajkiem powstaje smaczna bomba odżywcza.

Fot. iStock

Jajka faszerowane awokado – składniki:

  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • świeża kolendra lub pietruszka
  • odrobina słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Jajka faszerowane awokado – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, przekrój je na pół, wyjmij żółtka
  2. Do żółtek dołóż majonez i rozgnieć widelcem lub zblenduj.
  3. Awokado przekrój i obierz, skrop je sokiem z cytryny, żeby zachowało jasny kolor. Pół awokado rozdrobnij widelcem. Drugą połowę poszatkuj na cząstki do dekoracji.
  4. Żółtka zblenduj z awokado, dodaj sól, pieprz, paprykę.
  5. Jajka napełnij farszem, połóż na wierzch kawałki awokado i ozdób natką kolendry lub pietruszki.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jaja faszerowane tuńczykiem to danie, które jest powszechnie znane i lubiane. Taka przystawka często pojawia się podczas różnych imprez, i szybko znika. Dzięki tuńczykowi oraz warzywom konserwowym, smak jest wyrazisty i nie do podrobienia.

Fot. iStock

Jajka faszerowane tuńczykiem – składniki:

  • 8 średnich jajek
  • puszka tuńczyka
  • trzy kawałki papryki konserwowej lub świeżej
  • 2 ogórki konserwowe
  • cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Jajka faszerowane tuńczykiem – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka.
  2. Żółtka rozgnieć widelcem.
  3. Tuńczyka odcedź i rozdrobnij, cebulę, paprykę i ogórki pokrój na drobną kostkę. Warzywa i tuńczyka dodaj do żółtek, wymieszaj. Dodaj majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem, wymieszać.
  4. Farsz przełóż do białek, udekoruj majonezem i posiekanym szczypiorkiem.

Powyższe przepisy na jajka z różnym farszem są łatwe w wykonaniu i także można je modyfikować. Nie zawsze trzeba sztywno trzymać się przepisu, delikatnie zmieniając rodzaj lub ilość składników tak, by danie smakowało jeszcze lepiej.


źródło:  www.kwestiasmaku.com

Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Przepis na Wielkanocny Mazurek (dla leniwych)

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
8 kwietnia 2020
Wielkanocny mazurek przepis
Fot. iStock
 

Przepis na Mazurek wielkanocny (dla leniwych), czyli najbardziej efektowne i najprostsze wielkanocne ciasto świata! Za tradycyjnym i pięknym mazurkiem kryje się kruche ciasto i masa kajmakowa. No i oczywiście duuuużo pysznych bakalii.

Specjalnie dla was, zgodnie z obietnicą, mazurek dla leniwych, czyli prosty przepis na ciasto i sprawdzona, gotowa masa krówkowa (kajmakowa, czekoladowa i każda inna ulubiona) – w tym roku nasze ciasto będzie nas relaksować, gdy będziemy podjadać migdały i układać z nich dekorację na górze. Do dzieła!

Mazurek wielkanocny – przepis

Przepis na kruche ciasto

Czyli nasz spód mazurka.

Składniki:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg masła (można użyć masła roślinnego do pieczenia, ale z tym”prawdziwym” smak jest niepowtarzalny, zaszalejcie)
  • 4 żółtka

Tak, to wszystko. Wyrabiamy w misce. Najlepiej przed rozwałkowanie wstawić ciasto na 15-20 min do lodówki, nie będzie się przyklejało do blachy.

Ciasto rozkładamy na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, aby urosło równomiernie warto nakłuwać je gęsto widelcem. Grubość ciasta nie powinna przekraczać ok. 1 cm, tym razem ciasto będzie tylko dodatkiem niezbędnym do zaserwowania pyszności na górze 😉 . Gdy ciasto jest już rozwałkowane na brzegach formujemy obramowanie (można pokusić się o artystyczne plecionki lub przygnieść ciasto do brzegu blaszki).

Wskazówka:

Aby ciasto wyrosło równe i piękne jak z obrazka, ponakłuwaj je widelcem! Jak na poniższym zdjęciu:

Przepis na kruche ciasto

Fot. iStock

Pieczemy ok 15-20 min w temperaturze 175-180 stopni Celsjusza – aż do zrumienia ciasta.

mazurek z kajmakiem

Dobra wiadomość – możesz zamrozić część ciasta i gdy najdzie cię ochota na maślane ciastka wykorzystać już gotowe!

Możesz również skorzystać z wersji bardzo, bardzo dla leniwych i kupić zwykłe ciasto kruche w sklepie za ok 6-10 zł, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na podjadanie bakalii 🙂 .

Po upieczeniu czekamy aż ciasto wystygnie, wyciągamy je z blaszki.

Mazurek wielkanocny z kajmakiem

Na górę nakładamy naszą ulubioną masę kajmakową. Możecie kupić je praktycznie w każdym sklepie.

Potem już wystarczy zacząć dekorowanie – czyli najprzyjemniejszą część pieczenia. Wystarczy odrobina wyobraźni. Pamiętajcie, że najpiękniejsze bazie i kwiaty robi się z płatków migdałowych :). Zobaczcie kilka dekoracyjnych pomysłów.

Mazurek wielkanocny – jak dekorować?

