Kuchnia Lifestyle

Zapiekanka gołąbkowa

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
3 listopada 2015
 

Zapiekanka ta powstała trochę z mojego lenistwa. No dobra, wyłącznie z mojego lenistwa! Od pewnego czasu chodził za mną smak gołąbków, ale przerażała mnie myśl o zawijaniu osobno każdego liścia kapusty z farszem. Poszłam na łatwiznę tworząc tę o to zapiekankę. Smakuje niemalże identycznie jak tradycyjne gołąbki, a wymaga o połowę mniej pracy. Proponuję podanie jej z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Składniki:

– Mięso mielone 500 gram
– Ryż 3 torebki
– Cebula 1 szt.
– Grzyby suszone 4 szt.
– Kapusta 1 mała główka
– Czosnek 3 ząbki
– Bulion 0,5 l
– Pieprz czarny mielony
– Pieprz ziołowy
– Sól
– Tymianek

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Suszone grzyby gotujemy do miękkości i odcedzamy. Po ugotowaniu kroimy je w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Grzyby oraz cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy na rumiano. Zdejmujemy z ognia, aby przestygło.

3. Do dużej miski wsypujemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę i grzyby, surowe mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy.

4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej kapustę (wcześniej wykrawamy z niej głąb). Po kilku minutach obrywamy z kapusty wierzchnie liście, które już zmiękły. Powtarzamy tę czynność, aż obierzemy wszystkie liście.

5. Dno garnka żaroodpornego wykładamy grubo liśćmi kapusty, kładziemy na to połowę farszu, przykrywamy kolejną warstwą kapusty i wykładamy pozostałą część farszu. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wlewamy bulion. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok. 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.

 


Kuchnia Lifestyle

Chałka drożdżowa

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
7 listopada 2015
 

Patrząc na to zdjęcie, nadal czuję jej zapach i smak. Niesamowicie smakuje z kubkiem mleka. Można  ją zjeść na śniadanie w jesienny, ponury i zimny poranek, pokrojoną na kromki i posmarowaną ulubionym dżemem lub nutellą. Gwarantuję poprawę humoru na cały dzień! Mam w głowie milion pomysłów na zjedzenie jej! Ostrzegam tylko, że zjedzenie chałki silnie uzależnia. 

Składniki:

– Margaryna roztopiona 100 gram
– Mąka pszenna 500 gram
– Drożdże instant 1 opakowanie
– Cukier wanilinowy 3 łyżeczki
– Cukier 160 gram
– Jajko 1 szt.
– Woda ciepła 250 ml
– Szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Wszystko mieszamy ze sobą.

2. Do sypkich składników, które znajdują się w misce, dodajemy jajko, ciepłą wodę, roztopioną margarynę i wyrabiamy ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut.

3. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto i dzielimy je na trzy części. Każdą z tych części dzielimy jeszcze na trzy małe części, z których robimy wałeczki, a następnie pleciemy warkocze (ich końce podwijamy pod spód).

4. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia i układamy chałki w odstępach (można posypać je kruszonką). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.


Kuchnia Lifestyle

Ciasto Nesquik – bez pieczenia

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
26 października 2015

Doskonale znane każdemu płatki śniadaniowe niekoniecznie musimy jeść tylko zalane mlekiem. Można zrobić z nich także pyszny i efektowny deser! Ciasto nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie nie jest czasochłonne. Okazuje się doskonałym smakołykiem dla miłośników wszelkich słodyczy, gdyż jest bardzo, bardzo słodkie ze względu na masę kajmakową.

Składniki:

– Płatki śniadaniowe kulki 20 dag
– Miód 2 łyżki
– Śmietana 30% 50 ml
– Masło 10 dag
– Kakao ciemne 2 łyżki
– Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
– Masa kajmakowa 1 puszka
– Herbatniki 2 paczuszki

Ciasto Nesquik 1

Sposób przygotowania:

1.  Do garnka wkładamy masło, śmietanę, miód, cukier wanilinowy i kakao. Stawiamy go na mały ogień i stale mieszamy jego zawartość, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą, a masa będzie gładka. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 3-4 minuty, aby lekko przestygła.

2. Do garnka z masą wsypujemy 15 dag płatków i mieszamy je z pozostałą zawartością, aż wszystkie kulki będą oblepione masą.

3. Foremkę o wymiarach 25×12 cm wykładamy folią aluminiową (później będzie łatwiej wyjąć ciasto z foremki). Na jej spód kładziemy herbatniki i wykładamy na nie zawartość garnka (masę z kulkami). Rozkładamy ją równomiernie i lekko ugniatamy.

4. Na wierzch rozsmarowujemy masę kajmakową. Wysypujemy na nią pozostałe suche kulki i przygniatamy je delikatnie łyżką.

5. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby wszystko zastygło.