Gotowanie Przepisy Przetwory

Przetwory na zimę – sprawdzone przepisy na weki z warzywami i owocami

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 października 2020
przetwory na zimę z cukinii, ogórków, kapusty, pigwy, dyni, aronii i papryki
Fot. iStock
 

Przetwory — bez nich trudno sobie wyobrazić zimę. Domowe weki pozwalają w chłodne miesiące cieszyć się smakami lata. Wykonane samodzielnie są bardzo smaczne i w dodatku mamy pewność, że są przygotowane jak należy, z wybranych przez nas składników. Zebraliśmy w jednym miejscu przepisy na najlepsze przetwory na zimę z cukinii, ogórków, kapusty, pigwy, dyni, aronii i papryki.

Warto robić domowe przetwory, by mieć pod ręką smaczne dodatki do obiadu, ciast lub deserów. Do słoików można wkładać różne zioła, owoce i warzywa, zachowując je na zimne miesiące. Przepisów na domowe weki jest tysiące, więc można wybrać takie, które trafią w kulinarny gust. Produktów do kiszenia, marynowania czy przerabiania na pasty, dżemy lub kompoty jest bardzo dużo, więc tylko od nas zależy, co zechcemy przerobić i zawekować na zimę.

Przetwory z cukinii na zimę

Leczo z cukinii — przepis

Słoiki z leczo z cukinią sprawdzą się jako przetwory na zimę. Wystarczy przełożyć leczo ze słoika do garnka i podgrzać, na patelni podsmażyć pieczarki i kiełbaskę, i serwować do ryżu lub ziemniaków.

Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę

Fot. iStock

Leczo z cukinią na zimę — składniki:

  • 3 kg cukinii (ważonej po usunięciu skóry i pestek)
  • 2 kg papryki czerwonej i żółtej
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg przecieru pomidorowego
  • 60 ml octu
  • 1/2 kg cukru
  • 6 łyżek soli (oraz odrobina do doprawienia)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili

Dodatkowo: 10 słoików litrowych

Przygotowanie:

  1. Cukinię obierz i wydrąż środek z pestkami (wyrzuć), pokrój w kostkę, wrzuć do wysokiego garnka.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, dorzuć do cukinii. Dodaj do garnka 6 łyżek soli, wymieszaj i odłóż na ok. 4 godziny.
  3. Po upływie czasu dodaj pokrojone w kostkę papryki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej warzywa cukrem i octem i gotuj ok. 15 minut.
  4. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw delikatnie mielonym chili, pieprzem i odrobiną soli. Zagotuj przez ok. 5 minut.
  5. Gotowe leczo z cukinią na zimę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 10 minut.

Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Jeśli chodzi o przetwory na zimę z cukinii, to sałatka z cukinii i papryką w wielu domach jest pozycją obowiązkową. Można ją przygotować w wielu wariantach, np. z kurkumą lub w klasycznej zalewie octowej.

przetwory na zimę z cukinii, ogórków, kapusty, pigwy, dyni, aronii i papryki

Fot. iStock/przetwory na zimę

Składniki:

  • 5 kg cukinii
  • 4 czerwone papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg marchwi
  • 5 łyżek soli

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, obetnij końce i pokrój w plastry (jeśli cukinia jest duża, plastry przekrój jeszcze na pół). Plastry zasyp solą, wymieszaj i odstaw na ok. pół godziny aż puszczą sok i zmiękną.
  2. Paprykę wydrąż z nasion, pokrój w  kostkę. Cebulę obierz i pokrój w pół-piórka, marchew obierz i zetrzyj na grubej tarce.
  3. Z cukinii odlej sok i opłucz ją w zimnej wodzie, po czym odciśnij ją z nadmiau wody.
  4. Składniki na zalewę zagotowuj.
  5. Sałatkę z cukinii włóż do słoików, zalej gorącą zalewą i zakręć. Pasteryzuj słoiki ok. 10 minut po zagotowaniu się wody w garnku.

Przetwory z ogórków na zimę

Przetwory z ogórków to sztandarowe weki, które pojawiają się w większości domów. Do najbardziej popularnych należą ogórki kiszone oraz konserwowe.

Kiszone ogórki — przetwory na zimę

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Kiszonki są najzdrowszym rodzajem domowych przetworów, więc warto przygotować zapas kiszonych ogórków na zimę.

Składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • czosnek 
  • koper z łodygą i baldachami
  • korzeń chrzanu
  • liście czarnej porzeczki lub wiśni (opcjonalnie)
  • woda
  • sól do przetworów (kamienna)

Przygotowanie:

  1. Słoiki umyj, wyparz, pozostaw do obcieknięcia.
  2. Ogórki umyj, ułóż w słoikach pionowo tak, aby ściśle przylegały do siebie. Czosnek oraz chrzan obierz i wkładaj do każdego litrowego po 2 – 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.
  3. Przygotuj zalewę (mniej więcej 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotuj wodę i rozpuść w niej sól (1 czubatą łyżkę soli na 1 litr wody).
  4. Wrzącą zalewą od razu zalej ogórki w słoikach (nie powinny wystawać z zalewy) i od razu zakręć. Krawędź  słoika i zakrętka muszą być suche.
  5. Zostaw słoiki do wystygnięcia (możesz nakryć je kocem, by dobrze się wekowały), a następnie odłóż je do piwnicy lub innego chłodnego miejsca bez dostępu promieni słonecznych.

Ogórki konserwowe na zimę — przepis

przetwory na zimę z cukinii, ogórków, kapusty, pigwy, dyni, aronii i papryki

Fot. iStock/przetwory na zimę

Na ok. 10 litrowych słoików:

  • 5 kg średniej wielkości ogórków
  • ok. 10 małych gałązek kopru razem z nasionami
  • 0,5 kg cebuli
  • 250 g marchwi
  • 2 ok. 10 cm kawałki chrzanu
  • liście laurowe — po 1 na słoik
  • ziele angielskie — po kilka kulek na słoik
  • gorczycy

Zalewa:

  • 3,5 litra wody
  • 0,5 litra octu
  • 16 łyżeczek cukru
  • 16 łyżeczek soli

Przygotowanie: 

  1. Ogórki umyj i osusz. Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w plastry. Korzenie chrzanu podziel na 10 kawałków (po 1 do słoika).
  2. Słoiki wyparz, wrzuć do nich na dno kilka plastrów marchwi, cebuli, pęd kopru i kawałek chrzanu. Dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i 1 płaską łyżeczkę gorczycy.
  3. Ogórki układaj ciasno, najpierw pionowo, a następnie poziomo.
  4. Przygotuj zalewę — podane składniki zagotuj i gorącym płynem zalej ogórki. Zakręć i pasteryzuj ok. 10 minut. Po wyciągnięciu postaw je do góry dnem.

Przetwory na zimę – kapusta kiszona

Fot. iStock

Kapusta kiszona — składniki:

  • 5 kilogramów kapusty białej
  • 0,5 kilograma marchewki
  • 10 dag soli kamiennej
  • 2 łyżki kminku

Jak ukisić kapustę w słoiku?  

  1. Kapustę (białą lub czerwoną) poszatkuj, najlepiej przy pomocy szatkownicy, marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę i marchew przełóż do dużej miski, dodaj sól, wymieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby kapusta puściła sok.
  2. Po tym czasie dodaj  kminek, wymieszaj wszystko i kapustę z sokiem przełóż do wyparzonych słoików. Ubij  za pomocą drewnianej pałki kapustę, zakręć słoiki i zostaw je w ciepłym miejscu przez tydzień.
  3. Po tym czasie słoiki z kapustą otwórz i przebij kapustę za pomocą patyczka, aby uciekł z niej gaz. Zakręć słoiki raz jeszcze, mocno i wynieś w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy.

Przetwory z papryki na zimę

Papryka jest warzywem, które doskonale sprawdza się w słoikach. Przetwory z papryki to nie tylko klasyczna octowa zalewa, ale także słodkie i korzenne wariacje. Na domowe weki można wykorzystać różnego rodzaju papryki.

Papryka marynowana z miodem na słodko — przepis

papryka konserwowa w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej

Fot. iStock

Składniki: 

  • 2,5 kilograma papryki w różnych kolorach

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki, ułóż w słoikach.
  2. Składniki zalewy zagotuj i gorącą zalewą wlej do słoików z papryką tak, by ją zakryć. Słoje szczelnie zakręć.
  3. Pasteryzuj: wstaw słoje do wysokiego garnka, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do ich połowy wysokości wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia. Możesz dla większej trwałości studzić słoiki, stawiając je do góry dnem.

