Go to content

Antygrypina – 3 popularne przepisy, czyli jak domowymi sposobami nie dać się grypie

Moi synowie wrócili ze szkoły do domu od drzwi krzycząc: „Wracaliśmy już w odpiętych kurtkach!”. Oho, czyli czas uważać – na szkliste oczy, czerwone poliki – każda z nas wie, jak rozpoznać pierwsze objawy przeziębienia u swoich dzieci, ale też u siebie.

Cóż wiosna coraz bliżej, za to sezon grypowy zbiera swoje żniwo, bo okres przejściowy to częsty czas zachorowań. Jak się przed tym ustrzec. Jak zawsze najważniejsza jest profilaktyka, czyli poprawa naszej odporności. A jakie są na to najlepsze i najprostsze sposoby? Oczywiście, że domowe.

Oto trzy przepisy na antygrypinę, które sprawdzą się w każdym domu i smakują całej rodzinie.

1. z czosnkiem i miodem

Składniki: 5 ząbków czosnku, sok z jednej cytryny, miód do smaku, szklanka schłodzonej przegotowanej wody.

Czosnek siekamy drobno, zalewamy sokiem cytryny i dodajemy miód do smaku. Warto sprawdzić po zalaniu wodą smak domowego syropu i dowolnie dodać miodu lub soku z cytryny. Całość odstawić w chłodne i ciemne miejsce, można częstować rodzinę już po 8 godzinach. Uwaga najlepiej w porach wieczornych ze względy na intensywny zapach i smak czosnku.

2. z grejpfrutem i cytryną

Składniki: ząbek czosnku, mała cytryna, grejpfrut, łyżki miodu, 800 ml wody.

Czosnek siekamy, grejpfruta obieramy ze skórki kroimy drobno zostawiając pestki, cytrynę obieramy i kroimy, ale bez pestek. Całość miksujemy, dodajemy miód, zalewamy wodą i taki koktajl można podawać od razu – na zimno lub na ciepło (podgrzany maks. do temperatury 50 stopni)

3. z pomarańczami i imbirem

Składniki: 4 pomarańcze, 3 cytryny,  4 cm imbiru, pół litra miodu płynnego.

Cytrusy myjemy dokładnie i kroimy ze skórką pozbywając się pestek, imbir obieramy ze skóry i drobno siekamy, całość zalewamy miodem i miksujemy. Tak przygotowaną miksturę o konsystencji dżemu zamykamy w słoikach. Może być spożywana sama, ale nadaje się świetnie jako dodatek do herbaty, czy naleśników.

Polecamy każdą z receptur. Cytrusy są źródłem witaminy C, imbir działa rozgrzewająco i tak jak miód – antybakteryjnie, czosnek to naturalny antybiotyk. Naprawdę warto wypróbować jeden z przepisów, by zadbać o zdrowie swoje i najbliższych.