Picie wina jest tak stare jak świat, no, prawie ;). Ludzie polubili je od razu i ta miłość trwa już około osiem tysięcy lat. W całej historii wino było używane podczas uroczystości, ceremonii religijnych, do uzdrawiania i pocieszania osób starszych. Nie brakuje również peanów nad jego zastosowaniem dla poprawy zdrowia Więc, co dzieje się z twoim ciałem, kiedy wypijasz kieliszek wina?
Badania wykazały, że umiarkowane picie od jednej do dwóch lampek dziennie dobrego wina ma pozytywny wpływ na zdrowie. Nacisk kładziony jest na umiarkowane spożycia! Wino, jak każdy alkohol, może doprowadzić do uzależnienia i negatywnych konsekwencji picia. Lekarze zalecają, aby nie przesadzać z tym ulubionym napojem. Nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do chorób i innych problemów zdrowotnych.
Czternaście potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających z picia wina
Uważa się, że picie wina zapewnia niezliczone korzyści dla organizmu. Ale czy powinieneś pić wino czerwone czy białe?
Czerwone wino jest zdrowsze, ponieważ w procesie fermentacji czerwonych winogron pozostawia się skórki. W przypadku odmiany białej, proces fermentacji nie obejmuje skórek winogron. Te z kolei zawierają przeciwutleniacze, które chronią twoje komórki. Oto lista potencjalnych korzyści zdrowotnych, które czekają na nas w kieliszku wina:
Poprawa zdrowia serca
Picie wina pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia jakiejkolwiek choroby sercowo-naczyniowej lub zawału serca. Osoby pijące słabo lub w ogóle nie pijące wina, częściej umierają przedwcześnie niż osoby pijące umiarkowanie. Częściowo wynika to ze zdolności wina do rozszerzania tętnic i zwiększania przepływu krwi. To rozszerzenie zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi lub uszkodzenia serca.
Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
Wino ma właściwości zwalczające raka, to dzięki bogactwu przeciwutleniaczy. Niektórzy badacze sugerują, że picie umiarkowanej ilości wina spowolni rozwój określonych typów komórek rakowych. Może to wynikać z tego, że ten sfermentowany sok zawiera fenole, które spowalniają wzrost raka prostaty i raka wątroby.
Obniża poziom cholesterolu
Wino podnosi poziom HDL (dobrego cholesterolu) i blokuje LDL (zły cholesterol), który powoduje uszkodzenie wyściółki tętnic. Uważa się, że picie wina może zwiększyć HDL nawet o pięć do piętnastu procent.
Walczy z osteoporozą
Osteoporoza powoduje osłabienie i demineralizację kości, czyniąc je kruchymi i słabymi. Niektóre badania sugerują, że umiarkowane picie czerwonego wina wzmacnia mineralizację kości zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Dba o zdrowie mózgu
Badania wykazały, że picie czerwonego wina w połączeniu ze zdrową dietą, taką jak dieta śródziemnomorska, może spowolnić choroby neurologiczne związane z wiekiem (takie jak choroba Parkinsona i Alzheimera).
Pomaga kontrolować masę ciała
Niektórzy badacze sugerują, że picie wina może pomóc kontrolować wagę. Niestety wyniki nie dają pewności, ale warto o tym wspomnieć. Uważa się również, że winko może pomóc spalić dodatkowe kalorie. To myślenie zostało ostatnio zakwestionowane. Wciąż odkrywana jest pełna wiedza na temat wina i kontroli wagi.
Za każdym razem, gdy pijesz alkohol, przyjmujesz dodatkowe kalorie. Przeciętna szklanka czerwonego zawiera około 125 kalorii jedną lampkę. Podczas gdy przeciętny kieliszek białego wina ma około 120 kalorii. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z alkoholu na diecie, wino jest najrozsądniejszą i najzdrowszą opcją.
Zwalcza infekcje
Uważa się, że picie jednego kieliszka wina dziennie, pomaga organizmowi zwalczać infekcje, zwłaszcza te w jelitach.
Helicobacter pylori to bakteria wywołująca zapalenie błony śluzowej żołądka, problemy żołądkowe i wrzody. Wino chroni jelita przed tego typu bakteriami. Może również pomóc chronić jelita przed salmonellą, czy zanieczyszczeniem żywności.
Obniża poziom cukru we krwi
Uważa się, że kobiety przed menopauzą, które piją co najmniej dwa kieliszki wina dziennie, są mniej podatne na cukrzycę typu 2. Pomaga również w kontroli glikemii i pomaga w walce z insulinoopornością.
Wydłuża życie (podobno)
Picie wina pomaga dłużej żyć, zwłaszcza jeśli stosujesz zdrową dietę śródziemnomorską z dużą ilością warzyw, owoców i ryb, orzechów i produktów pełnoziarnistych.
Pomaga poczuć się szczęśliwszym
Umiarkowane picie wina poprawia ogólny nastrój i samopoczucie. Wiedzieli o tym nawet starożytni. Chyba każdy z nas doświadczył tego działania, 😉
Wino poprawia wzrok
Wino zawiera resweratrol, który pochodzi ze skórki winogron używanych do produkcji wina. Czerwone wino zawiera więcej resweratrolu niż białe. Resweratrol może zapobiegać utracie wzroku. Zmniejsza stany zapalne i stres oksydacyjny, co wpływa na równowagę wolnych rodników i przeciwutleniaczy w organizmie. Może pomóc w walce z powszechną utratą wzroku, zwłaszcza w podeszłym wieku.
Pomoże w przypadku takich chorób, jak:
- Jaskra
- Zaćma
- Zwyrodnienie plamki żółtej
- Retinopatia cukrzycowa
Zmniejsza ryzyko udaru
Umiarkowane picie może zapobiec powstawaniu zakrzepów krwi, ponieważ wino jest naturalnym środkiem rozrzedzającym. Fenole i resweratrol działają, jako rozcieńczalnik.
Poprawia kondycję skóry
Wino zawiera wiele przeciwutleniaczy, które mogą wspomóc twoją skórę, spowalniając rozwój bakterii trądzikowych. Przeciwutleniacze działają odmładzająco na skórę, sprawiając, że jest jaśniejsza i bardziej elastyczna. Picie wina stymuluje również przepływ krwi, czyli poprawia krążenie, co może zapobiegać powstawaniu zmarszczek.
Chroni zęby
Wierz lub nie, picie sfermentowanego soku winogronowego może pomóc w walce z bakteriami znajdującymi się w jamie ustnej. Polifenole w winie spowalniają bakterie powodujące próchnicę i odpowiedzialne za powstawanie płytki nazębnej. Oczywiście