Papryka konserwowa w korzennej zalewie — przepis

Fot. iStock

  • 5 kg papryki
  • 5 sztuk cebuli
  • liście laurowe (5 sztuk)
  • ziele angielskie (5 sztuk)
  • 3 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki goździków
  • cynamon (2 łyżeczki)
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • pieprz świeżo zmielony

Zalewa:

  • 5 litrów wody
  • szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Świeże papryki umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń gniazdka nasienne. Pokrój na większe paski do garnka.
  2. Cebulę poszatkuj, dodaj do papryki, dołóż przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, goździki, sól, cukier, pieprz mielony, cynamon).
  3. Do garnka wlej wodę, olej i zagotuj ok. 5 minut. Na sam koniec gotowania wlej ocet i zdejmij garnek z ognia.
  4. Wyparzone słoiki napełnij papryką z zalewą, słoiki szczelnie zakręć. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 130ºC (grzanie góra/dół). Słoiki pasteryzuj w piekarniku 30 minut, a po upływie tego czasu zostaw do ostudzenia i wynieś do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.

Przetwory z dyni

przetwory na zimę z cukinii, ogórków, kapusty, pigwy, dyni, aronii i papryki

Fot. iStock/przetwory na zimę

Ketchup z dyni — przepis

Składniki:

  • 3 kg dyni
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • sól

Zalewa:

  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 1 szkl. octu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • papryka wędzona słodka 1 łyżka
  • 1 łyżka papryki ostrej

Przygotowanie:

  1. Dynię, cebulę obierz, paprykę umyj. Pozbądź się pestek i warzywa pokrój w kostkę. Każde z warzyw włóż do osobnej miski i dodaj łyżkę soli do każdej miski i ostaw na 3 godziny.
  2. Każde z warzyw przełóż do osobnych garnków, razem z sokiem, który się wydzielił. Wstaw garnki na ogień i gotuj do miękkości  ok. 30 min.
  3. Gdy warzywa będą ugotowane, przełóż je do jednego garnka i zmiskuj. Całość zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 30 minut, często mieszając.
  4. Powstały ketchup przelej do wyparzonych słoików, dobrze zakręć, postaw pokrywką do dołu i zostawiamy do ostygnięcia.

Przetwory z pigwy na zimę

Nalewka z pigwy — przepis

Nalewka z pigwy - przepis na spirytusie, na miodzie, z rumem

Fot. iStock

Prosta nalewka z pigwy to przepis, z którym poradzą sobie nawet osoby początkujące.

Składniki: 

  • 1 litr wódki
  • 1 kg pigwy (pigwowca)
  • 0,5 kg cukru

Nalewka – przygotowanie:

Owoce pigwy umyj, wydrąż gniazda nasienne, pokrój. Pigwę włóż do słoja, zasyp cukrem, nakryj ściereczką i zostaw na na 2-3 dni. Po upływie tego czasu zalej je wódką, zamknij słoik i na 4 tygodnie odstaw. Co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem. Po upływie 4 tygodniach odcedź nalewkę i przelej ją do butelek. Najlepiej wykorzystać do tego kilka tetrę złożoną w kilka warstw. Zostaw ją, by nabrała mocy, około 5 miesięcy.

Dżem z pigwy i jabłek — przepis

przetwory na zimę z cukinii, ogórków, kapusty, pigwy, dyni, aronii i papryki

Fot. iStock/przetwory na zimę

Składniki: 

  •  1 kg jabłek
  • o,5 kg pigwy
  • 200 ml wody
  • 50-70 dag cukru — do smaku

Przygotowanie: 

  1. Jabłka obierz, pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Pigwę obierz, pokrój na mniejsze cząstki.
  2. Wodę zagotuj w garnku, wrzuć pigwę, wsyp cukier i gotuj ok. 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodaj jabłka i gotuj około 20-30 minut, aż owoce się rozgotują. Jeśli tak się nie stanie, można je zblendować lub przetrzeć przez sitko.
  4. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, zamknij szczelnie i obróć do góry dnem do wystygnięcia.

Przetwory z aronii

Jeśli aronia była zbierana przed przymrozkami, warto jej owoce przemrozić przez noc w zamrażalniku, by straciły nieco swój cierpki smak.

Sok z aronii — przepis

  • 1 kg owoców aronii,
  • 0,5 l wody,
  • 0,5 kg cukru – może być mniej, do smaku

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka przesyp owoce, zalej je 0,5 litra wody i gotuj przez 40 minut na niewielkim ogniu.
  2. Gdy sok przestygnie, można dodać cukier do smaku.
  3. Na końcu sok należy wymieszać, przelać i rozlać do butelek.  Butelki z sokiem można zapasteryzować.

