Go to content

Za co kochamy lody? Są pyszne i orzeźwiające a także dietetyczne, o ile to lody jogurtowe

Fot. Pixabay / yuexiaoli77 / CC0 Public Domain

Lody to jeden z ulubionych sposobów na ochłodę w upalne dni. Smakują nam bardzo, ale często przyglądamy się im z nutką niedowierzania, ze względu na kaloryczność. Nasze zamiłowanie do różnorodności smaków jednak zwycięża i z miłą chęcią sięgamy po te letnie pyszności.

Jeśli nie macie zaufania do kupnych lodów, spróbujcie czegoś innego – domowych lodów jogurtowych

Najłatwiej wykonać domowe lody poprzez  zamrożenie jogurtu naturalnego z dodatkiem owoców, ew. czekolady lub bakalii. Lody na bazie jogurtu naturalnego zawierają mniej kalorii od kupnych lodów na śmietance i można je dosłodzić według własnych upodobań cukrem lub innym słodzikiem. Ponadto przemycają witaminy w mrożonych owocach, oraz białko, wapń i witaminy z grupy B,  potas, fosfor i magnez. Jeśli bacznie przyglądacie się kaloriom, wybierzcie sprawdzony jogurt typu light.

Sposób przygotowania

  • 250 ml jogurtu
  • 500 g dowolnych owoców
  • 2 łyżeczki miodu lub inny słodzik
  • ew. czekolada lub bakalie, listki mięty, starta skórka z cytryny lub limonki – wg. upodobań

Blenderem zetrzyj na gładką masę jogurt z wybranymi owocami. Następnie dodaj miód wybrane dodatki do smaku, wymieszaj. Gotową masę przelej do foremek i wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.

lody


Fot. Pixabay / stevepb / CC0 Public Domain

Jeśli szukasz szybszego przepisu na taki deser, wcześniej przygotuj sobie w woreczkach owoce do lodów. Gdy najdzie cię ochota, wyciągnij porcję owoców, wrzuć do blendera, dodaj jogurt i zmieszaj. Pyszny i lekki deser gotowy.


źródło: fitness.sport.pl