Sos śmietanowy to prosty w przygotowaniu dodatek, który nadaje głębię smaku wielu potrawom. Znakomity sos śmietanowy sprawdzi się do makaronu, a także do kurczaka czy pizzy. Wystarczy wykorzystać sprawdzony przepis, by zaserwować znane dania w nowy sposób.
Sos śmietanowy ma specyficzny, głęboki smak, za którym przepada wiele osób. W zależności od dodatków, ten uniwersalny sos może nadawać różnym potrawom nowe, smaczniejsze oblicza. Powinny na niego jednak uważać osoby na diecie, ponieważ sos śmietanowy jest prawdziwą bombą kaloryczną.
Sos śmietanowy ze szpinakiem do makaronu
Ten prosty sos fantastycznie komponuje się z makaronem, tworząc z nim pyszne i bardzo sycące danie. Dodatek szpinaku podnosi jego walory, nie tylko smakowe – szpinak to skarbnica witamin i minerałów, których nie powinno brakować w zdrowej diecie. Zajadając się nim pamiętajcie jednak o kaloriach ze śmietany, których nadmiar nie posłuży zdrowiu.
Przepis nas sos śmietanowy ze szpinakiem do makaronu
Składniki:
- 250 g świeżych liści szpinaku (opakowanie)
- cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 200 ml śmietanki 36%
- 3 żółtka jaj
- sól
- pieprz
- dowolny makaron
Przygotowanie:
- Wstaw wodę na makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym samym czasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
- Cebulę poszatkuj, czosnek pokrój w plasterki i przesmaż chwilę na patelni.
- Po chwili wrzuć umyte i pozbawione twardych łodyżek liście szpinaku, dodaj sól, pieprz, smaż 2-3 minuty do czasu, aż szpinak zmięknie.
- Zmniejsz ogień pod patelnią i dolej śmietankę zmieszaną z surowymi żółtkami jaj. Ciągle mieszając poczekaj aż się zagotuje i od razu wyłącz.
- Od razu polej sosem gorący makaron, posyp z wierzchu świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sos śmietanowy do kurczaka z brokułami
Ten przepis sprawdza się jako dodatek podkręcający smak piersi z kurczaka. Sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do makaronu lub ryżu.
Sos śmietanowy do kurczaka – przepis
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 0.5 kg piersi z kurczaka
- śmietana 18% (400 ml)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Brokuł umyj i podziel na małe różyczki. Zagotuj osoloną wodę w garnku, wrzuć różyczki na wrzątek i gotuj ok. 5 minut. Przelej je na durszlak i zahartuj zimną wodą.
- Piersi z kurczaka pokrój na kawałeczki, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni, smaż na nim kawałki piersi, do chwili ich usmażenia. Wrzuć na patelnię różyczki brokuła, chwilę razem podsmaż. Zmniejsz ogień pod patelnią i wlej śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy śmietana zacznie wrzeć, zdejmij całość z ognia.
Sos śmietanowy do pizzy
Pizza bez sosu jest dla wielu osób rzeczą wprost trudną do wyobrażenia. Miłośnicy pizzy dzielą się na wielbicieli sosów pomidorowych, oraz śmietanowych, ze sporą zawartością czosnku. Sos śmietanowy do pizzy, przygotowywany na zimno, wymaga tylko kilku prostych składników i dosłownie minuty, by stworzyć wyrazistą w smaku kompozycję. Aby sos nieco odchudzić, zamiast śmietany można wykorzystać jogurt naturalny, choć wtedy trudno będzie ten dodatek nazwać sosem śmietanowym.
Sos śmietanowy do pizzy – przepis
Składniki:
- duża śmietana 12%
- łyżka majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie – bazylia, oregano, tymianek
Przygotowanie:
Śmietanę zmieszaj z majonezem, wyciśnij czosnek, dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy. Wymieszaj i włóż do lodówki na jakiś czas, by się schłodził. Tak przygotowany prosty sos śmietanowy możesz serwować na pizzę i różne zapiekanki.
Sos śmietanowo-pieczarkowy
Ten sos śmietanowy rewelacyjnie smakuje serwowany do mięs, gotowanych/pieczonych ziemniaków oraz dań stworzonych na ich bazie – klusek śląskich i kopytek. Nie wymaga wiele zaangażowania i czasu, wystarczy kwadrans, by sos śmietanowy z pieczarkami gotowy był do podania.
Sos śmietanow0-pieczarkowy – przepis
Składniki:
- 500g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- szklanka śmietany kremówki
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Obierz czosnek i drobniutko poszatkuj lub wyciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dorzuć pieczarki. Duś wszystko kilka minut, aż pieczarki puszczą sok. Następnie dorzuć czosnek i śmietanę, dopraw solą i pieprzem, duś na minimalnym ogniu kilka minut do miękkości pieczarek. Natkę pietruszki posiekaj tak, by mniej więcej było jej na łyżce stołowej.
- Sosem polej danie i posyp poszatkowaną natką pietruszki.