Dania główne Przepisy Przetwory

Leczo z cukinią – cztery przepisy na pyszny obiad oraz słoiki na zimę

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 września 2020
Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę
Fot. iStock
 

Leczo z cukinią to jednogarnkowe danie, które ma wielu wielbicieli. Lato i jesień jest idealnym czasem na jego przyrządzenie, ze względu na wysyp świeżych warzyw, ale można cieszyć się nim także zimą. Jest ono sycące i smaczne, warto więc skusić się na leczo z cukinią ze sprawdzonych przepisów.

Jeśli najdzie was ochota na treściwy obiad, w którym nie brakuje warzyw, to danie znakomicie sprawdzi się na talerzach. Co więcej, leczo z cukinią można włożyć do słoików, by zachować je na zimę. Co prawda wymaga to pewnych przygotowań, ale wystarczy później jedynie odkręcić wieczko i podgrzać zawartość słoika, by mieć gotowy dodatek do obiadu (np. do ryżu) lub potraktować je jako samodzielną potrawę.

Leczo z cukinią i kiełbasą — przepis 

Leczo z cukinią to swojska alternatywa dla tradycyjnego węgierskiego leczo, które przyrządza się na smalcu, z papryką i pomidorami, kawałkiem słoniny lub kiełbasą. W leczo z cukinią prym wiedzie właśnie cukinia podsmażana na oleju, z różnymi dodatkami.

Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę

Fot. iStock

Leczo z cukinią — składniki:

  • 1 cukinia (duża)
  • 25 dag kiełbasy wiejskiej
  • duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, cukier, chili
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz, podsmaż na oleju, przełóż do garnka.
  2. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę, podsmaż z czosnkiem.
  3. Cukinię obierz, usuń nasiona, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż z cebulą i papryką.
  4. Kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, na drugiej patelni i wrzuć do warzyw.
  5. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę, wrzuć na patelnię z warzywami. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, chili. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż smaki się wymieszają.

Leczo z cukinią i pieczarkami — przepis 

Pieczarki, to podobnie jak cukinia, uniwersalny i bardzo smaczny dodatek do różnych dań. Znakomicie pasuje także do potrawy takiej jak leczo z cukinią, nadając jej wyrazisty smak.

Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę

Fot. iStock

Leczo z cukinią i pieczarkami — składniki

  • 2 dość duże cukinie
  • 20 dkg kiełbasy wiejskiej
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy: typu vegeta, papryka słodka, papryka ostra, oregano, tymianek.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju, po czym zdejmij ją na talerzyk.
  2. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię po cebuli, podsmaż do miękkości, dodaj zeszkloną cebulkę.
  3. Cukinię umyj. Jeśli cukinia jest bardzo dojrzała i ma twardą skórę, należy ją obrać, a duże pestki usunąć. Cukinię przekrój wzdłuż na pół i pokrój na drobne plastry. Dodaj do cebuli i pieczarek, duś, aż cukinia zmięknie.
  4. Papryki umyj, wyrzuć gniazda nasienne, pokrój na paski i dodaj do duszących się warzyw.
  5. Pomidory umyć, sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę.
  6. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na drugiej patelni na oleju, po czym dodaj przygotowane pomidory — podduś je razem, a następnie dodaj do pozostałych składników i duś wszystko jeszcze chwilę razem. Dopraw  przyprawami wg. upodobań.

Leczo z cukinią i kurczakiem — przepis 

Miłośnicy mięsa kurczaka w różnych odsłonach nie będą zawiedzeni. Kurczak doskonale komponuje się z warzywami, a odpowiednio przyrządzony w daniu, będzie soczysty i bardzo smaczny.

Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę

Fot. iStock

Leczo z cukinią i kurczakiem — składniki: 

  • 1 duża cukinia
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 3 duże pomidory (ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa uniwersalna typu vegeta

Przygotowanie:

  1. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, usmaż je. Zdejmij z patelni na talerz.
  2. Piersi umyj, osusz, pokrój w kosteczkę, oprósz przyprawami i usmaż na patelni po cebuli i papryce.
  3. Cukinię obierz, wydrąż miąższ ze środka, pokrój w kosteczkę.
  4. Do patelni z warzywami dolej około 1/4 szklanki wody, wrzuć pokrojoną cukinię, dodaj przyprawy i duś do miękkości. Wrzuć gotowego kurczaka, dodaj pomidory bez skórek (lub koncentrat), wymieszaj i duś wszystko razem około 10 minut.

Leczo z cukinią na zimę do słoików — przepis 

Leczo z cukinią można zawekować na zimę. Wtedy mamy gotowe danie, które wystarczy jedynie przełożyć ze słoika do garnka i podgrzać, osobno podsmażyć pieczarki i kiełbaskę, podać z ryżem lub ziemniakami — zgodnie z ochotą.

Fot. iStock

Leczo z cukinią na zimę — składniki:

  • 3 kg cukinii (ważonej po usunięciu skóry i pestek)
  • 2 kg papryki czerwonej i żółtej
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg przecieru pomidorowego
  • 60 ml octu
  • 1/2 kg cukru
  • 6 łyżek soli (oraz odrobina do doprawienia)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili

Dodatkowo: 10 słoików litrowych

Przygotowanie:

  1. Cukinię obierz i wydrąż środek z pestkami (wyrzuć), pokrój w kostkę, wrzuć do wysokiego garnka.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, dorzuć do cukinii. Dodaj do garnka 6 łyżek soli, wymieszaj i odłóż na ok. 4 godziny.
  3. Po upływie czasu dodaj pokrojone w kostkę papryki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej warzywa cukrem i octem i gotuj ok. 15 minut.
  4. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw delikatnie mielonym chili, pieprzem i odrobiną soli. Zagotuj przez ok. 5 minut.
  5. Gotowe leczo z cukinią na zimę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 10 minut.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Przepisy Przetwory

Ciastka owsiane. Wypróbuj 5 przepisów na zdrowe domowe słodkości

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 września 2020
Ciastka owsiane fit, z miodem, bakaliami, czekoladą, bananem
Fot. iStock
 

Ciastka owsiane to dobry sposób na samodzielne przygotowanie zdrowych słodyczy. Pomysłów na nie jest wiele, ponieważ można do nich dodawać przeróżne dodatki, takie jak nasiona, świeże i suszone owoce. Jak upiec najlepsze ciasteczka owsiane? To naprawdę proste i nie zajmuje wiele czasu.

Ciastka owsiane — zalety  

Ciastka owsiane to prosty i szybki w przygotowaniu wypiek, za którym przepadają mali i duzi. W dodatku jest to zdrowa alternatywa dla zwykłych słodyczy, które są znacznie bardziej kaloryczne, zazwyczaj nie zawierają zbyt wielu (a często nawet żadnych), witamin i minerałów. W przypadku ciasteczek owsianych jest lepiej, ponieważ piekąc je w domu, mamy świadomość, co do nich wkładamy. Płatki owsiane, z których tworzy się ciasteczka, są skarbnicą różnych substancji wpływających na zdrowie. To dobry sposób na zdrową przekąskę, szczególnie jeśli przygotowuje się je samodzielnie.

Płatki owsiane - dlaczego warto je jeść? Przepis na owsiankę

Fot. iStock

Płatki owsiane to krojone, łamane lub jeszcze bardziej rozdrabniane ziarna owsa. Zawierają witaminę E, witaminy z grupy B (B1 i B5), witaminę K, oraz minerały takie jak: potas, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Są tu flawonoidy oraz frakcja błonnika rozpuszczalnego w wodzie (beta-glukan), który jest zbawienny dla naszego układu trawiennego. Płatki dostarczają cenne dla zdrowia niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), flawonoidy, oraz beta-glukan (błonnik rozpuszczalny w wodzie). Wspomnieć jeszcze trzeba o kaloriach — płatki owsiane w 100 g dostarczają 366 kcal. To sporo, jednak raczej nie zjada się aż takich ilości płatków na jeden posiłek, więc to nie powinno zniechęcać do sięgania po nie.

