Go to content

10 najbardziej uzależniających przekąsek. Zobacz, dlaczego tak nas kuszą

To wcale nie żart czy wymówka dla naszego obżarstwa i łakomstwa – istnieją potrawy, które działają na nas niczym narkotyk i już od pierwszego kęsa nie jesteśmy w stanie ich odłożyć, jemy póki nie znikną całkowicie. Dlaczego tak się dzieje? To nie przypadek, ale zaprojektowanie ich z właściwą kombinacją węglowodanów (takich jak biała mąka i cukier) i tłuszczu, tak, by uzyskać duży ładunek glikemiczny . Dzięki temu bardzo szybko podwyższa się nasz poziom cukru we krwi, co powoduje, że centrum nagradzania w mózgu prosi (woła wręcz!) o więcej i więcej. Nic dziwnego, że od lat na szczycie najbardziej uzależniającego jedzenia znajdują się właśnie poniższe przekąski i potrawy – zobacz,  jak sobie z nimi poradzić i w jaki sposób złagodzić ich negatywne oddziaływanie.

Fot. iStock / Pekic

1/10 Pizza

Im bardziej przetworzona i sztuczna, tym bardziej uzależnia. Najprostszym rozwiązaniem jest jedzenie domowej pizzy z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością świeżych warzyw i dobrej jakości składnikami. Nie przesadzaj też z serem – wiemy, że jest pyszny, ale też tłusty i kaloryczny. A może pokusisz się o wykonanie pizzy z kalafiora lub cukinii? To prostsze niż myślisz i równie smaczne!

energia Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/czekolada-ciemny-kawy-confiserie-183543/”target="_blank">AlexanderStein</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

2/10 Czekolada

No dobra, wojny z czekoladą nie wygrasz, ona i tak ma przewagę. Ale możesz wygrać chociaż bitwę – zamiast mlecznej lub takiej ze sztucznymi nadzieniami, wybieraj gorzką i z prawdziwymi orzechami. Najlepsza będzie ta, która ma co najmniej 70 procent masy kakaowej. Jeśli nie jesteś przyzwyczajona do tego typu czekolady, na początku może ci się wydawać zbyt mało słodka, ale to odczucie szybko minie. I nie przesadzaj z ilością! Delektuj się kilkoma kostkami przez dłuższą chwilę zamiast pochłonąć cała tabliczkę w pięć sekund.

Fot. iStock / rbellesen

3/10 Ciasteczka

Otwierasz paczkę z silnym postanowieniem zjedzenia zaledwie kilku sztuk, ale co to? Sięgasz po kolejne, a tam już puste opakowanie! Znamy to, znamy. Ciasteczka są silną pokusą, a ich chrupanie może uzależnić! Dla własnego dobra czytaj skład kupowanych słodkości i wybieraj te bez tłuszczów utwardzonych, sztucznych słodzików, syropu glukozowo- fruktozowego i oleju palmowego. A najlepiej sama upiecz sobie ciasteczka ze zdrowych składników i bez dodatku cukru – zamiast niego daj suszone owoce lub miód.

Fot. iStock / Pavlo_K

4/10 Chipsy, paluszki i krakersy

Ten, kto wymyślił chipsy, paluszki i krakersy miał chyba jakieś konszachty z samym diabłem. Te słone smakołyki to nic innego jak wysoce przetworzone przekąski, których chrupanie jest przyjemne, nie „napycha” nas, za to silnie uzależnia. Dla własnego dobra kupujmy je jak najrzadziej i wybierajmy te z małą ilością składników i jak najbardziej naturalne. Albo zróbmy własne chipsy z… jarmużu! Potrwa to 15 minut, krócej niż wizyta w sklepie po paczkę krakersów.

Fot. iStock / ljubaphoto

5/10 Lody

Wiosna w pełni, lato się zbliża, za chwilę lody będą nas kusić na każdym niemal rogu. Od czasu do czasu można zjeść małą porcję (ale uwaga – małą! 1- 2 gałki, nie od razu 5) i wybierać sorbety zamiast tych śmietanowych. Lepiej też nie trzymać tych słodkości w domowej zamrażarce, po mają kusić – można za to przygotować domowe lody ze zmiksowanych owoców. Mniej słodkie, zdrowsze i równie pyszne!

Fot. iStock / AnnaPustynnikova

6/10 Ciasto

Dla wielu niedziela bez ciasta do kawy to nie jest niedziela. Często wcale nie przemawia przez nas ochota na słodycze, ale zwyczajne nawyki! Podobnie jest z poczęstunkiem w pracy – nawet jeśli nie myśleliśmy o zjedzeniu kremówki czy pączka, to i tak wsuwamy go – bo inni jedzą, bo koleżanka się obrazi, bo szef namawia. Więcej asertywności! A w wolnym czasie przygotuj zdrowszą alternatywę – ciasto z kaszy jaglanej, bakalii czy tofu! Bez dodatku białej mąki, cukru i niezdrowych tłuszczy.

Fot. iStock / druvo

7/10 Frytki

Z pewnością tradycyjne, smażone na oleju frytki nie są dietetyczną potrawą polecaną przez specjalistów od zdrowego żywienia, ale zawarty w nich tłuszcz i sól działają na nasze podniebienia i umysły – trudno nam powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejną frytkę! Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz całkowicie rezygnować z ulubionej przekąski – przygotuj domowe frytki ze świeżych ziemniaków w piekarniku, dzięki czemu ograniczysz użyty tłuszcz i zmniejszysz ich kaloryczność. Poczciwe kartofle zamień czasami na bataty, seler, pietruszkę czy cukinię – odkryj nowe, zdrowe smaki!

Fot. iStock / Todor Tsvetkov

8/10 Burgery

I nie mówimy tutaj o burgerach z dobrych restauracji czy prawdziwych burgerowni, gdzie mięso to 100 procent wołowiny, a dodatki są świeże i dobrej jakości – takich miejsc jest coraz więcej! Mowa o tłustych, byle jakich hamburgerach i cheeseburgerach, gdzie mięso przeżywa już trzecie życie, a sałata pamięta zeszły miesiąc. Pamiętaj też, że nawet z tymi dobrymi nie można przesadzać – dieta bogata w czerwone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego, niewydolności nerek, zapalenia uchyłka, czy cukrzycy typu 2. Może dla odmiany wege burger albo mięso z indyka?

Fot. iStock / Stavklem

9/10 Płatki śniadaniowe

Owsiane, jaglane, orkiszowe – takie płatki są jak najbardziej w porządku. Ale lukrowane, dosładzane i smakowe płatki to kopalnia pustych kalorii i niewiele wartościowych składników. Czytaj etykiety i wybieraj mądrze – to jedyna dobra rada. I nie przesadzaj z ilością – wiemy, fajnie się chrupie, dobrze smakuje, ale co na to twoja talia?

Fot. iStock / gilaxia

10/10 Smażony kurczak

Właściwie to nie samo mięso z kurczaka cię uzależnia – to słona, chrupiąca i tłusta panierka, którą jest pokryte! Najgorszy jest mięso smażone w głębokim tłuszczu – staraj się go unikać, a zamiast niego wybierać kurczaka pieczonego lub duszonego, najlepiej we własnej kuchni i w otoczeniu sporej ilości warzyw.


Na podstawie: www.health.com