Lifestyle

Anna Lewandowska zachęca do pomocy branży gastronomicznej – rusza akcja #ŚwiąteczneWsparcieGastro

Redakcja
Redakcja
10 grudnia 2020
 

Ten rok sprawił, że wielu ludzi znalazło się w trudnej sytuacji. Pandemia i związane z nią obostrzenia uniemożliwiły normalną pracę, szczególnie dotykając branżę gastronomiczną. Wielu przedsiębiorców i zatrudnianych przez nią pracowników ucierpiało, dlatego żeby wesprzeć ich w okresie przedświątecznym, ruszamy z inicjatywą #ŚwiąteczneWsparcieGastro

 

Celem akcji jest zachęcenie Polaków do tego, by w swoich codziennych wyborach pamiętali o tym, że mogą pomóc zamawiając nawet jeden posiłek z lokalnej restauracji czy od producenta świeżej żywności. – Dziś potrzebujemy siebie bardziej niż kiedykolwiek, a tegoroczne Święta będą szczególne. Spędzimy je z najbliższymi w naszych domach. Będą spokojniejsze niż zazwyczaj i przepełnione ogromną potrzebą wsparcia tych, których pandemia dotknęła najbardziej – mówi Anna Lewandowska, która zainicjowała akcję na swoim Instagramie.

Publikując w mediach społecznościowych materiały z #ŚwiąteczneWsparcieGastro możemy oznaczać restauracje i producentów żywności oraz zachęcić kolejne osoby do udziału i wspierania polskiej gastronomii. Zachęcamy do udziału w akcji i tego, by nawet drobnym gestem pomagać tym, którzy zostali dotknięci negatywnymi skutkami pandemii.


Lifestyle

Krokiety na 5 różnych sposobów, na co dzień i na święta

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
10 grudnia 2020
krokiety z mięsem, z pieczarkami, pieczarkami i serem, kapustą i grzybami, oraz ziemniaczane
Fot. iStock
 

Krokiety to danie, które w wielu domach pojawia się podczas świąt Bożego Narodzenia obok, lub zamiast pierogów. Często pojawiają się również i bez okazji, jako propozycja na smaczny i sycący obiad. Można je nadziewać różnym farszem — krokiety mięsem, z pieczarkami, kapustą i grzybami, lub ziemniaczane, podbiły niejedno podniebienie.

Krokiety to nic innego jak naleśniki z farszem, zasmażane w panierce, najczęściej z bułki tartej i mąki. Świetnie smakują podawane na gorąco, z ciepłym czerwonym barszczem w filiżance. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale nieskomplikowane. Bez problemu można przygotować krokiety z ulubionym farszem.

Krokiety z mięsem z rosołu — przepis 

 krokiety z mięsem, z pieczarkami, pieczarkami i serem, kapustą i grzybami, oraz ziemniaczane

Fot. iStock/krokiety

Krokiety z mięsem z rosołu — składniki:

Naleśniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 kg mięsa z kurczaka z rosołu (np. 4 ćwiartki)
  • 2 ugotowane marchewki z rosołu
  • 1 mała pietruszka z rosołu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki do smaku
  • sól
  • pieprz mielony

Panierka:

  • 3-4 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Naleśniki:

  1. W wysokiej misce zmiksuj wszystkie składniki i odstaw je do lodówki co najmniej na 15 minut.
  2. Patelnię rozgrzej bez oleju lub na jego niewielkiej ilości (zależy od rodzaju patelni) i smaż z obu stron cienkie naleśniki.

Farsz:

  1. Mięso z rosołu oddziel od kości, i razem z warzywami z rosołu zblenduj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Cebulę posiekaj, podsmaż przez chwilę na oddzielnej patelni i dodaj do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, by składniki się dobrze połączyły.

Całość:

  1. Na naleśniki nakładaj farsz i zawijaj w roladki.
  2. Jajka rozkłóć z solą i pieprzem. Krokiety panieruj w jajku, następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor.

Krokiety z mięsem mielonym — przepis 

 krokiety z mięsem, z pieczarkami, pieczarkami i serem, kapustą i grzybami, oraz ziemniaczane

Fot. iStock/krokiety

Krokiety z mięsem mielonym — składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • cebula
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Panierka:

  • szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie: 

Naleśniki:

  1. W wysokiej misce zmiksuj wszystkie składniki i odstaw je do lodówki co najmniej na 15 minut.
  2. Patelnię rozgrzej bez oleju lub na jego niewielkiej ilości (zależy od rodzaju patelni) i smaż z obu stron cienkie naleśniki.

Farsz:

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój, obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, dodaj marchewkę i podsmaż je razem. Dodać mięso mielone i podsmaż, aż się zetnie. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem do miękkości.
  3. Dopraw papryką słodką i ostrą, bazylią oraz solą i pieprzem.

Całość:

  1. Na naleśniki nakładaj farsz i zawijaj w roladki.
  2. Jajka rozkłóć z solą i pieprzem. Krokiety panieruj w jajku, następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor.

Krokiety z kapustą i grzybami — przepis 

 krokiety z mięsem, z pieczarkami, pieczarkami i serem, kapustą i grzybami, oraz ziemniaczane

Fot. iStock/krokiety

Krokiety z kapustą i grzybami — składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 60 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz mielony
  • papryka słodka
  • przyprawa uniwersalna
  • olej

Panierka:

  • bułka tarta
  • jajko
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie: 

Farsz:

  1. Grzyby namocz w wodzie na całą noc. W tej samej wodzie ugotuj do miękkości.
  2. Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij i pokrój. Wrzuć do garnka i zalej wodą, dodaj liść laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotuj do miękkości, usuń liść i ziele, przypraw do smaku.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na odrobinie oleju i dodaj do kapusty. Wystudzone grzybki pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty. Wymieszaj.

Naleśniki:

  1. W wysokiej misce zmiksuj wszystkie składniki i odstaw je do lodówki co najmniej na 15 minut.
  2. Patelnię rozgrzej bez oleju lub na jego niewielkiej ilości (zależy od rodzaju patelni) i smaż z obu stron cienkie naleśniki.

Całość:

  1. Na naleśniki nakładaj farsz i zawijaj w roladki.
  2. Jajka rozkłóć z solą i pieprzem. Krokiety panieruj w jajku, następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor.

Krokiety z pieczarkami — przepis 

For. iStock/krokiety

Krokiety z pieczarkami — składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • jajko
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • olej do podsmażenia

Panierka: 

  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pierz mielony

Przygotowanie:

Naleśniki:

  1. W wysokiej misce zmiksuj wszystkie składniki i odstaw je do lodówki co najmniej na 15 minut.
  2. Patelnię rozgrzej bez oleju lub na jego niewielkiej ilości (zależy od rodzaju patelni) i smaż z obu stron cienkie naleśniki.

Farsz:

  1. Pieczarki oczyść i zetrzyj na dużych oczkach ratki.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pieczarki, podsmaż i odparuj wodę. Do farszu wbij jajko i dodaj szczypiorek, podsmażając. Gdy jajko się zetnie, farsz zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką.

Całość:

  1. Na naleśniki nakładaj farsz i zawijaj w roladki.
  2. Jajka rozkłóć z solą i pieprzem. Krokiety panieruj w jajku, następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor.

Krokiety ziemniaczane — przepis 

Fot. iStock/krokiety

Krokiety ziemniaczane — składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 żółtka
  • łyżeczka masła
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Panierka:

  • białka
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i rozgnieć lub przepuść przez praskę. Jeśli po ugotowaniu są zbyt mokre, odparuj je.
  2. Przetarte ziemniaki wymieszaj z żółtkami, dopraw solą i gałką muszkatołową, uformuj krokiety.
  3. Panieruj w białkach i bułce tartej. Smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 


Zobacz także

Starasz się resztkami sił, nie pozwolić jej wygrać… Bezsilność to potwór, który żyje dzięki cierpieniu drugiego człowieka

Regulamin akcji #BeMumSelf

Rozkazuję ci być szczęśliwym Pętla dobrego samopoczucia

Rozkazuję ci być szczęśliwym! Czy to może się udać?