Gotowanie Pielęgnacja Przepisy

Jak zrobić drożdże na dwa domowe sposoby? To prostsze niż myślisz!

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 sierpnia 2020
Jak zrobić drożdże domowym sposobem, jak zrobić drożdże do picia
Fot. iStock
 

Jak zrobić drożdże domowym sposobem to pytanie, które w ostatnim czasie pojawiało się zaskakująco często. Okazuje się, że to wcale nie jest trudne, trzeba tylko wiedzieć, jak zabrać się do zadania. Podpowiadamy, jak zrobić drożdże na dwa domowe sposoby, i jak przeprowadzić kurację z drożdżami do picia.

Temat drożdży stał się wyjątkowo interesujący w chwili, gdy w czasie pandemii koronawirusa nagle ze sklepowych polek zniknęły wszystkie drożdże. Okazało się, że Polacy mają smykałkę do pieczenia, a brak drożdży stał się w tej sytuacji bardzo kłopotliwy. Szczęśliwie na pytanie jak zrobić drożdże znalazła się prosta odpowiedź, a nawet dwie.

Fot. iStock

Jak zrobić drożdże z piwa?

Składniki:

  • 150 ml piwa
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki mąki

Przygotowanie: 

  1. Naczynie szklane lub kamionkowe umyj i wyparz.
  2. Do naczynia przełóż składniki, wymieszaj dokładnie, i górę naczynia nakryj czystą gazą lub ściereczką, by masa mogła „oddychać”.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na noc, już po 12 h drożdże będą gotowe np. do upieczenia chleba.

Z podanej ilości składników powstaje 70 g drożdży, które wystarczą do upieczenia chleba z 500 g mąki.

Jak zrobić drożdże domowym sposobem, jak zrobić drożdże do picia

Fot. iStock

Jak zrobić drożdże z ziemniaków — przepis 

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka piwa pasteryzowanego

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości.
  2. Odlej z nich wodę i zbenduj je na gładką masę.
  3. Do masy ziemniaczanej dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj łyżeczkę piwa niepasteryzowanego i ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Masę przełóż do wyparzonego słoika, górę przykryj cienką ściereczką lub złożoną gazą zabezpieczoną gumką recepturką, by masa mogła „oddychać”. Nie wolno zakręcać słoika szczelnie nakrętką.
  6. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce, by wytworzyły się drożdże, które poznasz po charakterystycznym zapachu.

Drożdże można kilka dni przechowywać w lodówce lub zamrozić w małych porcjach.

Jak zrobić drożdże domowym sposobem, jak zrobić drożdże do picia

Fot. iStock

Zalety drożdży

Drożdże można wykorzystać nie tylko w kuchni, do różnych wypieków. Stanowią one doskonały produkt do domowej pielęgnacji, zarówno tej wewnętrznej, jak i zewnętrznej.

Drożdże zawierają bogactwo witamin z grupy B oraz różne substancje mineralne, takie jak: fosfor, magnez, cynk, żelazo, selen, potas, chrom. Nie brakuje w nich również białka i błonnika, który wspiera działanie układu pokarmowego. Obecność witaminy H (zwana także B7), czyli osławionej biotyny, doskonale wpływa na skórę i włosy. Dzięki biotynie włosy stają się zdrowsze, mocniejsze i lepiej rosną, mniej wypadają. Drożdże zbawienie działają na stan skóry, pomagając pozbyć się z niej niedoskonałości.

Jak zrobić drożdże do picia?

Drożdże można wykorzystać do picia, ale pojawiają się wątpliwości, czym różnią się od siebie drożdże piekarnicze (piekarskie) i piwowarskie. Trzeba wyjaśnić, że drożdże piekarnicze i piwowarskie to ten sam rodzaj drożdży pochodzący od szczepu Saccharomyces cerevisiae, różni je jednak forma. Najwięcej witamin i wartości odżywczych mają drożdże piwowarskie (powstają jako efekt uboczny produkcji piwa), które zazwyczaj dostępne są w postaci proszku lub tabletek, i działają silniej od piekarniczych. Natomiast piekarnicze, które kupujemy głównie w kostkach lub suszone w kulinarnych celach, nie nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo i trzeba je zaparzyć.

