Żurawina suszona kojarzy się z rodzynkami, ale jest od nich większa, ma piękną barwę i inne działanie dla zdrowia. Jest doskonałą alternatywą dla świeżej żurawiny, która nie zawsze dostępna jest w sklepach, ponadto jest znacznie przyjemniejsza w smaku. Suszoną żurawinę szczególnie poleca się osobom cierpiącym na częste zapalenia pęcherza. I nie tylko.
Żurawina wielkoowocowa to wieloletnia krzewinka z rodziny wrzosowatych. W naturze porasta chłodniejsze, północne tereny Europy i Ameryki Północnej. Owoce (jagody) żurawiny zbierane są z krzewów późną jesienią, po czym świeża trafia do sklepów, lub ulega suszeniu, czy też przetworzeniu, np. na soki czy konfitury. Świeże owoce żurawiny przybierają intensywnie czerwoną barwę i charakteryzują się bardzo intensywnym smakiem, który nie każdemu przypadnie do gustu. Świeża żurawina jest bardzo cierpka i kwaśna w smaku, natomiast suszona jest łagodniejsza, i najczęściej również słodsza, jeśli dodano do niej cukier.
![](https://ohme.pl/portal/wp-content/uploads/2022/01/istock-1279959210.jpg)
Fot. iStock
Co zawierają owoce żurawiny?
Żurawina to skarbnica błonnika pokarmowego (3,6 g na 100 g owoców), który niezbędny jest dla właściwego trawienia, oraz silnych przeciwutleniaczy — flawonoidów i kwasów fenolowych. Ważną rolę pełnią antocyjany i proantocyjanidyny, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne. W owocach znajdziemy również kwasy organiczne (w tym kwas cytrynowy i jabłkowy), karoten, witaminę C i E, oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Jagody żurawiny zasobne są w składniki mineralne takie jak: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo.
Świeża żurawina w 100 g owoców dostarcza 46 kcal, a jej indeks glikemiczny jest niski, równy 45. Z kolei żurawina suszona w 100 g dostarcza aż 308 kcal, natomiast jej indeks glikemiczny jest wysoki, sięgający 75, czyli niewskazany dla osób cierpiących na cukrzycę.
Żurawina suszona — właściwości
Żurawina suszona chroni pęcherz moczowy przed infekcjami
Suszona żurawina jest wartościowym wsparciem dla osób borykających się z częstymi infekcjami pęcherza moczowego. Najczęściej ich powodem są bakterie Escherichia coli, które przenikają z okolic odbytu do dróg moczowych, powodują stany zapalne. Żurawina suszona utrudnia przyczepianie się do nabłonka dróg moczowych bakterii, dzięki czemu są one wypłukiwane wraz z moczem. Ponadto antocyjany i proantocyjanidyny działają antybakteryjne na drogi moczowe. Należy jednak pamiętać, ze stosowanie żurawiny nie może zastępować leczenia farmakologicznego, ale może być jego wartościowym wsparciem.
![](https://ohme.pl/portal/wp-content/uploads/2022/01/istock-1204199408.jpg)
Fot. iStock
Suszona żurawina obniża ryzyko rozwoju choroby wrzodowej
Suszone owoce żurawiny hamują przyleganie do komórek nabłonkowych żołądka i dwunastnicy bakterii Helicobacter pylori, które odpowiedzialne są za rozwój choroby wrzodowej.
Chroni układ sercowo-naczyniowy
Suszona żurawina chroni przed miażdżycą i chorobami serca, ze względu na zawartość flawonoidów. Flawonoidy chronią przed wolnymi rodnikami i rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów. Ponadto włączenie żurawiny do codziennie diety podnosi poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) i redukuje poziom „złego” cholesterolu (LDL), co korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową.
Chroni przed wolnymi rodnikami
Żurawina suszona jest źródłem silnych antyoksydantów, które zapobiegają uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Świeże, jak i suszone owoce żurawiny, uważane są za wartościowy element diety antynowotworowej, oraz zapobiegającej rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych (np. Alzheimer, Parkinson).
Żurawina suszona bez cukru — jak ususzyć ją w domu?
Co prawda bez kłopotu można kupić żurawinę suszoną w sklepach, ale by mieć pewność co do jej wartości i kontrolować ilość cukru, lub zadbać o jego brak w żurawinie, można ususzyć jagody samodzielnie. Wystarczy do tego rozgrzany piekarnik.
Świeże jagody żurawiny najpierw należy przebrać i umyć, na koniec osuszyć. Następnie owoce wykładamy na blaszkę tak, aby nie leżały zbyt ciasno obok siebie. Umieszczamy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 40-50ºC, po czym przez kilka godzin suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowe owoce powinny być już suche, ale wciąż elastyczne. Przechowujemy je w szczelnych pojemnikach lub zamykanych torebkach foliowych.
![](https://ohme.pl/portal/wp-content/uploads/2022/01/istock-469037664.jpg)
Fot. iStock
Suszona żurawina — zalety i wady
Suszona żurawina powstaje w procesie odparowana wody ze świeżych jagód. To sprawia, że owoce są dłużej świeże, ponieważ zredukowanie ilości wody pozwala na uniknięcie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów. Ponadto suszone owoce zawierają więcej zagęszczonych składników, w tym błonnika, a także węglowodanów i białka, a więc dostarczają więcej zdrowej energii. Suszone owoce są równie wartościowym źródłem witamin i minerałów, jak świeże. Nie można tu jednak pominąć faktu, że często do suszonych owoców żurawiny dodawany jest cukier i olej, które mogą stanowić nawet połowę składu produktu. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet i dokonywanie świadomego wybory owoców, aby te rzeczywiście były zdrowe.
Żurawina suszona — kto powinien na nią uważać?
Mimo iż żurawina suszona jest wartościowym wsparciem dla zdrowia, nie każdy może po nią sięgać. Żurawina nie jest najlepszym wyborem dla osób cierpiących z powodu kamieni nerkowych. Zawiera ona szczawiany, które mogą się krystalizować, przyczyniając się do rozwoju niektórych typów kamicy. W takim przypadku włączenie żurawiny do diety należy skonsultować z lekarzem. Również osoby cierpiące na osteoporozę powinny być ostrożne — szczawiany utrudniaj wchłanianie wapnia, które chroni kości.
Żurawina świeża jak i suszona nie jest wskazana dla osób stosujących leki przeciwzakrzepowe z warfaryną. Istnieje podejrzenie, że łączenie substancji aktywnych z tych owoców i leków może zwiększać ryzyko wystąpienia krwotoków.
źródło: zdrowie.tvn.pl, www.izielnik.pl