Wiosna to nowość, przypływ energii i odrodzenie. Po zimowych miesiącach każdy z nas marzy o tym, by poczuć się lekko i świeżo, zrobić porządki wokół siebie i… w sobie. Jeśli czujesz się zmęczona i apatyczna, masz problemy z zaparciami, twoja skóra woła o pomoc, a bóle głowy wykańczają i nie dają spać, to wiosenny detoks jest właśnie dla ciebie!
Planujesz wiosenny detoks? Poznaj TOP 10 produktów oczyszczających!
Autor: Agnieszka Dyniakowska1/12 Czym jest detoks?
Detoks to inaczej oczyszczanie organizmu z nagromadzonych w nim toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Zaraz, zaraz, skąd te toksyny?! Nieodpowiednia dieta, zanieczyszczenia powietrza, chemiczne substancje znajdujące się w produktach spożywczych i kosmetykach – właśnie stąd. Do tego dochodzi nadmierne używanie cukru, kawy, tytoniu, przetworzonych pokarmów – one wszystkie zostawiają w naszym organizmie ślad.
Do detoksu należy się odpowiednio przygotować powoli rezygnując z cukru, kawy, papierosów i alkoholu i wprowadzając coraz więcej produktów jak najmniej przetworzonych i naturalnych. Na oczyszczanie powinnyśmy przeznaczyć minimum trzy dni, podczas których, nasze menu będzie zawierać pokarmy ułatwiające usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu – poznajcie zatem naszą oczyszczająca dziesiątkę i zaplanujcie swój wiosenny detoks!
2/12 Woda
Woda jest głównym budulcem naszego organizmu, pomaga w usuwaniu toksyn, filtruje nerki, a także nawadnia nasz organizm od wewnątrz. Jeśli pijesz jej za mało, możesz uskarżać się na bóle głowy, uczucie zmęczenia, suchą skórę lub zaparcia. Pamiętaj – dwa litry wody dziennie to podstawa!
3/12 Cytryna
Choć z natury kwaśna, na nasz organizm działa zasadowo i wspaniale pomaga w jego oczyszczaniu. Dostarcza witaminy C, usprawnia trawienie i dodaje energii. Wypij na dzień dobry ciepłą wodę z sokiem z połowy cytryny, a kawa będzie ci niepotrzebna!
4/12 Jabłka
Owoce te są bogate zarówno w błonnik nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny (pektyna), dzięki którym chłonie toksyny niczym gąbka i wymiata je z naszego organizmu poprzez układ trawienny. Ponadto jabłka pomagają obniżać poziom cholesterolu i zawierają antyoksydanty – witaminę C oraz kwercetynę, które walczą z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi m.in. za przyspieszenie procesu starzenia i wywoływanie niektórych chorób. Jedno jabłko dziennie sprawi, że będziesz nie tylko zdrowa, ale też i piękna!
5/12 Zielona herbata
O zaletach zielonej herbaty można by pisać wiele – reguluje procesy trawienne, wspomaga metabolizm wątrobowy, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, wymiata wolne rodniki. Zawiera cenne dla nas przeciwutleniacze, może też działać zbawiennie na poziom cholesterolu, układ krążenia i działać antynowotworowo.
6/12 Buraki
To prawdziwi mistrzowie detoksu. Buraki najlepiej ze wszystkich warzyw oczyszczają wątrobę z toksyn i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu. Są bogate w kwas foliowy, potas i błonnik oraz rzadko spotykane pierwiastki – rubid i cez. Betanina, odpowiedzialna za czerwoną barwę buraków, działa przeciwzapalne, antyoksydacyjne i oczyszczająco. No i dla budżetu nie będą wielkim wydatkiem – w końcu są tanie jak… barszcz!
7/12 Kapusta
Najlepiej sięgać po tę w wersji kiszonej – zawiera mnóstwo witaminy C oraz witamin z grupy B, które działają dotleniająco na nasz organizm. Ponadto kapusta kiszona to naturalny probiotyk, który dba o odpowiednia florę bakteryjna naszych jelit i pobudza do pracy układ trawienny. Przy problemach z zaparciami warto sięgać po sok z kiszonej kapusty.
8/12 Kasza jaglana
Królowa kasz poleca się na detoks! Popularna już jaglanka to źródło witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Jest bogata w białko, lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Kasza jaglana ma właściwości zasadowe, pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, działa także odśluzowująco – przy katarze i mokrym kaszlu jest niezastąpionym wsparciem.
9/12 Natka pietruszki
Zawarty w niej zielony barwnik – chlorofil – bardzo pomaga w usuwaniu toksyn i oczyszczaniu organizmu. Natka to także bomba witaminy C, kwasu foliowego i beta -karotenu. Dodaj ja do sałatek, gulaszu, zupy albo koktajlu – polecamy taki z kiwi, jabłkiem i sokiem z cytryny. Pycha!
10/12 Migdały
Nazywane są czasami najlepszymi z orzechów. W ponad 2o procentach składają się z białka, zawierają witaminę E oraz witaminę B2. Ich spożywanie działa na poprawę naszego nastroju, poprawia wygląd skóry, a nawet wpływa na nasze libido! Ponadto migdały regulują poziom insuliny i złego cholesterolu we krwi, a w czasie ciąży mogą być pomocne w łagodzeniu nudności.
11/12 Siemię lniane
Nasze rodzime superfood. Siemię lniane jest bogate w rozpuszczalny błonnik, który daje nam na długo uczucie sytości, a także usuwa toksyny nagromadzone w jelitach. Jest doskonałym prebiotykiem, wpływa na odbudowę jelit i pobudza ich perystaltykę. Spowalnia uwalnianie się cukrów do jelit, dzięki czemu bakterie mają mniej pokarmu i mnożą się wolniej. Siemię zawiera lignany – silne antyutleniacze, które usuwają wolne rodniki, a także pełno kwasów Omega-3. Najlepiej kupować to w ziarenkach i mielić bezpośrednio przed spożyciem.
12/12 Imbir
Większości kojarzy się ze środkiem na przeziębienia, ale ma znacznie więcej dobrych właściwości. Ułatwia trawienie i łagodzi wzdęcia, chroni przed tworzeniem się zakrzepów, działa przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie i oczyszczająco. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący”, ponieważ rozgrzewa, przyspiesza krążenie krwi i działa jak afrodyzjak.
Na podstawie: www.poradnikzdrowie.pl www.stressfree.pl