Jeśli marzy się komuś poprawienie stanu skóry i włosów, kuracja z drożdżami do picia może tu bardzo pomóc. Dla wielu osób takie naturalne wzmocnienie jest ważnym elementem leczenia trądziku. Drożdże działają przeciwzapalnie oraz regulują pracę gruczołów łojowych. Biotyna zmniejsza ilość wyprysków i sprawia, że cera wygląda lepiej, co jest dużym wsparciem dla skóry.

Jak zrobić drożdże domowym sposobem, jak zrobić drożdże do picia

Fot. iStock

Jak zrobić drożdże do picia?

Aby zrobić drożdże do picia, należy odpowiednią ilość świeżych drożdży rozrobić w szklance i zalać wrzątkiem w proporcji pół na pół. Wrzątek jest konieczny, by unieszkodliwić grzyby, które mogą prowadzić do problemów z żołądkiem, a w czasie długiego przyjmowania nawet do zagrzybienia organizmu. Jedyne, o czym należy pamiętać to, by napoju nie dosładzać.

Maksymalna dawka drożdży na raz wynosi pół kostki (kostka 100g) rozpuszczonej we wrzątku. Jeśli ktoś obawia się smaku drożdży, który jest bardzo specyficzny, może zalać je gorącym mlekiem. Najlepiej kurację drożdżową zacząć od niewielkich dawek, np. 1/4 ze 100 g (kostki) drożdży. Osoby z wrażliwym układem pokarmowym mogą po wypiciu drożdży odczuwać dolegliwości takie jak zgaga, czy problemy żołądkowe.

Drożdże należy pić regularnie, by zauważyć pierwsze efekty po około 20 dniach kuracji. Nie należy przyjmować ciągiem drożdży dłużej niż przez 40 dni. Kurację można stosować  na dwa sposoby: pić roztwór przez 3 tygodnie i zrobić 1 tydzień przerwy, lub pić je przez 3 miesiące i po tym czasie zrobić miesiąc przerwy. Przerwa od picia drożdży jest konieczna, aby organizm mógł odpocząć.

Maseczka z drożdży do skóry z niedoskonałościami

Drożdże doskonale sprawdzą się jako element domowej pielęgnacji skóry. Istnieje wiele przepisów na maseczki do twarzy z dodatkiem drożdży, które poprawiają wygląd skóry.

Jak zrobić drożdże domowym sposobem, jak zrobić drożdże do picia

Fot. iStock

Składniki:

  • 1/4 kostki drożdży piekarskich
  • 1 łyżka mleka

Wystarczy wymieszać i nałożyć papkę na oczyszczoną skórę.  Zmyj po 20 minutach ciepłą, ale nie gorącą wodą.

Jeśli masz skórę suchą – dodaj kilka kropel oliwy z oliwek.
Jeśli twoja skóra ma przebarwienia – dodaj odrobinę soku z cytryny.


źródło: dompelenpomyslow.pl ,beszamel.se.pl ,jaknaturalnie.pl 

Gotowanie Pielęgnacja Przepisy

Makaron z cukinią na cztery proste i smaczne sposoby. Wybierz swój ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 sierpnia 2020
Makaron z cukinią i pieczarkami, kurczakiem, papryką lub z pesto
Fot. iStock
 

Makaron z cukinią to propozycja na lekki i smaczny posiłek. Warto wykorzystać różnorodne przepisy na to danie, szczególnie że lato w rozkwicie obfituje w świeże, wartościowe dla zdrowia warzywa. Jak przyrządzić makaron z cukinią i pieczarkami, kurczakiem lub w wersji z zielonym pesto?

Makaron z cukinią — nie warto go sobie odmawiać 

Makaron z cukinią przygotowany z  różnymi dodatkami to doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad. Cukinia, bez której w tym przypadku makaron się nie obejdzie, to wartościowe źródło wielu witamin i minerałów, w dodatku niskokaloryczne.  To warzywo dyniowate jest dobrym źródłem witaminy A, C, K, oraz witamin z grupy B. Zawiera również składniki mineralne, takie jak m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas, cynk i jod. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna — surowa cukinia w 100 g dostarcza zaledwie 15 kcal, natomiast smażona 40 kcal.

