Go to content

Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa
Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa – przepis

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta Leśny Mech Delecta
  • 3 jaja
  • 100 ml oleju
  • 50 ml wody

Nadzienie:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki esencji waniliowej na spirytusie
  • 60 g pistacji Bakalland
  • ½ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland

Zielona rolada to idealna propozycja, kiedy chcemy jednocześnie zrobić łatwy i szybki deser, który zrobi wrażenie na gościach. Zatem do dzieła!

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem. Wylewamy ciasto na blachę i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno w wysokiej misce z dodatkiem kakao, a następnie do drugiej miseczki wlewamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę. Dodajemy do ubitej śmietanki zawartość drugiej miseczki i miksujemy całość przez kolejną minutę. Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Ciasto zawijamy ostrożnie w roladę.

Pistacje obieramy i siekamy na drobne kawałki. W rondlu podgrzewamy masę krówkową z dodatkiem esencji waniliowej (alkohol rozluźni nieco konsystencję masy i spowoduje, że będzie bardziej płynna).

Masą krówkową polewamy wierzch rolady, a następnie posypujemy pistacjami.

Słodka rolada wraz z kawą osłodzi każde popołudnie, a chrupiące pistacje w tym wypadku będą niczym wisienka na torcie. 🙂

Delecta - Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

Delecta – Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa