Go to content

Pieczarki – niedrogie, smaczne i wszechstronne. Co dobrego jest w pieczarkach i jak wykorzystać je w kuchni?

Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy
Fot. iStock

Pieczarki to delikatne w smaku grzyby, które mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pieczarki są nie tylko smaczne, ale także zawierają witaminy i minerały, oraz składniki odżywcze potrzebne organizmowi. Trudno sobie bez nich wyobrazić pizze, zapiekanki, zupy, sosy, czy przetwory do słoików na zimę, a duża ilość przepisów zachęca do sięgania po nie.

To jedne z grzybów, po które sięgamy najczęściej. Niedrogie, smaczne i wszechstronne — wszystko to powoduje, że cieszą się dużym powodzeniem w kuchni. Zazwyczaj wybieramy pieczarki uprawne, pochodzące  z pewnego źródła, ale wiele osób samodzielnie zbiera te dziko rosnące grzyby. A kilkanaście ich gatunków można spotkać w lasach, na łąkach, w ogrodach, a nawet na trawnikach wielkich miast. Na samodzielne zbiory powinny się jednak wybrać osoby doświadczone, które odróżnią dziką pieczarkę od innych trujących grzybów. Szczególnie nietrudno o pomylenie młodej pieczarki ze śmiertelnie trującym muchomorem jadowitym. Przez pomyłkę można też zebrać pieczarkę trującą, taką jak pieczarka karbolowa, szarołuskowa lub płaska. Bez pewności lepiej pieczarek nie zbierać.

Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock

Pieczarki — właściwości odżywcze, witaminy 

Wbrew powszechnej opinii, pieczarki, podobnie jak inne grzyby, nie są pozbawione wartościowych dla zdrowia substancji. Zawierają one witaminy A, E, z grupy B oraz D, nie brakuje w nich również potasu, selenu, miedzi i jodu. Znajdziemy w nich białko oraz niemało błonnika, dzięki któremu układ pokarmowy pracuje prawidłowo. Pieczarki są niskokaloryczne — 100 g zawiera 22 kcal, a  w 90-95% składają się z wody. W zależności od rodzaju wykazują działanie antybakteryjne oraz przeciwutleniające, wzmacniające organizm. Z tego powodu warto po nie sięgać nawet codziennie, nawet na surowo, w plastrach do kanapek. Najczęściej jednak sięgamy po zupy z tych grzybów, ale równie popularna w domowych przepisach są pieczarki z grilla, zapiekane i faszerowane nadzieniem, a także marynowane, które niezastąpione są do różnego typu sałatek.

Pieczarki z grilla — przepis

Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock

Pieczarki z grilla. Składniki:

  • 8 dużych pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • kulka sera mozzarella
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i delikatnie wydrąż (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
  2. Posiekaj wydrążony miąższ i nóżki, pokrój w drobną kostkę cebulę, cukinię i papryki. Przesmaż je razem na patelni z rozgrzanym masłem, przypraw solą i pieprzem. Przestudź.
  3. Ostudzony farsz warzywny wymieszaj ze startym żółtym serem i pokrojoną mozzarellą. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Farsz włóż do wydrążonych kapeluszy pieczarek.
  4. Grilluj ok. 15-20 minut.

Pieczarki marynowane w occie — przepis

Fot. iStock/grzyby marynowane

Pieczarki marynowane w occie. Składniki:

  • 3 kg małych pieczarek
  • 2  marchewki
  • cebula
  • 6 liści laurowych — po 1 na słoik
  • po 3 kulki ziela angielskiego na każdy słoik
  • łyżeczka gorczycy na każdy słoik

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 łyżek cukru
  •  łyżka soli

Dodatkowo:

  • 2 litry wody
  • łyżka soli,
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyj w zimnej wodzie, nie obieraj.
  2. Marchewkę obierz, pokrój w kostkę, obgotuj 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w półtalarki, sparz wrzątkiem.
  3. W garnku zagotuj wodę z solą i kwaskiem, władaj do niej porcje pieczarek i gotuj 8-10 minut.
  4. Do czystych, wyparzonych słoików włóż przyprawy, marchew i cebulę, gorące grzyby. Zalej wszystko wrzącą zalewą, zakręć. Słoików nie trzeba pasteryzować, pieczarki marynowane w occie wyniesione do zimnego miejsca (piwnica, lodówka) wytrzymają ponad pół roku.

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną — przepis

Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną. Składniki:

  • 12 pieczarek,
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • cebula,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • oregano
  • bazylia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj na sypko w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedź.
  2. Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i nieco wydrąż kapelusze (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
  3. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Nóżki i wydrążony miąższ pieczarek posiekaj.
  4. Paprykę pokrój w kostkę i z pokrojonym nóżkami dodaj do cebuli. Smaż ok. 3 min.
  5. Ugotowaną i odcedzoną kaszę dodaj do warzyw. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki, nieco bazylii i oregano, soli i pieprzu.
  6. Farsz nałóż do kapeluszy pieczarek i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC ok. 25 min.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym — przepis 

Fot. iStock

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 

  • 500 g pieczarek

Farsz:

  •  300 g mięsa mielonego
  •  jajko
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek do smaku
  • sól
  • pieprz

Panierka:

  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • jajko

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i nieco wydrąż kapelusze (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
  2. Cebulę obierz, posiekaj, nóżki i wydrążony miąższ pieczarek posiekaj.
  3. Mięso mielone połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą i resztą składników.
  4. Do kapeluszy pieczarek nałóż farsz.
  5. Do osobnych miseczek lub talerzy przełóż roztrzepane jajko z solą i pieprzem, mąkę i bułkę tartą. Gotowe obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,www.ekologia.pl