Fot. Stock

Jeśli połączymy ją z makaronem pełnoziarnistym bogatym w błonnik, wspierający pracę układu pokarmowego, oraz w witaminy z grupy B, otrzymujesz zdrowy posiłek. W zależności od innych dodatków makaron z  cukinią może dużo zyskać na smaku i wartości dla zdrowia.

Makaron z cukinią i kurczakiem  

Ta propozycja dla miłośników bardziej sycących i dodających energię potraw. Jego przygotowanie jest proste i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu.

Fot. iStock/Makaron z cukinią i kurczakiem

Makaron z cukinią i kurczakiem — przepis

Składniki: 

  • 500 g piersi kurczaka
  • 350 g makaronu
  • 2 małe cukinie (lub jedna duża)
  • duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 ml śmietany 18-22 %
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • przyprawa do kurczaka
  • szczypta curry
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Piersi kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę i obsyp przyprawą do kurczaka.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
  3. Cukinie umyj, przekrój na pół i pokrój w nieco grubsze półplasterki.
  4. Na patelni rozgrzej olej, w międzyczasie poszatkuj cebulę. Cebulę zeszklij na gorącym oleju i zdejmij z patelni.
  5. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną cukinię, oprósz solą, pierzem i duś, aż stanie się al dente.
  6. Podsmażoną cebulę przełóż do cukinii i wymieszaj.
  7. Na drugą patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć pokrojone piersi w przyprawie, dodaj  curry i usmaż. Usmażone mięso przerzuć do warzyw.
  8. Pod koniec smażenia wlej śmietanę i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, wrzuć makaron, wsyp poszatkowaną drobno natkę pietruszki, wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
  9. Wyłóż na talerze i podawaj, póki gorące.

Jeśli kupujesz młode cukinie, nie musisz obierać ich ze skórki, natomiast egzemplarze starsze, większe mogą mieć skórkę już zgrubiałą, której warto się pozbyć.

Makaron z cukinią i pieczarkami 

To wersja makaronu bez dodatku mięsa, która do gustu przypadnie nie tylko wegetarianom.

Makaron z cukinią i pieczarkami, kurczakiem, papryką lub z pesto

Fot. iStock

Makaron z cukinią i pieczarkami — przepis

Składniki: 

  • 500 g pieczarek
  • 350 g makaronu
  • 1 ser typu camembert
  • średnia cukinia
  • cebula
  • masło
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Oczyść i pokrój pieczarki. Podsmaż je na maśle z solą i pieprzem do smaku, do chwili, aż płyn odparuje.
  3. Cukinie i cebulę pokrój w kostkę i usmaż razem na drugiej patelni na rozgrzanym maśle.
  4. Podsmażone pieczarki dorzuć do cukinii i cebuli na patelni.
  5. Ser pokrój w kostkę, wrzuć do warzyw i mieszaj, aż się rozpuści.
  6. Na końcu dopraw solą i pieprzem, dorzuć poszatkowany koperek. Podawaj gorące.

Makaron z cukinią i papryką

To kolejne wegetariańskie danie, które daje spore pole do dowolnej modyfikacji przepisu.

Makaron z cukinią i pieczarkami, kurczakiem, papryką lub z pesto

Fot. iStock/Makaron z cukinią i papryką

Makaron z cukinią i papryką — przepis

Składniki: 

  • 350 g makaronu
  • średniej wielkości cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • olej
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia świeża lub suszona

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
  2. Papryki i cukinię umyj, pokrój w paseczki, a cebulę w piórka.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Dorzuć do cebuli drobno poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę.
  4. Wrzuć do cebuli i czosnku papryki i cukinię, dopraw solą, pieprzem oraz suszoną bazylią (świeżą dodaj na sam koniec smażenia). Duś razem aż zmiękną, dodaj kukurydzę z puszki.
  5. Dorzuć odcedzony makaron do warzyw na patelni, podgrzej razem.
  6. Przerzuć danie na talerze i serwuj jeszcze gorące.