1. Użyj masy kajmakowej i udekoruj mazurka bakaliami.

 

Mazurek Wielkanocny przepis, mazurek z kajmakiem

Mazurek Wielkanocny przepis, mazurek z kajmakiem / Fot. iStock

2. Możesz ułożyć z nich piękne wzory. Użyj polewy lub ulubionych dodatków.

Mazurek Wielkanocny przepisy

Fot. iStock

3. Możesz udekorować mazurka czekoladą lub innymi słodyczami, a nawet suszonych czy kandyzowanych owoców.

Mazurek z kajmakiem

Fot. iStock

mazurek z kajmakiem

Fot. iStock

4. Masę kajmakową możesz zastąpić klasyczny lukrem lub polewą albo masą do przekładania wafli.  Za dekorację mogą posłużyć cukrowe jajeczka

Fot. iStock

Fot. iStock

FB/ohmepl

 


Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Dlaczego nie powinniśmy gonić za tymi, których kochamy? To się nigdy nie uda, jeśli on nie chce się zaangażować

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
8 kwietnia 2020
Odejść czy zostać? Są tylko cztery scenariusze życia po zdradzie...
Fot. iStock

Pewnie wszyscy znamy kogoś, kto „nie nadaje się do związku”. Może funkcjonować przez jakiś czas w bliższej relacji z ukochaną osobą, ale nie planuje wspólnej przyszłości, żyje z dnia na dzień. Z reguły takie relacje kończą się rozstaniem. Dlaczego? Bo w każdym związku przychodzi moment, w którym trzeba podjąć decyzję „co dalej?”. Czy żyjemy tak jak dotychczas, zachowując swoją przestrzeń, wracając do siebie wtedy, kiedy tego potrzebujemy, czy decydujemy się zbudować razem coś więcej?

Zaangażowanie w związek pojawia się naturalnie i nie wymusimy go. Jeśli nasze oczekiwania wobec relacji są inne, jeśli liczymy na coś, co nigdy nie nastąpi – czy jest sens walczyć za wszelką cenę? Zastanów się więc dobrze, czego oczekujesz od związku i jakie są oczekiwania twojego partnera.

Beata jest z Tomkiem od trzech lat. Widują się regularnie, pomieszkują ze sobą – raz u niego, raz u niej. Mają wspólnych znajomych, poznali również swoich rodziców. Dobrze się rozumieją, kochają. Tematów do rozmów nigdy im nie brakowało, a wspólne podróże to po prostu bajka.

Wszystko zaczęło psuć się na początku roku, kiedy Beata spytała Tomka wprost, kiedy kupią razem mieszkanie i zaczną planować wspólne życie na serio. Dom, rodzina, może małżeństwo. Tomek powiedział „nie”. Ale nie powiedział też, że już jej nie kocha, że ma dość, że chce się rozstać. On po prostu nie chce zaangażować się bardziej.

Czy nie rozmawiali o wspólnej przyszłości wcześniej? Owszem. Ale Tomek powiedział podczas jednej z takich rozmów Beacie wprost: „Jeżeli liczysz na małżeństwo, to nigdy nie nastąpi, pamiętaj o tym. Małżeństwo jest mi zupełnie niepotrzebne”. Przyjęła to do wiadomości, ale w duszy myślała, że kiedy wspólnie zamieszkają, coś się zmieni. Że Tomek zobaczy, jak im razem dobrze, zachłyśnie się tą miłością, partnerstwem, poczuciem bezpieczeństwa. Nic takiego nie nastąpiło. Beata jest coraz bardziej zniecierpliwiona, a Tomek coraz bardziej unika „trudnego tematu”. Po co zmieniać coś, co przecież świetnie funkcjonuje? Przecież są szczęśliwi?

Ona chce następnego kroku, zmian, jasnego kierunku dla ich związku. Jakiegoś planu na dalsze lata. Oboje są po 30-tce, oboje odłożyli trochę pieniędzy. Można byłoby je zainwestować. Zbudować wymarzony segment z ogródkiem. Z urlopu wracać w jedno, to samo miejsce. Ale to są jej marzenia. On ich nie podziela. Nie chce, by Beata cierpiała i jednocześnie nie chce jej stracić. Dlatego odkłada rozmowę o tym „co dalej” w nieskończoność.

To, że nie chce się zaangażować, nie znaczy, że nie kocha. Kocha, ale nigdy nie będzie spełniony w tradycyjnym związku. Może to kwestia deficytów poczucia bezpieczeństwa w dzieciństwie, może innej traumy, której nie jesteśmy w stanie zidentyfikować. Jakakolwiek byłaby przyczyna – nie jesteś psychologiem, nie „naprawisz” partnera. Nie zarzucaj też sobie, i nie planuj, że „teraz to mu pokażesz, co stracił”. On nie funkcjonuje tak, jak ty, nie operuje tymi samymi kategoriami. Prawdopodobnie nigdy nie byłby szczęśliwy w małżeństwie, z dziećmi, w domu z ogródkiem i niedzielnym obiadem z domowym ciastem. Osobista przestrzeń i wolność są dla niego najważniejsze.  Zastanów się, czy dasz radę na niego czekać, wiedząc, że wymarzony moment, w którym „on w końcu zaczyna rozumieć” może nigdy nie nastąpić.

Nie gońmy za tych, których kochamy, jeśli podejrzewamy, że oni nigdy się nie zaangażują. Skupmy się na realizacji naszych marzeń, celów życiowych. Bo pewnego dnia obudzimy się z niczym.


Zobacz także

Inka z polskiego sadu – przepis na kawę pachnącą jabłkami

Bakaliowe podróże – propozycje śniadań z różnych stron świata

Bakaliowe podróże – propozycje śniadań z różnych stron świata

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym