Go to content

Paszteciki – 4 przepisy na danie, które pasuje nie tylko na świąteczny stół

Paszteciki - z mięsem, z kapustą i grzybami, szpinakiem
Fot. iStock

Paszteciki serwowane do czerwonego barszczu to ciekawy pomysł na danie, które pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na inne okazje. Kryją w sobie smaczny farsz, najczęściej mięsny, ale jest wiele innych przepisów na paszteciki w różnych wydaniach — z kapustą i grzybami, czy szpinakiem i fetą.

Najpopularniejsze są paszteciki drożdżowe, ale nie brakuje również przepisów na paszteciki z ciasta francuskiego. Warto spróbować obu wersji i zdecydować, która sprawdzi się lepiej.

Paszteciki z mięsem (drożdżowe) — przepis

Paszteciki - z mięsem, z kapustą i grzybami, szpinakiem

Fot. iStock/paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem — składniki:

Farsz:

  • 1/2 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarnka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • olej do podsmażania

Ciasto:

  • 60 dkg mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 dag świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • siemię lniane
  • czarnuszka
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie: 

Farsz:

  1. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Mięso umyj, pokrój w małą kostkę.
  2. W garnku rozgrzej olej, podsmaż mięso, dodaj cebulę — gdy cebula się zrumieni, mięso podlej wodą. Dodaj przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz) i duś do miękkości. Gdy mięso zmięknie, zdejmij je z ognia.
  3. Mięso zmiel w maszynce wraz z cebulą z wywaru. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Wymieszaj i wyrób ręką na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za sucha, można ją podlać wywarem, w którym mięso się dusiło.

Ciasto:

  1. Drożdże rozpuść w połowie mleka i odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść w rondelku. Do pozostałego mleka dodaj cukier, jaja i masło. Wymieszaj do połączenia. Wsyp sól, rozpuszczone drożdże i stopniowo mąkę. Wyrób elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na dwie części. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, przekrój go na pół. Na obu częściach rozsmaruj farsz,i zwiń ciasto jak roladę. Każdą zwiniętą część pokrój na małe paszteciki ok. 5 cm szerokości. To samo zrób z drugą częścią ciasta.
  3. Tak przygotowane paszteciki połóż na blaszkę, posmaruj mlekiem i posyp ziarnami.
  4. Piecz ok. 25-30 minut w 160 stopniach, aż do zrumienienia.

Paszteciki z kapustą i grzybami (drożdżowe) — przepis

Paszteciki - z mięsem, z kapustą i grzybami, szpinakiem

Fot. iStock/paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami — składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  •  jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 300 g pieczarek
  • 200 g grzybów suszonych
  • cebula
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Nie wylewaj wody po grzybach.
  2. Na drugi dzień rozrób drożdże z cukrem zalej ciepłym mlekiem i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie przesiej mąkę z solą, wymieszaj, dodaj olej, wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto. Przykryj, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której stały.
  5. Kiszoną kapustę włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj pół godziny. Odcedź, odciśnij i posiekaj.
  6. Cebulę i pieczarki obierz i pokrój. Grzyby suszone osącz z wody i drobno pokrój.
  7. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, włóż pieczarki i grzyby suszone. Dopraw solą i pieprzem. Duś, co jakiś czas mieszając, aż grzyby zmiękną, a sok wyparuje. Wrzuć posiekaną kapustę, dodaj przyprawy i smaż razem kilka minut. Ostudź.
  8. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrób i rozwałkuj na podłużny pasek. Przez jego środek wyłóż gotowy farsz, zlep boki ciasta. Ciasto odwróć na drugą stronę i za pomocą noża podziel na porcje.
  9. Paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem, wyłóż na papier do pieczenia na blaszce.
  10. Piekarnik rozgrzej — piecz w temperaturze 180º ok. 20 minut.

Drożdżowe paszteciki ze szpinakiem — przepis

Paszteciki - z mięsem, z kapustą i grzybami, szpinakiem

Fot. iStock/paszteciki ze szpinakiem

Drożdżowe paszteciki ze szpinakiem — składniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 20 g drożdży
  • cukier
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • jajo do posmarowania

Farsz:

  • 500 g szpinaku
  • 100 g pieczarek
  • kostka fety
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Farsz:

  1. Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż razem z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Świeży szpinak umyj, posiekaj (zamrożony wcześniej wyjmij do rozmrożenia) i wrzuć na patelnię. Po chwili dorzuć pokrojoną w kostkę fetę. Trzymaj na ogniu i mieszaj, aż feta nieco się rozpuści.

Ciasto:

  1. Śmietanę wymieszaj z drożdżami i odrobiną cukru.
  2. Mąkę posiekaj z margaryną, dodaj śmietanę z drożdżami, szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw na 20 minut.
  3. Ciasto rozwałkuj na cienkie placki, nakładaj farsz i formuj paszteciki. Ciasto na brzegach dociśnij widelcem. Górę posmaruj roztrzepanym jajem. Piecz 20 minut w temp 180ºC.

Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem — przepis

Fot. iStock

Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem — składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 500 g mięsa z rosołu (kurczak, indyk)
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie: 

  1. Mięso oddziel od kości i zblenduj na gładką masę.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle z dodatkiem oliwy. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do cebuli i podsmaż. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem, dorzuć natkę pietruszki.
  3. Ciasto francuskie rozłóż, pokrój na równe kwadraty, nałóż farsz i posklejaj boki. Paszteciki posmaruj jajkiem i piecz 15-20 minut w 200ºC.
źródło:  www.przyslijprzepis.pl