Ciastka owsiane fit (bez cukru)— przepis

Ciastka owsiane w wersji fit są mniej kaloryczne, w porównaniu ze zwykłymi ciastkami. Ten przepis przyda się szczególnie osobom, które są na diecie, oraz tym, którzy po prostu dbają o szczupłą sylwetkę. Obecny w płatkach owsianych beta-glukan zmniejsza poziom cholecystokininy, hormonu głodu. Hamuje również proces przyswajania cukrów, wiąże kwasy tłuszczowe, poprawia pracę jelit i na długo zapewnia uczucie sytości po posiłku, ograniczając chęć na podjadanie.

Ciastka owsiane fit, z miodem, bakaliami, czekoladą, bananem

Fot. iStock/ciastka owsiane

Ciastka owsiane fit (bez cukru) — składniki:

  • 50 g. płatków owsianych
  • 150 g. banana
  • garść daktyli
  • 40 g. mieszanki studenckiej
  • 40 g. nasion słonecznika
  • 15 gramów jęczmienia ekspandowanego
  • 15 g wiórków kokosowych
  • 40 g. czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Daktyle namocz w wodzie. Gdy zmiękną, za pomocą widelca lub blendera rozdrobnij z bananem. Dodaj ziarna i pozostałe składniki, wymieszaj dobrze. Uformuj ciastka (ok. 11 sztuk) i piecz je przez 25 – 30 min w 180ºC.

Ciastka owsiane z bananem — przepis

Ten przepis to prosty sposób na pyszne ciasteczka owsiane. Dodatek bananów sprawia, ze przekąska wzbogaca się o wartościowe dla zdrowia substancje. Warto wspomnieć, że banany zawierają witaminy A, C, E, K oraz z grupy B. Nie brakuje im potasu, magnezu, fosforu i wapnia, także błonnika i beta-karotenu. Niestety ciasta owsiane z bananem nie są polecane każdemu. Banany przez kaloryczność (ok. 100 kcal w 100g) i dużą zawartość cukru, nie powinni się nimi zajadać cukrzycy i osoby na diecie.

Fot. iStock

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • szklanka płatków owsianych
  • łyżka cukru trzcinowego lub miodu
  • łyżka dowolnych nasion

Przygotowanie:

Banany rozgnieć, wymieszaj z miodem i płatkami owsianymi. Dosyp nasion i po ponownym wymieszaniu formuj ciastka. Piecz je ok. 10-15 minut (aż się zrumienią) w temperaturze 180ºC.

Ciastka owsiane z bakaliami — przepis

Ciastka owsiane fit, z miodem, bakaliami, czekoladą, bananem

Fot. iStock/ciastka owsiane

Ciastka owsiane z bakaliami — składniki: 

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 50 gr roztopionego masła
  • bakalie i orzechy dowolne (lub 3/4 paczki mieszanki studenckiej)
  • łyżka mleka — gdyby masa była zbyt sucha

Przygotowanie:

  1. W garnuszku rozpuść masło i zostaw do wystudzenia.
  2. Większe bakalie i orzechy posiekaj, przesyp do miski, dodaj cukier, mąkę i płatki owsiane.
  3. Wlej do miski wystudzone masło, wymieszaj dobrze i uformuj ciasteczka. Piecz je ok. 15 min (w zależności od wielkości) w 160ºC.

Ciastka owsiane z miodem — przepis

Miód to zdrowszy zamiennik cukru. Warto po niego sięgać ze względu na właściwości wspierające odporność. W miodzie znajdują się witaminy z grupy B, witamina C oraz śladowe ilości witamin K i E, a także składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. Ponieważ miód zawiera naturalne cukry — fruktozę i glukozę, które szybko dostają się do krwiobiegu, skutecznie podnosi poziom energii.

Fot. iStock/ciastka owsiane

Ciastka owsiane z miodem — składniki:

  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

  1. Miód, jajko i cynamon miksuj przez kilka minut w wysokiej misce. Dodaj po tym płatki owsiane, proszek do pieczenia i rodzynki, dokładnie zamieszaj.
  2. Na papier do pieczenia za pomocą łyżki nałóż porcje „ciasta”, tworząc okrągłe ciasteczka. Piecz je w temperaturze 180 ºC, aż się zrumienią.

Ciastka owsiane z czekoladą — przepis

Słodka wersja ciastek z czekoladą przypadnie do gustu łasuchom, którzy jednak zwracają uwagę na to, co jedzą.

Ciastka owsiane fit, z miodem, bakaliami, czekoladą, bananem

Fot. iStock/ciastka owsiane

Ciastka owsiane z czekoladą — składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 banan
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

  1. Jajka wbij do miski i wsyp płatki owsiane, dodaj pokrojonego banana i połamaną dość drobno czekoladę, rodzynki oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
  2. Na papier do pieczenia za pomocą łyżki nałóż porcje „ciasta”, tworząc okrągłe ciasteczka. Piecz je w temperaturze 180 ºC, aż się zrumienią.

źródło: www.przyslijprzepis.pl , beszamel.se.pl 

Dania główne Przepisy Przetwory

Smaki dzieciństwa to zapis prawdziwych, często dramatycznych historii

Redakcja
Redakcja
2 września 2020
Fot. iStock

Wspomnienia? Dom, do którego zawsze chciało się wracać. Koleżanki i koledzy, którym nie trzeba było imponować. Szkoła, która otwierała oczy i poszerzała horyzonty. Nie, nie każdy tak zapamięta swoje dzieciństwo i młodość.

Smaki dzieciństwa to zapis prawdziwych, często dramatycznych historii młodych ludzi skrzywdzonych, zranionych lub unieszczęśliwionych przez rówieśników i dorosłych.

Książka autorstwa doświadczonej psycholożki to przyczynek do refleksji nad postawami jakie my, dorośli, przyjmujemy, wobec dzieci i młodzieży. To zachęta do zrewidowania poglądów, unikania krzywdzących, być może nieświadomych, zachowań, reakcji i gestów. To okazja do wejścia w świat młodych, zrozumienia ich potrzeb, motywacji oraz emocji.

3 września, godz.19:00 – spotkanie z Mirosławą Kątną, autorką książki „Smaki dzieciństwa”. Spotkanie poprowadzi Mariusz Szczygieł. Transmisja live na profilu Instytutu Reportażu i Wydawnictwa Adamada

Gościem spotkania będzie Biserka Čejović – polonistka, bibliotekoznawczyni, biblioterapeutka, nauczycielka w szkole podstawowej w Krakowie. Współpracuje między innymi z „Książkami. Magazynem do czytania”. Pisze o nowej literaturze dla dzieci i młodzieży oraz zachęca do odkurzania półek ze starymi książkami.

Smaki dzieciństwa

Mirosława Kątna 

Wydawnictwo Adamada 2020

Premiera 3 września 2020

 

Do 3 września przedsprzedaż na stronie www.adamada.pl. Pierwsze 200 osób otrzymają książki z autografem Autorki.

Współwydawca

Komitet Ochrony Praw Dziecka – pierwsza w Polsce i w Europie Środkowo-Wschodniej organizacja pozarządowa, która powstała w celu pomocy dzieciom i reagowaniu na ich krzywdę (1981 rok).

1 zł z każdego sprzedanego egzemplarza książki zostanie przekazany na KOPD.

