Go to content

Jajecznica na wiele sposobów – z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem lub serem. Przepisy

Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, czy serem , na parze
Fot. iStock

Jajecznica to jedno z najprostszych i najszybszych w wykonaniu potraw. Nawet w wersji „rozszerzonej” – jajecznica z kurkami, pomidorami, szpinakiem, pieczarkami lub z serem – nie zabiera dużo czasu, a smakuje wyśmienicie. Jak zrobić najlepszą jajecznicę, która ma idealną konsystencję i smak?

Jajecznica na śniadanie – dlaczego warto ją jeść?

Doskonale syci i rozgrzewa żołądek, dostarcza wielu wartościowych dla organizmu substancji. Wysokowartościowe białko sprawia, że jajecznica to prawdziwa bomba odżywcza. W jajecznicy znajdziemy m.in. aminokwasy egzogenne,  witaminy E, A, D i B5. Jest  tu także niemało ważnych mikroelementów: wapnia, żelaza, fosforu czy magnezu. Zawartość poszczególnych witamin, minerałów czy substancji odżywczych wzrasta, jeśli jajecznicę przyrządzamy ze zdrowymi dodatkami. Pomidory, pieczarki czy szpinak nie tylko podkręcają smak jajecznicy, ale także czynią ją zdrowszą.

Jak smażyć jajecznicę?

Jajecznica to potrawa tania i ekspresowa. Do wykonania w wersji podstawowej nie trzeba wiele więcej, niż jajka, cebula, sól, pieprz i oczywiście tłuszcz do smażenia. Niewprawieni amatorzy jajecznicy często ponoszą małe porażki. A to jajka za bardzo się ścięły i zeschły, a to znów jest zbyt rzadka, „glutowata”. Czasem wychodzi zbyt tłusta lub słona, a nawet i bez smaku. Nie warto się jednak zniechęcać, ponieważ jajecznica to jeden z najlepszych posiłków na śniadanie.

Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, serem , na parze

Fot. iStock/jajecznica

Najlepiej jajecznicę smażyć przez 2-3 minuty na grubej patelni, z niewielką ilością tłuszczu, na której ciepło jest równomiernie rozprowadzane. Wtedy jajka zetną się równomiernie. Można ją smażyć tez nieco krócej lub dłużej, zgodnie z prywatnymi upodobaniami. Warto jednak mieszać cały czas jajka tak, by nie ścinały się za mocno na brzegach i dnie patelni.  Jajecznicę trzeba cały czas mieszać drewnianą łyżką, ale delikatnie i niezbyt szybko.

Jajecznica z kurkami – przepis

Jajecznica z kurkami to rarytas, bez którego wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić jesieni. Złote, chrupiące kurki fantastycznie podkręcają smak jajek i czynią to proste danie wykwintnym. Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych kurek, które nadają delikatny grzybowy aromat jajkom, ale jeśli ktoś ma dostęp do mrożonych grzybów, również może się pokusić o przygotowanie potrawy.

Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, serem , na parze

Fot. iStock/jajecznica z pomidorem

Składniki na dwie porcje:

  • dwie duże garści kurek
  • 4 duże jajka
  • łyżka masła
  • cebula
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyść delikatnie i pokrój na kawałki.
  2. Jajka wbij do miseczki, cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło. Na średnim ogniu najpierw zeszklij cebulką, a następnie dodaj do niej kurki. Smaż do momentu, gdy nadmiar wody z grzybów odparuje.
  4. Wlej na patelnię dobrze rozmieszane jajka, dodaj sól i pieprz. Smażyć, cały czas mieszając, do czasu ścięcia się jaj (2-3 minuty).
  5. Podawaj gorącą.

Jajecznica z pomidorem – przepis

To kolejny pomysł na jajecznicę, który ma wielu fanów. Łączenie smaku jajek z wyrazistym, lekko kwaskowym pomidorem nadaje potrawie głęboki smak. Jajecznica z pomidorem wymaga jedynie kilku minut dłuższego smażenia poszczególnych składników, niż jajecznica z samych jaj.

Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, serem , na parze

Fot. iStock/jajecznica z pomidorem

Składniki na dwie porcje:

  • duży pomidor malinowy (lub dwa małe)
  • 4 duże jajka
  • cebula
  • szczypiorek do posypania
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidor umyj i obierz ze skórki. Żeby nie męczyć się przy obieraniu skórki, pomidor można sparzyć wrzątkiem – najpierw lekko natnij pomidora na górze i na dole, przelej go wrzątkiem i zdejmij palcami skórkę, powinna odejść bez wysiłku. Pomidor bez skórki pokrój.
  2. W miseczce rozkłóć ze sobą jajka, cebulę obierz i pokrój na drobną kosteczkę.
  3. Na patelni roztop łyżeczkę masła. Podsmaż cebulkę, by stałą się szklista, dodaj pokrojonego pomidora i odrobinę soli i pieprzu. Smaż pomidory pięć minut na minimalnym ogniu, aż sok się zredukuje.
  4. Po tym czasie przelej na patelnię rozkłócone jajka, i smaż wszystko razem, aż jajka się nie zetną, ok 2-3 minut. Dopraw solą i pieprzem, do smaku.
  5. Wyłóż gorące na talerze i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Jajecznica ze szpinakiem – przepis

Miłośnicy zieleniny na talerzu będą tu usatysfakcjonowani. Szpinak jest nie tylko zdrowy, ale dobrze przyrządzony nadaje potrawom świeży smak i wyrazisty aromat, a czosnek znakomicie podkręca aromat dania. Jajecznica ze szpinakiem to idealna potrawa na śniadanie, która doda sił witalnych potrzebnych o poranku.

Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, czy serem , na parze

Fot. iStock/jajecznica ze szpinakiem

Składniki na dwie porcje:

  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 4 duże jaja
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyj, usuń twarde ogonki.
  2. Cebulę obierz i pokrój na drobną kosteczkę. W miseczce rozkłóć ze sobą jajka.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Podsmaż cebulkę aż stanie się szklista, wrzuć szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż, mieszając. Dopraw solą i pieprzem, poczekaj, aż płyn ze szpinaku odparuje.
  4. Wlej na patelnię jajka, i smaż wszystko razem, aż jajka się zetną, ok 2-3 minut.
  5. Wyłóż gorącą jajecznicę na talerze.

Jajecznica z pieczarkami i szynką – przepis

Jajecznica z pieczarkami i szynką, to propozycja śniadania dla miłośników klasycznych smaków.

Fot. iStock/jajecznica z pieczarkami

Składniki na dwie porcje: 

  • 4 duże jajka
  • duża garść pieczarek
  • cebula
  • 5 plastrów szynki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Cebulę obierz i pokrój na drobną kosteczkę. W miseczce rozkłóć ze sobą jajka, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, szynkę pokrój na małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż cebulkę aż stanie się szklista, wrzuć szynkę, po chwili dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem, poczekaj, aż płyn z pieczarek odparuje.
  3. Wlej na patelnię jajka, i smaż wszystko razem, aż jajka się zetną, ok 2-3 minut.
  4. Wyłóż gorącą jajecznicę na talerze.

Jajecznica z serem – przepis

Ekspresowe i proste danie na dzień dobry. Rozgrzeje i nasyci żołądek po długiej nocy. Taka jajecznica z serem dobrze smakuje z ketchupem i ta wersja podania ma wielu zadeklarowanych fanów.

Fot. iStock/jajecznica z serem

Składniki na dwie porcje:

  • 4 duże jajka
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie: 

  1. Cebulę obierz i pokrój na drobną kosteczkę. W miseczce rozkłóć ze sobą jajka, ser pokrój na małe kawałki i dodaj do jajek.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż cebulkę aż stanie się szklista, wlej na patelnię rozkłócone jajka z serem, dopraw solą i pieprzem. Smaż wszystko razem, aż jajka się zetną, a ser roztopi.
  3. Wyłóż gorącą jajecznicę na talerze.

Jajecznica na parze – jak zrobić?

Zazwyczaj jajecznicę smażymy na patelni, na tłuszczu. Można także przygotować jajecznicę nieco inaczej, mniej kalorycznie. Jajecznica na parze to zalecany posiłek dla osób na diecie, a także w jadłospisie małych dzieci. Jak ją przygotować? To proste. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. W miseczce rozkłóć jajka, dodaj odrobinę soli i pieprzu do nich. Nad gotującą się wodą umieść naczynie (metalową miseczkę, talerz z nietłukącego szkła) i wlej jajka mieszając do chwili, aż się zetną.


źródło: www.przyslijprzepis.pl