Dania główne Gotowanie Przepisy

Pierogi – tradycyjne danie kuchni polskiej. Jak przygotować pierogi na różne sposoby?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
przepis na pierogi ruskie (z serem), z kapustą i grzybami, z mięsem, z jagodami
Fot. iStock
 

Pierogi są jednym z ulubionych dań kuchni polskiej. Mają wielowiekową tradycję i wiele wariantów przygotowania. Odpowiednio wyrobione ciasto na pierogi sprawi, że nie będą się one rozpadały, a ulubiony farsz zagwarantuje doskonały smak. Najbardziej popularne bez wątpienia są pierogi ruskie (z serem i ziemniakami), z kapustą i grzybami, z mięsem, oraz z jagodami.

Ciasto na pierogi to podstawa

Nie ma dobrych pierogów bez idealnego ciasta. Aby nie rozpadały się podczas gotowania lub nie wychodziły zbyt twarde, ważny jest sprawdzony przepis, który pozwoli uniknąć rozczarowania.

przepis na pierogi ruskie (z serem), z kapustą i grzybami, z mięsem, z jagodami

Fot. iStock/ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi — przepis:

Składniki na ok. 40 sztuk: 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. W szklance/miseczce roztrzep jajo i odstaw. Do wrzącej wody włóż masło i roztop. Gorące stopniowo wlewaj do mąki, mieszając składniki łyżką.
  2. Dodaj roztrzepane jajko i połącz wszystkie składniki. Zagnieć gładkie ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i zagniataj przez ok. 8 minut.
  3. Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
  4. Ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj po kolei na grubość ok. 3 mm. Szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz.

Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami)— przepis

Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami) to najpopularniejsza wersja tego dania. Co ciekawe, pochodzą one nie z Rosji, a Rusi Czerwonej, historycznych ziem na części południowo-zachodniej Ukrainy i Polski. W Polsce funkcjonują one pod nazwą ruskich, natomiast na Ukrainie jako pierogi polskie. Do przygotowania tych pierogów używano tradycyjnie farszu z ziemniaków, smalcu i w bardziej zasobnych domach — z dodatkiem białego sera.

przepis na pierogi ruskie (z serem), z kapustą i grzybami, z mięsem, z jagodami

Fot. iStock / Pierogi ruskie

Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami) — przepis:

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów): 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Farsz: 

  • 250 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 250 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki smalcu do podsmażenia

Do podsmażenia:

  • pokrojony boczek (skwarki)

Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami) — przygotowanie: 

Ciasto:

Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.

Farsz:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź włóż z powrotem do garnka i gorące roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudź.
  2. Ser pokrusz, rozgnieć widelcem, wymieszaj z ziemniakami, dopraw solą i pieprzem. Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na smalcu, dodaj do nadzienia, wymieszaj.

Przygotowanie całości:

  1. W gotowym cieście szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Możesz w międzyczasie przygotować przyrumieniony na patelni pokrojony boczek do gotowych pierogów.

Pierogi z kapustą i grzybami — przepis

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami wyjątkowo kojarzy się ze świątecznym stołem. Przygotowanie tych pierogów nie jest specjalnie skomplikowane, a smak wart jest każdego zachodu. Tego rodzaju pierogi fantastycznie smakują podane z gorącym czerwonym barszczem do picia.

przepis na pierogi ruskie (z serem), z kapustą i grzybami, z mięsem, z jagodami

Fot. iStock/pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami — przepis:

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów): 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Farsz: 

  • 0,5 l słoik litrowy suszonych grzybów
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule

Do podsmażenia:

  • cebula
  • olej

Przygotowanie: 

Ciasto:

Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.

Farsz:

  1. Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia zagotuj, dodaj obraną marchewkę,  i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
  2. Kapustę ugotuj w 300 ml osolonej wody do miękkości (ok. 45 minut), dokładnie odciśnij.
  3. Grzyby i marchew odcedź, odciśnij z wody i razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub bardzo drobno posiekaj.
  4. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebule i dodaj do farszu. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Przygotowanie całości:

  1. W gotowym cieście na pierogi szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Podawaj ze smażoną na oleju cebulą.

Pierogi z mięsem — przepis

Przepis na pierogi z mięsem również cieszy się niemałym powodzeniem.

Fot. iStock/pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem — przepis:

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów): 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Farsz: 

  • 250 g ugotowanego mięsa z rosołu
  • marchewka i pietruszka z rosołu
  • 150 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • jajko

Pierogi z mięsem — przygotowanie: 

Ciasto:

Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.

Farsz:

  1. Pieczarki oczyść, pokrój na mniejsze części. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmaż na patelni z dodatkiem masła i odparuj, zaczekaj aż się zrumienią.
  2. Mięso z rosołu, pieczarki, cebulę oraz warzyw zmiel w maszynce do mięsa. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko i wymieszaj.

Przygotowanie całości:

  1. W gotowym cieście na pierogi szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Podawaj ze smażoną na oleju cebulą.

Pierogi z jagodami — przepis

Przepis na pierogi z jagodami to słodka odsłona pierogów. Smakuje wybornie podane z kwaśną śmietaną obsypaną cukrem. Jeśli akurat nie macie pod ręką jagód lub wolicie inne owoce, pierogi z truskawkami czy wiśniami smakują równie wybornie.

Fot. iStock/Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami — przepis:

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów): 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Farsz: 

  • 150 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka mąki do oprószenia owoców

Dodatkowo:

  • śmietana 12 lub 18%
  • cukier do smaku

Pierogi z jagodami — przygotowanie: 

Ciasto:

Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.

Farsz:

  1. Świeże jagody opłucz pod delikatnym strumieniem wody. Osusz na papierowych ręcznikach, rozłóż i oprósz  1 łyżką mąki. Mrożone jagody wyjmij z zamrażarki przed samym lepieniem pierogów (łatwiej się lepi z zamrożonymi owocami).

Przygotowanie całości:

  1. W gotowym cieście na pierogi szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Podawaj ze śmietaną i cukrem.

źródło: www.kwestiasmaku.com ,www.national-geographic.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Mole spożywcze i odzieżowe – jak się ich pozbyć z domu?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
Mole spożywcze i odzieżowe - jak się ich się pozbyć, jak wyglądają mole
Fot. iStock
 

Mole to niepożądane owady, które pojawiają się w domach. Gdy tylko zostanie zauważony pierwszy osobnik, niezależnie od tego, czy są to mole spożywcze, czy odzieżowe, warto jak najszybciej ich się pozbyć, zanim przyczynią się do powstania szkód.

Jak wyglądają mole?

W domu mogą zalęgnąć się aż dwa rodzaje moli — spożywcze (omacnica spichrzanka) i odzieżowe (mól włosienniczek). Przedstawiciele obu z nich wyglądają dość charakterystycznie, choć różnią się od siebie nieco ubarwieniem i kształtem skrzydeł, jednak efekt ich obecności jest bardzo podobny — szkody. Na szczęście te niewielkie latające owady nie gryzą i nie przenoszą żadnych groźnych chorób.

Jak wyglądają mole? Mole spożywcze mają brązowo-szare ubarwienie i osiągają wielkość do 10 mm. Z kolei mole odzieżowe są nieco mniejsze od spożywczych, a ich ubarwienie jest nieco bardziej żółtawe. Mimo wyjątkowego podobieństwa przedstawiciele tych owadów należą do jednego rzędu motyli, ale do innych rodzin. Omacnica spichrzanka należy do rodziny omacnicowatych, a mól włosienniczek należy do rodziny molowatych.

Skąd się biorą i w jakich miejscach mogą się zalęgnąć mole?

Mole spożywcze

Doskonale czują się one w kuchni, w pobliżu do pasów jedzenia, które zanieczyszczają. Mogą przedostać się one do domów zarówno z dworu, jak i od sąsiadów. Czasem zdarza się, że kupujemy już z molami produkty spożywcze, takie jak mąka, czy ryż. W papierowych i tekturowych opakowaniach mogą się kryć dorosłe osobniki lub larwy i jajeczka. Jeżeli ktoś nie ma w zwyczaju otwierać papierowych opakowań od produktów sypkich i przesypywać zawartości do np. szczelnych pojemników, po jakimś czasie może u siebie zauważyć mole we własnych szafkach.

Mole spożywcze i odzieżowe - jak się ich się pozbyć, jak wyglądają mole

Fot. iStock/larwa mola

Same dorosłe mole są tak bardzo szkodliwe jak larwy, które żerują w suchych produktach. Najczęściej można je znaleźć w opakowaniach mąki, kaszy, cukru, ryżu, otrębów, suszonych grzyby, w orzechach włoskich, płatkach, a nawet karmie dla zwierząt.

Mole odzieżowe

Mole odzieżowe znakomicie czują się w szafach zapełnionych ubraniami, z których zjadają włókna, uszkadzając materiał. Szczególnie lubią naturalne materiały — wełnę i futra. I w tym przypadku najwięcej szkód powodują larwy. Żerują nie tylko w szafach na ubraniach, ale także w tapicerowanych meblach, w pościeli czy na dywanach. Nie tylko wyjadają materiał, ale wydają nieprzyjemny, charakterystyczny zapach stęchlizny. Można je przenieść do domu ze starymi meblami lub odzieżą z miejsca, w którym były mole.

Jak się ich pozbyć z domu moli?

Gdy tylko został zauważony pierwszy osobnik, należy szybko działać. Aby rozpocząć walkę z molami, przede wszystkim należy znaleźć miejsce ich bytowania. W gniazdach znajdują się larwy, które przekształcają się w dorosłe owady, gotowe do dalszego rozmnażania. Samo usuwanie dorosłych latających osobników nie przyniesie oczekiwanego efektu, jeśli nie usunie się również larw. Mole rozmnażają się przez cały rok w mieszkaniach, ponieważ temperatura im bardzo odpowiada. Rozmnażają się niezwykle szybko, ponieważ cykl życia dorosłego mola spożywczego to jedne 2 tygodnie, w ciągu których samica jest w stanie złożyć nawet 200 owalnych, białawych jaj. Z nich wykluwają się żarłoczne larwy, które żyją nawet kilka miesięcy, czyniąc szkody i dopiero po tym czasie przekształcają się w dorosłe, latające osobniki.

Fot. iStock/mole spożywcze

Mole spożywcze — jak się ich pozbyć?

Jeżeli w domu pojawiły się mole spożywcze, należy przejrzeć szafki i półki z suchymi oraz sypkimi produktami spożywczymi. Szukając jaj i larw warto zajrzeć do każdego opakowania sypkiego produktu, ale także obejrzeć ścianki szafek, do których mogą być przyczepione kokony z jajami. Jeżeli na produktach znajdują się podejrzane pajęczynki, dziurki i widać zanieczyszczenia, można założyć, że to jest efekty działania moli. Takie produkty należy bezwzględnie wyrzucić i jak najszybciej wynieść z domu. Szafki trzeba wymyć dokładnie, najlepiej nierozcieńczonym octem lub wodą z octem.

Mole spożywcze i odzieżowe - jak się ich się pozbyć, jak wyglądają mole

Fot. iStock/mole

Po tym należy wdrożyć działanie zapobiegawcze. Może zdecydowanie nie przepadają za zapachem lawendy i cytrusów, więc rozłożenie suszonych kwiatów lawendy lub skórek pomarańczy z goździkami, lub też ziela angielskiego i liścia laurowego, może powstrzymać mole przed znalezieniem sobie miejsca w szafce. Można też kupić nieco bardziej profesjonalne pułapki na mole nasączone feromonami, które przyciągają dorosłe osobniki, a to z kolei zapobiega składanie jaj i rozmnażaniu. Konieczne jest regularne sprzątanie i zabezpieczenie świeżo zakupionych produktów spożywczych.

Jak się ich pozbyć moli odzieżowych?

Należy koniecznie wyjąć wszystko z szaf, przejrzeć ubrania i meble. Ubrania najlepiej wyprać, a szafę wymyć wodą z octem lub szarym mydłem. Mole odzieżowe, jak i spożywcze, nie znoszą zapachu suszonej lawendy, listków laurowych. Szczególnie nie przepadają za zapachem olejku z cedru i paczuli, a także farby drukarskiej, więc egzemplarz gazety pachnącej farbą może je odstraszyć.

Fot. iStock

Aby zapobiec powrotowi moli, szafy trzeba regularnie, co jakiś czas myć oraz wietrzyć, podobnie jak ubrania. Zdecydowanie nie należy wkładać do szaf noszonych już ubrań. Odzież należy poukładać na półkach tak, by mogła „oddychać” i miała przestrzeń.


źródło: www.ekologia.pl, bros.pl

Dania główne Gotowanie Przepisy

Ogórki kiszone – jak je zrobić, by wyszły doskonałe? Sprawdzone przepisy i rady

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody
Fot. iStock

Ogórki kiszone to tradycyjny polski produkt, bez którego trudno sobie wyobrazić obiady zimą. Smakują nam w surówkach, zupie, na kanapki i po prostu, jako przekąska. Kochamy je nie tylko za smak, ale i właściwości zdrowotne. Warto znać przepis na ogórki kiszone w sposób tradycyjny oraz na sucho bez wody.

Ogórki kiszone — jak powstają?

Ogórki kiszone powstają jako efekt fermentacji mlekowej, która jest procesem bardzo złożonym. W ich trakcie następuje zmiana cukrów zawartych w ogórkach na kwas mlekowy, w związku z tym ogórki zmieniają nieco swoją barwę i smak. Szczepy bakterii, które biorą udział w fermentacji, nadają im cenne właściwości dla zdrowia.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone a kwaszone

Bardzo często ogórki kiszone są mylone z ogórkami kwaszonymi. Kiszone powstają w wyniku wspomnianego procesu fermentacji mlekowej, natomiast kwaszone to produkt otrzymany przy pomocy zalania ogórków roztworem kwasu mlekowego czy octowego. Ogórki te różnią się od siebie nieco zapachem i smakiem — kwaszone są mniej wyraźne w smaku, bardziej octowe, a kiszone bardziej kwaśne i twarde. Dla zdrowia o wiele bardziej wartościowe są naturalne kiszonki.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone — wartości odżywcze

Ogórki kiszone mają  w sobie wiele wartości odżywczych i niewiele kalorii. Dostarczają do organizmu witaminy z grupy B, witaminę C i A, nie brakuje w nich również fosforu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, a także błonnika. Ogórki kiszone w 100 gramach dostarczają 11 kcal. Są mniej kaloryczne od  świeżych ogórków, ponieważ obecny w nich cukier przekształcony zostaje przez bakterie kwasu mlekowego.

Ogórki kiszone mają wiele zalet dla zdrowia. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego są naturalnym probiotykiem wzmacniającym odporność organizmu. Doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego,  szczególnie jelit, ułatwiające trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Wspierają mikroflorę jelitową, a dzięki obecności błonnika zapobiegają zaparciom i oczyszczają organizm z toksyn. Ogórki kiszone obniżają także poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego, w organizmie możliwe jest synteza witaminy K. Największy wpływ na zdrowie ma regularne sięganie po kiszonki, szczególnie zimą, gdy układ odpornościowy wymaga wsparcia.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Kto nie powinien jeść kiszonek?

Jedyny minus ogórków kiszonych to spora zawartość sodu, która nie służy osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze. Również osoby cierpiące na wrzody żołądka, czy przewlekłe choroby układu pokarmowego, nie powinny powinny sięgać po produkty kiszone.

Jak wybrać ogórki do kiszenia?