REKOMENDACJE

Chciałbym, aby książka Mirosławy Kątnej stała się ważną lekturą dla rodziców, nauczycieli i opiekunów. To jest jej wielka siła – możliwość praktycznego zastosowania. Warto, aby rodzice sięgali po nią wtedy, kiedy nie potrafią zrozumieć sytuacji, w której się nagle znaleźli.

Adam Bodnar, prawnik, Rzecznik Praw Obywatelskich

Książka Mirosławy Kątnej, wieloletniej przewodniczącej KOPD, to bardzo ważny i potrzebny głos. Głos praktyka, empatycznego specjalisty, profesjonalisty z ogromnym sercem. Lata doświadczenia pozwoliły jej pokazać na kartach książki to, z czym zbyt często zmagają się dzieci.

Dorota Zawadzka, psycholog rozwojowy, Superniania

To książka o trzech filarach dzieciństwa: rodzinie, szkole i rówieśnikach. Jeśli te filary będą mocne, dziecko zbuduje na nich most z przepiękną bramą.

Marek Michalak, pedagog, były Rzecznik Praw Dziecka

Przykłady zawarte w książce prowokują do refleksji, myślenia o dziecku jako autonomicznej osobie, która potrzebuje szacunku i miłości, akceptacji, wsparcia i przewodnictwa w świecie wartości.

Anna Maria Wesołowska, sędzia w stanie spoczynku, osobowość telewizyjna

Przykłady podane w tej lekturze mogą wesprzeć ludzi zagubionych w swoim postępowaniu w relacjach rodzinnych, przekonać ich, że wizyta u psychologa nie stanowi zagrożenia dla ich prywatności, ale może pomóc w trudnych sytuacjach, które wydają się nie do rozwiązania.

Henryka Krzywonos-Strycharska, działaczka opozycji w PRL, poseł na Sejm

O AUTORCE

Mirosława Kątna – psycholożka, terapeutka, mediatorka, działaczka społeczna.

W swojej pracy zawodowej i społecznej konsekwentnie walczy o prawa dzieci, o ich podmiotowe traktowanie, o szacunek, godność i mądrość w procesie wychowania. Głośno i odważnie zabiega o przeciwdziałanie przemocy i reagowanie w przypadku krzywdzenia dzieci.

Aktywność w zakresie praw dziecka przede wszystkim koncentruje na codziennej działalności w Komitecie Ochrony Praw Dziecka (współtworzyła tę organizację 40 lat temu i kieruje nią do dzisiaj). Była pierwszym i jedynym „ministrem od dzieci” – pełnomocniczką rządu ds. dzieci.

Jest autorką wielu publikacji, poradników, projektów oraz materiałów szkoleniowych upowszechniających znajomość praw dziecka i ujawniających przypadki ich naruszania w życiu rodzinnym i społecznym. Pełni funkcję konsultantki i ekspertki w projektach i akcjach edukacyjnych dotyczących dzieci, młodzieży i rodzin.

Pracuje z młodzieżą z poważnymi problemami życiowymi; tworzy i prowadzi autorskie programy szkoleniowe dla rodziców, opiekunów, a także profesjonalistów: nauczycieli, pedagogów, pracowników socjalnych, policjantów, kuratorów, których wspiera swoim doświadczeniem. Komentuje i trafnie recenzuje w mediach życie społeczne.

Wśród wielu dowodów uznania, które otrzymała, za najważniejszy uznaje Order Uśmiechu – jedyne odznaczenie przyznawane dorosłym przez dzieci.

Zawsze powtarza, że nie ma trudnych dzieci, są trudni dorośli.


Zobacz także

W Święta wszystko robię „na leniwca”. Garść leniwych przepisów od A do Z. Wasze przepisy wielkanocne

Truskawki: koktajle, smoothie i napoje - 11 sprawdzonychprzepisów

Otwieramy sezon na truskawki. 11 przepisów na koktajle, smoothie i napoje z truskawkami w roli głównej

kaszotto gryczane

Kaszotto gryczane z botwinką, kurczakiem, marchewką i ziołami