Makaron z cukinią i pesto

Danie proste i zdrowe, z dodatkiem aromatycznego pesto z bazylii. Wiosną, gdy jest taka możliwość, można pesto z bazylii zastąpić pesto z czosnku niedźwiedziego.

Makaron z cukinią i pieczarkami, kurczakiem, papryką lub z pesto

Fot. iStock/Makaron z cukinią i pesto

Makaron z cukinią i pesto — przepis

Składniki:

  • 350 g makaronu
  • 2 młode cukinie
  • 2 łyżki pestek słonecznika
    1 łyżka pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 45 g tartego parmezanu

Składniki na pesto:

  • 2 szklanki listków bazylii
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pesto z bazylii:

  1. Do miski wrzuć listki bazylii, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz drobno poszatkowane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wlej oliwę.
  2.  Zblenuj składniki na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem.

Całość: 

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
  2. Cukinię pokrój w plasterki, dodaj drobno posiekany czosnek i podsmaż na oliwie kilka minut.
  3. Do cukinii dodaj makaron i 5 łyżek pesto z bazylii, dokładnie wymieszaj. Potrzymaj razem na ogniu ok. 5 minut.
  4. W międzyczasie pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni.
  5. Makaron z pesto wyłóż na talerze, posyp pestkami oraz tartym parmezanem.
  6. Podawaj gorące.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Gotowanie Pielęgnacja Przepisy

Polewa czekoladowa w czterech odsłonach. Przygotuj klasyczną polewę ganache, z kakao, z chili, lub białą, idealną na sernik

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 sierpnia 2020
Polewa czekoladowa - ganache, z kakao, do sernika, z chili
Fot. iStock

Polewa czekoladowa to dodatek do wypieków, bez których wiele z nich trudno sobie wyobrazić. Błyszcząca, słodka, pięknie uzupełnia wygląd tortów, ciast i ciasteczek. Jej przygotowanie nie jest trudne, i co więcej, do przygotowania polewy w awaryjnych sytuacjach wcale nie musisz mieć pod ręką czekolady. Jak sprawić, by polewa czekoladowa ganache, z kakao, białej czekolady lub z chili była idealna?

Polewa czekoladowa — mniej lub bardziej plastyczna, zazwyczaj słodka, choć wiele zależy od rodzaju użytej czekolady, dla wielu osób jest przysłowiową wisienką na torcie.

Polewa czekoladowa (krem) ganache

Krem do tortu ganache to typowy krem kryjący, bardziej gęsty, sztywny i błyszczący, niż zwykły krem. Można nim pokrywać i dekorować nie tylko torty, ale i babeczki, ciasta oraz inne desery. Powstaje z czekolady i dodatku śmietanki kremówki, niekiedy masła.  Aby polewa czekoladowa ganache miała pożądaną konsystencję, można modyfikować ilość śmietanki w stosunku do czekolady. Im więcej śmietanki, tym mniej zwarty i bardziej miękki będzie ganache w temperaturze pokojowej.

polewa czekoladowa

Fot. iStock/ganache czekoladowe

Polewa czekoladowa (krem) ganache — przepis

Składniki na krem ganache:

  • 200 g śmietanki słodkiej 30 %
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 %  (2 tabliczki)

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia, kilka minut na małej mocy palnika. Gdy śmietanka będzie już bardzo gorąca, dodaj gorzką czekoladę w kawałkach i wymieszaj delikatnie, by rozpuściła się w śmietance. Zdejmij ganache z palnika i odstaw do wystudzenia.
  2. Gdy całkiem wystygnie i będzie miał konsystencję gęstej pasty, możesz już użyć go jako „tynku” czy też polewy do tortu. Jeśli ma być bardziej sztywny i przeznaczony do dekorowania, umieść go w lodowce na kilka godzin.

Jak sprawdzić, czy efekt końcowy jest zadowalający?

Po przygotowaniu polewy odstaw ją na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie będziesz mogła ocenić, czy gęstość ganache jest satysfakcjonująca. Możesz rozrzedzić masę dodając śmietankę. Jeśli z kolei masa jest zbyt rzadka i jest ryzyko, że spłynie z tortu, wlej do niej trochę roztopionej czekolady i porządnie wymieszaj, by stała się bardziej gęsta.