Niestety nie każde ogórki włożone do słoika ukiszą się w ten sam sposób. Najlepsze są ogórki o wydłużonym, cylindrycznym kształcie, niezbyt pękate, o cienkiej skórce i jeszcze niewykształconymi mocno nasionami. Aby ogórki ukisiły się prawidłowo, należy wybierać te ze sprawdzonego źródła, nieprzenawożone. Są one nie tylko zdrowsze, ale także mniej podatne procesom gnilnym. Szczególnie szybko psują się ogórki przeazotowane, które łatwo ulegają zakażeniom bakteriami gnilnymi, co można poznać po wyjątkowo odrzucającym zapachu w otwieranym słoiku.

Ogórki kiszone — przepis

Przepis na ogórki kiszone najczęściej przekazywany jest z dziada, pradziada, w każdej rodzinie. Samo przygotowanie kiszonek nie jest trudne, ale wymaga odpowiedniego czasu i zachowania pewnych zasad, by ogórki się ukisiły, a nie popsuły. Nie licząc wyboru najlepszych ogórków, należy także pamiętać o dokładnym ich umyciu, zachowaniu higieny rąk oraz wyparzenia słoików użytych do kiszenia. Zakrętki muszą być w dobrym stanie, bez uszkodzeń czy zadrapań. Do kiszenia najlepiej użyć ogórków do 8 godzin od zerwania, ponieważ zawierają najwięcej substancji ważnych dla zdrowia.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone — przepis 

Składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • czosnek 
  • koper z łodygą i baldachami
  • korzeń chrzanu
  • liście czarnej porzeczki lub wiśni (opcjonalnie)
  • woda
  • sól do przetworów (kamienna)

Przygotowanie:

  1. Słoiki umyj, wyparz, pozostaw do obcieknięcia.
  2. Ogórki umyj, ułóż w słoikach pionowo tak, aby ściśle przylegały do siebie. Czosnek oraz chrzan obierz i wkładaj do każdego litrowego po 2 – 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.
  3. Przygotuj zalewę (mniej więcej 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotuj wodę i rozpuść w niej sól (1 czubatą łyżkę soli na 1 litr wody).
  4. Wrzącą zalewą od razu zalej ogórki w słoikach (nie powinny wystawać z zalewy) i od razu zakręć. Krawędź  słoika i zakrętka muszą być suche.
  5. Zostaw słoiki do wystygnięcia (możesz nakryć je kocem, by dobrze się wekowały), a następnie odłóż je do piwnicy lub innego chłodnego miejsca bez dostępu promieni słonecznych.

Ogórki kiszone na sucho, bez wody — przepis

Od pewnego czasu Internet podbija przepis na ogórki kiszone na sucho, bez wody. W zasadzie jest to przepis na ogórki małosolne, bowiem cały proces trwa jedyne 24 h, a to za mało, by otrzymać tradycyjne kiszonki.

Fot. iStock

Ogórki kiszone na sucho, bez wody — składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
  • opcjonalnie liść wiśni, porzeczki lub chrzanu

 Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, odetnij końcówki i wrzuć do woreczka z zamknięciem strunowym.
  2. Korzeń chrzanu pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki, a także liść chrzanu wiśni lub porzeczki, jeśli są przygotowane. Wymienione składniki i gorczycę wrzuć do ogórków i równo oprósz wszystko solą. Usuń dłonią nadmiar powietrza z woreczka i go zamknij. Potrząśnij ogórkami, tak by sól i składniki równomiernie się rozłożyły.
  3. Włóż woreczek z ogórkami na 4 godziny do lodówki, a przez kolejne 20-48 godzin wyjmij i trzymaj w temperaturze pokojowej.
  4. Po otwarciu woreczka ogórki należy trzymać w lodówce.

źródło:  beszamel.se.pl, www.poradnikzdrowie.pl, fajnyogrod.pl

Zobacz także

przepisy na wielkanoc

Babka wielkanocna. Wasze przepisy wielkanocne

krem do tortu — budyniowy, oreo, czekoladowy, z mascarpone, malinowy, maślany, ganache

Krem do tortu – 7 pysznych wariantów, które zachwycą smakiem i ozdobią tort

Tradycyjny stół wielkanocny w nowoczesnym wydaniu