Aronia nalewka – przepis:

Przetwory na zimę

Fot. iStock/przetwory na zimę

Składniki:

  • 2 kg owoców aronii
  • 400 liści wiśni
  • 1 l spirytusu rektyfikowanego 95 %
  • 3 litry wody
  • 1 kg cukru
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotuj sok: aronię i liście wiśni zalej wodą i gotuj przez mniej więcej 40 minut. Po tym czasie przecedź przez gazę lub drobne sitko, by zatrzymać owoce i liście.
  2. Dosyp 1 kg cukru do schłodzonego soku, dodaj soku z cytryny, wymieszaj.
  3. Gdy nastaw będzie już zupełnie zimny, wlej spirytus, wymieszaj. Butelki zakręć i odstaw w ciemne miejsce –  nalewka z aronii powinna leżakować ok. 2-3 miesięcy. Im dłużej nalewka będzie nabierać mocy, tym wyjdzie smaczniejsza.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Gotowanie Przepisy Przetwory

Sos holenderski – jak przygotować wyrazisty, kremowy sos ze szparagami, z jajkami lub dorszem?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 października 2020
Sos holenderski - ze szparagami, z jajkami lub dorszem
Fot. iStock
 

Sos holenderski to delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku sos, który znakomicie komponuje się z gotowanymi warzywami, jajkami, rybami oraz mięsem. Przygotowuje się go z kilku prostych składników, ale można go wzbogacać na różne sposoby. Jaki jest najlepszy przepis na sos holenderski i jakie połączenia z nim w roli głównej wychodzą perfekcyjnie?

Sos holenderski — przepis podstawowy

Sos holenderski to bardzo prosty w przygotowaniu sos, który smakiem zachwyca i trudno sobie bez niego wyobrazić choćby osławione szparagi. Ponieważ ma delikatny, a zarazem zdecydowany smak, jest gęsty i idealnie kremowy, trudno jest się jemu oprzeć. Podstawowy przepis na sos holenderski ogranicza się do trzech głównych składników. Aby go przygotować, wystarczy mieć pod ręką żółtka jajek, masło i sok z cytryny. Odrobina soli i pieprzu idealnie podkreśli jego smak.

Sos holenderski - ze szparagami, z jajkami lub dorszem

Fot. iStock/Sos holenderski

Sos holenderski — składniki: 

  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu winnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie: 

  1. W rondelku roztop masło, podgrzewając je, ale pilnując, by nie zaczęło się gotować.
  2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do dość głębokiej szklanej miski.
  3. Miskę z żółtkami wstaw na garnek z delikatnie gotującą się wodą, dodaj sok z cytryny (lub ocet) i za pomocą trzepaczki zacznij ubijać  żółtka na parze. W garnku woda powinna sięgać na  1/4 jego wysokości i co istotne — nie może ona mocno buzować, tylko lekko „mrugać”. Dno miski nie może mieć styczności z wodą, by żółtka się nie ścięły.
  4. Ubijaj trzepaczką żółtka aż podwoją objętość, dodaj sól i pieprz, ubijaj jeszcze przez chwilę. Następnie zacznij wlewać ostrożnie, powolutku, roztopione masło, i ubijaj cały czas, aż całe masło przelejesz do żółtek.

Sos podawany jest na ciepło, dlatego powinien zostać przyrządzony tuż przed podaniem potrawy.

Sos holenderski ze szparagami — przepis

Poniższy przepis jest delikatną modyfikacją przepisu podstawowego, równie smaczną i doskonale komponującą się ze szparagami.

Sos holenderski - ze szparagami, z jajkami lub dorszem

Fot. iStock/Sos holenderski ze szparagami

Sos holenderski ze szparagami — składniki: 

  •  ok. pół kilograma młodych szparagów
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 200 g masła (kostka)
  • 2 żółtka
  • sok z połowy małej cytryny
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie: 

  1. Szparagi umyj i obierz obieraczką, po czym odetnij zdrewniałe końcówki. Wrzuć je do wrzącego bulionu i ugotuj do miękkości.
  2. Gdy szparagi będą się gotowały, przyrządź sos: roztop na średnim ogniu masło i przecedź je przez sitko z piany. W garnku zagotuj wodę, na garnek postaw szklaną miskę i włóż do niej 2 żółtka. Żółtka ubijaj trzepaczką i wlej do nich po łyżce klarowanego masła, mieszając bez przerwy trzepaczką. Następnie dodaj białe wino i nadal mieszaj, aż do powstania jednolitej, puszystej masy. Na koniec, ciągle mieszając, dodaj sok z cytryny, sól i biały pieprz.
  3. Ugotowane szparagi odcedź i serwuj polane ciepłym sosem.

Sos holenderski z jajkami w koszulce — przepis

Jajka serwowane w ten sposób noszą także nazwę „po benedyktyńsku” lub „po florencku”. Doskonale pasuje jako dodatek do świeżej sałaty, lub na chrupiące pieczywo.

Sos holenderski - ze szparagami, z jajkami lub dorszem

Fot. iStock/sos holenderski

Jajka w koszulce z sosem holenderskim 

  • 4 jajka
  • dwa litry wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki octu (opcjonalnie, można nie stosować)

Składniki na sos holenderski:

  • 4 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • zmielony biały pieprz
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • pieczywo
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotować sos holenderski: żółtka ubić z dodatkiem soli, pieprzu, oraz soku z cytryny na puszysto. Ubijając, należy dodawać po trochę gorącego, płynnego masła. Sos powinien być gęsty, przypominać majonez.
  2. Przygotuj jajka: zagotuj w garnku wodę z odrobiną soli i octu, gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum. Wodę zamieszaj, by powstał wir i delikatnie wrzuć jajka do garnka. Po upływie ok. 3 -4 minut (zależy od wielkości jajka) jajka wyjmij na talerz. Możesz je włożyć na chwilę do naczynia z zimną wodą, by zahamować ścinanie się jajka.
  3. W międzyczasie pieczywo podpiecz w piekarniku lub tosterze, by było chrupiące.
  4. Na pieczywie ułóż jajko w koszulce, polej ciepłym sosem, dopraw solą i pieprzem.

Sos holenderski z dorszem — przepis

Fot. iStock

Sos holenderski z dorszem — składniki: 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek białego wina
  • plastry cytryny
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Filety skrop sokiem z cytryny, obsyp solą.
  2. Przygotuj sos holenderski: roztop na średnim ogniu masło i przecedź je przez sitko z piany. W garnku zagotuj wodę, na garnek postaw szklaną miskę i włóż do niej 2 żółtka. Żółtka ubijaj trzepaczką i wlej do nich po łyżce klarowanego masła, mieszając bez przerwy trzepaczką. Następnie dodaj białe wino i nadal mieszaj, aż do powstania jednolitej, puszystej masy. Na koniec, ciągle mieszając, dodaj sok z cytryny, sól i biały pieprz.
  3. W żaroodpornym naczyniu ułóż filety, polej sosem, zapiecz w nagrzanym do 175ºC piekarniku ok.30 minut.
  4. Podawaj obłożone plastrami cytryny i koperkiem.

źródło:  aniagotuje.pl, ugotuj.to ,  www.przyslijprzepis.pl 

Gotowanie Przepisy Przetwory

Dlaczego psycholodzy odradzają przyjaźń z byłym partnerem?

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
30 października 2020
Fot. iStock / fizkes

Rozstanie nie zawsze oznacza zakończenie znajomości. Czasem decydujemy się na przyjaźń, z różnych powodów. Bo mamy wspólne dzieci, wspólne wspomnienia, bo się lubimy i szanujemy, bo nie chcemy się „stracić”. Może się jednak okazać, że ten pomysł jest nie jest najlepszą opcją dla żadnego z was. Przynajmniej tak twierdzą psycholodzy.

Co kieruje tymi, którzy chcą pozostać w bliskich relacjach ze swoimi „byłymi”? Zazwyczaj boją się życia bez tych, którzy tak wiele dla nich znaczyli. Z jednej strony ta chęć zatrzymania przy sobie bliskiej osoby jest naturalna, z drugiej – problematyczna. Sprawia, że trudno ci przebyć właściwie „żałobę” po związku, przezwyciężyć poczucie żalu i straty. Trudno ci ruszyć na przód, a nawet być szczęśliwym w nowym związku.

W większości przypadków lepiej jest zapomnieć i nie utrzymywać kontaktu. Dodatkowo, zastanów się, czy nie zdarza ci się porównywać obecnego partnera do „byłego”? Możesz to robić nawet podświadomie, a nowa relacja na tym straci. Bo odpowiedz sobie szczerze na pytanie: kto wytrzyma świadomość, że osoba, z którą byłeś jest wciąż bardzo blisko ciebie? Że nadal łączy was zażyłość?

Jeśli naprawdę chcielibyście nadal ze sobą być, tak by było. Z taką świadomością zamknij tamten rozdział.


Na podstawie: relrules.com


Zobacz także

spaghetti bolognese

Sos do spaghetti bolognese z mięsem mielonym. Najpyszniejszy makaron świata

Brownie - z czekolady, fasoli, buraka, z malinami - przepis

Brownie – idealnie czekoladowe, wilgotne ciasto. Jak upiec brownie na różne sposoby?

Pieczone awokado Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Pieczone awokado