Jeśli gotowa polewa czekoladowa ganache zawiera kawałki czekolady, które się nie rozpuściły jak należy, jest i na to rada. Podgrzej ganache w kąpieli wodnej lub mikrofali przez parę sekund (max 5 sec.) i wymieszaj energicznie. Należy uważać na to, by nie przegrzać śmietany, ponieważ tłuszcz oddzieli się od kakao.

Polewa czekoladowa z kakao

Jeśli pech ciał, że zabierając się za dekorowanie tortu czy ciasta odkrywasz, że zabrakło czekolady na ulubioną polewę, to nic straconego. Możesz ratować sytuację przygotowaniem polewy z kakao, która znakomicie zastępuje polewę z czekolady, bez wyczuwalnej różnicy w smaku. Można ją wykorzystać nie tylko do dekorowania wypieków, ale także naleśników czy gofrów.

Polewa czekoladowa - ganache, z kakao, do sernika, z chili

Fot. iStock

Polewa czekoladowa z kakao — przepis

Składniki:

  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka do nadania pożądanej konsystencji

Przygotowanie polewy:

  1. W rondelu na małym ogniu rozpuść olej kokosowy. Jeśli chcesz, by nie było czuć kokosu w polewie, wybierz bezzapachowy olej kokosowy rafinowany.
  2. Do płynnego oleju dodaj kakao i cukier puder, mieszając trzepaczką do dokładnego połączenia. Nie dopuść do zagotowania.
  3. Jeśli polewa wyjdzie zbyt gęsta, rozrzedź ją dodatkiem mleka (może być roślinne).
  4. Gorącą polewą polej ciasto.

Polewa czekoladowa na sernik z białej czekolady

Polewa czekoladowa z ciemnej czekolady to klasyka i przepis przetestowany na różnego rodzajach wypieków. Nie jest jednak powiedziane, że polewa czekoladowa musi być wyłącznie klasyczna, ciemna. Polewa czekoladowa na sernik z białej czekolady to propozycja, która zachwyci wszelkich miłośników słodkości. Bez kłopotu można ją wykorzystać także do polania innego rodzaju wypieków, np. tortów.

Polewa czekoladowa - ganache, z kakao, do sernika, z chili

Fot. iStock

Polewa czekoladowa na sernik z białej czekolady — przepis

Składniki na polewę:

  • 100 g tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Białą czekoladę posiekaj drobno, na w miarę równe kawałki do miseczki, dodaj śmietankę i energicznie mieszając rozpuść w kąpieli wodnej lub włóż na kilka sekund do mikrofali.
  2. Rozpuszczoną czekoladą polej sernik.
  3. Gdy sernik z polewą będzie już chłodny, wstaw do lodówki na kilka godzin, by całość porządnie się schłodziła.

Polewa czekoladowa z chili

Ta polewa czekoladowa to wariant dla osób lubiących wyczuwalną wytrawnej słodyczy ostrą nutę chili. Należy uważać z ilością tej pikantnej przyprawy, by jedynie przebijała przez smak czekolady, a nie paliła w podniebienie żywym ogniem.

Składniki na polewę z gorzkiej czekolady i chili:

  • 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
  • 6-7 łyżek śmietanki 30%
  • szczypta chili w płatkach lub proszku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Czekoladę pokrusz na niewielkie kawałki.
  2. Przełóż czekoladę do miski, wlej  śmietankę  i dodaj masło, rozpuść w kąpieli wodnej, ucierając energicznie.
  3. Gdy nie będzie już grudek, dodaj szczyptę chili, wymieszaj dobrze.
  4. Jeśli polewa wyjdzie zbyt gęsta, rozrzedź ją dodatkiem mleka (może być roślinne).
  5. Gotową polewą udekoruj wystudzone ciasto.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Zobacz także

Od szczypty soli po lukrowane baby. Wielkanocne zwyczaje bez tajemnic

Śniadanie „last minute”

Siostry od kuchni polecają: Grzanki z szynką parmeńską, grillowaną cukinią i miętową fetą

Siostry od kuchni polecają: Grzanki z szynką parmeńską, grillowaną cukinią i miętową fetą